NTOKOYMENTO: Το γλέντι του Κρόιφ στην Ελλάδα (vids)!

NTOKOYMENTO: Το γλέντι του Κρόιφ στην Ελλάδα (vids)!

bet365

Ο χορός του Κρόιφ σε ταβέρνα στην Πλάκα, τα «γκελάκια» στο Μουσείο της Ακρόπολης, η ατάκα που «έγραψε». Ανέκδοτες ιστορίες από το προ τριετίας ταξίδι του «Ιπτάμενου Ολλανδού» στην Ελλάδα όπως τις θυμάται ο Μίλτος Καρατζάς!

«Κάθε μειονέκτημα, έχει το πλεονέκτημα του, το να παίζεις ποδόσφαιρο είναι πολύ απλό, αλλά το να παίζεις απλά είναι το πιο δύσκολο πράγμα», είχε πει μεταξύ άλλων ο μέγας Γιόχαν Κρόιφ.

Ο «θρύλος» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου αποτέλεσε την επιτομή του «Ολοκληρωτικού Ποδοσφαίρου» (σ.σ.:Τotal Football) του αείμνηστου Ρίνους Μίχελς, αλλά και τον πρόδρομο του «Tiki-Taka» στιλ παιχνιδιού της Μπαρτσελόνα.

Ο φιλόσοφος του ποδοσφαίρου, ο άνθρωπος που άλλαξε την Μπαρτσελόνα και κατά πολλούς ο κορυφαίος Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών εγκατέλειψε τα εγκόσμια σε ηλικία 68 ετών χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο.

Ο «διανοούμενος του ποδοσφαίρου», ο «Πυθαγόρας με ποδοσφαιρικά παπούτσια» όπως τον χαρακτήρισε ο Γκερντ Μίλερ, απαλλαγμένος από το στρες της προπονητικής επισκέφθηκε τον Απρίλιο του 2013 για περίπου μία εβδομάδα την χώρα μας.

Εντυπωσιασμένος από την μοναδική γεωμορφία του βράχου της Μονεμβασιάς και μακριά από τα φλας της δημοσιότητας, ο Γιόχαν Κρόιφ δεν παρέλειψε να κάνει και ένα σύντομο πέρασμα από την Αθήνα προκειμένου να επισκεφθεί το Μουσείο της Ακρόπολης.

Ο προπονητής ποδοσφαίρου Μίλτος Καρατζάς ήταν εκείνος που ανέλαβε την φιλοξενία του «Ιπτάμενου Ολλανδού» αποκαλύπτοντας για πρώτη φορά στο G-Weekend Journal άγνωστες πτυχές του χαρακτήρα του Κρόιφ, αλλά και ανέκδοτες ιστορίες από την διαμονή του στην Ελλάδα.

«Ήταν μια μεγάλη προσωπικότητα, ένας άνθρωπος από τον οποίο μάθαινες πράγματα. Θυμάμαι τις κουβέντες του. Ένας πολύ φιλοσοφημένος άνθρωπος, ο οποίος απαντούσε σε οποιοδήποτε ζήτημα του έθετες.

Ήταν ένας κύριος. Μιλούσε με όλο τον κόσμο, ήταν εξαιρετικά απλός και προσιτός με τους πάντες. Πήγαμε στην Πλάκα, το Μουσείο της Ακρόπολης και στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία όπου είχε καταλύσει καλύπτοντας την απόσταση με τα πόδια.

Θυμάμαι τα βράδια που δειπνήσαμε σε μία ταβέρνα. Ένας καθηγητής έπαιζε με το μπουζούκι του για τέσσερις-πέντε ώρες και ο Κρόιφ με την παρέα του χόρευαν.

Ήταν εκστασιασμένος και απολάμβανε αυτές τις ωραίες στιγμές. Πήγαμε σε ντίσκο, περάσαμε όμορφα. Πρόκειται για πράγματα που θα έχω για πάντα στο μυαλό μου.

Μιλάμε για έναν άνθρωπο που εισήγαγε φοβερά πράγματα στην προπονητική. Δεν θα ξεχάσω το δώρο που μου έκανε, ένα σπαθί».

Ο Μίλτος Καρατζάς αναφέρθηκε και στο video που ετοίμασε συγκινώντας το «τοτέμ» του ολλανδικού ποδοσφαίρου.

«Του έδειξα ένα video που έφτιαξα μόνος μου. Το υλικό που συνέλεξα ήταν σπάνιο. Στο συγκεκριμένο video ο Κρόιφ ήταν σε ηλικία 14-15 ετών, όταν δούλευε ακόμα στο ψιλικατζίδικο της οικογένειας του. Μου είπε πως αγνοούσε το συγκεκριμένο υλικό προσθέτοντας πως ήταν πολύ συγκινημένος».

Ποια είναι όμως η ατάκα που δεν θα ξεχάσει ο έμπειρος προπονητής;

«Κρατούσα συνεχώς σημειώσεις σε όσα έλεγε ο Κρόιφ αναφορικά με την τακτική στο ποδόσφαιρο. Κάποια μάλιστα τα έχω εφαρμόσει με επιτυχία στις ομάδες που εργάστηκα.

Μεταξύ άλλων θυμάμαι την εξής ατάκα: 'Όταν έχεις έναν καλό σέντερ φορ θα κοιτάζεις ποιοι θα τον τροφοδοτήσουν, δεν θα προσπαθείς να αποκτήσεις σέντερ μπακ'.

Η συγκεκριμένη φράση αποτυπώνει το μεγαλείο του, αλλά και τον τρόπο σκέψης του».

Ο Γιόχαν Κρόιφ επέστρεψε στη βάση του έχοντας σχηματίσει τις καλύτερες εντυπώσεις για την Ελλάδα και την φιλοξενία της. Μάλιστα σκόπευε να επιστρέψει στη χώρα μας.

«Θυμάμαι μου έλεγε πως δεν περίμενε να περάσει τόσο ωραία στην Ελλάδα. Αγάπησε τα μέρη μας. Ήταν ευδιάθετος και σε καμία περίπτωση εκείνη την εποχή δεν έδειχνε να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας.

Είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τα εκθέματα στο μουσείο της Ακρόπολης. Μείναμε για περισσότερο από μία ώρα και άκουγε προσεκτικά τους ξεναγούς. Μας είχε υποσχεθεί πως θα επέστρεφε στην Ελλάδα με την ίδια παρέα, αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβε».

Κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα, ο Κρόιφ ήρθε σε επαφή με την «στρογγυλή θεά» εντυπωσιάζοντας με την τεχνική του δύο πιτσιρικάδες, οι οποίοι δεν είχαν αντιληφθεί πως βρίσκονταν για μερικά δευτερόλεπτα δίπλα από έναν «θρύλο» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

«Ο Κρόιφ έκανε ακόμη και ποδήλατο όταν μετακινούμασταν από το ξενοδοχείο στο Μουσείο της Ακρόπολης. Λίγο πριν φτάσουμε δύο παιδιά έπαιζαν με την μπάλα.

Ο Κρόιφ παρενέβη και άρχισε να κάνει 'γκελάκια' . Παρά την ηλικία του δεν είχε χάσει την τεχνική του. Τα παιδιά με απορία ρωτούσαν πως αυτός ο ηλικιωμένος άνδρας μπορεί να έχει τόσο καλή τεχνική κατάρτιση μη γνωρίζοντας ασφαλώς πως επρόκειτο για τον τεράστιο Γιόχαν Κρόιφ».

Δείτε τον σπουδαίο Γιόχαν Κρόιφ να διασκεδάζει στην Ελλάδα σε videos που μας παραχώρησε αποκλειστικά ο Μίλτος Καρατζάς.

 

Τελευταία Νέα