Ο Άρης... έφυγε, οι άλλοι μένουν;

Φώτης Καρακούσης
Ο Άρης... έφυγε, οι άλλοι μένουν;

bet365

Ο... μαραθώνιος της Γ' Εθνικής φτάνει στο τέλος του και το G-Weekend αναλύει τους 4 ομίλους! Τον περίπατο του Άρη, την «μάχη» του ΟΦΗ και τις άλλες ιστορικές ομάδες που μένουν εκτός.

«Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς». Ένα γνωμικό που ισχύει σε ότι κάνουμε στη ζωή μας και φυσικά ισχύει και για το ποδόσφαιρο. Εκεί που για κάθε ομάδα επιτρέπεται να πέσει και να υποβιβαστεί, αλλά επιβάλλεται να ανέβει και πάλι στην κατηγορία που θέλει.

Τα τελευταία χρόνια λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων πολλές ήταν οι ομάδες που προτίμησαν τον υποβιβασμό στην Γ' Εθνική προκειμένου να... καθαρίσουν από τα χρέη και να διεκδικήσουν την άνοδό τους στην Σούπερ Λίγκα χωρίς να υπάρχει ο οικονομικός βραχνάς.

Κλασικό παράδειγμα η ΑΕΚ, η οποία υποβιβάστηκε και επέστρεψε στην μεγάλη κατηγορία χωρίς χρέη και πλέον βρίσκεται στην 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Εκτός από την Ένωση στην Γ' Εθνική βρίσκονται και άλλες ιστορικές ομάδες που είτε βρίσκονται μια ανάσα από την άνοδο, όπως ο Άρης, είτε το παλεύουν για να τα καταφέρουν όπως ο ΟΦΗ.

Παρακάτω θα αναφερθούμε στις πιο γνωστές ομάδες των τεσσάρων ομίλων που προσπαθούν να πετύχουν ή είναι μακριά από την άνοδο στην Football League.

1ος όμιλος

Περίπατος για Άρη

Ας αρχίσουμε από τον 1ο όμιλο. Έναν όμιλο στον οποίο ο Άρης κάνει περίπατο καθώς βρίσκεται 14 βαθμούς μπροστά από τον δεύτερο Νέστο και 15 από την τρίτη Δόξα Δράμας. Οι «κίτρινοι» πέρσι δεν κατάφεραν να ανέβουν, καθώς ο Πανσερραϊκός ήταν η ομάδα που πήρε την άνοδο. Φέτος όμως το συγκρότημα του Νίκου Αναστόπουλου μόνο με... αυτοκτονία δεν θα βρίσκεται τη νέα χρονιά στην Football League.

Με δεδομένη την άνοδο του Άρη, στον όμιλο αυτό υπάρχουν γνωστές ομάδες που θα περιμένουν ακόμα έναν χρόνο για να την διεκδικήσουν και αυτοί με την σειρά τους. Ομάδες όπως η Δόξα Δράμας με 21 συμμετοχές στην μεγάλη κατηγορία. Οι Δραμινοί ως καλύτερη θέση έχουν την 6η το 1960, αλλά μπορούν να περηφανεύονται πως έχουν βγάλει παίκτες όπως ο τεράστιος Τάκης Λουκανίδης, ο Γιώργος Γεωργιάδης του Χαραλάμπους και ο Γιώργος Γεωργιάδης του Σάββα. Παίκτες που έκαναν μεγάλη καριέρα φεύγοντας από την Δράμα.

Η Καβάλα με 19 χρόνια στην Α' Εθνική έχει καταφέρει σημαντικές διακρίσεις έχοντας 6η και 7η θέση στο πρωτάθλημα, ενώ στο Κύπελλο έφτασε δύο φορές ως τα ημιτελικά. Χειρότερη χρονιά της το 2012, όταν και δεν πήρε άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας με συνέπεια να υποβιβαστεί στην Δ' Εθνική και να μην μπορέσει από τότε να σηκώσει κεφάλι. Στους «αργοναύτες» όλα αυτά τα χρόνια αγωνίστηκαν σημαντικοί παίκτες με μεγαλύτερο τον μετέπειτα αρχηγό της Εθνικής στην κατάκτηση του Euro 2004 Θοδωρή Ζαγοράκη.

Τέλος και Απόλλων Καλαμαριάς με 15 χρονιές στα μεγάλα σαλόνια είχε τις δικές του επιτυχίες και πάλευε για το καλύτερο δυνατό. Οι νεότεροι θυμούνται την Καλαμαριά για το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό όταν οι Πόντιοι νίκησαν τους Πειραιώτες, με το αποτέλεσμα αυτό να δίνει το πρωτάθλημα στην ΑΕΚ. Δυστυχώς γι' αυτούς και κυρίως για τους «κιτρινόμαυρους» είχαν χρησιμοποιήσει αντικανονικά τον Ρόμαν Βάλνερ. Οι «ερυθρόλευκοι» πήγαν την υπόθεση στο CAS κατακτώντας τελικά το πρωτάθλημα στα χαρτιά.

Δυστυχώς και για τις τρεις αυτές ομάδες ούτε και φέτος πρόλαβαν το τρένο και έτσι θα περιμένουν μια χρονιά (στην καλύτερη των περιπτώσεων) για να τα καταφέρουν.

2ος όμιλος

«Μάχη» με τα... μεγάλα ονόματα εκτός

Στον δεύτερο όμιλο υπάρχει μεγαλύτερη αγωνία για την πρώτη θέση και την άνοδο στην Football League, αλλά και πάλι υπάρχουν ομάδες με... χιλιόμετρα στα μεγάλα σαλόνια που δεν θα καταφέρουν να ανέβουν όπως όλα δείχνουν. Αρχικά όσον αφορά αυτούς που διεκδικούν την άνοδο είναι η πρώτη ΑΕ Καραϊσκάκης με 61 βαθμούς και ακολουθεί ο Αιγινιακός με 59.

Αυτές οι δύο είναι και τα μεγάλα φαβορί για να τα καταφέρουν, με την Νίκη Βόλου η οποία έχει αγωνιστεί πέντε χρονιές στην Α' Εθνική να ακολουθεί με 55 και να έχει ελπίδες, έστω και λιγοστές. Αυτός που ουσιαστικά δεν έχει καμία ελπίδα είναι ο Πιερικός, άλλη μια ιστορική ομάδα με όχι μία και δύο αλλά 16 χρονιά στην μεγάλη κατηγορία που όμως έχοντας μόλις 35 βαθμούς, δεν ελπίζει ούτε σε θαύμα.

3ος όμιλος

Χαμός για την πρωτιά με την Καλαμάτα απούσα

Συνεχίζουμε με τον 3ο όμιλο, όπου γίνεται ένας μεγάλος χαμός στην... μάχη της ανόδου. Συγκεκριμένα όχι μία και δύο, αλλά τουλάχιστον έξι ομάδες έχουν ελπίδες να προλάβουν το... τρένο. Οι ΑΕ Σπάρτη και ο Παναργειακός είναι στην κορυφή με 37 βαθμούς, ενώ ακολουθούν οι Παναρκαδικός με 36, Αιολικός με 35. Το μεγάλο όνομα στον όμιλο όμως, που είναι χωρίς την παραμικρή αμφιβολία η Καλαμάτα όχι απλά δεν προλαβαίνει να ανέβει, αλλά κινδυνεύει και με υποβιβασμό.

Η... μαύρη θύελλα αγωνίστηκε για 7 χρονιές στην Α' Εθνική, έχοντας φέρει γνωστούς παίκτες με τον Σταύρο Παπαδόπουλο στην προεδρία, ενώ την περίοδο 1999-2000 έφτασε μέχρι και τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας. Τα τελευταία χρόνια όμως πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, με συνέπεια όχι απλά να μην μπορεί να ξεφύγει από την Γ' Εθνική, αλλά να κινδυνεύει να υποβιβαστεί και στα τοπικά πρωταθλήματα.

4ος όμιλος

Τρέχει για να προλάβει ο ΟΦΗ

Και πάμε στον τέταρτο και τελευταίο όμιλο της Γ' Εθνικής όπου και εκεί γίνεται μεγάλη... μάχη για την άνοδο. Ο Φωστήρας, γνωστός και ως «φονέας των γιγάντων» είναι επικεφαλής του βαθμολογικού πίνακα έχοντας 52 βαθμούς και τον ακολουθούν οι ΟΦΗ και Τριγλία Ραφήνας με 49. Αυτές οι τρεις ομάδες θα τα δώσουν όλα στις τελευταίες αγωνιστικές για να τα καταφέρουν και τα προγνωστικά είναι παρακινδυνευμένα, αν και λόγω ονόματος θα λέγαμε πως οι «ασπρόμαυροι» του Ηρακλείου έχουν ένα προβάδισμα.

Αν δεν τα καταφέρουν, όπως δεν το είχε καταφέρει και ο Άρης η Football League θα χάσει μια από τις πιο ιστορικές ομάδες στην χώρα με συνεχόμενη παρουσία για πάνω από 30 χρόνια στην Α' Εθνική, με κατάκτηση Κυπέλλου το 1987, με κατάκτηση Βαλκανικού Κυπέλλου το 1989, με συμμετοχή σε τελικό Κυπέλλου το 1990, με δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα το 1986 και σημαντικές Ευρωπαϊκές επιτυχίες, όπως ήταν η πρόκριση στην φάση των «16» σε Κύπελλο Κυπελλούχων και Κύπελλο ΟΥΕΦΑ το 1988 και 1994 αντίστοιχα.

Εκτός από τις επιτυχίες ως ομάδα, ο ΟΦΗ έχει βγάλει τεράστιους παίκτες όπως είναι ο Νίκος Νιόπλιας, ο Νίκος Μαχλάς, ο Γιώργος Βλαστός και πολλοί πολλοί άλλοι, ενώ ξένοι όπως οι Αλεσάντρο Ίσις, Χάιμε Βέρα, Ρόλαντ Γκόμεζ, Μαχαμαντού Ντιάρα και άλλοι, έκαναν τα πρώτα τους βήματα στους Κρητικούς και συνέχισαν στο εξωτερικό την καριέρα τους. Η αλήθεια είναι πως ομάδες όπως ο ΟΦΗ λείπουν από την μεγάλη κατηγορία, αλλά από την άλλη για να μπορέσει να βρεθεί, θα πρέπει να παλέψει αρχικά για την φετινή άνοδο και μετά για την επόμενη.

Αν καταφέρει να ανέβει ο ΟΦΗ, δεν θα τα έχει καταφέρει ο Φωστήρας, μια επίσης ιστορική ομάδα. Ο άλλοτε... φονέας των γιγάντων βρέθηκε στην Α' Εθνική για 7 χρόνια, ενώ το 1977 με τον Ανδρέα Παπαεμμανουήλ στο πάγκο έφτασε μέχρι και τον ημιτελικό Κυπέλλου.

Όσον αφορά τον συγκεκριμένο όμιλο, το σίγουρο είναι πως επίσης δύο μεγάλες ομάδες δεν θα προλάβουν να ανέβουν και θα συνεχίσουν να παλεύουν στην Γ' Εθνική και την ερχόμενη χρονιά. Ο λόγος για τους Ιωνικό και Εθνικό Πειραιά.

Θα ξεκινήσουμε από τον Εθνικό, μια από τις πιο ιστορικές ομάδες στην χώρα μας, έχοντας όχι ένα και δύο αλλά 36 χρόνια στην μεγάλη κατηγορία, πραγματοποιώντας καλές πορείες στις περισσότερες από αυτές. Οι «κυανόλευκοι» έχουν κατακτήσει ένα Κύπελλο Ελλάδος το 1933, ενώ δύο φορές τερμάτισαν στην δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα. Παίκτες όπως ο Ιντζόγλου, Κρητικόπουλος, Πομώνης ήταν από τους μεγάλους αστέρες της εποχής τους, ενώ οι Καλκαντέρα και Ιλούνγκα ήταν τα ονόματα που ξεχώρισαν από τους ξένους.

Τέλος ο Ιωνικός με συνολικά 17 παρουσίες στην Α' Εθνική και συμμετοχή στον τελικό Κυπέλλου το 2000 όταν και ηττήθηκε με 3-0 από την ΑΕΚ, θεωρείται και είναι μια από τις ομάδες που δεν τις χωράει η Γ' Εθνική. Με πρόεδρο τον Δημήτρη Μελισσανίδη οι «κυανόλευκοι» της Νίκαιας κέρδισαν την άνοδο στην Α' Εθνική, αλλά αυτός που τους οδήγησε στις επιτυχίες ήταν ο Νίκος Κανελλάκης, ο οποίος έμεινε για 14 χρόνια πριν τον απροσδόκητο χαμό του στις 21 Απριλίου του 2004. Από εκείνη την χρονιά άρχισε και η πρώτη του Ιωνικού που ακόμα και τώρα δεν έχει καταφέρει να βρει τον δρόμο του.

Στην Γ' μόνο εύκολα δεν σηκώνεσαι...

Κοιτώντας τα παραπάνω μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς πως μόνο εύκολο δεν είναι να πατήσεις και πάλι στα πόδια σου αν υποβιβαστείς, ειδικά στην Γ' Εθνική. Η ΑΕΚ το κατάφερε και με το παραπάνω, ο Άρης έστω και με την δεύτερη πέτυχε τον στόχο του, ενώ και ο ΟΦΗ το παλεύει και θα το παλέψει μέχρι τελευταίας στιγμής.

Για τις επόμενες γνωστές και ιστορικές ομάδες, οι φίλοι τους θα πρέπει να περιμένουν ακόμα περισσότερο με την ελπίδα πως το συντομότερο δυνατό όλα θα πάνε καλά και θα τις δουν εκεί που τις είχαν συνηθίσει τα περισσότερα χρόνια, στην Σούπερ Λίγκα.

 

Τελευταία Νέα