«Ανάμισης ντενεκές» με μιαν ανάσα!

«Ανάμισης ντενεκές» με μιαν ανάσα!

Ο Γιώργης Πέτικας καταζητείται από τις αρχές και έναν αιώνα μετά ο Γιάννης Μακριδάκης «καταζητά» οποιονδήποτε μπορεί να γνωρίζει κάτι που θα τον βοηθήσει να συνθέσει την ιστορία του φονιά που έγινε θρύλος και τραγούδι στη Χίο. 

Εκείνο που κάνει ξεχωριστή την ανάγνωση του συγκεκριμένου βιβλίου είναι η παρεμβολή αφηγήσεων από τον συγγραφέα, για το πως εξελίχθηκε η έρευνα του, τόσο μέσα από τα αρχεία των εφημερίδων, όσο και από τις διηγήσεις των ανθρώπων που είχαν ακουστά για τον άντρα, που έφτασε να κάνει έγκλημα πάθους και στη συνέχεια αφηρωίστηκε από την τοπική κοινωνία. 

Καθώς διάβαζα τον «Ανάμιση ντενεκέ» μου ήρθε στο νου ο «Καπετάν Μιχάλης» του Νίκου Καζαντζάκη. Δεν ήταν μόνο οι Κρητικοί που παρεμβάλλονται στη ιστορία, αλλά η χρήση ντοπιολαλιάς χιώτικης και κρητικής, αντίστοιχα και φυσικά το γεγονός ότι και στις δύο περιπτώσεις τελείται δολοφονία για μία γυναίκα και ο δράστης παρουσιάζεται απολύτως εξαγνισμένος στα μάτια του αναγνώστη, με τα ελαφρυντικά να μην είναι και τόσο προφανή αν επιχειρήσεις να το εξετάσεις αποστασιοποιημένα. 

Η προσπάθεια αναβίωσης μίας παλιάς ιστορίας, ενέχει στοιχεία ρομαντισμού και ευγένειας τόσο προς τους πρωταγωνιστές, όσο και προς τους ανθρώπους που αναλαμβάνουν ρόλο συνεργού στην απόπειρα αυτή.

Εν ολίγοις όσοι από εσάς απολαμβάνετε τις φορές που γίνεστε κοινωνοί ιστοριών δράσης από ανθρώπους περασμένης ηλικίας, πρέπει να το διαβάσετε αυτό το βιβλίο, στις σελίδες του οποίου έχουν χωρέσει, δεσμοί: ερωτικοί, φιλικοί, οικογενειακοί, ένας πόλεμος, η μοναξιά, η προδοσία και ένα μυστικό που μένει για πάντα καλά φυλαγμένο.

Ο «Ανάμισης ντενεκές», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Βιβλιοπωλείον της Εστίας».

Επόμενα Άρθρα

Η Σάσα Μπάστα που αγαπήσαμε! (pics)

Η Σάσα Μπάστα που αγαπήσαμε! (pics)

Μπορεί τα τελευταία χρόνια η αγαπημένη μας Σάσα Μπάστα να έχει κάνει στροφή στην καριέρα της, όμως για εμάς θα είναι πάντα η Σάσα που αγαπήσαμε από τα πρώτα της...

Έλληνας κροίσος με 16 γράμματα!

Έλληνας κροίσος με 16 γράμματα!

Ζερβίνιο. Λαβέτσι. Τζάκσον Μαρτίνεζ. Τεξέιρα. Ρικάρντο Γκουλάρ. Νίκολα Γέλαβιτς. Και μέσα σε αυτούς, ο Απόστολος Γιάννου. Το χρήμα άφθονο στην Κίνα. Οι Ασιάτες κοίταξαν στην Ελλάδα και έστρωσαν χαλί εκατομμυρίων στον Έλληνα...