Antarctic Ice Marathon: Η υπέρτατη μαραθώνια πρόκληση

Antarctic Ice Marathon: Η υπέρτατη μαραθώνια πρόκληση

Το Gazzetta Weekend Journal  σας ξεναγεί στη μεγαλύτερη μαραθώνια πρόκληση στον κόσμο που έγινε πριν από λίγες ημέρες, με τους δρομείς να τρέχουν στους πάγους της Ανταρκτικής στους -20 βαθμούς.

 

Το να τρέξεις σε Μαραθώνιο αποτελεί από μόνο του μία μεγάλη πρόκληση! Η υπέρτατη, όμως, πρόκληση για έναν δρομέα, είναι να διανύσει την απόσταση των 42.195 μέτρων όχι σε έναν δρόμο ή σε μία χωμάτινη διαδρομή, αλλά σε ακραίες συνθήκες όπου ακόμα και η διαβίωση του ανθρώπου είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Γι΄ αυτό και ο  Antarctic Ice Marathon αποτελεί αγώνα όχι για λίγους, αλλά για ελάχιστους. Oσους δηλαδή θέλουν να δοκιμάσουν τα όρια του ανθρωπίνου σώματος, να δοκιμάσουν τον εαυτό τους, να τρέξουν σε ακραίες συνθήκες, να γνωρίσουν ένα από τα ελάχιστα πλέον παρθένα μέρη του πλανήτη.

Ο Antarctic Ice Marathon  είναι ο μοναδικός αγώνας που γίνεται τόσο νότια – 2.000 χιλιόμετρα πιο νότια από κάθε άλλο -  και εντός του Αρκτικού Κύκλου σε πολικές συνθήκες και γι’ αυτό το λόγο έχει συμπεριληφθεί στο Βιβλίο των Ρεκόρ Guinness. Διεξάγεται συνήθως το Νοέμβριο και ακολουθεί τον Ιανουάριο ο αγώνας των 100 χιλιομέτρων, καθώς αυτοί οι μήνες είναι οι πιο ζεστοί στην Ανταρκτική!

Ταξίδι στην άκρη της γης!

To σημείο συνάντησης για τους δρομείς είναι η πόλη Punta Arenas  της Χιλής. Για να ταξιδέψεις εκεί πρέπει να αλλάξεις 3-4 αεροπλάνα, αναλόγως το μέρος του πλανήτη που προέρχεσαι. Πρώτα φτάνεις στο Σαντιάγκο της Χιλής και μετά παίρνεις την εσωτερική πτήση για το Punta Arenas .

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παραμονή δύο ημερών εκεί, ενώ υπάρχει συνάντηση με όλους για τις οδηγίες . Μετά μπαίνουν όλοι,  μαζί με τους διοργανωτές στο τεράστιο αεριωθούμενο  τετρακινητήριο  Ilyushin Il-76 για το τετράωρο ταξίδι στην Ανταρκτική και το Union Glacier .

Αεροδρόμιο στην Ανταρκτική δεν υπάρχει και η προσγείωση στον πάγο είναι μία ξεχωριστή εμπειρία, η πρώτη από δεκάδες που θα ακολουθήσουν στο αφιλόξενο αλλά πανέμορφο παγωμένο τοπίο.

Ακολουθεί μεταφορά με ειδικά οχήματα στην ειδική κατασκήνωση του Union Glacier που απέχει 8 χιλιόμετρα από το σημείο προσγείωσης και λειτουργεί από το Νοέμβριο ως τον Ιανουάριο, κατά  τη διάρκεια δηλαδή του καλοκαιριού της Ανταρκτικής.

Είναι η μοναδική κατασκήνωση που λειτουργεί στο Νότιο Πόλο και χρησιμοποιείται ακόμα και από επιστημονικές αποστολές. Οι δρομείς διαμένουν σε σκηνές των δύο ατόμων ενώ υπάρχουν και υπόστεγα για το εστιατόριο και για άλλες υπηρεσίες του αγώνα.

Τα γεύματα είναι μαγειρεμένα εκείνη τη στιγμή ενώ στην κατασκήνωση υπάρχουν άνθρωποι όλων των ειδικοτήτων και παρέχουν κάθε βοήθεια, από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, μέχρι μηχανικούς και μετεωρολόγους. Για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος η θέρμανση γίνεται από ηλιακά πάνελ που εκμεταλλεύονται την ηλιοφάνεια της εποχής, ενώ υπάρχει και επικοινωνία με τον έξω κόσμο με δορυφορικά τηλέφωνα.

Τρέχοντας στον παγετώνα

Οι δρομείς φτάνουν στον προορισμό τους μία μέρα πριν από τον Μαραθώνιο. Τρέχουν την επομένη, ξεκουράζονται μία μέρα και μετά επιστρέφουν στη Χιλή.

Η διαδρομή είναι επίπεδη σε υψόμετρο 700 μέτρων και οι συμμετέχοντες κάνουν δύο φορές την ίδια διαδρομή. Στο φετινό αγώνα που έγινε στις 20 Νοεμβρίου συμμετείχαν 55 άτομα από 22 χώρες (41 άνδρες – 14 γυναίκες), με τους 47 να τρέχουν στην κανονική διαδρομή και τους 8 στον ημιμαραθώνιο, ενώ όλοι τους τερμάτισαν…

Η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του Μαραθωνίου κυμάνθηκε από τους – 17 στους – 20 βαθμούς και είχε ηλιοφάνεια. Πρώτος τερμάτισε ο Αγγλος Μπράιαν Γουέμπ σε χρόνο 3:35:25, σχεδόν ένα λεπτό μεγαλύτερος από το ρεκόρ της διαδρομής. Νικήτρια στις γυναίκες ήταν η Σιλβάνα Καμέλιο από τη Χιλή με 4:40:01

Το μεγαλύτερο χειροκρότημα πάντως εισέπραξε ο Ιάπωνας Μίκιο Καβαμότο που σε ηλικία 72 ετών έγινε ο γηραιότερος αθλητής στο Antarctic Ice Marathon.

Το πιο prive club στον πλανήτη!

Οι συμμετέχοντες του Antarctic Ice Marathon εκτός των άλλων,  μπαίνουν σε ένα ιδιαίτερα κλειστό κύκλο καθώς μπαίνουν στο 7 Continents Marathon Club, μια ομάδα όσων έχουν τρέξει τα 42,195 χιλιόμετρα και στις επτά ηπείρους του πλανήτη μας.

Μόνο 134 άτομα είναι μέλη, με τους 106 να είναι άνδρες και οι 28 γυναίκες. Στον τελευταίο Antarctic Ice Marathon, άλλα 18 άτομα έγιναν μέλη της ξεχωριστής αυτής λέσχης.

Οι όμορφες εμπειρίες κοστίζουν…

Η συμμετοχή στον Antarctic Ice Marathon είναι για λίγους, όχι μόνο από πλευράς ικανότητας, αλλά και από οικονομικής πλευράς. Ο κάθε δρομέας πρέπει να πληρώσει 11.400 ευρώ, ποσό που περιλαμβάνει τα πάντα από τη στιγμή που φτάνεις στο Punta Arenas  και επιστρέφεις στην ίδια πόλη της Χιλής. Υπολογίστε κι ένα επιπρόσθετο κόστος για τα εισιτήρια μέχρι εκεί… Ωστόσο πρόκειται για μία ανάμνηση που θα κουβαλάς σε όλη σου τη ζωή!

Το επόμενο ραντεβού των πραγματικά τολμηρών δρομέων, έχει οριστεί για τις 24 Νοεμβρίου του 2016 ενώ στις 21 Ιανουρίου του 2016 θα γίνει ο αγώνας των 100 χιλιομέτρων για ακόμα πιο λίγους!

Στη διοργάνωση του 2015 που διαχωρίστηκε για πρώτη φορά από τον Μαραθώνιο, συμμετείχαν μόνο επτά άτομα και ο νικητής Κιθ Γουάιτ από την Ιρλανδία τερμάτισε σε 09:26:02.Ο επόμενος πέρασε τη γραμμή τερματισμού μετά από 13 ώρες τρέξιμο στο απέραντο και αιώνιο πάγο της Ανταρκτικής…

 

 

Επόμενα Άρθρα

H 2η ευκαιρία που όλοι αξίζουν! (pics, vid)

H 2η ευκαιρία που όλοι αξίζουν! (pics, vid)

Μπορεί η σκληρή μοίρα ενός σκυλιού, να... αμβλύνει την σκληρή πλευρά ενός ανθρώπου που έχει καταδικαστεί. Το Gazzetta Journal Weekend σας παρουσιάζει ένα θέμα που δείχνει πως μια δεύτερη ευκαιρία...

John Cena: Το καλό παιδί του WWE!

John Cena: Το καλό παιδί του WWE!

Ανεξαρτήτως αν είσαι με τους «Lets go Cena» ή με τους «Cena sucks», όλοι αναγνωρίζουν πως ο John Cena αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση... Διαβάστε το γιατί!