Ποιος θα φορέσει την... μάσκα του νικητή;

Μιχάλης Τσαμπάς
Ποιος θα φορέσει την... μάσκα του νικητή;

bet365

Για ποιον η Δευτέρα θα είναι... Καθαρά; Για τον πρωταθλητή Ολυμπιακό ή για τον Παναθηναϊκό που παίζει τα... ρέστα της μίας νίκης γοήτρου στο φετινό πρωτάθλημα; Ένας «κόκκινος» κι ένας «πράσινος» ρεπόρτερ αρθρογραφούν στο G-Weekend Journal για την... μητέρα των μαχών!

Βράδυ Κυριακής... Η τελευταία της Αποκριάς. Οι περισσότεροι Έλληνες μασκαρεμένοι και μη, έχοντας επισκεφτεί όλο και κάποιο από τα δεκάδες καρναβάλια που διεξάγονται στην χώρα μας, θα γυρίζουν σπίτια τους ή θα ψάχνουν ένα μαγαζί όπου θα συνεχίσουν με φαγητό και ποτό την εορταστική μέρα.

Είμαστε και οι άλλοι όμως που όλα αυτά τα... χάνουμε. Η Κυριακή θα μας βρει είτε στο γραφείο. Είτε στο γήπεδο. Αγωνιστική άλλωστε γίνεται κανονικά και μάλιστα τι αγωνιστική. Με σούπερ ντέρμπι στο Φάληρο. Στο Καραϊσκάκη ο πρωταθλητής Ολυμπιακός υποδέχεται τον τρίτο της βαθμολογίας Παναθηναϊκό.

Δεν κρίνεται απολύτως τίποτα από το τελικό αποτέλεσμα. Άλλωστε τα πάντα έχουν κριθεί προ πολλού και φέτος. Πλην του γοήτρου, γιατί πάντα το «αιώνιο» ντέρμπι έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Οι γηπεδούχοι έχοντας... καβαντζώσει τον τίτλο του πρωταθλητή εδώ και πολλούς μήνες, μετά την Ευρωπαϊκή αποτυχία κόντρα στην Άντερλεχτ θέλουν μια μεγάλη νίκη για τον κόσμο τους. Από την άλλη το «τριφύλλι» που βιώνει μια σεζόν... φιάσκο. Η αποτυχία... ομαδοποιημένη. Αποκλεισμός από την Καμπάλα τον Αύγουστο, αποκλεισμός από τον Ατρόμητο στο Κύπελλο κι εκτός μάχης πρωταθλήματος πριν τα Χριστούγεννα.

Μέχρι τα πλέι οφ υπάρχει ένα μαρτύριο πέντε αγώνων! Μόνο ο Κυριακάτικος έχει κίνητρο, ειδικά φέτος που στον Παναθηναϊκό δεν έχουν κάνει νίκη σε ντέρμπι. Κάποιες ώρες πριν ο Κύζας σφυρίξει την σέντρα, το Gazzetta Weekend Journal... κάνει την δική του με μια σούπερ ανάλυση. Δημήτρης Τομαράς και Νίκος Αθανασίου... χτυπούν τα πλήκτρα του PC και σας μεταφέρουν τα πιο κομβικά σημεία, τα οποία πιθανότατα θα κρίνουν και την έκβαση του αγώνα!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΜΑΡΑΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ: Ο παλιός είναι πάντα αλλιώς ότι και εάν ισχύει και όσοι πολλοί και εάν είναι οι πρωταγωνιστές στον φετινό Ολυμπιακό. Ο Νταβίντ Φουστέρ είναι ο άνθρωπος για όλες τις... δουλειές για τον Μάρκο Σίλβα. Άμυνα, πρέσινγκ, ασίστ και σκοράρισμα. Ένας ποδοσφαιριστής που παρά τα χρόνια του και τα προβλήματα τραυματισμών - που είχε και φέτος - κάνει κατάθεση ψυχής σε κάθε παιχνίδι, παθιάζεται για την φανέλα και δίνει το 100%.

Είτε αγωνίζεται ως πλάγιος είτε πίσω από τον επιθετικό και είτε πάει στον άξονα. Δύο τέρματα στο ματς που σφράγισε και μαθηματικά τον τίτλο για τον Ολυμπιακό με τη Βέροια και γκολ... ανατροπής μέσα στην Τούμπα στον πρώτο ημιτελικό με τον ΠΑΟΚ για το Κύπελλο, που όμως δεν έμελλε να τελειώσει ποτέ...

Ο έμπειρος Ισπανός αρχηγός των Πειραιωτών έχει κάνει το πλέον δυναμικό come back, προορίζεται για βασικός στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και αναμφίβολα η ποιότητα και η εμπειρία του μπορούν να καθορίσουν την αναμέτρηση. Εκτός των άλλων οι τελευταίες εμφανίσεις του φαίνεται να του διασφαλίζουν και καινούριο συμβόλαιο. Από... κοντά του και ο Εστέμπαν Καμπιάσο με την εμπειρία και την ποιότητά του.

Η... ΣΚΑΚΙΕΡΑ ΤΩΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ: Ο Μάρκο Σίλβα έχει το συν πως πήρε και το ματς με τη Βέροια για να... τελειώσει και μαθηματικά το πρωτάθλημα αλλά και ήταν μπροστά στο σκορ στην Τούμπα. Τα τελευταία ματς δηλαδή του... βγήκαν και με το παραπάνω. Το πλάνο του θα παραμείνει το ίδιο ως προς την διάταξή του στο πρωτάθλημα (4-2-3-1), ωστόσο κάποια πρόσωπα θα αλλάξουν, καθώς είχε αρκετά προβλήματα τραυματισμών.

Τα... θέλω του όμως δεν αλλάζουν. Πρέσινγκ ψηλά, κλεψίματα και γρήγορες επιθέσεις και ένα γκολ στα πρώτα 20 λεπτά. Για τον Σίλβα το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό είναι εξαιρετικά σημαντικό από κάθε άποψη. Και για το προπονητικό του πρεστίζ και για την ομάδα και φυσικά και για τον κόσμο. Φέτος στα πέντε ντέρμπι που έχει παίξει σε πρωτάθλημα και Κύπελλο με ΑΕΚ και ΠΑΟΚ έχει μόνο μία ήττα (σ.σ. στο ματς του ΟΑΚΑ, το οποίο τελείωσε με 9 ο Ολυμπιακός).

Ο ΣΤΟΧΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ: Για τον Ολυμπιακό - σε όποια κατάσταση και εάν είναι - πάντα ο βασικός του αντίπαλος είναι ο Παναθηναϊκός (σ.σ. ασχέτως πως είναι και ο Παναθηναϊκός). Είναι ο αιώνιός του αντίπαλος και η ομάδα που θέλει πάντα να κερδίζει. Το αντίπαλο... δέος. Εξάλλου για τους ερυθρόλευκους είναι και ο σύλλογος με τον οποίο έχουν και παραδοσιακά την πιο μεγάλη... κόντρα εντός και εκτός γηπέδου. Αυτό φαίνεται και από το πως αντιμετωπίζει ο κόσμος αυτά τα ματς, ζητώντας πάντα επιτακτικά τη νίκη. Οι στόχοι και τα κίνητρα είναι (και πρέπει να είναι) κάθε φορά μεγάλα για τους Πειραιώτες. Ακόμα και οι νέοι έχουν μπει γρήγορα στο... κλίμα, έχοντας αντιληφθεί πλήρως την αξία και την σημασία μίας τέτοιας αναμέτρησης και ειδικά όταν διεξάγεται στο Φάληρο. Ο Ολυμπιακός βέβαια είχε στις 10 Μαρτίου τα 91α γενέθλιά του. Ένας ακόμα λόγος να θέλει τη νίκη!

ΤΟ LIMIT DOWN: Ο Ολυμπιακός έπαιξε το τελευταίο του ματς στις 2 Μαρτίου με τον ΠΑΟΚ στο Κύπελλο. Η διακοπή της συγκεκριμένης διοργάνωσης και η αναβολή του αγώνα με τον Ηρακλή ξεσήκωσε... θύελλα διαμαρτυριών από τους ερυθρόλευκους που θα πάνε στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό με 10 μέρες απραξίας. Δεν είναι δα και λίγο πράγμα και ενώ ο αντίπαλός τους είχε κανονικά παιχνίδι την προηγούμενη Κυριακή. Είναι κάτι πολύ σημαντικό.

Είναι το στοιχείο που προβληματίζει περισσότερο από κάθε τι άλλο τον Μάρκο Σίλβα, τους συνεργάτες του, τους παίκτες αλλά και τους ανθρώπους του συλλόγου. Και δίχως αμφιβολία είναι και ότι πιο αρνητικό υπάρχει αυτήν την στιγμή για την ομάδα, ξέχωρα από τους τραυματισμούς βασικών παικτών.

ΤΟ MOMENTUM ΚΑΙ Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ: Η δυσφορία, η ενόχληση ή εάν θέλετε η αναγκάκτηση και ο θυμός κυριάρχησαν στις τάξεις του Ολυμπιακού μετά τα γεγονότα της Τούμπας. Πολλοί παίκτες φοβήθηκαν για την σωματική τους ακεραιότητα και αρκετοί αναρωτήθηκαν ακόμα και για το μέλλον τους στην Ελλάδα. Σε αυτό προστέθηκε και η αναβολή του αγώνα με τον Ηρακλή που επίσης ενόχλησε πολύ τον Σίλβα και τους παίκτες του (σ.σ. εκτός από τους διοικούντες φυσικά που αντέδρασαν).

Υπό αυτήν την οπτική γωνία λοιπόν η ψυχολογία των ερυθρόλευκων δεν ήταν και στο καλύτερο δυνατό σημείο. Ωστόσο το momentum από αγωνιστικής πλευράς είναι με το μέρος τους υπό την έννοια πως και το πρωτάθλημα το πήραν και μαθηματικά και το ματς στην Τούμπα το γύρισαν, ασχέτως το εάν δεν έληξε ποτέ...

ΝΙΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

ΠΡΟΣΩΠΟ: Τα ζόρικα είναι για τους ζόρικους και τα μεγάλα παιχνίδια τις περισσότερες φορές κρίνονται από τους σπουδαίους ποδοσφαιριστές. Θα μας επιτρέψετε σε αυτή την κατηγορία να βάλουμε όχι ένα αλλά δύο πρόσωπα του Παναθηναϊκού ενόψει του «αιωνίου» ντέρμπι της Κυριακής στο Φάληρο. Έναν «μπαρουτοκαπνισμένο» σε τέτοια ματς και έναν... φρέσκο, ολοκαίνουριο σε αυτή την διαδικασία αλλά πολλά υποσχόμενο.

Ο παλιός, Κάρλος Ζέκα, είναι αλλιώς. Ο Πορτογάλος αρχηγός βρίσκεται στην Ελλάδα από το 2011, είναι ο μοναδικός «πράσινος» που έχει τόσες παραστάσεις από το ελληνικό «clasico» και είναι ο άνθρωπος που μπορεί να βάλει καλύτερα από τον καθένα, τους νέους στο κλίμα! Εκτός από την ψυχολογική προετοιμασία, ο Ζέκα είναι το Α και το Ω της μεσαίας γραμμής του «τριφυλλιού» και η απόδοσή του θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την εικόνα του Παναθηναϊκού, τόσο δημιουργικά όσο και ανασταλτικά.

Ο νέος, Λούκας Βιγιαφάνιες, ήταν ωραίος με τον Ατρόμητο και περιμένει με μεγάλη ανυπομονησία να βρεθεί αντίπαλος του Ολυμπιακού με την πράσινη φανέλα. Αυτή η αναμέτρηση για τον Αργεντινό αποτελεί και το πρώτο του crash test. Σίγουρα είναι ποιοτικός ποδοσφαιριστής αλλά τα μεγάλα παιχνίδια είναι εκείνα που δείχνουν από τι «πάστα» είσαι φτιαγμένος...

Η... ΣΚΑΚΙΕΡΑ ΤΩΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ: Ο Αντρέα Στραματσόνι δεν νίκησε τον ΠΑΟΚ(2-2) αλλά ούτε και την ΑΕΚ(1-0) αν και η έκδοση του Παναθηναϊκού που παρουσίασε ήταν καλύτερη από τους αντιπάλους στο μεγαλύτερο διάστημα των αγώνων. Αν κρίνουμε από το πως παρέταξε το «τριφύλλι» στο ΟΑΚΑ, τότε θα πρέπει να περιμένουμε ένα σύνολο που θα περιμένει τον Ολυμπιακό, που δεν θα πρεσάρει ψηλά αλλά από το κέντρο και πίσω, ψάχνοντας την γρήγορη μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση. Φυσικά, οι «πράσινοι» πρέπει να δείξουν μεγάλη προσοχή και αυτοσυγκέντρωση στις στημένες φάσεις του Ολυμπιακού, στοιχείο που αποτελεί το μεγάλο «όπλο» των Πειραιωτών στα φετινά ντέρμπι.

Όσον αφορά τα πρόσωπα, τώρα, ο Λουκ Στιλ δεν «κουνιέται» κάτω από τα δοκάρια. Αριστερό μπακ θα είναι ο Πράνιτς, δεξί ο Μέστο και ο Τελάντερ με τον Μολέδο στο κέντρο της άμυνας. Ζέκα και Κουτρουμπής έχουν προβάδισμα για τον άξονα της μεσαίας γραμμής. Καλτσάς, Αμπέντ και Βιγιαφάνιες αναμένεται να είναι πίσω από τον Μπεργκ σε σύστημα 4-2-3-1.

Ο ΣΤΟΧΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ: Σε μία τόσο καταστροφική χρονιά, εννοείται πως μία νίκη επί του Ολυμπιακού δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα ουσιαστικά για τον Παναθηναϊκό. Από την άλλη, όμως, μπορεί να δώσει μία μικρή χαρά στον κόσμο, ο οποίος έχει πικραθεί αρκετά, με την μία αποτυχία να διαδέχεται την άλλη. Ανεξάρτητα από την ουσία των πραγμάτων, πάντα το γόητρο παίζει τον ρόλο του στα «αιώνια» ντέρμπι.Φυσικά, το «τριφύλλι» έχει ανάγκη τους βαθμούς ενόψει των πλέι-οφ, ώστε να κρατηθεί όσο το δυνατόν πιο κοντά στην δεύτερη θέση και την ΑΕΚ.

ΤΟ LIMIT DOWN: Από την στιγμή που αγωνιστικά δεν υπάρχει κάποιο limit down ενόψει Ολυμπιακού, στον Παναθηναϊκό ανησυχούν μήπως έχουμε κατακόρυφη πτώση της «μετοχής» του ρέφερι Κύζα! Εξάλλου, στο «πράσινο στρατόπεδο» έχουν μεγάλα παράπονα από τον διεθνή ρέφερι. Τόσο για την περυσινή-άδικη-αποβολή του Χρήστου Μπούρμπου σε παιχνίδι με τον Πανθρακικό στην Κομοτηνή, όσο και για το πέναλτι-μαρς του Λαζαρίδη πάνω στον Πέτριτς στο φετινό παιχνίδι με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι για το πρωτάθλημα.

Ο Κύζας δεν είχε υποδείξει την παράβαση και προκάλεσε την οργή των ανθρώπων του «τριφυλλιού», οι οποίοι ελπίζουν να έχουν «πενηνταρίσια» αντιμετώπιση στο ντέρμπι της Κυριακής.

ΤΟ MOMENTUM ΚΑΙ Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ: Μετά την επίσκεψη των οπαδών το περασμένο Σάββατο στο Κορωπί και τον «εξάψαλμο» για την φετινή εικόνα. Μετά την συνέντευξη Τύπου του Γιάννη Αλαφούζου που έβαλε τεράστια «πλάτη» στους παίκτες, άπαντες θα πρέπει να έχουν καταλάβει πως περιθώρια για νέες απογοητεύσεις δεν υπάρχουν. Το παιχνίδι στο Καραϊσκάκη είναι η τελευταία ευκαιρία να δώσουν μια χαρά στον κόσμο, να αποδείξουν ακόμη και στους εαυτούς τους ότι κατάλαβαν τα λάθη τους και πως μπορούν να γυρίσουν σελίδα.
Η ψυχολογία μετά το 2-0 επί του Ατρομήτου σαφώς και είναι σε καλύτερα επίπεδα, μετά τα δύο αρνητικά αποτέλεσμα στα ντέρμπι με τους «δικεφάλους», ωστόσο, το ζητούμενο είναι οι πράξεις και όχι τα λόγια. Από λόγια χορτάσαμε...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα