«353.000 ψυχές ζητούν την δικαίωση»!

Μιχάλης Τσαμπάς
«353.000 ψυχές ζητούν την δικαίωση»!

bet365

H δήλωση Φίλη... ξεσήκωσε όλο τον Ποντιακό Ελληνισμό και η Χριστίνα Σαχινίδου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων μέσω του G-Weekend Journal ζητάει από τον Τσίπρα την απομάκρυνση του από το Υπουργείο Παιδείας!

Ένα χαλαρό βράδυ Δευτέρας... Στην καθημερινή αντζέντα, η φοροεπιδρομή και το μεταναστευτικό. Και ξαφνικά ο καλεσμένος του Νίκου Χατζηνικολάου στην εκπομπή «Ενικός», ο Νίκος Φίλης... ανάβει το φυτίλι.

Ο Υπουργός Παιδειάς λέει επί λέξη: «Πριν από χρόνια ως δημοσιογράφος, έκανα τη δήλωση, συμμεριζόμενος απόψεις πολλών ιστορικών και πολλών διεθνολόγων. Κάναμε διάκριση ανάμεσα στην εθνοκάθαρση την αιματηρή και το φαινόμενο της γενοκτονίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι, από τη θηριωδία των Τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία, με αυστηρή επιστημονική έννοια».

Λίγα λεπτά ήταν αρκετά ώστε μέσω των social media η δήλωση αυτή να κάνει τον γύρο του κόσμου και να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Ανάστατη η κυβέρνηση, έξαλλη η αντιπολίτευση, οργισμένοι χιλιάδες Έλληνες Πόντιοι και όχι μόνο! Πολλοί είπαν ότι ο κ. Φίλης τοποθετήθηκε έτσι με ξεκάθαρο τρόπο να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα ακραία μέτρα που έρχονται. Άλλοι συμφώνησαν ότι τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα και μόνο τυχαία δεν είναι η χρονική στιγμή.

Το Gazzetta Weekend Journal έψαξε, βρήκε, φιλοξενεί και συνομιλεί με την κυρία Χριστίνα Σαχινίδου. Την πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, η οποία αναφέρεται στην δήλωση Φίλη, ζητάει από τον Πρωθυπουργό την απομάκρυνση του από την κυβέρνηση και αναφέρεται στα επόμενα βήματα!

-Πρώτα από όλα κυρία Σαχινίδου, το σχόλιο σας για την τοποθέτηση του Υπουργού που άναψε φωτιές...

Δεν μπορούν να παίζουν με την ιστορία μας. Αυτό να κάνουν είναι μια μεγάλη ντροπή για τον Ελλαδικό χώρο. Είναι ένα τεράστιο ατόπημα για τον Ποντιακό Ελληνικό και τους τόσους χιλιάδες νεκρούς που συνεχώς ζητούν δικαίωση!

-Είναι τυχαίο ότι αυτή η δήλωση έγινε την δεδομένη χρονική στιγμή;

Τίποτα δεν είναι τυχαίο και φυσικά το timing. Δεν ξυπνησε ενα πρωί ο κ. Φίλης κι έκανε αυτή την δήλωση. Εξάλλου αυτό που είπε τώρα ως υπουργός, το έχει γράψει πριν πολλά χρόνια ως δημοσιογράφος. Δεν είναι κανένας χαζός. Είναι έξυπνος ο Φίλης και ξέρει καλά τι λέει και γιατί το λέει. Και μην βιαστεί κανείς να αμφισβητήσει ούτε την ταυτότητα μου, ούτε την αριστεροσύνη, ούτε και τον πατριωτισμό μου. Αν δεν εισαι πατριώτης δεν έχεις θέση πουθενά. Και οι αληθινοί προοδευτικοί άνθρωποι, όχι αυτοί εντός εισαγωγικών, έχουν να επιδείξουν έντονο πατριωτισμό. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα αν παμε πίσω στην ιστορία.

-Εσείς τι ζητάτε πλέον από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό;

Τέτοιες δηλώσεις τι νόημα έχουν και τι εξυπηρετούν όταν η ίδια η Βουλή των Ελλήνων από το 1994 έχει αποφασίσει πως η 19η Μαϊου είναι ημέρα μνήμης για την γενοκτονία στον Πόντο; Το λιγότερο που μπορεί να γίνει αυτή την ώρα είναι η αποπομπή του κ. Φίλη από την Κυβέρνηση και το τόσο σημαντικό Υπουργείο που κατέχει και παράλληλα να παραδώσει την βουλευτική έδρα. Ως πότε θα προσπαθούμε να πείσουμε για την Γενοκτονία; Η ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού είναι γενικότερα ένα αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής ιστορίας. Δεν μπορούν να παίζουν με την ιστορία. Θα μας δικάσουν οι αγέννητοι και οι νεκροί».

-Μια συγγνώμη του Υπουργού θα σας ικανοποιούσε;

Όχι βέβαια. Τι θα πει αυτό; Δεν μας ικανοποιεί μια συγγνώμη από τον κ. Φιλή. Εκεί ιστορικά γίνονται τα μεγαλυτερα λάθη και τα μεγαλύτερα εγκλήματα. Λέει κάτι κάποιος και νομίζει ότι μια συγνώμη θα τον καθαρίσει».

-Το επόμενο βήμα σας ποιο είναι;

Δεν είναι τυχαία όλα αυτά. Έχουν κάποιο σκοπό οπότε θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε πρόκληση. Θα πρέπει οι πανεπιστημιακοί που κατά καιρούς βρίσκονται στα διάφορα πάνελ να μην είναι αμέτοχοι. Να πάρουν θέση.

Εμείς σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια μας θέλουμε να προχωρήσουμε σε μια ημερίδα, οπου το κοινό δεν θα είναι μόνο γηγενείς Πόντιοι αλλά και σπουδαστές. Να ενημερωθούν, να μάθουν όλοι για τα γεγονότα. Να καταθέσουμε υπόμνημα στον Πρωθυπουργό. Τόσα χρόνια συνεχίζουμε και δίνουμε ένα μεγάλο αγώνα ως την τελική δικαίωση. Την αναγνώριση της γενοκτονίας από τα διεθνή φόρα. Δεν θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε εμείς οι απόγονοι των Υψηλάντηδων, των ανταρτών και ακριτών του Πόντου».

-Είστε ικανοποιημένη από την γενικότερη αντίδραση του πολιτικού κόσμου ή θεωρείτε ότι παίχτηκαν και κάποια μικροκομματικά παιχνίδια;

Όχι, όχι, δεν καταδικάζω κάποιους που αντέδρασαν. Από όποιο κόμμα κι αν προέρχονταν. Κι από την ΝΔ, αλλά κι από τον ΣΥΡΙΖΑ όπως ο κ. Τριανταφυλλίδης. Ήταν αντρίκειο να ξεκαθαρίσουν την θέση τους. Σε αντίθεση με άλλους που έδωσαν την ευκαιρία στην τουρκική εφημερίδα «Σαμπαχ» να γράφει για... γενναίους πολιτικούς. Μπράβο τους. Ας καμαρώνουν τώρα».

-Ο απλός κόσμος πάντως από όλη την Ελλάδα, κυρίως μέσω των social media εκφράστηκε και σε μεγάλο βαθμό καταδίκασε την δήλωση Φίλη.

Αυτές τις μέρες είχα την ευκαιρία να έρθω σε επαφή με πολλά ΜΜΕ κυρίως από την επαρχία. Αυτό που μου μετέφεραν οι δημοσιογράφοι είναι η αγανάκτηση όλων των Ελλήνων. Όχι μόνο των Ποντίων. Από το '22 που ήρθαν εδώ οι Πόντοι μπολιάστηκαν με το Ελληνικό στοιχείο. Έδωσαν και πήραν. Έγιναν ένα. Κάποιοι λοιπόν αυτές τις μέρες άγγιξαν ένα κομμάτι της ιστορίας μας. Μπορεί... αύριο να γίνει και κάτι αντίστοιχο ένα ένα άλλο. Γι' αυτό υπήρξε αυτή η έντονη αντίδραση».

-Ο επίλογος δικός σας... Στείλτε εσείς ένα μήνυμα όπου θέλετε.

Αυτό που έχω να πω είναι πως η ιστορία δεν παραγράφεται έτσι κύριε υπουργέ. 353.000 λευκές ψυχές καθημερινά ζητούν την δικαίωση. Καλώ τους πάντες να μην σταματήσει εδώ η προσπάθεια.Ακόμη και σήμερα που μιλάμε γενοκτονούν τον πολιτισμό μας στα παραλία του Πόντου εμφανίζοντας δικά μας μνημεία ως δικά τους. Και μιας και απευθύνεστε κυρίως σε ανθρώπους που ασχολούνται με τον αθλητισμό να πω και τούτο. Ο Ιβάν Σαββίδης από την Τραπεζούντα στις 15 Αυγούστου είχε πει: «Εγώ πληρώνω για να κάνετε τζαμί. Εσείς μου δίνετε την Αγιά Σοφιά να την κάνω εκκλησία και θα πληρώσω εγώ τις επιδιορθώσεις». Τέτοιους γενναίους θέλουμε. Και στην πολιτική και στην κοινωνία και στους αγώνες μας».

-Σας ευχαριστώ για τον πολύτιμο χρόνο σας. Ειδικά αυτές τις ημέρες...

Εγώ ευχαριστώ που μας δόθηκε η ευκαιρία να τα πούμε. Απλά να πω να μην μας ξεχάσουν. Να μην περάσουν οι μέρες και ξεχαστεί ξανά το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ποντίων.

 

Τελευταία Νέα