Το Top-10 παιχνιδιών του Game Boy!

Βασίλης Τσίγκας
Το Top-10 παιχνιδιών του Game Boy!

bet365

Μετά τον… πανικό για τη λίστα των παιχνιδιών του PS1, το G-Weekend Journal επιστρέφει ακόμα πιο πίσω την χρονομηχανή της νοσταλγίας! Game Boy και… καληνύχτα γόνατα!

Η αναφορά στα γόνατα είναι για τους μυημένους, αυτούς τους σωστούς gamers που δεν άφηναν το Game Boy ούτε και στις πιο… προσωπικές τους στιγμές! Ξέρουν αυτοί…

Game Boy λοιπόν… Το handheld σύστημα της Nintendo, που την εκτόξευσε και για κάποια χρόνια της χάρισε απλόχερα τον τίτλο της κορυφαίας εταιρίας gaming στον κόσμο. Μετά, όμως, βγήκαν το PS και το XBOX και η Nintendo αντί να ακολουθήσει το ρεύμα, έχει μείνει να φτιάχνει DS, 3DS και πάει λέγοντας…

Φτιάξε ρε Nintendo ένα MMORPG Pokemon να ξεχάσουμε μια και καλή τι σημαίνει ήλιος! Όλα εμείς πρέπει να σας τα λέμε; Ήμαρτον πια! Αφού, λοιπόν, έβγαλα το άχτι μου, συνεχίζω!

Το Game Boy κυκλοφόρησε στην Ευρώπη τα Χριστούγεννα του 1990. ΟΚ, τότε ήμουν τεσσάρων και θα πω ψέματα ότι το πρόλαβα στην αρχή του, όμως αν θυμάμαι καλά, κάπου εκεί στις πρώτες τάξεις του δημοτικού πάλευα με τον παππού μου ποιος θα πρωτοπαίξει Tetris, οπότε δεν άργησα και πάρα πολύ!

Τώρα, ίσως το 8-bit σύστημά του να ξενίζει και να προκαλεί γέλιο, όμως τότε, το Game Boy ήταν Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ! Και μόνο ότι μπορούσες να παίζεις όπου και όποτε ήθελες (αρκεί να έχεις καλό stock από μπαταρίες), αποτελούσε τεράστια πρωτοπορία! Και μπορεί να υπήρχαν κι άλλα portable μηχανήματα (το Game Gear της Sega ή το Lynx της Atari), όμως και μόνο η σύγκριση (απ’ όλες τις απόψεις) είναι αστεία!

Γι’ αυτή τη λίστα, έχουμε συνυπολογίσει παιχνίδια ΚΑΙ για το Game Boy Color! Όχι όμως για το Advance! Ομολογώ ότι από το 2000 και μετά, όταν δηλαδή βγήκε το PS, έχασα τελείως την επαφή μου με τις portable μηχανές. Σ’ αυτές δεν υπολογίζω τα κινητά τηλέφωνα, καθώς στη συνέχεια θα έχουμε και τέτοια λίστα!

10. Super Mario Land (1989, Nintendo)


Δεν είναι τυχαίο ότι ξεκινάμε τη λίστα με αυτή την υπερ-παιχνιδάρα! Το Super Mario Land είναι η βάση, τα θεμέλια, η ίδια η νοσταλγία του gaming! Ο ορισμός του side-scrolling platform παιχνιδιού, λειτούργησε ως ο launch title της Nintendo (μαζί με το Tetris) για το Game Boy και πραγματικά είναι αδύνατον να μην το έχει παίξει άνθρωπος που είχε πιάσει το γκρι κουτί στα χέρια του! Και αν το έχετε ξεχάσει, πατήστε το video και ακούστε την μουσική! Θα γυρίσουν όλα πίσω!

Ακολουθούμε τον μικρό υδραυλικό Mario μέσα σε 12 επίπεδα, στην προσπάθειά του να διασώσει την πριγκίπισσα Daisy. Εντάξει, δεν είχε μεγάλο lifespan, είχα μάθει κυριολεκτικά να παίζω το πρώτο επίπεδο με κλειστά μάτια (δεν κάνω πλάκα…), όμως το Super Mario Land είναι τo Game Boy!

9. R-Type DX (1999, Bits Studios)

Πρόκειται για μεταφορά από arcade παιχνίδι, που βρήκε το peak της στο DX για το Game Boy Color! Σ’ αυτό το side scrolling shoot-em-up παιχνίδι, πρέπει να αντισταθείς στο όνομα της ανθρωπότητας εναντίον μιας αρμάδας εξωγήινων, χρησιμοποιώντας τους R-Type fighters σου! Περιέργως, δεν είχαν κυκλοφορήσει πολλά shoot-em-up παιχνίδια για το Gameboy, όμως αυτό είναι σίγουρα το καλύτερο!

8. Donkey Kong (1994, Nintendo)


Να που εμφανίζεται και πάλι ο Mario, όμως ο χαρακτήρας που πρωταγωνιστεί στον τίτλο δεν είναι άλλος από τον αξιολάτρευτο Donkey Kong. Προφανώς το όνομα είναι κλεμμένο από τον King Kong, τώρα γιατί τον λένε Donkey (μτφ = γαϊδούρι), πραγματικά μου διαφεύγει! Αυτό που με είχε εκπλήξει θετικότατα σε αυτόν τον τίτλο, είναι, ότι καθώς προέρχεται από το κλασσικό arcade παιχνίδι των τεσσάρων επιπέδων, περίμενα να είναι μόνο αυτά τα τέσσερα επίπεδα και στο Game Boy, αλλά όχι!

Αφού τα περάσεις αυτά τα τέσσερα επίπεδα, ο Kong σου κλέβει και πάλι την πριγκίπισσα (λύσσα κακιά η Nintendo με αυτή την πριγκίπισσα) και την αναζητάς σε ακόμα 96 (!) επίπεδα, όπου ο Mario κουβαλάει αυτό το ρημαδιασμένο το κλειδί παντού! Εξαιρετικό lifespan και πολύ πλάκα με τα βαρέλια και τις σκάλες!

7. Wario Land: Super Mario Land 3 (1994, Nintendo)


Στο Super Mario Land 2 (βλ. παρακάτω), ο κακός του παιχνιδιού ήταν ο Wario, ένας τύπος που έμοιαζε πολύ στον Mario, αφού είχε φάει καμιά 200ριά πίτσες παραπάνω! Περιέργως, ο κακός αγαπήθηκε πολύ απ’ τον κόσμο κι έτσι η Nintendo προχώρησε σε μια καινοτόμο ιδέα για την εποχή, χαρίζοντας σε αυτόν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο επόμενο παιχνίδι του franchise. Εκ του αποτελέσματος, πολύ καλά έκανε!

Ο Wario ήταν και %$#& τα παιδιά! Χρησιμοποιώντας όλα τα κόλπα του Mario, στόχος του ήταν να… φτιάξει ένα μεγαλύτερο κάστρο απ’ αυτό που του… έκλεψε ο Mario στο τέλος του Super Mario Land 2! Όχι ότι μας ενδιέφερε και πολύ ο τελικός στόχος του παιχνιδιού! Ο Wario είχε πάρα πολύ πλάκα και πήγε το platform gaming ένα βήμα παραπέρα, καθώς παρουσίασε μία διαφορετική εξέλιξη του παιχνιδιού, μέσα από περιοχές, που «έσπαγαν» σε πίστες και οδηγούσαν στους αρχηγούς!

6. Mega Man 5 (1994, Capcom)


ΟΚ, το παραδέχομαι, μπορεί να μην είμαι ο πιο αντικειμενικός άνθρωπος με αυτή την επιλογή και σε αυτή τη θέση, αλλά ήθελα να αποτίσω ένα φόρο τιμής στις εκατοντάδες ώρες που «ξόδεψα» πιτσιρικάς, αυξάνοντας την μυωπία μου, πάνω από αυτή την παιχνιδάρα! Για αρκετές εβδομάδες, ο Mega Man ήταν ο σούπερ ήρωάς μου, ονειρευόμουν ότι πάλευα δίπλα του τα κακέκτυπα R2-D2, ενώ ανεβοκατεβαίναμε σκάλες!

Το τελευταίο installment της Capcom για τον Mega Man στο Game Boy, το Mega Man V ήταν ένα εκπληκτικό action platformer παιχνίδι, με την εισαγωγή του Mega Arm και του Tango να το διαφοροποιούν αρκετά από τα προηγούμενα!

5. ΝΒΑ Jam (2000 - Game Boy Color, Acclaim Sports)


Boomshakalaka!!! Ο λόγος για τον οποίο πολύς κόσμος έχει ιδέα για τους παίκτες του ΝΒΑ στα 90’s, πέρα του Jordan, το NBA Jam δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι έθεσε τις βάσεις για όλα τα sports games, με την τεράστια επιτυχία που γνώρισε, από την arcade μορφή του, μέχρι αυτές για τις πλατφόρμες και το Game Boy.

Πρώτα απ’ όλα, μεγάλο respect στους ανθρώπους που έδωσαν το ΟΚ να χρησιμοποιηθούν -τότε- τα επίσημα λογότυπα του ΝΒΑ και των ομάδων. Τώρα μπορεί να το θεωρούμε δεδομένο, τότε δεν ήταν! Τότε, ήταν ρίσκο, που όμως, όχι απλά απέδωσε τα αναμενόμενα, αλλά εκτόξευσε το ΝΒΑ παγκοσμίως! Με καρφώματα out of this world, θρυλικές ατάκες του στυλ «He’s heating up», «He’s on fire» και το μυθικό «Boomshakalaka», δύσκολα θα βρεις gamer να μην έχει παίξει έστω μία φορά κάποια έκδοση του NBA Jam!

4. The Legend of Zelda: Link’s Awakening (1998 - Game Βoy Color, Nintendo)


Παιχνίδι- θρύλος απ’ όλες τις απόψεις! Μιλάμε κυρίως για την DX έκδοση, που κυκλοφόρησε το 1998 για το Game Boy Color, όχι βέβαια ότι και η παλαιότερη υστερούσε σημαντικά. Εκπληκτικό και ατελείωτο game play, με τον Link να ξυπνάει σε ένα νησί και να προσπαθεί να βρει τρόπο να διαφύγει, ψάχνοντας οκτώ μαγικά μουσικά όργανα, που θα ξυπνήσουν το θρυλικό Wind Fish!

Μπορεί να μην υπήρχε η πριγκίπισσα Zelda (πραγματικά εκεί στη Nintendo πρέπει να το δουν το θέμα που έχουν με τις πριγκίπισσες, ούτε η Disney τέτοιο πρόβλημα…) ή το Triforce relic, όμως το παιχνίδι… έσπερνε, με απίστευτο βάθος στην ιστορία του και ειδικά στην Color έκδοσή του να είναι και πανέμορφο αισθητικά! Έπος!

3. Super Mario Land 2 (1993, Nintendo)


Και μπαίνουμε στην αγία τριάδα των παιχνιδιών Game Boy με το (με διαφορά) καλύτερο Mario που βγήκε ποτέ: το Super Mario Land 2! Τι παιχνιδάρα ήταν αυτή! Σαφώς βελτιωμένο από το 1, με περισσότερες ειδικές δυνάμεις για τον Mario, καλύτερες και πολυπλοκότερες πίστες και αντίστοιχα εχθρούς, είναι χωρίς καμία αμφισβήτηση, το καλύτερο platforming παιχνίδι που βγήκε ποτέ για το Game Boy!

Σκοπός σου είναι να μαζέψεις έξι χρυσά νομίσματα, που θα σου επιτρέψουν να μπεις στο κάστρο που σου έχει κλέψει ο Wario (τα είπαμε παραπάνω γι΄ αυτόν) και να το επανακτήσεις! Fun fact: ο όγκος του παιχνιδιού ήταν 4MB! 4MB!!! Σε 4MB οι άνθρωποι έχτισαν ολόκληρη παιχνιδάρα! Just saying…

2. Tetris (1990, Nintendo)


Τα λόγια είναι περιττά κλπ κλπ! Τα έχουμε ξαναπεί για το Tetris, στο θέμα που είχαμε κάνει για τα καλύτερα arcade παιχνίδια όλων των εποχών! Αυτό που αξίζει να πούμε για την Game Boy έκδοσή του, είναι ότι ουσιαστικά, μαζί με το Super Mario Land, λειτούργησε ως το launch game της παιχνιδομηχανής και μάλιστα η Nintendo πάλεψε πολύ σκληρά για να αποκτήσει τα δικαιώματά του!

Εκ του αποτελέσματος, ό,τι και να πούμε είναι λίγο! Λες και ήταν φτιαγμένο για το Game Boy, το Tetris ήταν must για όλους τους κατόχους του γκρι μίνι-κουτιού! Το κορυφαίο puzzle παιχνίδι ever, τόσο απλό στη σύλληψή του όσο ατελείωτο ήταν στο gameplay του. Πανεύκολα το παίζεις σήμερα ώρες και ώρες!

1. Pokemon Red, Blue & Yellow (1999 - 2000, Nintendo)


Όταν η ίδια η Nintendo έχει παραδεχθεί ότι το franchise που δημιούργησαν τα Pokemon, ουσιαστικά την έσωσαν από χρεοκοπία, τότε αντιλαμβάνεται ο καθένας, τι σημαίνουν αυτά τα τερατάκια τσέπης. Και όλα ξεκίνησαν από τις Red & Blue εκδόσεις, με την Yellow να έρχεται στη συνέχεια και να ακολουθεί το story του υπερ-επιτυχημένου anime, το οποίο παρακολουθούσαν εκατομμύρια παιδάκια (κι ενήλικοι, γκουχ-γκουχ) παγκοσμίως!

Το ΚΑΛΥΤΕΡΟ RPG ΠΑΙΧΝΙΔΙ EVER (βρίστε με όσο θέλετε, αδιαφορώ, δεν αλλάζω γνώμη), τα Pokemon ακόμα και σήμερα φέρνουν εκατομμύρια δολάρια ετησίως στα ταμεία της Nintendo, πολύ απλά γιατί το concept του ημίθεου Satoshi Tajiri ήταν ΠΑΝΕΞΥΠΝΟ! Μεταφέροντας την εξέλιξη από τον πρωταγωνιστή σε κάτι περίεργα ζωάκια, τα οποία εκπαιδεύονται και μάχονται και με το εθιστικό σλόγκαν «Gotta Catch ‘Em All», τα Pokemon πραγματικά δεν είχαν τέλος, καθώς ήταν αδύνατο να πιάσεις τον Mew, χωρίς να διαβάσεις κάποιο walkthrough ή να κάνεις «τσιτιά»!

Το story είναι απλό: Ακολουθείς τον Ash στις περιπέτειές του στην περιοχή Kanto, όπου στόχος σου είναι να πιάσεις και να εκπαιδεύσεις Pokemon, κάτι τερατάκια που κόβουν βόλτες τριγύρω! Τα Pokemon έχουν Hit Points, ανεβαίνουν επίπεδα, αλλάζουν επιθέσεις και φυσικά εξελίσσονται! Πολεμάς την Team Rocket και στο τέλος πρέπει να κερδίσεις στην Indigo League!

Nerd alert για μυημένους: Η καλύτερη εξάδα που είχα φτιάξει ποτέ ήταν: Alakazam, Dragonite, Charizard, Articuno, Snorlax και Gyarados (για την ακρίβεια το Red Gyarados, που είχε το Pokemon Yellow)!

Δυστυχώς, η Nintendo επέλεξε όλα αυτά τα χρόνια να επιμείνει σε εμμονικό βαθμό στην χρησιμοποίηση του franchise στις handheld συσκευές της και (με εκκωφαντική αποτυχία) στις κονσόλες της, αρνούμενη πεισματικά να κάνει το βήμα προς τους υπολογιστές! Τώρα κάτι πάει να γίνει με το επερχόμενο Pokemon Go για τα κινητά, όμως θα μείνει στην ιστορία του gaming η καταστροφική διαχείρηση της Nintendo σ’ ένα από τα καλύτερα gaming franchises όλων των εποχών!

 

Τελευταία Νέα