O μαχητής του δρόμου!

O μαχητής του δρόμου!

bet365

Ορφανοτροφείο, καυγάδες, χουλιγκανισμός, φυλακή. Ομως ο...λύκος έγινε αρνί! Ο Αρτουρ Σζπίλκα, ηρέμησε, πίστεψε στο Θεό και βγάζει στα ρινγκ την οργή των χαμένων παιδικών του χρόνων!

Το Μπρούκλιν φόρεσε τα γιορτινά του για να υποδεχθεί ένα τεράστιο ραντεβού! Ο Γουάιλντερ ήθελε να υπερασπιστεί για τρίτη φορά τον τίτλο «WBC» βαρέων βαρών. Απέναντί του ο Πολωνός, Αρτουρ Σζπίλκα, ο οποίος για οκτώ γύρους φλέρταρε με τη ζώνη! Στον ένατο γύρο, ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής εκμεταλλεύθηκε την εμπειρία του και με ένα τρομερό δεξί έριχνε τον αντίπαλό του νοκ άουτ! «Ηταν μια μεγάλη μάχη, ήρθες και τα έδωσες όλα,. είχα μαχητής,σε ευχαριστώ πολύ Αρτουρ για την ανταγωνιστικότητά σου» είπε ο Γουάιλντερ στον ματωμένο γίγαντα που αποχώρησε με φορείο για την ασφάλειά του!

Οι συμπατριώτες του απογοητεύθηκαν, οι φίλοι του στεναχωρήθηκαν, όλοι όμως ξέρουν πως ο Σζπίλκα θα στυλώσει τα πόδια του, και θα μπει στο ρινγκ να παλέψει σωστά, με κανόνες. Αλλωστε, πέρασαν έντεκα... ήρεμα χρόνια από τότε που φόρεσε για πρώτη φορά γάντια! Εξάλλου, η ιστορία της ζωής του μπορεί να γυριστεί σε ταινία, το Χόλιγουντ διψά για μαχητές, πόνο, αίμα και ο Πολωνός ξέρει καλά... Πριν ασχοληθούν μαζί του οι σεναριογράφοι, ας κάνουμε στο Weekend ένα flashback της πολυτάραχης ζωής, με ξύλο στους δρόμους, δολοφονίες, προδοσία και πολλές προσευχές!


Στα τέσσερα του χρόνια είδε τον θάνατο του πατέρα του, το πατρικό στήριγμα χάθηκε και ο Αρτούρ δεν είχε κάποιον τον προσέχει. Ορφανοτροφείο και σχολείο όπου οι τιμωρίες ήταν κάτι συχνό... Οι δάσκαλοι τον είχαν στη μαύρη λίστα, αφού πάντα πρόσεχαν τις καρέκλες τους, αλλά και τα συρτάρια μήπως πεταχθεί κάποιο... ποντίκι! Σκληρό παιδί, ισχυρός χαρακτήρας, αλλά χωρίς κίνητρα! Οι δρόμοι γίνονται καταφύγιο του και οι Ultras της Βίσλα η νέα του οικογένειά. Ξύλο, μαχαιριές, επεισόδια, εκδρομές, ο Αρτούρ Σζπίλκα γίνεται ο ηγέτης των οπαδών της Βίσλα, αλλά και... ταύρος όταν βλέπει τα χρώματα της μισητής αντιπάλου, της Κρακόβια. Μέχρι τα 15 του χρόνια ήξερε μόνο να παίζει ξύλο, να μαθαίνει πως να κρατά μαχαίρι και να βλέπει μπάλα! Για όλα τα πράγματα στη ζωή υπάρχει ένας σκοπός.

Dwa oblicza Szpilki

Το ότι έκανε... ασήκωτο ένα παιδί στο σχολείο, ήταν η αιτία για να βρει αυτό που θα τον έκανε ευτυχισμένο! Ηταν 15 ετών και τριγυρνούσε στους δρόμους να βρει... μπελάδες, ένα παιδί με φανέλα της Κρακόβια έπαιζε μπάσκετ! Αφορμή για... ξύλο! Ο νεαρός υπέφερε στα χέρια του Αρτούρ, αλλά στη μέση μπήκε ο προπονητής πάλης. «Αν θες να παλέψεις, φόρα τα γάντια» του είπε ο Βλαντιμίρ Κβιέρζ και ο μικρός τα φόρεσε και δεν τα έβγαλε ποτέ!

Μάχες στα ρινγκ, διακρίσεις, νίκες, αλλά και οι κακές συνήθειες που δεν κόβονται εύκολα. Ξύλο πριν από κάθε ματς της Βίσλα, αφού ήταν μπροστάρης σε κάθε επίθεση των Ultras! Ο Σζπίλκα κρατά τα χέρια του χαμηλά και ψάχνει δυνατές γροθιές, τα καταφέρνει, γίνεται πρωταθλητής στην Πολωνία και ένα από τα μεγάλα ονόματα στην Ευρώπη! Το 2009 θα ισοπεδώσει τον Τζέρεμι Μέι και το όνομά του θα μπει ανάμεσα σε αυτά των μεγάλων πυγμάχων! Σκληρός, αλλά με χτυπητές αδυναμίες! Πριν από ένα μεγάλο ραντεβού με τον Μπάρτνικ, προηγήθηκε ένα ραντεβού... θανάτου με οπαδούς της Κρακοβίας. Ο Σζπίλκα ήταν ανάμεσα στους κατηγορούμενους και βρέθηκε πίσω από τα κάγκελα της φυλακής!

Μπορεί για πολλούς κρατούμενους οι φυλακές να είναι τόπος οργής και απογοήτευσης, αλλά για τον Πολωνό γίγαντα ήταν χώρος... ωρίμανσης! «Απομόνωση. Διάβασα περισσότερα από 40 βιβλία, δεν είδα καθόλου τηλεόραση. Ξυπνούσα το πρωί, πλενόμουν και αμέσως διάβαζα. Με βοήθησε η προπόνηση, αλλά το διάβασμα περισσότερο. Εμεινα στην απομόνωση 7-8 μήνες, δεν έβλεπα τους συγκρατούμενούς μου, απλά μιλούσαμε με τον τοίχο να μας χωρίς. Με αποκαλούσαν φάντασμα γιατί δεν με έβλεπαν ποτέ. Πλέον, μισώ τους ανθρώπους που επιλέγουν τον ευκολότερο τρόπο σκέψης» τονίζει ο Σζπίλκα.

Dwa oblicza Szpilki

Μια μεγάλη δόξα του αθλητισμού στην Πολωνία, ο Αντρέι Γκολότα συγκινείται, θα τον επισκεφθεί πολλές φορές στην φυλακή και θα του στείλει μηνύματα «Ελευθερία, οικογένεια και μποξ» είναι αυτά για τον οποίο ενθαρρύνει να σκέφτεται. Ο 24χρονος τότε μποξέρ είχε πάρει καλά το μάθημά του κι εντάχθηκε στην ομάδα «Humans», τους κρατούμενους που συνεργάζονταν με τους φύλακες και περιφρονούσαν τους «Rats». H ποινή του μειώθηκε, μετακόμισε από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας και συνέχισε να διαβάζει και να προσεύχεται.

Αποφυλακίστηκε, βγήκε από τους δρόμους κι έδωσε μεγάλους αγώνες, 22 νίκες, 15 με νοκ άουτ και πλέον ο Πολωνός συγκαταλέγεται στα μεγάλα ονόματα της πυγμαχίας «Δεν είμαι πλέον χούλιγκαν. Πιστέψτε με, δεν αξίζει τον κόπο. Θα χτυπήσει κάποιον και, Θεός φυλάξοι, μπορεί να έρθει το μοιραίο. Γιατί...» θα πει ο ίδιος, ο οποίος όμως θα πληρώσει τη νέα του φιλοσοφία. Οι Ultras της Bίσλα δεν ανέχονται τις φιλίες του με άλλες ομάδες, είναι πλέον γι αυτούς persona non grata και μιλούν ευθέως για προδοσία. Ο ίδιος όμως δεν θα απογοητευθεί και θα συνεχίσει στον δρόμο της ηρεμίας εκτός ρινγκ!

Αν ο χουλιγκανισμός τον κατέστρεψε; Θα απαντήσει: «Το αντίθετο - απέκτησα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Τώρα κάνω τα πάντα για να γίνω ο καλύτερος μαχητής στο ρινγκ. Θα μείνω όρθιος».

Δεν ξεχνά πάντως πως υπήρξε χούλιγκαν γι αυτό και ανεβαίνει στο ρινγκ με μπαντάνα στο πρόσωπο, έτσι όταν έκανε παλιά για να προστατεύσει την ταυτότητά του. Βέβαια, τώρα όλοι θέλει να τον μάθουν, Αρτούρ Σζπίλκα, ο Μαχητής!

Dwa oblicza Szpilki

 

Τελευταία Νέα