H 2η ευκαιρία που όλοι αξίζουν! (pics, vid)

H 2η ευκαιρία που όλοι αξίζουν! (pics, vid)

Μπορεί η σκληρή μοίρα ενός σκυλιού, να... αμβλύνει την σκληρή πλευρά ενός ανθρώπου που έχει καταδικαστεί. Το Gazzetta Journal Weekend σας παρουσιάζει ένα θέμα που δείχνει πως μια δεύτερη ευκαιρία την αξίζουν όλα τα πλάσματα της γης.

Επιμέλεια:

«Μέχρι να αγαπήσεις ένα ζώο, υπάρχει ένα κομμάτι της ψυχής σου που δεν έχει νοιώσει»

Οι δεσμοί που μπορούν να φτιάξουν οι άνθρωποι με τα ζώα είναι ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ. Λογικά οι περισσότεροι που έχετε ή είχατε κάποιο κατοικίδιο θα αντιλαμβάνεστε ακριβώς για τι θέμα μιλάμε. Τα παραδείγματα είναι άπειρα. Ειδικά τα σκυλιά έχουν την δυνατότητα να αλλάζουν τις ζωές των ανθρώπων. Ιστορικά τα σκυλιά βρίσκονται δίπλα στους ανθρώπους για 10,000 χρόνια και η αλληλεπίδραση που έχουν με τους ανθρώπους είναι μοναδική. Η αντίληψη των καταστάσεων και η απόλυτη και καθολική αγάπη είναι ικανά συναισθήματα για να δέσουν μοναδικούς δεσμούς μεταξύ ανθρώπων και ζωών.

Για αυτό τον λόγο η βοήθεια των ζώων προς τους ανθρώπους έχει αλλάξει επίπεδο. Μόλις πρόσφατα είχαμε ολόκληρο κίνημα για τον θάνατο του αστυνομικού σκυλιού στην Γαλλία, το οποίο έπαιρνε μέρος στις επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας. Δεν είναι λίγες φορές ειδικά τα τελευταία χρόνια που ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά βοηθούν στην ανίχνευση καρκίνου, ή πολλές φορές βοηθούν σε θεραπείες ή ακόμα και σε διαβητικούς αναγνωρίζοντας διάφορα σημάδια. Είναι οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου και το έχουν αποδείξει με πράξεις σε άπειρες περιπτώσεις που έχει χρειαστεί ή και όχι μόνο.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει με την σχέση ανάμεσα μεταξύ σκυλιών και φυλακισμένων ανθρώπων. Μπορεί αρκετοί να το έχετε ακούσει ξανά. Είναι ένα πρόγραμμα στο οποίο εγκαταλελειμμένα σκυλιά, με αρκετά από αυτά να έχουν ανάγκη επανένταξης γιατί έχουν κακοποιηθεί, γίνονται «ζευγάρι» με έναν τρόφιμο φυλακής. Εκεί δημιουργούνται δεσμοί ανάμεσα στους τρόφιμους και τα ζώα που αλληλεπιδρούν επουλώνοντας πληγές και τραύματα που φέρουν και οι δύο πλευρές.

Το πρόγραμμα μεταξύ σκυλιών και φυλακισμένων

Όταν έγινε γνωστό αυτό το πρόγραμμα υπήρξε αρκετός σκεπτικισμός . Το να μπουν εγκαταλελειμμένα σκυλιά με ανθρώπους που έχουν κάνει εγκλήματα προφανώς και ξεσήκωσε κάποια ερωτηματικά για την επιτυχία του εγχειρήματος. Όλα αυτά γρήγορα εξαλείφθηκαν όταν αποδείχτηκε ότι μπορεί κάτι τέτοια να είναι απίστευτα ευεργετικό και για τις δύο πλευρές. Το πρόγραμμα ονομάστηκε «Dogs in the inside» και εφαρμόστηκε σε ίδρυμα της Μασαχουσέτης.

Τα σκυλιά που παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα τα έχουν παρατήσει σε καταφύγια και περνούν την ζωή τους εκεί. Συχνά είναι φοβισμένα και έχουν και άλλα θέματα όπως επιθετικότητα ή είναι πολύ ντροπαλά και δεν μπορούν να βρίσκονται με κόσμο. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι απαγορευτικά για να τα υιοθετήσει κάποιος και έτσι συχνά περνούν μεγάλο μέρος της ζωής τους μέσα σε ένα κλουβί. Η σκέψη είναι πολύ απλή, όσο έχει να κάνει με τα σκυλιά, γίνεται προσπάθεια τα σκυλιά να ξαναχτίσουν την εμπιστοσύνη τους και να προετοιμαστούν για μια ζωή σε ένα σπίτι. Έτσι αυτά τα σκυλιά βρέθηκαν μέσα στην φυλακή μαζί με ανθρώπους που είναι έτοιμοι να τα βοηθήσουν.

Οι φυλακισμένοι αναλαμβάνουν την εκπαίδευση τους και την επανένταξη των σκυλιών ολοκληρωτικά. Εκείνα τους προσφέρουν την φιλία και την καθολική αγάπη που πραγματικά λείπει μέσα στους τοίχους της φυλακής.

Για να μπουν και οι φυλακισμένοι στο πρόγραμμα περνάνε από ενδελεχή έλεγχο. Οι φυλακισμένοι δεν μπορούν να έχουν βίαιο ιστορικό συμπεριλαμβανομένου και στο εσωτερικό της φυλακής , πρέπει να είναι υπεύθυνοι, έμπιστοι και στοργικοί χαρακτήρες.

Η συνέχεια είναι σχετικά λογική στο πρόγραμμα. Οι φυλακισμένοι διδάσκονται από επαγγελματίες εκπαιδευτές τα βασικά στοιχεία εκπαίδευσης, ώστε να τα μάθουν στους σκύλους που είναι υπεύθυνοι. Το πρώτο τους μέλημα όμως είναι να έχουν τα σκυλιά τους χαρούμενα και καλά στην υγεία τους.

«Όταν τα σκυλιά φτάνουν στην φυλακή, είναι φοβισμένα και διστακτικά, έτσι οι κρατούμενοι ξεκινούν να δουλεύουν με αυτά τα θέματα πριν ξεκινήσουν να διδάσκουν στα σκυλιά βασική εκπαίδευση.

Αυτό που είναι το πιο ωραίο και μοναδικό σε αυτόν τον τύπο προγράμματος είναι η συγκέντρωση και η σημασία είναι στο πως μπορούν να βοηθήσουν στο να έχουν τα σκυλιά μια καλύτερη ζωή, όχι μόνο πως τα σκυλιά θα κάνουν καλό σε εμάς».

Είναι μια κατάσταση που αλληλεπιδρά και στις δύο πλευρές.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμά της Μασαχουσέτης, που έχει γίνει και ντοκιμαντέρ, δεν είναι πάντως το μοναδικό πρόγραμμα με αυτόν τον ρόλο. Έχει περάσει το δοκιμαστικό στάδιο και έχει πια αποδειχθεί ότι πραγματικά βοηθάει και τις δύο πλευρές.

Η δημιουργία της μίνι αυτής ταινίας είναι κυρίως για να εμπνεύσει αυτούς που παίρνουν μέρος. Οι δημιουργοί θέλουν να κατανοήσουν οι τρόφιμοι στις φυλακές πόσο καλό μπορούν να κάνουν αλλά και να πάρουν μέσα από τέτοιες ενέργειες. Η σχέση που φτιάχνουν με τα σκυλιά τους, αλλάζει σε αυτούς τους ανθρώπους όλη τους την οπτική για την ζωή. Το να έχουν μια παρέα και το να μάθουν να αγαπούν χωρίς όρους αλλά και να εμπιστεύονται είναι σημαντικό κομμάτι κάθε ανθρώπου που θέλει να επανενταχθεί. Αυτό που παίρνουν οι άνθρωποι και τα ζώα είναι κοινό . Είναι σημαντικές λειτουργίες που θα τους βοηθήσουν ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν αρμονικά σε ένα κοινωνικό σύνολο.

Η μαρτυρία ενός κρατούμενου που συμμετέχει στο πρόγραμμα είναι μοναδική: «Όταν είσαι εδώ μέσα, οι άνθρωποι σε ξεχνάνε. Είμαι σίγουρος ότι πολλοί από αυτούς τους σκύλους νοιώθουν ακριβώς το ίδιο, ότι τους έχουν ξεχάσει».

Στους ανθρώπους αλλά και τα σκυλιά που μπαίνουν στο πρόγραμμα δίνεται μια καινούργια προοπτική αλλά και ένας σκοπός, κάτι που πολλές φορές το βλέπεις και γίνεται έμπνευση.

Η προβολή του θέματος από τα μέσα αποσκοπεί και στην καλύτερη αντιμετώπιση των ανθρώπων που βρέθηκαν στην φυλακή. Πρώτα τονίζεται η καταπληκτική δουλειά που γίνεται από τους κρατούμενους στην βοήθεια με τα σκυλιά. Μπορεί να έχουν διαπράξει κάποιο έγκλημα, αλλά ο τρόπος που φέρονται στα ζώα με σεβασμό και αγάπη είναι μοναδικός. 

Όλο αυτό το εγχείρημα βασίζεται στο ότι όλοι αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία στην ζωή. Είτε είναι ζώα, είτε άνθρωποι που έχουν κάνει λάθη. Μαζί σε συνδυασμό αποδεικνύεται ότι ο δεσμός μεταξύ ανθρώπων και ζώων είναι απίστευτα δυνατός. Οι άνθρωποι χρειάζονται τα ζώα στην ζωή τους όπως και τα ζώα χρειάζονται τους ανθρώπους. Η αγάπη, η αφοσίωση και γενναιοδωρία μπορεί να βρεθεί στις πιο απίθανες σχέσεις.

Κάθε σχέση σκύλου με έναν άνθρωπο που έχει βρεθεί φυλακισμένος μας δείχνουν τα λάθη διορθώνονται και η δύναμη ψυχής είναι αυτή που μας κάνει να βλέπουμε τους γύρω μας με διαφορετική προοπτική. Πιο αληθινή, πιο τίμια και με περισσότερη καλοσύνη.

 

Επόμενα Άρθρα

John Cena: Το καλό παιδί του WWE!

John Cena: Το καλό παιδί του WWE!

Ανεξαρτήτως αν είσαι με τους «Lets go Cena» ή με τους «Cena sucks», όλοι αναγνωρίζουν πως ο John Cena αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση... Διαβάστε το γιατί!

Οι... παλιοί και οι νέοι της Formula1! (pics)

Οι... παλιοί και οι νέοι της Formula1! (pics)

Σχεδόν κάθε χρόνο βλέπουμε ολοένα και περισσότερους νέους πιλότους να μπαίνουν στη Formula1, όμως υπάρχουν και οι πιο... παλιοί. Μάλιστα, ακόμα συνεχίζουν κάποιοι που έκαναν ντεμπούτο πριν το 2003, με...