Οι... γίγαντες του ΝΒΑ! (pics,vids)

Αντωνία Σπανού
Οι... γίγαντες του ΝΒΑ! (pics,vids)

bet365

Όταν οι... γίγαντες αποφασίζουν να παίξουν μπάσκετ θα τους υποδεχθούν τα πιο φανταχτερά παρκέ. Το Gazzetta Journal Weekend σας παρουσιάζει τους πιο ψηλούς παίκτες που πέρασαν ποτέ από το ΝΒΑ.

Άλλοι πέτυχαν, άλλοι απέτυχαν σίγουρα όλοι ξεχώρισαν. Εορταστικές μέρες ήρθανε και είπαμε να κάνουμε αναδρομή και να θυμηθούμε τι έχουν κάνει οι... γίγαντες του ΝΒΑ. Σίγουρα δεν αποτελεί το μοναδικό κριτήριο, για να βρεις μια θέση στο ΝΒΑ, το απίστευτο ύψος. Πάντως, οι πανύψηλοι παίκτες, ειδικά παλαιότερα, είχαν την ευκαιρία τους στον «μαγικό» κόσμο. Οι τραυματισμοί και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τις περισσότερες φορές κάνει την διαχείριση του σώματος ιδιαίτερη, ώστε να κερδίσουν τελικά μια πετυχημένη θέση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Το gazzetta.gr σας παρουσιάζει τους πιο ψηλούς παίκτες που πέρασαν από το ΝΒΑ.

Αλεξάνταρ Ραντόσεβιτς

2.21μ.

Βοσνία – Ερζεγοβίνη

(Lovcen, Buducnost Podgorica, Τορόντο Ράπτορς, Ολύμπια Λουμπιάνας, Λιβόρνο, Βόννη, ΠΑΟΚ, Γιούτα Τζαζ, Πρόκομ, Ολύμπια Λάρισας, ΑΠΟΕΛ, ΑΕΛ Λεμεσού, Al Riyadi Beirut, Ομόνοια, Rilski Sportlist, Lirija Skopje)

Το ύψος του Ραντόσεβιτς γρήγορα τον έφερε στο κατώφλι γνωστών πανεπιστημίων, με τα πράγματα να μην εξελίσσονται όμως όπως τα περίμενε, αφού το όνομα του μπλέχτηκε σε σκάνδαλο. Τελικά το 1999 θα επιλεχθεί από τους Ράπτορς αλλά δεν θα καταφέρει κάτι το αξιοσημείωτο. Αυτό ισχύει και για την υπόλοιπη καριέρα του στο ΝΒΑ. Τελικά δεν κατάφερε κάτι τρομερό, με αυτό που ξεχωρίζει να είναι το πέρασμα του από τον ΠΑΟΚ την σεζόν 2003-04 όπου του έδωσε την ευκαιρία να κάνει ξανά ένα γρήγορο πέρασμα από τον «μαγικό» κόσμο και τους Τζαζ. Στην Ελλάδα τον είδαμε ξανά την σεζόν 2005-06 στην Ολύμπια Λάρισας. Η καριέρα του έληξε το 2012 σε ομάδα της Βουλγαρίας.

Άρβιντας Σαμπόνις

2.21μ.

Λιθουανία

(Ζαλγκίρις Κάουνας, Βαγιαδολίδ, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπλέιζερς)

Το όνομα του είναι μέρος της ιστορίας του αθλήματος. Αποτελεί το μεγαλύτερο «what if» της ιστορίας. Όλοι θα μείνουν με την απορία τι θα έκανε ο Σαμπόνις στο ΝΒΑ, αν είχε πάει στα νιάτα του στον «μαγικό» κόσμο. Βρέθηκε στους Μπλέιζερς στα 31 του, μετά από τεράστιες επιτυχίες αλλά και τραυματισμούς. Οι προσδοκίες και τα λόγια που έχουν ακουστεί για εκείνον ξεπερνούν την φαντασία και το ΝΒΑ... μετανιώνει που δεν τον έφερε νωρίτερα. Ο ίδιος το 2001 θα αφήσει το ΝΒΑ και θα επιστρέψει στην Ευρώπη και την Ζαλγκίρις, για να κάνει τελικά ένα τελευταίο πέρασμα, πάλι στους Μπλέιζερς, την σεζόν 2002-03.

Τσακ Νέβιτ

2.26μ.

Αμερική

(Ρόκετς, Λέικερς, Πίστονς, Ρόκετς, Σικάγο Μπουλς, Σπερς)

Είναι ένας από τους πιο ψηλούς παίκτες που πέρασαν ποτέ από το ΝΒΑ και αυτό είναι το βασικό στοιχείο που τον βοήθησε να έχει περίπου μια δεκαετία στον «μαγικό» κόσμο. Μπορεί να μην έχει κάνει πολλές εμφανίσεις, αλλά συμπεριλαμβάνεται στο ρόστερ των Λέικερς που κέρδισε το πρωτάθλημα το 1985. Ακόμα και σήμερα είναι ο πιο ψηλός παίκτης που κέρδισε πρωτάθλημα στο ΝΒΑ.

Γκέοργκε Μουρεσάν

2.31μ.

Ρουμανία

(Ορτέζ, Ουάσιγκτον Μπούλετς, Νετς)

Ο Ρουμάνος «γίγαντας». Οι τραυματισμοί ίσως να μην άφησαν τον Μουρεσάν να πετύχει όσα μπορούσε και όσα πίστευαν οι άλλοι για αυτόν. Έχει βγει ο πιο βελτιωμένος παίκτης του ΝΒΑ την σεζόν 1995-96, αλλά αυτό για το οποίο ίσως οι Έλληνες τον θυμούνται λίγο παραπάνω είναι η φάση στην οποία ο Κλιφ Λέβινγκστον είχε καρφώσει μπροστά στον Ρουμάνο «γίγαντα», σε έναν αγώνα Ορτέζ – ΠΑΟΚ. Ήταν στις 11 Μαρτίου του 1993 όταν η ομάδα της Θεσσαλονίκης είχε κερδίσει 86 – 103 την Ορτέζ και τελικά αφού κέρδισε και στην Πυλαία προκρίθηκε στο Final Four της Αθήνας. Το κάρφωμα του Κλιφ Λέβινγκστον μπροστά στον Μουρεσάν έχει μείνει στην ιστορία.

Κιθ Κλος

2.21μ.

Αμερική

(Κλίπερς)

Παίκτης με πολύ μεγάλες προοπτικές, που όμως δεν κατάφερε ποτέ να τις επαληθεύσει αφού είχε πρόβλημα αλκοολισμού. Ο Κλος πήγε στους Κλίπερς το 1997 και έμεινε εκεί μέχρι το 2000 όπου και η καριέρα του σταμάτησε απότομα. Για τα λεπτά που αγωνιζόταν είχε το ρεκόρ σε κοψίματα. Τελικά, παραδέχθηκε ότι το πρόβλημα που είχε απλά γινόταν χειρότερο με την πίεση του ΝΒΑ και δεν μπορούσε να ανταποκριθεί. Τελικά, σε συνέντευξη που παραχώρησε το 2007 δήλωσε ότι το έχει αφήσει πίσω του για τα καλά πια.

Μανούτε Μπολ

2.31μ.

Σουδάν

(Ουάσιγκτον Μπούλετς, Γουόριορς, 76ers, Μαϊάμι Χιτ, Φορλί)

Ο Μανούτε, σύμφωνα με τους αναλυτές, έπρεπε να μείνει ένα ή δύο χρόνια σε κολέγιο ώστε να «ψηθεί» και να βρει μια πι σίγουρη θέση στο ΝΒΑ. Εκείνος, δεν τους άκουσε και αποφάσισε να δηλώσει συμμετοχή στο ντραφτ γιατί χρειαζόταν τα χρήματα για να πάρει την αδελφή του από το Σουδάν. Κατάφερε και έπαιξε τελικά μια δεκαετία στο ΝΒΑ. Το όνομα του, και το ύψος του, συνδέετε σε διάφορες ιστορίες. Μια από αυτές είναι το 1987, όταν οι Μπούλετς επέλεξαν στο ντραφτ τον πόιντ γκαρντ, Μάγκσι Μπογκς (1,60μ.), και είχαν στην ομάδα τους το ζευγάρι του πιο ψηλού με τον πιο κοντό παίκτη της λίγκας. Επίσης, αποτελεί τον παίκτη που έχει περισσότερα κοψίματα από πόντους στην ιστορία του ΝΒΑ (2.086 μπλοκς και 1,599 πόντοι). Ο Μπολ έφυγε από την ζωή τον Ιούνιο του 2010 μετά από μεταμόσχευση νεφρού, αλλά το όνομα του όπως φαίνεται θα έχει συνέχεια στο μπάσκετ.

Ήδη ο 14χρόνος γιος του βλέπει τον κόσμο από τα 2μ. και 10 εκατοστά με τους σκάουτερς ήδη να τον έχουν ξεχωρίσει και όπως φαίνεται το όνομα θα συνεχίσει την κληρονομιά του.

Μαρκ Ίτον

2.24μ.

Αμερική

(Τζαζ)

Μια καριέρα στους Τζαζ. Ο Μαρκ Ίτον αποτελεί ακόμα έναν παίκτη που έκανε καριέρα στο ΝΒΑ κυρίως λόγω του ύψους του. Αυτό που έκανε καλύτερα όμως ήταν να σταματάει τους αντιπάλους του ή αλλιώς να κάνει τάπες. Τα χαρακτηριστικά του δεν ήταν τα καλύτερα... δυσκίνητος, άτεχνος στην επίθεση και έξω από αυτά που αναζητά συνήθως το ΝΒΑ αλλά αποτελούσε το φόβητρο της ρακέτας και πως όχι άλλωστε. Η άμυνα του είναι αυτή που είχε σημαντικό μερίδιο στις επιτυχίες των Τζαζ. Τα 224 εκατοστά του τον βοήθησαν το 1985 να κατακτήσει τον τίτλο του καλύτερου μπλοκέρ με 5,6 τάπες ανά παιχνίδι και να μετρά σημαντικά αμυντικά ρεκόρ στα 10 χρόνια που πέρασε στο ΝΒΑ. Οι Τζαζ προς τιμήν του την σεζόν 1995-96 απέσυραν τον αριθμό 53 που φόραγε στην φανέλα του.

Πριστ Λόντερντεϊλ

2.24μ.

Αμερική

(Περιστέρι, Χοκς, Νάγκετς, Gaiteros del Zulia, Απόλλων Λεμεσού, Lukoil Academic, Al- Ittihad Jeddah, Seba Mehr Kazvin, Al Nasr, Al Hilal, Shandong Lions, Mahram Tehran, Saba Mehr Qazvin, BC Chernomorets, Levski Sofia, Chabeb Zahle)

Ο ύψους 2.24μ. Λόντερντεϊλ έχει υπάρξει στην καριέρα του γυρολόγος... Έχει παίξει σε αρκετές ομάδες, σε πολλά και διαφορετικά μέρη της γης. Η αλήθεια είναι ότι δεν έκανε κάτι το αξιοσημείωτο στο ΝΒΑ αλλά οι Έλληνες φίλαθλοι έχουν έναν λόγο παραπάνω να τον θυμούνται. Ο θηριώδης σέντερ όντας παίκτης του Περιστερίου έχει πετύχει ένα πολύ εντυπωσιακό κάρφωμα κόντρα στον Παναθηναϊκό. Επίσης, ο Πριστ Λοντερντεϊλ κατέχει το ρεκόρ στο σύστημα αξιολόγησης του EuroCup με 55 βαθμούς. Παίκτης τότε της Λουκίλ Ακαντέμικ σε αγώνα κόντρα στην ΚΚ Ζάγκρεμπ το 2003 που είχε κριθεί σε τρεις παρατάσεις.

Ραλφ Σάμσον Jr

2.24μ.

Αμερική

(Ρόκετς, Γουόριορς, Σακαραμέντο Κινκς, Μπούλετς, Ουνικάχα Ρόντα, Rockford Lightning)

Σπουδαία καριέρα με... ημερομηνία λήξης για έναν σπουδαίο παίκτη. Ο Ραλφ Σάμσον Jr είχε φτάσει τα 2 μέτρα πριν καν τελειώσει την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Το ύψος του και η ικανότητα του τον είχαν κάνει να έχει απίστευτους αριθμούς από τα πρώτα χρόνια που ασχολήθηκε με το μπάσκετ. Το 1983 το... κέρμα τον έστειλε στους Ρόκετς και ο ίδιος στην πρώτη του χρονιά απλά ήταν εντυπωσιακός.

Οι Ρόκετς δεν τα πήγαν καλά όμως και έτσι απέκτησαν την πρώτη επιλογή και την επόμενη χρονιά του ντραφτ, αποφασίζοντας να φέρουν στην ομάδα του τον Χακίμ Ολάζον, ακούγοντας τελικά σκληρή κριτική για την επιλογή τους να επιλέξουν άλλον έναν... γίγαντα στην ομάδα.

Οι «Δίδυμοι Πύργοι» μεταμόρφωσαν το ΝΒΑ. Η μετακίνηση του Σάμσον σε ένα καινούργιο στιλ πάουερ φόργουορντ, ώστε να παίξουν και οι δύο μαζί θεωρείται επαναστατικό για το παιχνίδι. Οι χρονιές που ακολούθησαν πήγαιναν από το καλό στο καλύτερο. Το δίδυμο αυτό έδεσε και βοήθησε τους Ρόκετς να φτάσουν μέχρι τα πλέι οφ. Ο τραυματισμός του στο κεφάλι από το πέσιμο σε ένα παιχνίδι Ρόκετς – Σέλτικς τον Μάρτη του 1986 ήταν η αρχή του τέλους για την καριέρα του Σάμσον. Δεν κατάφερε ποτέ να επιστρέψει όπως ήταν.

Ρικ Σμιτς

2.24μ

Ολλανδός

(Πέισερς)

«Memorial Day Miracle». Αυτό είναι το παρατσούκλι για ο σουτ του Ρικ Σμιτς που πριν από 20 χρόνια πέτυχε το που έμεινε στην ιστορία των Πέισερς και του ΝΒΑ. Ο Σμιτς στον 4ο τελικό της Ανατολής το 1995 πέτυχε το περίφημο νικητήριο σουτ που έχει πάρει και την ονομασία «Memorial Day Miracle» της Indiana. Την ώρα που ο χρόνος μηδένιζε ο Ολλανδός γίγαντας σηκώθηκε από το 4 μέτρα πέτυχε το καλάθι και έγραψε το 94 – 93 για τους Πέισερς που επικράτησαν του Ορλάντο και ισοφάρισαν την σειρά των πλεί οφ σε 2-2.

*Οι Αμερικάνοι έχουν και δεύτερο Memorial Day Miracle. Έχουν δώσει το ίδιο όνομα σε τρίποντο που έχει πετύχει ο Σον Έλιοτ το 1999.

Μπόμπαν Μαριάνοβιτς

2.21μ.

Σερβία

(Χέροφαρμ, ΤΣΣΚΑ, Ζαλγκίρις Κάουνας, Νίζνι, Μέγκα Βιζούρα, Ερυθρός Αστέρας, Σπερς)

Η ιστορία του είναι από αυτές που μοιάζουν με παραμύθι. Δύσκολα παιδικά χρόνια, η πίστη στις ικανότητες του Σέρβου «γίγαντα»... θολές και πολύ δουλειά για ανατροπή της κατάστασης επιβεβλημένη. Ο Ερυθρός Αστέρας ήταν η ομάδα που του έδωσε την δυνατότητα να δείξει ότι έχει αλλάξει επίπεδο στο παιχνίδι του. Στην εποχή των undersize σέντερ ο ύψους 2.21 Μαριάνοβιτς βρήκε χώρο και χρόνο να δείξει τι μπορεί να προσφέρει. Το άλμα του μέχρι την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ήταν εντυπωσιακό. Εκεί βέβαια θα πρέπει να αντιμετωπίσει άλλη μια δυσκολία. Ο Πόποβιτς τον στέλνει στην θυγατρική των Σπερς με τον Μαριάνοβιτς να πεισμώνει και στον χρόνο που παίρνει με την ομάδα του να κάνει εντυπωσιακά πράγματα.

Σέουνγκ Τζιν Χα

2.21μ

Νότιος Κορέα

(Μπλέιζερς, Jeonju KCC Egis)

Το ύψος του και οι καλές εμφανίσεις του στο λύκειο τον έφεραν στο ντραφτ του 2004. Στο ΝΒΑ δεν κατάφερε τίποτα το σπουδαίο έχει πάρει μέρος όμως σε αρκετά διεθνή τουρνουά με την εθνική του ομάδα. Μάλιστα σε ερώτηση στο Προολυμπιακό τουρνουά της Αθήνας αν ξεχωρίζει κάποιον Έλληνα παίκτη απάντησε τον... τεράστιο Σοφοκλή Σχορτσιανίτη, τον οποίο είχε αντιμετωπίσει το 2003 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων στην Θεσσαλονίκη.

Χασίμ Θαμπίτ

2.21μ.

Τανζανία

(Γκριζλς, Ντακότα Γουίζαρντς, Ρόκετς, Μπλέιζερς, Θάντερ)

Η επιλογή του στο Νο.2 στο ντραφτ του 2009 από τους Μέμφις Γκρίζλις άφηνε τεράστιες προσδοκίες για το μέλλον του 22χρόνο στον «μαγικό» κόσμο του ΝΒΑ. Η πορεία όμως δεν ήταν ανάλογη. Κρατάει τον καθόλου τιμητικό τίτλο του μοναδικού που έχει επιλεχθεί σε τόσο υψηλή θέση στο ντραφτ και έπαιξε τελικά στην D-League. Η πορεία του ανάλογη. Πέρασμα από αρκετές ομάδες του ΝΒΑ αλλά και της αναπτυξιακής λίγκα με τα στατιστικά του να παραμένουν σταθερά χαμηλά.

Κρίσταπς Πορζίνγκις

2.21μ.

Λιθουανία

(Καχασόλ, Νικς)

Ο δρόμος είναι ορθάνοιχτος μπροστά στον 20άρι Λιθουανό σέντερ. Επιλέχθηκε στο Νο.4 του φετινού ντραφτ, τον υποδέχθηκαν με... όμορφες αποδοκιμασίες και κλάμματα και μάλλον τώρα μετανοιώνουν πικρά για αυτό. Μέχρι και ο Καρμέλο Άντονι έβγαινε στραβωμένος με την επιλογή της ομάδας του. Ο νεαρός όμως φροντίζει να μην τους δικαιώνει. «Βγάζει μάτια» με την φανέλα της νέας του ομάδας και οι Νικς το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να απολαμβάνουν την επιλογή τους.

Πάβελ Ποντκόλζιν

2.26μ.

Ρωσία

(Sibirtelecom Lokomotiv Novosibirsk, Βαρέζε, Ντάλας Μάβερικς, Κίμκι, Metallurg Magnitogorsk)

Το ύψος και η ικανότητα στην άμυνα του Ποντκόλζιν τον έφεραν στο ΝΒΑ και συγκεκριμένα, μετά από περιπέτειες, στους Ντάλας Μάβερικς. Η διαδικασία στο ντραφτ πήγε στραβά για εκείνον αφού αναμενόταν αρκετά ψηλότερα από την 21η θέση που τελικά κατέληξε. Ένα ορμονολογικό πρόβλημα μαθεύτηκε το 2003, έκανε πολλές ομάδες να κάνουν πίσω και άλλαξε τις ισορροπίες για τον Ρώσο σέντερ. Γενικότερα όμως τραυματισμοί και προβλήματα δεν τον άφησαν να κάνει την καριέρα που είχε ονειρευθεί. Λίγα πράγματα και μετά αφού δεν έχει καταφέρει να κάνει κάτι το αξιόλογο ούτε στην Ευρώπη.

PJ Ράμος

2.22μ.

Πουέρτο Ρίκο

(Criollos de Caguas, Γουίζαρντς, Roanoke Dazzle, Idaho Stampede, Caguas Creoles, Baloncesto Fuenlabrada, Quebradillas Pirates, Zhejiang Lions, Seoul Samsung Thunders, Capitanes de Arecibo, Qingdao DoubleStar, Brujos de Guayama, Kia Carnival, Metros de Santiago, Jilin Northeast Tigers)

Η αλήθεια είναι ότι αυτό που ξεχωρίζει στην καριέρα του Ράμος είναι περισσότερο οι συμμετοχές του με την εθνική του ομάδα. Ανήκει στην γενιά του Αρόγιο και του Αγιούσο, που το Πόρτο Ρίκο βρήκε τους παίκτες που χρειαζόταν για να πρωταγωνιστήσει. Αυτή η ομάδα ήταν ικανή για το καλύτερο αλλά και για το χειρότερο δυνατό. Παίκτες με πολύ ταλέντο και την αναρχία να μην τους αφήνει να πάρουν αυτά που ίσως άξιζαν. Οι επιτυχίες με την Εθνική του ομάδα είναι αυτές που κυρίως ξεχωρίζουν.

Σον Μπράντλεϊ

2.29μ.

Γερμανία

(76ers, Νετς Μάβερικς)

Ο Σον Μπράντλεϊ είναι ακόμα ένας σέντερ που δεν κατάφερε να δικαιώσει τις τεράστιες προσδοκίες, που... χτίστηκαν γύρω από το όνομα του το 1992, όταν και επιλέχθηκε από τους 76ers στο Νο.2 του ντραφτ. Φυσικά ήταν πανύψηλος αλλά επίσης ήταν και πολύ αδύνατος με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις δυσκολίες της θέσης. Η ομάδα του είχε προσλάβει τον Μόουζες Μαλόουν ώστε να δουλέψει μαζί του και να φτιάξει το επίπεδο των κινήσεων του ειδικά στο λόου ποστ. Μπορεί να μην ήταν συνεπής στο σκοράρισμα και στα ριμπάουντ όμως ήταν πολύ καλός στις τάπες και αυτό τον βοηθούσε.

Μετά το πέρασμα του από τους Νετς θα βρεθεί στους Μάβερικς όπου θα περάσει τα επόμενα 8 χρόνια. Μέσα στην αστάθεια που τον χαρακτήριζε σε όλη του την καριέρα, έγινε ο 5ος παίκτης που πετυχαίνει τουλάχιστον 20 πόντους, 20 ριμπάουντ και 10 κοψίματα. Το 1997 θα κλείσει την χρονιά στην κορυφή του πίνακα των μπλόκερ.

Σλάβκο Βράνες

2.29μ.

Μαυροβούνιο

(Tofaş, Efes Pilsen, Budućnost Podgorica, Μπλέιζερς, Crvena zvezda, Παρτιζάν, Ούνιξ Καζάν, Petrochimi Bandar Imam, Zob Ahan Isfahan, Metalac Valjevo)

Είναι λίγο αυτό που λέμε πέρασε και δεν ακούμπησε... τουλάχιστον από ΝΒΑ. Έχει παίξει 1 ολόκληρο παιχνίδι στο ΝΒΑ με την φανέλα των Μπλέιζερς και η πορεία του έχει να κάνει πιο πολύ με την Ευρώπη. Γυρολόγος κυρίως, με την Παρτιζάν Βελιγραδίου να είναι η ομάδα που κατάφερε να κάτσει 3 συνεχόμενα χρόνια.

Τίμπορ Πλάις

2.21μ.

Γερμανία

(RheinEnergie Köln / Köln 99ers, Λαμποράλ, Μπαρτσελόνα, Τζαζ, Idaho Stampede)

Ο νεαρός Γερμανός σέντερ ξεκίνησε την καριέρα του πολύ ελπιδοφόρα για αυτό και τον ξεχώρισαν στην Ισπανία. Μετά από 2 πολύ πετυχημένες χρονιές στην Κάχα Λαμποράλ κέρδισε την μετακόμιση του στην Μπαρτσελόνα και από εκεί στην άλλη μεριά του Ατλαντικού. Τελικά, μετά από ανταλλαγές κατέληξε στους Τζαζ, με τους οποίους έκανε και το ντεμπούτο του στο ΝΒΑ. Περιμένει τις ευκαιρίες του για να δείξει αν τελικά μπορεί να ανταποκριθεί.

Γουόλτερ Τάβαρες

2.21μ.

Πράσινο Ακρωτήρι

(Γκραν Κανάρια, Ατλάντα Χοκς)

Ο Γουόλτερ Τάβαρες έγινε ντραφτ το 2014 στο Νο.43 από τους Χοκς. Η αλήθεια είναι ότι αυτοί δεν ασχολήθηκαν ιδιαίτερα μαζί του και τον άφησαν να συνεχίσει την θητεία του σην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Γκραντ Κανάρια. Στην ACB εκείνος έκανε αυτό που έπρεπε και εντυπωσίασε με την παρουσία του. Τελικά οι Χοκς αποφάσισαν φέτος το καλοκαίρι να τον κρατήσουν και μάλιστα έκανε το ντεμπούτο του στις 29 Οκτωβρίου. Από τότε πάει και έρχεται στην D- League. Προσδοκίες υπάρχουν, μένει να τις βγάλει πραγματικές.

Γιάο Μινγκ

2.29μ.

Κίνα

(Shanghai Sharks, Ρόκετς)

Η ιστορία που έχει γράψει ο Γιάο Μινγκ στο ΝΒΑ είναι γνωστή. Συνδέθηκε με την φανέλα των Ρόκετς αλλά και με την αυτήν της εθνικής του ομάδας. Κάτι το οποίο μπορεί να μην είναι τόσο γνωστό είναι ότι όταν πήγε στο ΝΒΑ σε ένδειξη σεβασμού προς τον αντίπαλο, κάτι που ίσχυε στην Κίνα, δεν ήθελε με τίποτα να καρφώνει.

Οι αρχικοί ενδοιασμοί για το πόσο μπορεί να προσαρμοστεί στο Αμερικανικό μπάσκετ γρήγορα ξεπεράστηκαν αφού το σουτ του από μέση απόσταση, παρά το ύψος του, οι βολές αλλά και η ταχύτητα του ήταν στοιχεία που τελικά έφεραν την αναγνώριση από όλους. Επίσης ξεχωρίζει και για τον χαρακτήρα του αφού είναι ένα από τα καλύτερα παιδιά που πέρασαν από το ΝΒΑ για αυτό και είναι στην... καρδιά του Σακίλ Ο΄Νιλ.

Ζιντρούνας Ιλγκάουσκας

2.21μ.

Λιθουανία

(Ατλέτας Κάουνας, Καβαλιέρς, Μιάμι Χιτ)

Επιλέχθηκε από τους Καβαλίερς στην 20η θέση του ντραφτ το 1996 αλλά το όνειρο τελείωσε εκεί και αμέσως άρχισαν τα δύσκολα. Τα πρώτα χρόνια αντιμετώπισε πολλά προβλήματα τραυματισμών, που δεν τον άφησαν σε ησυχία. Μέσα από πολλά προβλήματα, δεν το έβαλε κάτω, συνέχισε κανονικά και έφτασε να γίνει ο βασικός σέντερ της ομάδας και να γράψει το όνομα του, με χρυσά γράμματα, στην ιστορία της ομάδας. Πήρε μέρος σε δύο All Star Game (2003, 2005). Η φανέλα με τον αριθμό #11 έχει αποσυρθεί από τους Καβαλίερς με τον Λεμπρόν Τζείμς να δηλώνει ότι «πρόκειται ίσως για έναν από τους πιο ταλαντούχους παίκτες που έχω αγωνιστεί στην ίδια ομάδα».

 

Τελευταία Νέα