Oι καλύτερες Χριστουγεννιάτικες ταινίες! (vid)

Δήμος Μπουλούκος
Oι καλύτερες Χριστουγεννιάτικες ταινίες! (vid)

bet365

Oι γιορτινές ημέρες συνεχίζονται και τo Gazzetta Weekend Journal θυμίζει τις 10 καλύτερες Χριστουγεννιάτικες ταινίες που όσα χρόνια και να τις βλέπουμε, πάντα θα μας ενθουσιάζουν!

Το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων είναι η αγάπη. Αγάπη κάθε μορφής μεταξύ της οικογένειας, των συντρόφων, των φίλων, όσων είναι σημαντικών στη ζωή μας και την κάνουν πολύτιμη. Ευχές και συναισθήματα που ανταλλάσσουν οι περισσότεροι - δυστυχώς όχι όλοι - άνθρωποι και συνήθως είναι στο φόρτε τους, αυτές τις ημέρες.

Συναισθήματα που ενισχύονται από ανάλογες μουσικές και αρκετές φορές από αντίστοιχες ταινίες. Ειδικά το Χόλιγουντ έχει δημιουργήσει εκατοντάδες ταινίες γεμάτες με εύσωμους Aι Βασίληδες, με το πνεύμα των Χριστουγέννων, με θαύματα που συμβαίνουν τελικά μόνο στην έβδομη τέχνη και όχι στη ζωή. Οι περισσότερες ταινίες είναι αρκετά αφελείς και απευθύνονται κυρίως στις νεότερες ηλικίες, ωστόσο υπάρχουν και υπέροχα φιλμ, διαχρονικά στο πέρασμα των ετών που αξίζει να δεις, ακόμα και εκτός της περιόδου των Χριστουγέννων,

Τo Gazzetta Weekend Journal επέλεξε τις καλύτερες Χριστουγεννιάτικες ταινίες, όχι βάση των εφέ ούτε της αληθοφάνειας του Αγιου Βασίλη, αλλά βάσει του συναισθήματος που βγάζουν και σας τις παρουσιάζει:

Χριστουγεννιάτικος Εφιάλτης - The Nightmare Before Christmas (1993)

Ο πρωτοποριακός και μετρ του παραμυθιού και του συναισθήματος Τιμ Μπάρτον μπλέκει το Halloween των Αμερικανών με τα Χριστούγεννα και παρουσιάζει πιο πολύ σκελετούς και κρανία, παρά έλκηθρα, καμπάνες και χιονονιφάδες! Παρόλα αυτά το φιλμ The Nightmare Before Christmas παραμένει μία από τις πιο δημοφιλείς ταινίες του σκηνοθέτη και έχει αποκτήσει τη φήμη του κλασικού μεταξύ των οπαδών του και των σινεφίλ, ενώ παρότι προβλήθηκε πρώτη φορά στην περίοδο του Halloween προβάλλεται πλέον πανηγυρικά κάθε Χριστούγεννα. Σε animation o Βασιλιάς του Χαλοουίν, ο Τζακ Σκέλινγκτον αποφασίζει να αναλάβει υπό την εποπτεία του και τα Χριστούγεννα, με ανατριχιαστικά, όμως, αποτελέσματα. Ετσι απαγάγει τον Αγιο Βασίλη και παίρνει τα ηνία της φανταχτερής γιορτής, προσθέτοντας όχι μία αλλά πολλές σκοτεινές πινελιές.

Ο Άι Βασίλης είναι... λέρα - Bad Santa (2003)

Μόνο και μόνο για το ευρηματικό σενάριο αυτή η ταινία αξίζει να μείνει στην ιστορία. Ο Αγιος Βασίλης δεν είναι ένας καλός, ευγενικός γεράκος, αλλά κάτι πολύ χειρότερο, σε μία υπέροχη κωμωδία που θα καταευχαριστηθείτε! Ο Μπίλι Μπομπ Θόρντον είναι απολαυστικός ως ο λέρας Αϊ-Βασίλης που αντιμετωπίζει τελείως κυνικά την ζωή και την δουλειά του, παλεύει κάθε μέρα να αντέξει την γκρίνια των εκατοντάδων παιδιών που ζητάνε δώρα και πνίγει την κατάθλιψη του στο ποτό τα βράδια. Σπουδαίος και ο Τόνι Κοξ, ως ξωτικό που αποτελεί την φωνή της λογικής μέσα σε όλο τον χαμό αλλά και το ευτραφές παιδί που πρωταγωνιστεί. Μπορεί σε σχέση με τις υπόλοιπες Χριστουγεννιάτικες ταινίες να μην επενδύει στο συναίσθημα και την αγάπη, αλλά προσφέρει απίστευτο γέλιο, ενώ συντόμως έρχεται και το sequel!

Ο Άγιος Βασίλης μου - The Santa Clause (1994)

Πρόκειται για συμπαθέστατη κωμωδία του 1994 με τον Τιμ Ρόμπιν να προκαλεί ατύχημα στον Αϊ Βασίλη και να παίρνει τη θέση του, ύστερα από την παρότρυνση του γιου. Αφού μοιράζει τα δώρα, τελικά αναγκάζεται να γίνει αυτός ο Αγιος των παιδιών αναλαμβάνοντας σε μόνιμη βάση τη θέση του Αγιου Βασίλη... Η ταινία μεταδίδει επιτυχημένα τη μαγεία των Γιορτών και στο κέντρο της πραγματεύεται τη σχέση ενός χωρισμένου πατέρα με τον μικρό του γιο. Η ταινία αποκαλύπτει ότι το αγαπημένο σνακ του Άγιου Βασίλη είναι τα μπισκότα, και το αγαπημένο του ποτό η ζεστή σοκολάτα.

Ο Κατεργάρης των Χριστουγέννων - How The Grinch Stole Christmas (2000)

Η ταινία βασίστηκε στο δημοφιλές παιδικό ανάγνωσμα του Dr Seuss «Πώς ο Γκριντς έκλεψε τα Χριστούγεννα» και κέρδισε το Όσκαρ μακιγιάζ για την εκπληκτική μεταμόρφωση του Τζιμ Κάρεϊ σε έναν ανεπανάληπτο «Κατεργάρη των Χριστουγέννων», σε σκηνοθεσία Ρον Χάουαρντ.

Στην καρδιά μιας χιονονιφάδας βρίσκεται η μαγική πόλη της Χούβιλ. Εκεί οι κάτοικοί της περιμένουν κάθε χρόνο με ανυπομονησία για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα. Όμως φέτος η κατάσταση ενδέχεται να αλλάξει ριζικά καθώς ο Γκριντς δεν είναι διατεθειμένος να μείνει με σταυρωμένα χέρια. Κάποτε ήταν κι αυτός κάτοικος της Χούβιλ όμως εξαιτίας του αποκρουστικού παρουσιαστικού του, οι συμπολίτες του τον είχαν αναγκάσει να εγκαταλείψει την πόλη. Έτσι, μόνος και πικραμένος για πολλά χρόνια, ο Γκριντς αποφασίζει να πάρει την εκδίκησή του: αυτή τη χρονιά και με τη βοήθεια του σκύλου του Μαξ, σκοπεύει να στερήσει τα Χριστούγεννα από τους κατοίκους της Χούβιλ, κλέβοντας τα δώρα των παιδιών και καταστρέφοντας τα στολισμένα δέντρα. Παρόλα αυτά, η Σίντι Λου Χου, ένα πανέξυπνο κορίτσι, αποφασίζει να προσεγγίσει τον Γκριντς και να «μαλακώσει» την καρδιά του...

Μόνος στο Σπίτι - Home Alone (1990)

Οπως δεν υπάρχουν Χριστούγεννα χωρίς να ακούσεις το Last Christmas δεν γίνονται Χριστούγεννα χωρίς το Μόνος στο Σπίτι, με τη σειρά των ταινιών να είναι από τις πιο χαρακτηριστικές χριστουγεννιάτικες ιστορίες της δεκαετίας του '90. Μπορεί πλέον να θεωρείται ξεπερασμένη και... χιλιοφορεμένη αλλά η πρώτη ταινία ήταν άκρως διασκεδαστική. Βασικός πρωταγωνιστής, ο ηθοποιός Μακάλεϊ Κάλκιν, που σε ηλικία νεαρότερη των 10 ετών έγινε σταρ του Χόλιγουντ, παίζοντας στο «Μόνος στο Σπίτι» 1 και 2. Στο «Μόνος στο Σπίτι 1» (1990) ο άτακτος πιτσιρικάς, Κέβιν Μακάλιστερ ξυπνά μόνος στο σπίτι τα Χριστούγεννα, αφού η οικογένειά του τον έχει ξεχάσει πίσω φεύγοντας για διακοπές στο Παρίσι. Ένα δίδυμο ληστών, όμως, θα του κρατήσει περιπετειώδη συντροφιά, καθώς το σπίτι γίνεται πεδίο μάχης και ο μικρός Κέβιν αρχιστράτηγος της καταστροφής.Το δίδυμο των απολαυστικών ληστών ερμηνεύουν οι Ντάνιελ Στερν και Τζο Πέσι.

Μόνος στο Σπίτι 2 - Home Alone 2 (1992)

Η δεύτερη ταινία (1992) ακολουθεί τα βήματα του δαιμόνιου πιτσιρικά, ο οποίος ξαναχτυπά όχι μόνος στο σπίτι, αλλά μόνος στη Νέα Υόρκη, με αρκετά μετρητά και πιστωτικές κάρτες για να αναστατώσει τη μεγαλούπολη. Οι διαβόητοι ληστές που έχουν βρει άγριους μπελάδες με τον οκτάχρονο Κέβιν, βρίσκονται κι αυτοί στην Νέα Υόρκη για να ετοιμάσουν μια μεγάλη ληστεία.

«Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» ​- The Muppet Christmas Carol (1992)

Η γνωστή ιστορία του τσιγκούνη Σκρούτζ τον οποίο επισκέπτονται τρία πνεύματα την παραμονή των Χριστουγέννων και τον κάνουν να αναθεωρήσει τις απόψεις του για τη ζωή και τα χρήματα. Αυτή τη φορά με Μάπετς και τον εξαιρετικό Μάικλ Κέιν ο οποίος υποδύεται εξαιρετικά τον Σκρούτζ, Είναι αρκετά κοντά σε παραμύθι αλλά είναι πολλές οι φορές που πιάνεις τον εαυτό σου να χαμογελά, ειδικά με τα ασύγκριτα Μάπετς.

ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ

Η Αγάπη Είναι... Love Actually (2003)

Υπέροχη ταινία που συνδυάζει την κωμωδία με το συναίσθημα με φόντο τα Χριστούγεννα. Δέκα διαφορετικές σπονδυλωτές ιστορίες που με έναν παράξενο τρόπο συναντώνται στο χριστουγεννιάτικο Λονδίνο. Το νήμα αρχίζει να ξετυλίγεται με το νέο πρωθυπουργό της Αγγλίας να ερωτεύεται με αφορμή ένα φλιτζάνι τσάι (!), τη γραμματέα του. Την ίδια στιγμή ένας συγγραφέας ερωτεύεται την οικιακή βοηθό του, ένας χήρος δίνει συμβουλές στον 11χρονο γιο του προκείμενου να προσελκύσει το κορίτσι που τον ενδιαφέρει και ένας παλιός ροκ σταρ σκαρφαλώνει πάλι στην κορυφή...

Με πρωταγωνιστές τους Χιου Γκραντ, Κόλιν Φερθ, Κίρα Νάιτλι, Έμα Τόμσον και Άλαν Ρίκμαν και δια χειρός των συντελεστών των «Μια βραδιά στο Νότινγκ Χιλ», «4 Γάμοι και μια κηδεία» και το «Ημερολόγιο της Μπρίτζετ Τζόουνς», η έξυπνη αυτή ρομαντική κωμωδία προσπαθεί να ψυχογραφήσει τις ανθρώπινες σχέσεις και να αποδείξει ότι αν κοιτάξουμε καλά... σίγουρα θα βρούμε την αγάπη δίπλα μας!

Το Πολικό Εξπρές - Polar Exrpess (2004)

Η υποψήφια για Όσκαρ ταινία κινουμένων σχεδίων «The Polar Express», σε σενάριο, σκηνοθεσία, παραγωγή του Ρόμπερτ Ζεμέκις είναι το απόλυτο χριστουγεννιάτικο παραμύθι και βασίζεται στο ομώνυμο παιδικό βιβλίο του Κρις Βαν Άλσμπουργκ. Το βιβλίο Polar Express (1985) διακρίθηκε για την εξαιρετική του εικονογράφηση και την απλή, αλλά ενδιαφέρουσα, πλοκή του και η απόδοσή του σε ταινία κινουμένων σχεδίων θεωρήθηκε ένα μικρό καλλιτεχνικό αριστούργημα. Στο φιλμ έχουν χρησιμοποιηθεί ηθοποιοί, οι κινήσεις των οποίων έχουν ενσωματωθεί ψηφιακά στους χαρακτήρες των κινουμένων σχεδίων.

Σταρ της ταινίας, ο ηθοποιός Τομ Χανκς, ο οποίος ερμηνεύει πέντε διαφορετικούς ρόλους και τον ρόλο του Άγιου Βασίλη. Πρωταγωνιστής της ιστορίας, ένα οκτάχρονο αγοράκι, που έχει αρχίσει με τον καιρό να χάνει την πίστη του στον Άγιο Βασίλη. Ο μικρός, την παραμονή Χριστουγέννων ξεκινά να πιστέψει πάλι στο Πνεύμα της Γιορτής, καθώς καλείται από τον μηχανοδηγό μιας μαγικής αμαξοστοιχίας να τον ακολουθήσει σ' ένα μακρινό ταξίδι στο Βόρειο Πόλο, όπου θα μπορέσει να γνωρίσει τον ίδιο τον Άγιο Βασίλη!

Πάρτι φαντασμάτων - Scrooged (1988)

Το γνωστό διήγημα του Καρόλου Ντίκενς, πρωτοπροβλήθηκε στη μεγάλη οθόνη το 1908 σε μια βουβή ταινία διάρκειας 15 λεπτών και με πολλές περικοπές.Από τότε έχει διασκευαστεί δεκάδες φορές τόσο για τον κινηματογράφο, όσο και για την τηλεόραση, σε μορφή μιούζικαλ αλλά και καρτούν. Η καλύτερη πάντως εκδοχή του 1988, σε σκηνοθεσία Ρίτσαρντ Ντόνερ και τον Μπιλ Μάρεϊ να δίνει ρεσιτάλ στον ρόλο. Κεντρικός χαρακτήρας είναι ο Εμπενίζερ Σκρουτζ, ο μοχθηρός λονδρέζος τραπεζίτης της βικτωριανής εποχής, που ενώ αρχικώς αρνείται να συμμεριστεί το πνεύμα των Χριστουγέννων, δείχνοντας έστω και το ελάχιστο δείγμα συμπόνιας για όσους την έχουν ανάγκη, στη συνέχεια μεταστρέφεται χάρη σε έναν οδυνηρό εφιάλτη που προβλέπει το μέλλον του, μέσω τριών φαντασμάτων που του έχει στείλει ο εκλιπών συνεργάτης του Τζέικομπ Μάρλεϊ.

 

Τελευταία Νέα