Ο... ασπρόμαυρος Πύργος της Βαβέλ!

Σταύρος Σουντουλίδης
Ο... ασπρόμαυρος Πύργος της Βαβέλ!

bet365

Ένας Κύπριος, ένας Ρώσος, ένας Σλοβάκος, μια Ρωσίδα κι ένας Έλληνας… Όχι δεν είναι ανέκδοτο. Για την ακρίβεια, οι Έλληνες της ιστορίας μας είναι τέσσερις. Όλοι τους αποτελούν το οχταμελές διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Συνεχίζουμε…

Υπάρχει ένας ομογενής από τη Ρωσία ιδιοκτήτης, ένας Δανός αθλητικός διευθυντής κι ένας Κροάτης προπονητής. Αυτό δεν είναι ομάδα, είναι ο… Πύργος της Βαβέλ!

Ο κ. Σαββίδης στην πρώτη μεγάλη δημόσια συνέντευξη Τύπου, τον Οκτώβριο του 2012, έδειχνε σίγουρος ότι το μοντέλο διοίκησης, που είχε στο μυαλό του, όχι απλά θα προχωρούσε, αλλά θα μακροημέρευε. Διαψεύστηκε με την πάροδο του χρόνου, καθώς οι διαφορετικές αντιλήψεις και η προσέγγιση της ελληνικής (ποδοσφαιρικής) καθημερινότητας ήταν «ξένη» για πολλούς από τους στενούς συνεργάτες του.

«Το μάνατζμεντ θα γίνεται από άλλο κέντρο, ανεξαρτήτως του που είμαι εγώ. Ζούμε σε μία παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, έχουμε το ίντερνετ στη τσέπη μας και μπορούμε να διοικούμε από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη», είχε δηλώσει, τότε, από το βήμα του συνεδριακού κέντρου «Ιωάννης Βελλίδης». Στους μήνες που ακολούθησαν επέλεξε να διοικήσει μέσω του Skype, στα γραφεία της Τούμπας δημιουργήθηκε μια ολόκληρη νέα αίθουσα για να υποστηρίζει την επικοινωνία του με τα στελέχη της ΠΑΕ, αλλά γρήγορα διαπίστωσε ότι αυτό δεν ωφελεί σε τίποτα και το άφησε στην άκρη.

Ο Σαββίδης στα τρεισήμισι χρόνια, που βρίσκεται στο τιμόνι του ΠΑΟΚ, έδειξε να επηρεάζεται από τα πολυεθνικά «κέντρα αποφάσεων» αποκλειστικά δικής του δημιουργίας. Στις αίθουσες του «Μακεδονία Παλλάς», όλο αυτό το διάστημα, έχει δει και έχει συνομιλήσει με δεκάδες ανθρώπους του πασίγνωστου «στενού περιβάλλοντος», με ανθρώπους που ούτε απαραίτητα είναι Έλληνες ή έχουν σχέση με τον ΠΑΟΚ, αλλά τυγχάνει να ανήκουν στον «σκληρό πυρήνα» των συνομιλητών του.

Η συνεργασία του με τον Λούμπος Μίχελ δεν προέκυψε την 21η Δεκεμβρίου όταν ο πρώην ρέφερι έκανε και επίσημα την εμφάνισή του στα γραφεία της Τούμπας. Εδώ και πολλά χρόνια ο 47χρονος Σλοβάκος είναι ένας από τους συνομιλητές του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Η γνωριμία έγινε μέσω του ρωσικού κύκλου επιρροής του Σαββίδη, απλά υπήρχε στη μέση το πλουσιοπάροχο συμβόλαιο με την Σαχτάρ του Αχμέτοφ και ο ομογενής από το Ροστόφ, που κάνει δουλειές και στη γειτονική Ουκρανία, δεν ήθελε να διαταράξει τις σχέσεις του.

Πάμε να δούμε ποιοι συγκροτούν το πολυεθνικό νέο οχταμελές διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ:

Πρόεδρος: Ιάκωβος Αγγελίδης (Κύπρος)

Γεννήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου, ωστόσο πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σε χώρες του εξωτερικού, όπως είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αγγλία. Είναι δικηγόρος στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αγγλίας και της Ουαλίας και έχει εργαστεί ως γενικός σύμβουλος και διευθυντής σε χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

Το ποδόσφαιρο μπήκε στη ζωή του, μέσω του Μίτσελ Γκολντχάρ, του Καναδού ιδιοκτήτη της Μακάμπι Τελ Αβίβ, με τον Ιβάν Σαββίδη να τον επιλέγει μετά από μεγάλη έρευνα το καλοκαίρι του 2014.

Αντιπρόεδρος: Νίκος Βεζυρτζής (Ελλάδα)

Νέο πρόσωπο στο Δ.Σ. της ΠΑΕ ΠΑΟΚ με τεράστια παραγοντική εμπειρία και εξίσου μεγάλη προσφορά στον Σύλλογο, κυρίως ως πρόεδρος της ομάδας μπάσκετ.

Ο Νίκος Βεζυρτζής καμαρώνει και δηλώνει «αυτοκινητιστής», καθώς υπήρξε έμπορος αυτοκινήτων, ενώ η διοικητική παρουσία στον ΠΑΟΚ ξεκίνησε ως έφορος ποδοσφαίρου στην χρυσή ομάδα της δεκαετίας του 70’. Ακολούθησε ο ερασιτέχνης ΠΑΟΚ και η ομάδα μπάσκετ. Υπήρξε ο κατά τεκμήριο σπουδαιότερος πρόεδρος της ομάδας μπάσκετ, που επί των ημερών του έφτασε στην κορυφή της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Αντιπρόεδρος: Χρυσόστομος Γκαγκάτσης (Ελλάδα)

Ο Χρυσόστομος Γκαγκάτσης, γιος του Βασίλη Γκαγκάτση, βρίσκεται στον ΠΑΟΚ από τον Ιούλιο του 2008. Από τότε μέχρι και σήμερα είναι ο γενικός διευθυντής της εταιρείας και η αναρρίχηση στη διοικητική πυραμίδα της ΠΑΕ αποτελεί επιλογή του ίδιου του Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος ήθελε να τον επιβραβεύσει τοποθετώντας τον από τον Σεπτέμβριο του 2015 στη θέση του αντιπροέδρου.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος της νομικής σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του τμήματος οικονομικών επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Μέλος: Maria Goncharova (Russia)

Η «Σιδηρά Κυρία» της ΠΑΕ ΠΑΟΚ συμπλήρωσε τρεισήμισι χρόνια στην Ελλάδα, καθώς ήταν αυτή που εμπιστεύτηκε από την πρώτη στιγμή ο Ιβάν Σαββίδης για τα οικονομικά της ποδοσφαιρικής εταιρείας.

Γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1980 στο Τανγανρόγκ (γενέτειρα του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα Άντον Τσέχοφ) μια πόλη της νότιας Ρωσίας, επίνειο του Ροστόφ στη βόρεια ακτή του κόλπου Ταγκανρόγκ. Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο της πόλης το 2001 και εργάστηκε στην «Metall Inprom», εταιρεία μετάλλου στο Ροστόφ.

Μέλος: Lubos Michel (Slovakia)

Ο κ. Λούμπος Μίχελ, πρώην διεθνής διαιτητής, αλλά και βουλευτής Σλοβακίας είναι ένα από τα δύο νέα μέλη του Δ.Σ. της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Με σπουδαία διαιτητική καριέρα, ο 47χρονος Σλοβάκος (γεν. 16/5/1968 στο Στροπκόβ της πρώην Τσεχοσλοβακίας) είναι ο 6ος καλύτερος διαιτητής του 21ου αιώνα σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Στατιστικής και Ιστορίας του Ποδοσφαίρου, με παρουσίες σε τελικό Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ (Πόρτο – Σέλτικ 2003), Τσάμπιονς Λιγκ (Μάντσεστερ-Τσέλσι 2008), Παγκόσμια Κύπελλα (2002 και 2006) και Ευρωπαϊκά Κύπελλα (2004 και 2008).

Από το 2008 και για έξι χρόνια υπήρξε στέλεχος της Σαχτάρ Ντόνετσκ και είχε αναλάβει το τμήμα των διεθνών σχέσεων της ουκρανικής ομάδας.

Μέλος: Artur Davidyan (Russia)

O 38χρονος (γεν. 28/10/1977 στο Ροστόφ) κάτοχος MBA του Oxford University ανήκει στο επιτελείο των επιχειρήσεων του κ. Ιβάν Σαββίδη και ζει και εργάζεται πλέον μόνιμα στην Ελλάδα ως Διευθύνων Σύμβουλος της Dimera.

Ο Αρτούρ Νταβιντιάν θα ενισχύσει τον τομέα της οικονομικής και εταιρικής ανάπτυξης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ενώ πριν λίγους μήνες είχε ασχοληθεί και με την ΚΑΕ ΠΑΟΚ.

Στο Δ.Σ. της ΠΑΕ συμμετέχουν επίσης ως μέλη ο Δημοκράτης Παπαδόπουλος (εκπρόσωπος του ΑΣ ΠΑΟΚ) και ο Ηλίας Γεροντίδης.

 

Τελευταία Νέα