Ταινίες... χρυσωρυχεία! (vids&pics)

Ταινίες... χρυσωρυχεία! (vids&pics)

bet365

Το G-Weekend Journal παρουσιάζει τις 10 πιο εμπορικές ταινίες όλως των εποχών. Που κέρδισαν το κοινό και μερικές απ' αυτές και το πολυπόθητο αγαλματάκι των Όσκαρ.

Η ταινία ως καλλιτεχνικό προϊόν δικαιώνεται μακροπρόθεσμα. Η αντοχή στον χρόνο της δίνει την υπέρτατη αξία. Παρ' όλα αυτά, επειδή ο κινηματογράφος είναι και επιχείρηση, ηθοποιοί, σκηνοθέτες και κυρίως παραγωγοί, περιμένουν τι θα δείξει το ταμείο. Συνήθως είναι μείον, αφού το εγχείρημα είναι ακριβό και το ρίσκο μεγάλο. Οι διαθέσεις του κοινού δεν μπορούν ποτέ να προβλεφθούν και η ανταπόκριση του δύσκολα καλύπτει τα έξοδα. Μολαταύτα, υπάρχουν εξαιρέσεις και μάλιστα τόσο διακριτές, που πλέον θεωρούνται μέτρο σύγκρισης για όσα φιλμ έπονται.

Οι δέκα πιο εμπορικές ταινίες όλων των εποχών αφορούν περιπέτειες επιστημονικής φαντασίας, κινούμενα σχέδια, ιστορίες μεγάλων ερώτων και αξεπέραστα τεχνολογικά επιτεύγματα. Η λίστα βασίζεται στην υπηρεσία boxofficemojo.com της βάσης δεδομένων κινηματογράφου (IMDB) και αφορά παγκόσμιες εισπράξεις. Οι Τζέιμς Κάμερον, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ αναμφίβολα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι όπως και η Disney που έχει πια τα δικαιώματα του “Star Wars”. Φυσικά, αρκετές απ' αυτές έχουν κερδίσει και Όσκαρ, με τον “Τιτανικό” πάνω απ' όλους.

10)Iron Man 3 (2013). Εισπράξεις: 1.215.439.994 δολάρια

Η ταινία που “έσωσε” τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ από την καλλιτεχνική εξορία. Ο ρόλος του Τόνι Σταρκ τον εκτόξευσε και στην ουσία καθάρισε το όνομα του. Μαζί φυσικά και όλους όσους στήριξαν και πίστεψαν σε αυτό το εγχείρημα.

Ο ήρωας της Marvel αποδείχθηκε χρυσωρυχείο και με προϋπολογισμό 200 εκατομμύρια δολάρια, το “Iron Man 3” απέφερε πάνω από 1.2 δισ. δολάρια μπαίνοντας στη δεκάδα με τις πιο εμπορικές ταινίες της 30ετίας. 'Αφθονες δόσεις θεάματος, χιούμορ και πολύ καλό καστ, μια και εκτός από τον Ρόμπερτ Ντάουντ Τζ., πρωταγωνιστούν Γκουίνεθ Πάλτροου, Ντον Τσιντλ, Μπεν Κίνγκσλεϊ, Γκάι Πιρς. Το φιλμ ήταν υποψήφιο για οπτικά εφέ το 2013.

9)Frozen (2013). Εισπράξεις: 1.276.480.335 δολάρια

Το animation έχει εξελιχθεί σε τέχνη και για κάποιους θεωρείται η 8η. Το συγκεκριμένο είναι εικαστικό αριστούργημα και φέρει τη σφραγίδα της Disney. Ο προϋπολογισμός έφτασε τα 150 εκατομμύρια δολάρια και οι εισπράξεις σχεδόν το 1.3 δισ.

Η ιστορία αφορά τη νεαρή βασίλισσα Έλσα. Οι μαγικές της ικανότητες παγώνουν ολόκληρο το βασίλειο της Άρεντελ. Αποσύρεται στα βουνά, αλλά η αδελφή της Άννα μαζί με τον πωλητή πάγου Κριστόφ και τον ομιλούντα χιονάνθρωπο Όλαφ εκκινούν για να βρουν τη λύση. Το 2013 κέρδισε Όσκαρ καλύτερου animation και τραγουδιού.

8)Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου μέρος 2ο (2011). Εισπράξεις: 1.341.511.219 δολάρια

Το φινάλε του μικρού μάγου που κατέκτησε μικρούς και εφήβους. Το τέλος ήταν αντάξιο των τεράστιων προσδοκιών που δημιούργησαν οι προηγούμενες ταινίες. Καθόλου παιδικό και η δράση καθηλωτική. Τρισδιάστατη για να ικανοποιήσει το απαιτητικό κοινό που έφτιαξε η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ. Ο Βόλντεμορτ επιτίθεται με τον στρατό του στο Χόγκουαρτς. Ο Χάρι Πότερ μαθαίνει την αλήθεια για το παρελθόν του και είναι έτοιμος για την μάχη με τον Σκοτεινό Άρχοντα.

Η εισπρακτική του επιτυχία δεν προκάλεσε έκπληξη, καθώς άπαντες περίμεναν το πέσιμο της αυλαίας. Το τελικό ποσό έφτασε κοντά στα 1.35 δισ. δολάρια και θα είναι για πολλά χρόνια στη συγκεκριμένη λίστα. Υποψήφια για τρία Όσκαρ το 2011.

7)Εκδικητές: Η εποχή του Ultron (2015). Εισπράξεις: 1.405.413.868 δολάρια

Πάλι Marvel, πάλι Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, πάλι εισπρακτική επιτυχία. Η ταινία ξεπέρασε τα 1.4 δισ δολάρια και σίγουρα ικανοποίησε τους λάτρεις των κόμικ που αγαπάνε τις κινηματογραφικές μεταφορές των ιστοριών που διαβάζουν μανιωδώς.

Οι σκηνές δράσης είναι εντυπωσιακές και η πλοκή στέκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο. Πέρα από τον Ρόμπερτ Ντάουνι, το καστ περιλαμβάνει τους Κρις Χέμσγουορθ, Σκάρλετ Γιόχανσον, Κρις Έβανς, Μαρκ Ράφαλο.

6)Furious 7 (2015). Εισπράξεις: 1.516.045.911 δολάρια

Η έβδομη ταινία “Fast and Furious” και η πιο εμπορική. Ειδοποιός διαφορά ο Πολ Γουόκερ. Η σειρά στην ουσία αποχαιρετά τον αδικοχαμένο ηθοποιό και εκτινάσσει το φιλμ στο box office. Ο προϋπολογισμός της ήταν στα 190 εκατομμύρια δολάρια και απέφερε πάνω από 1.5 δισ!

Η συνταγή δοκιμασμένη. Γρήγορα, “πειραγμένα, αυτοκίνητα και η αδρεναλίνη στο κόκκινο. Εδώ, το σκηνικό είναι παγκόσμιο, μια και το καμένο λάστιχο μυρίζει σε Αμπού Ντάμπι, Καύκασο, Λος Άντζελες. Εκτός από τον Π. Γουόκερ, παίζουν Βιν Ντίζελ, Τζέισον Στέιθαμ, Ντουέιν Τζόνσον, Μισέλ Ροντρίγκεζ.

5)Οι Εκδικητές (2012). Εισπράξεις: 1.519.557.910 δολάρια

Όταν μαζεύονται πολλοί σούπερ ήρωες είναι δύσκολο να μην βρει ανταπόκριση η ταινία. “Οι Εκδικητές” ένωσαν τους Iron Man, Thor, Hulk, Captain America, Black Widow, Hawkeye και το κοινό των action movie απόλαυσε το τελικό αποτέλεσμα.

Το μπάτζετ ήταν στα 220 εκατομμύρια και στο τέλος οι παραγωγοί μέτρησαν εισπράξεις κοντά στα 1.520 δισ δολάρια! Το καστ είναι σχεδόν το ίδιο με αυτό της “Εποχής του Ultron”, ενώ στα Όσκαρ εκείνη της χρονιάς διεκδίκησε αυτό για τα οπτικά εφέ.

4)Jurassic World (2015). Εισπράξεις: 1.670.270.637 δολάρια

Οι δεινόσαυροι όταν πάτησαν... πανί έκαναν αίσθηση. Δικαίως, αφού το μέγεθος στην περιπέτεια μετράει και ο Στίβεν Σπίλμπεργκ το ήξερε. Εδώ όμως δεν υπάρχει Σπίλμπεργκ και στην ουσία έχουμε ριμέικ του “Jurassic Park”. Φυσικά, τίποτα απ' αυτά δεν είχε σημασία για τους φαν και αντάμειψαν γενναιόδωρα παραγωγούς και σκηνοθέτη (Κόλιν Τρέβοροου).

Τα έσοδα της ταινίας ξεπέρασαν τα 1.66 δισ με κόστος παραγωγής 150 εκατομμύρια δολάρια. Το θεματικό πάρκο “Jurassic World” εκπληκτικά ψηφιακά εφέ και η τρισδιάστατη αίσθηση ατελείωτη ευχαρίστηση.

3)Πόλεμος των Άστρων: Η Δύναμη Ξυπνά (2015). Εισπράξεις: 2.062.616.519 δολάρια

Η τοποθέτηση του συγκεκριμένου φιλμ στη λίστα δεν αποτελεί έκπληξη. Ακόμη και το δυσθεώρητο νούμερο του 2.062 δισ δολάρια δεν είναι ικανό να δημιουργήσει απορίες. Γιατί; Διότι το όνομα “Star Wars” είναι “σίγουρα λεφτά στην τράπεζα”. Μάλιστα, το πρώτο επεισόδιο, το 1977, βγήκε στις αίθουσες με προϋπολογισμός 11 εκατ δολάρια και έκανε συνολικές εισπράξεις 775 εκατομμύρια!

Η ταινία είναι πρόσφατη και φυσικά ξεπέρασε άνετα το φράγμα των δύο δισεκατομμυρίων. Το μπάτζετ του “Η δύναμη ξυπνά” έφτασε τα 200 εκατομμύρια δολάρια και ήταν υποψήφια για πέντε Όσκαρ.

2)Τιτανικός (1997). Εισπράξεις: 2.186.772.302 δολάρια

Το 1997, πριν καν μπούμε στην Ο.Ν.Ε, το Μνημόνιο (1,2,3), και έχουμε πρώτη και δεύτερη φορά Αριστέρα να διαφεντεύει, υπήρχε κρίση... Τιτανικού. Οι Έλληνες που δεν είδαν τη συγκεκριμένη ταινία μπορούν να συγκεντρωθούν άνετα στο Τάε Κβο Ντο. Δεν πρέπει να είναι παραπάνω. Πώς, λοιπόν, να μην χάσουν το λογαριασμό οι Τζέιμς Κάμερον, Τζον Λάντο; Σκηνοθέτης και παραγωγός αντίστοιχα.

Μπορεί να υπερβάλλουμε, όμως το γεγονός ότι οι εισπράξεις παγκοσμίως έφτασαν τα 2.186 δισεκατομμύρια δολάρια μάλλον αποτυπώνει τη μανία με τον “Τιτανικό”. Οι Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Κέτι Γουίνσλετ έγιναν γνωστοί στην υφήλιο και στην τότε απονομή Όσκαρ, η ταινία ήταν υποψήφια για 14 κερδίζοντας τα 11!

1)Avatar (2009). Εισπράξεις: 2.787.965.087 δολάρια

Ούτε επίτηδες να το έκανε ο Τζέιμς Κάμερον. Λες και είχε σκοπό της ζωής του να κάνει τις δύο πιο εμπορικές ταινίες όλων των εποχών. Στην ουσία συνεχίζουμε από κει που μείναμε. Ήτοι, Κάμερον στη σκηνοθεσία και Λάντο στην παραγωγή. Βέβαια, ο πρώτος ήταν και στην ομάδα παραγωγών, όπως και στο σενάριο.

Ο απόλυτος θρίαμβος τεχνολογίας και οικονομικών κερδών. Όσοι το είδαν δεν μπορούν να ξεχάσουν το μοναδικό τρισδιάστατο θέαμα που παρακολούθησαν. Όσον αφορά το δεύτερο, πληροφορίες για τον προϋπολογισμό δεν υπάρχουν όμως το τελικό νούμερο των εισπράξεων φαντάζει απλησίαστο: 2.787.965.087 δισεκατομμύρια δολάρια! Προτάθηκε για εννιά Όσκαρ και πήρε τρία χρυσά αγαλματίδια.

 

Τελευταία Νέα