Στο μυαλό των Πογέτ-Τούντορ...

Μιχάλης Τσαμπάς
Στο μυαλό των Πογέτ-Τούντορ...

bet365

Η αντίστροφη μέτρηση για το ντέρμπι των Δικεφάλων άρχισε... Γιώργος Τσακίρης και Σταύρος Σουντουλίδης «έλαβαν θέσεις» και γράφουν στο G-Weekend Journal τα «κλειδιά του ματς»!

Μετά από... αποχή δύο ετών, που η ΑΕΚ «βολόδερνε» σε Γ΄εθνική και Football League, το ΟΑΚΑ ανοίγει ξανά τις θύρες του για ένα ντέρμπι «Δικεφάλων». Μπορεί να μην έχει το... λούστρο ενός Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, αλλά σαφώς έχει την δική του μαγεία. Πολλά ντέρμπι στο παρελθόν έχουν κρίνει τίτλους, εισιτήρια για Ευρώπη κι έχουν περάσει στην ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτό που θα διεξαχθεί το βράδυ της Κυριακής, δεν πρόκειται να κρίνει πρωταθλητή. Ο Ολυμπιακός το... καπάρωσε και φέτος νωρίς-νωρίς. Όμως το αποτέλεσμά του ίσως παίξει κομβικό ρόλο ενόψει πλέι οφ και της πολυπόθητης πρώτης θέσης. Ο Δικέφαλος του Νότου έχει ανοιχτά φτερά από το σπουδαίο «διπλό» στους Ζωσιμάδες, ενώ αυτά του Δικεφάλου του Βορρά είναι... τραυματισμένα μετά το σοκ της ισοφάρισης στο 90+ στην Ξάνθη. Όπως κι αν έχει όμως ένα ματς με τόσο... βαριά ονόματα είναι ντέρμπι όποια κι αν είναι η αγωνιστική τους κατάσταση. Γι' αυτή γράφουν παρακάτω ο Γιώργος Τσακίρης, ρεπόρτερ ΑΕΚ στο gazzetta και ο Σταύρος Σουντουλίδης, αρμόδιος για τα θέματα του ΠΑΟΚ!

Αφιερώστε λίγη ώρα, μάθετε τι γίνεται στα δύο «στρατόπεδα» για να πάτε... μελετημένοι στο μεγάλο παιχνίδι!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ (ΑΕΚ)

1. Έχει κόουτς, έχει τακτική...

Το πρώτο και βασικό στοιχείο πάνω στο οποίο θα βασιστεί η ΑΕΚ για να επικρατήσει του αντιπάλου της είναι ο τύπος στην γωνιά του πάγκου της. Ο Γκουστάβο Πογιέτ έχει πλέον μάθει σε απόλυτο βαθμό το ρόστερ του, ξέρει πώς και τι πρέπει να κάνει για να πάρει το 100% από τους ποδοσφαιριστές του και φυσικά πώς να τους τοποθετήσει (τακτικά) για να πάρει το αποτέλεσμα που θέλει...

Το 4-3-3 αποδίδει απόλυτα με μια ξεχωριστή κυνική αποτελεσματικότητα. Η ΑΕΚ δύσκολα βιώνει την ουσιαστική απειλή (δεν τρώει φάσεις από κάθετο παιχνίδι και τετ α τετ στην άμυνα της, μόνο τα προσωπικά λάθη την... πληγώνουν) από τον εκάστοτε αντίπαλο και είναι ίσως η πιο συμπαγής ομάδα του πρωταθλήματος, σε τέτοια την έχει εξελίξει ο Ουρουγουανός τεχνικός.

Επιπρόσθετα συμμετέχει από τον πάγκο στο ματς, δεν το παρακολουθεί απλά, το αλλάζει με τις κινήσεις του και δίνει τις λύσεις στα όποια προβλήματα παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια του αγώνα, αυτό άλλωστε σημαίνει συμμετοχή του εκάστοτε κόουτς στο παιχνίδι, όχι μόνο η προετοιμασ

2. Ο άξονας θα δώσει τη νίκη!

Η μεγάλη δύναμη της ΑΕΚ -γνωστό άλλωστε- είναι αναμφισβήτητα ο άξονάς της. Σ' αυτό το 4-3-3 που έχει μάθει πλέον να παίζει η Ένωση και οι ποδοσφαιριστές της το δυνατό της σημείο είναι η τριάδα στο κέντρο. Ο Σιμόες έχει εκτοξεύσει την απόδοσή του σε ρόλο «κόφτη» μπροστά από τα στόπερ και εφόσον χρησιμοποιείται σ' αυτή τη θέση... καμουφλάρει και το πρόβλημα που έχει στη μεγάλη μεταβίβαση, δεν του βγαίνει στο παιχνίδι και έτσι δεν πουλάει μπάλες.
Ο Γιόχανσον ως εσωτερικό χαφ τα κάνει όλα και δεν... στοιχίζει! Αναγνωρίζεται πλέον από ΟΛΟΥΣ ως ανάμεσα στην τοπ τριάδα των χαφ που αγωνίζονται στο ελληνικό πρωτάθλημα με δεδομένη την ικανότητά του για επιπλέον εξέλιξη και βελτίωση στο παιχνίδι του (sky's the limit mate...). Ο Σουηδός χαφ δημιουργεί, κόβει, κλέβει, μοιράζει και σκοράρει ως εσωτερικό χαφ σ' αυτό το 4-3-3 του Πογιέτ, σούπερ αναμφισβήτητα.

Και τέλος έχουμε τον Μάνταλο. Ο διεθνής μέσος ως εσωτερικό χαφ επιδιώκει να μάθει το πώς θα βγάλει το κάθετο παιχνίδι του, την αρετή του στη δημιουργία. Μπορεί αυτό να μη το 'χει βρει ακόμη, όμως στο πρέσινγκ, στο κλέψιμο και στη μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση είναι εξαιρετικός ακόμη και τώρα...

3. Το καλό momentum, η ψυχολογία...

Στις αναμετρήσεις που χαρακτηρίζουμε «μεγάλα ματς» γνωρίζουμε καλά πως πολλές φορές κρίνονται από τον παράγοντα ψυχολογία και το καλό momentum της έκαστοτε ομάδας. Θαρρώ πως ακόμη και οι ΠΑΟΚτσήδες αναγνωρίζουν πως τούτη την περίοδο η ΑΕΚ είναι σε καλύτερο αγωνιστικό... φεγγάρι με πολύ καλά αποτελέσματα.

Η Ένωση αγνοεί την έννοια της λέξης ήττας στη διάρκεια του νέου έτους, του 2016... Και δεν αναφερόμαστε σε αήττητο ενός, δυο, άντε βαριά τριών αγώνων ανάμεσα στα οποία υπάρχουν και ισόπαλα αποτελέσματα. Η ΑΕΚ έχει πέντε σερί νίκες, μόνο νίκες σε πρωτάθλημα και Κύπελλο όλο αυτό το διάστημα. Ξεκίνησε με το διπλό στα Χανιά, σε μία δύσκολη έδρα με αντίπαλο τον Πλατανιά όπου πέρασε πιο εύκολα από ποτέ (0-3 αντί για 0-4), ακολούθησε το εύκολο διπλό Κυπέλλου στην Λιβαδειά (0-1) απέναντι στην τοπική ομάδα για το Κύπελλο. Έπειτα επικράτησε εντός της Ξάνθης (2-1) για να πετύχει και νέα νίκη Κυπέλλου στην ρεβάνς με τον Λεβαδειακό στο ΟΑΚΑ (2-0) για να επιστρέψει στις υποχρεώσεις του πρωταθλήματος με ματς στα Γιάννενα για ένα ακόμη εύκολο διπλό (0-2) σε μία επίσης δύσκολη έδρα (το ξέρει ο ΠΑΟΚ καλύτερα).

Πέντε στα πέντε (εκ των οποίων οι τρεις νίκες εκτός Αθήνας) για την ΑΕΚ που θέλει να αποχαιρετίσει τον Ιανουάριο με επτά νίκες (απέναντι σε ΠΑΟΚ και Ηρακλή για το Κύπελλο).

4. Τα πρόσωπα και η φόρμα τους!

Για να επιτευχθεί ένα νικηφόρο σερί ανάλογο με αυτό που έχει κάνει η ΑΕΚ (και με τέρματα 10 υπέρ και μόλις ένα κατά) δεν αρκεί βέβαια ο πολύ καλός προπονητής, η πολύ καλή τακτική, η σωστή δουλειά και προετοιμασία όλη την εβδομάδα και οι εκάστοτε αντίπαλοι. Απαιτείται να έχουν πιάσει ένα σούπερ επίπεδο απόδοσης ποδοσφαιριστές ξεχωριστής ποιότητας.

Δεν θα μπορούσε να αποτελεί την εξαίρεση η ΑΕΚ του Γκουστάβο Πογιέτ. Τα δύσκολα έρχονται μπροστά για την Ένωση που πήρε βέβαια σημαντικά διπλά και ο Ουρουγουανός τεχνικός μπορεί να τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση από το γεγονός ότι βλέπει – διαπιστώνει πως παίκτες κλειδιά στο 4-3-3 που επιλέγει είναι σε (κάτι παραπάνω από) καλή κατάσταση.

Για τους Γιόχανσον και Σιμόες τα σημειώσαμε παραπάνω και δεν χρειάζεται να τα θυμίσουμε. Δεν είναι όμως ΜΟΝΟ αυτοί. Η ΑΕΚ έχει προχωρήσει σε σούπερ συγκομιδή με απόλυτο νικών στο 2016 διότι έχει καταφέρει να πάρει πολλά περισσότερα απ' όσα θα περίμεναν και οι φίλοι της ομάδας από παίκτες όπως ο Έλντερ Μπαρμπόσα που δείχνει και είναι σε εξαιρετική κατάσταση.

Ο Πορτογάλος εξτρέμ έχει καταφέρει να βγάλει όλες τις αρετές του παίζοντας ως εξτρέμ, αυτό που ακριβώς είναι (του ταιριάζει το 4-3-3).

Σε σούπερ φόρμα όμως είναι και ο Χρήστος Αραβίδης. Παίζοντας ως φορ περιοχής ανταποκρίνεται σε απόλυτο βαθμό. Έχει καλή σχέση με το πλεκτό, αλλά δεν σκοράρει μόνο, ταυτόχρονα προσφέρει έτοιμα γκολ από φάσεις που θεωρούνταν χαμένες (όπως στα Χανιά). Από κοντά και ο Βάργκας με γκολ και ασίστ με τον Βενεζουελάνο ωστόσο να είναι αμφίβολος... Σταθερή αξία και ο Ροδρίγο Γκάλο που σε κάθε συμμετοχή αριθμεί και σέντρα ή κάθετη πάσα πάρε – βάλε...

5. Η παράδοση, η δύναμη της έδρας...

Στους αγώνες που χαρακτηρίζονται ως ντέρμπι η παράδοση παίζει σίγουρα (σε όλες τις χώρες και σε όλα τα πρωταθλήματα) τεράστιο έως και πρωταγωνιστικό ρόλο. Γεγονός αδιαμφισβήτητο...

Η παράδοση δεν δείχνει απλά ΑΕΚ, το... ουρλιάζει κιόλας αφού όποτε κατεβαίνει προς Αθήνα ο Δικέφαλος του Βορά έχει τραγικές αναμνήσεις και οδυνηρές σερί ήττες με ποσοστά που προκαλούν τουλάχιστον... ζάλη!

Πάμε να δούμε όμως πως η ΑΕΚ τίθεται σίγουρα στη θέση του οδηγού και του φαβορί για τη νίκη στο ματς της Κυριακής με τον ΠΑΟΚ.

Σε 58 ματς μεταξύ των δυο ομάδων η ΑΕΚ αριθμεί 42 νίκες και 9 ματς έληξαν ισόπαλα ενώ μόλις 7 φορές οι φιλοξενούμενοι κατόρθωσαν να φύγουν πανηγυρίζοντας τη νίκη στην Αθήνα σε βάρος της Ένωσης είτε στην Νέα Φιλαδέλφεια είτε στο ΟΑΚΑ.

Μην πάμε πολύ μακριά. Ακόμη και το 2013 την 22η αγωνιστική για το πρωτάθλημα (πριν τον υποβιβασμό της ΑΕΚ, εκείνη τη σεζόν έγινε το... κακό) ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε (ούτε τότε) να κερδίσει την Ένωση. Το αποτέλεσμα ήταν ισόπαλο 0-0 στη χειρότερη χρονιά για τους «κιτρινόμαυρους» και αυτό ελέω... γκαντεμιάς αφού η ΑΕΚ είχε δοκάρι με τον Πετρόπουλο και γενικά θα έπρεπε να είχε επικρατήσει αφού ήταν (αν και με κάκιστο ρόστερ ανάγκης εκείνη τη σεζόν) καλύτερη στο ματς.

Επιπλέον το ΟΑΚΑ αναμένεται να μετατραπεί την Κυριακή σε μία ιδιαίτερα δυνατή έδρα. Ο κόσμος της ΑΕΚ έχει ήδη δείξει μεγάλη... λύσσα για να βρεθεί στο γήπεδο και να δει την ανεβασμένη Ένωση του Πογιέτ μετά το πέντε στα πέντε στο 2016...

ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΟΥΝΤΟΥΛΙΔΗΣ (ΠΑΟΚ)

1.Ιγκόρ, αντέχεις τελικά την πίεση;

Ο Ιγκόρ Τούντορ, ως προπονητής, δεν έχει μάθει να ζει υπό καθεστώς έντονης πίεσης. Για να ακριβολογούμε τώρα μαθαίνει. Θα μπορέσει να ανταποκριθεί στα συνεχόμενα δύσκολα εκτός έδρας παιχνίδια; Ιδού η Ρόδος, στο ΟΑΚΑ (την Κυριακή) και στη Νέα Σμύρνη (για το κύπελλο) η… απάντηση. Την προηγούμενη φορά, στα τέλη του περασμένου Οκτώβρη, όπου ο Κροάτης γνώριζε ότι «παίζεται το κεφάλι του», πριν από τα παιχνίδια με Κρασνοντάρ και Παναθηναϊκό, επέλεξε να αφήσει στην άκρη την Ευρώπη και να στρέψει όλη την προσοχή του στο ντέρμπι με τους πράσινους.

Όμως, ο Σαββίδης ακόμη του χρεώνει ως αποτυχία τον αποκλεισμό από τους «32» του Europa League. Ας φροντίσει να μην του χρεώσει και κανέναν αποκλεισμό από τα ημιτελικά του κυπέλλου. Γιατί και το κύπελλο είναι στόχος, και η 2η θέση στο πρωτάθλημα.

2. Ώρα των αποδείξεων στον Ιβάν

Ο Ιβάν Σαββίδης, λένε, ότι έρχεται με… απειλητικές διαθέσεις στην Αθήνα! Αν και έχει κουράσει το όλο σκηνικό με τον «εξοργισμένο Σαββίδη», αυτό δεν είναι καλό για κανέναν. Ούτε για τον Τούντορ, ούτε για τον Αρνεσεν στους οποίους μπορεί να χρεώσει την μέτρια έως κακή, σύμφωνα με τον ίδιο, εικόνα της ομάδας. Βεζυρτζής και Μίχελ τώρα μπήκαν στον οργανισμό της ΠΑΕ και ασφαλώς φέρουν τη λιγότερη ευθύνη απ’ όλους.

Στο ΟΑΚΑ, πάντως, υπό το βλέμμα του ιδιοκτήτη του συλλόγου, για αρκετούς είναι «η ώρα των αποδείξεων» με τον ομογενή επιχειρηματία από το Ροστόφ να βγάζει μια έντονη δυσαρέσκεια για πολλά πράγματα, που δεν του αρέσουν στην ομάδα, αλλά επί της ουσίας ο ίδιος τα δημιούργησε… Οι περιβόητες «συσκέψεις με Ιβάν», τις περισσότερες φορές, δεν οδηγούν απαραίτητα σε σημαντικές αποφάσεις, συνήθως αυτές παίρνονται πολλές μέρες αργότερα, αλλά όπως και να το κάνουμε το «καμπανάκι» (που για κάποιους μοιάζει με… καμπάνα) έχει αρχίσει να «χτυπάει» επικίνδυνα για τον Κροάτη και τον Δανό.

3. Πόσο ανταγωνιστικός είσαι ΠΑΟΚ;

Μπαίνοντας στο ΟΑΚΑ, ένα στάδιο που παραδοσιακά δεν του ταιριάζει, ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να (απο)δείξει πόσο ανταγωνιστικός είναι απέναντι σε ομάδες με τις οποίες θα διεκδικήσει την πρωτιά στα playofs και την έξοδο στα προκριματικά του Champions League. Ο «Δικέφαλος» πήρε τα ντέρμπι του πρώτου γύρου παίζοντας στην έδρα του, όμως τα ματς στην Αθήνα είναι αυτά που πάντα καθορίζουν την τελική κατάταξή του στα playofs. Γιατί, ας μην ξεχνάμε, ότι εκτός από το ντέρμπι με την ΑΕΚ θα ακολουθήσουν αυτά με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό για την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και κυρίως ακόμη δύο επισκέψεις στην πρωτεύουσα για τα playofs.

4. Το «4-2-3-1» στα… δύσκολα

Ο Τούντορ άλλαξε σύστημα, άφησε στην άκρη το πολυφορεμένο «3-5-2» και πάει με το πιο ορθολογικό «4-2-3-1»,που χωρίς τις «ανορθογραφίες» του Κροάτη στην Ξάνθη, μοιάζει να ταιριάζει περισσότερο στα χαρακτηριστικά του φετινού ρόστερ. Το είδαμε στα ματς της Τούμπας, τώρα θα το δούμε και στα δύσκολα… Κάπως έτσι οι αλλαγές στα πρόσωπα της ενδεκάδας στο ντέρμπι με την ΑΕΚ ήταν δεδομένες, ακόμη κι αν δεν δεχόταν το γκολ από τον Σολτάνι στις καθυστερήσεις και αντί για -3 η διαφορά από την ΑΕΚ ήταν στο -1.

Με Μακ και Ροντρίγκες ετοιμοπόλεμους, ο ΠΑΟΚ αποκτά έξτρα δύναμη στα άκρα, Χαρίσης και Τσίμιροτ δεν βγαίνουν από την ενδεκάδα, όπως δεν χαλάει και η τετράδα (Κίτσιου, Βίτορ, Τζαβέλλας, Κοροβέσης) στην άμυνα. Η δύσκολη απόφαση στο μυαλό του Τούντορ είναι μια: Ποιότητα στην επίθεση (με Μπερμπάτοφ σε ρόλο δεκαριού) ή περισσότερη ασφάλεια(με Τζιόλη στα χαφ, όπως έπαιξε στο β’ μέρος με την Ξάνθη) αμυντικά.

Μπορεί να τα δούμε και τα δύο ανάλογα με την εξέλιξη του αγώνα, αλλά το ερώτημα είναι «με τι ξεκινάς το ντέρμπι με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, Ιγκόρ;».

5. Θα βρει ισορροπία στον «άσο»;

Όπως κάθε προπονητής, έτσι και ο Τούντορ, δύσκολα σου δείχνουν στις προπονήσεις ποιον τερματοφύλακα εμπιστεύονται για το επόμενο ματς. Στον ΠΑΟΚ, που όλα τα ‘χουμε δει και ζήσει, υπάρχει πλέον και το εξής δίλημμα: Τι κάνουμε με τον Όλσεν; Ναι, αυτός ο «τελειωμένος» από τον προπονητή του Σκανδιναβός τερματοφύλακας, που με τις αποκρούσεις του κράτησε όρθιο τον ΠΑΟΚ στην Ξάνθη.

Ο Όλσεν, στην καλύτερη του βραδιά στον ΠΑΟΚ, «κατέβασε τα ρολά», την ίδια ώρα που ο Μάρκος Βελλίδης είχε εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκηκαι έχοντας για πολλούς σίγουρη την πρώτη του παρουσία κάτω από τα ασπρόμαυρα δοκάρια στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ. Τώρα και εδώ υπάρχει πρόβλημα, αφού «ΠΑΟΚ είσαι…». Κι από την στιγμή που «ΠΑΟΚ είσαι», πας με Ολσεν την Κυριακή και τον Βελλίδη στο κύπελλο με Πανιώνιο. Απλά, πράγματα…

 

Τελευταία Νέα