Το Top-10 παιχνιδιών του PlayStation 1!

Βασίλης Τσίγκας
Το Top-10 παιχνιδιών του PlayStation 1!

bet365

To G-Weekend Journal εγκαινιάζει μια νέα σειρά από Top-10 λίστες, για παιχνίδια σε κονσόλες και PC, με την αρχή να γίνεται από το θρυλικό PlayStation 1!

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το πρώτο Playstation έφερε την απόλυτη επανάσταση στις κονσόλες. Οι δυνατότητες του μηχανήματος (για τα δεδομένα της εποχής) συν τους εκατοντάδες τίτλους που κυκλοφόρησαν, μετέτρεψαν το video-gaming από τη χαλαρή «παιδική» ενασχόληση που ήταν μέχρι τότε, σε μια hardcore εμπειρία κι έθεσε τις βάσεις για ό,τι βιώνουμε σήμερα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν μπαίνουμε στη διαδικασία σύγκρισης των κονσολών με τα συστήματα PC. Είναι τελείως άδικη από την εκκίνησή της και γι’ αυτό, ανούσια.

Το PS1 κυκλοφόρησε στην Ευρώπη τον Σεπτέμβριο του 1995 από τη SONY κι έμεινε στα σαλόνια μας (για τους πολύ τυχερούς, στα δωμάτιά τους) μέχρι το 2000, όταν βγήκε το PS2. Σε αυτά τα πέντε χρόνια, η γκρι κονσόλα πούλησε πάνω από 100 εκατομμύρια κομμάτια, διέλυσε τον ανταγωνισμό της (ουσιαστικά κατέστρεψε τη Sega κι ανάγκασε την Nintendo να αλλάξει άρδην την στρατηγική της - περίπου…) και δημιούργησε μια τεράστια fan-base, που απλά διογκώθηκε στη συνέχεια με τα PS2, PS3 και PS4.

Όπως είναι απόλυτα λογικό, και μόνο η προσπάθεια να διαλέξεις τα δέκα καλύτερα παιχνίδια είναι δύσκολη! Πόσο μάλλον να τα κατατάξεις σε σειρά. Προφανώς, παίζει σημαντικό ρόλο και η προσωπική εμπειρία. Όσο αντικειμενικός και να είσαι, όταν έχεις περάσει ατελείωτες ώρες πάνω από ένα παιχνίδι, μια προτίμηση την έχεις! Γι’ αυτό το λόγο, μπορείτε ελεύθερα στα σχόλια να προσθέσετε κι εσείς τα αγαπημένα σας! Ας βουτήξουμε όλοι στο γλυκό νέκταρ της νοσταλγίας!

10. Silent Hill (1999, Konami)

Ατμόσφαιρα, ατμόσφαιρα, ατμόσφαιρα! Το πρώτο survival horror παιχνίδι που ήταν πραγματικά τρομαχτικό. Κι αυτό, γιατί η Konami ξέφυγε από τη νόρμα των γελοίων B-movies στοιχείων και βασίστηκε στην ψυχολογική πίεση του παίκτη. Και τα κατάφερε μια χαρά, με το σκοτάδι και την ομίχλη να σε περικλύουν κι εσύ να τρέχεις στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα!

Ακολουθούμε τον Χάρι Μέισον, ο οποίος ψάχνει την υιοθετημένη του κόρη στην φανταστική πόλη του Silent Hill. Στην πορεία μπλέκουμε με μια αίρεση, κάτι περίεργες τελετές και ανακαλύπτουμε την πραγματική φύση της κόρης του, όμως όλα αυτά λίγη σημασία έχουν, μετά τα… καφέ βρακάκια που έχουμε πετάξει! Στα συν και τα πέντε διαφορετικά τέλη, ανάλογα με τις ενέργειές μας!

9. Castlevania: Symphony of the Night (1997, Konami)

Το Castlevania: Symphony of the Night δεν είναι ένα απλό 2D side-scrolling παιχνίδι. Η ευρεία χρησιμοποίηση RPG στοιχείων το μετέτρεψε σε ένα άκρως ενδιαφέρον τίτλο, με πολλές ώρες gameplay κι ένα εξαιρετικό soundtrack να το υποστηρίζει. Δεν ξεκίνησε πολύ δυνατά στις πωλήσεις, όμως πλέον θεωρείται δικαίως ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του είδους του.

Το στόρυ είναι σχετικά απλό: ακολουθούμε τον βασικό χαρακτήρα, Alucard, μέσα σε ένα κάστρο γεμάτο με ζόμπι, που σκάνε από παντού. Ο χαρακτήρας ανεβαίνει επίπεδο, χρησιμοποιεί ειδικές επιθέσεις (τα RPG στοιχεία που λέγαμε), ενώ αλλάζει και μορφές!

8. Tomb Raider II (1997, Eidos)

Αχ Λάρα, Λάρα… Πριν την Αντζελίνα Τζολί, υπήρχε η ψηφιακή κυνηγός τάφων, με τα πολύγωνα σε όλο της το σώμα και στα… κατάλληλα σημεία (!). Πάνω-κάτω όλοι ξέρουμε τι εστί Tomb Raider, με τον πρώτο τίτλο να κυκλοφορεί το 1996 και τον δεύτερο, ένα χρόνο αργότερα με σημαντικότατες βελτιώσεις στο gameplay του: νέα όπλα, περισσότερες κινήσεις, οχήματα και κυρίως, μπορούσες να σώσεις όποτε ήθελες το παιχνίδι, κάτι εξαιρετικά χρήσιμο!

Ο μύθος που χτίστηκε πάνω στο Tomb Raider II έφτασε μέχρι τους U2, η Lara Croft εμφανίστηκε σε διαφημίσεις των SEAT και Lucozade, ενώ φυσικά έθεσε τις βάσεις για την κινηματογραφική μεταφορά!

7. Gran Turismo (1997, Sony)

Και μόνο το γεγονός ότι είναι το παιχνίδι με τις μεγαλύτερες πωλήσεις (10.85 εκατομμύρια παγκοσμίως) στην ιστορία του PS1, λέει πολλά. Πάρα πολλά, για έναν τίτλο, από τον οποίο ξεπήδησαν 10 spin-offs και sequels και δημιούργησε ένα από τα σημαντικότερα franchises του gaming κόσμου.

Ο δημιουργός του, Kazunori Yamauchi, έχει δηλώσει ότι σε πέντε χρόνια, κοιμήθηκε σπίτι του… τέσσερα βράδια και αντιλαμβανόταν την αλλαγή εποχών από το… αν είχε κρύο ή όχι στο γραφείο, όμως το τελικό αποτέλεσμα πραγματικά τον δικαίωσε! Εθιστικό όσο λίγα, με ένα πανέξυπνο gameplay, βασισμένο στο ξεκλείδωμα διπλωμάτων και αυτοκινήτων, ήθελε ατελείωτες ώρες για να το τερματίσεις!

6. Resident Evil II (1998, Capcom)

Το δεύτερο survival horror παιχνίδι της λίστας μετά το Silnt Hill, μπορεί να μην είχε την ατμόσφαιρα του πρώτου, όμως το gameplay ήταν σαφώς ανώτερο και πολύ πιο διασκεδαστικό. Συν ότι είχε και το zapping system που σου επέτρεπε να αλλάζεις το focus ανάμεσα στους δύο κύριους χαρακτήρες.

Το story του ήταν το κλασικό: ιός, ζόμπι, κάτι σαν το walking dead πάνω-κάτω, με τους χαρακτήρες να πρέπει να λύσουν γρίφους για να προχωρήσουν.

5. Tekken III (1997, Namco)

Το απόλυτο fighting παιχνίδι του PS1, μας καθήλωσε μπροστά στις οθόνες, αναγκάζοντάς μας να μάθουμε όλα τα πιθανά και απίθανα combos, που μπορούσαμε να φανταστούμε! Φήμες λένε ότι υπήρξαν και άνθρωποι που έπαιζαν μόνοι τους, όμως μάλλον πρόκειται για… ράδιο αρβύλα. Παιχνίδι φτιαγμένο για να παίζετε σε παρέες (τουρνουά κλπ), με εξαιρετικά γραφικά για την εποχή και συμπαθητικούς χαρακτήρες, μετέφερε τη φήμη του από τα… ουφάδικα στα σαλόνια μας!

4. Final Fantasy VII (1997, Square)

Το απόλυτο RPG παιχνίδι της κονσόλας, το πρώτο του franchise που κυκλοφόρησε στην Ευρώπη, με εκπληκτικά γραφικά και story που σε κράταγε από την αρχή μέχρι το τέλος, το Final Fantasy VII θεωρείται… οι Beatles των RPG παιχνιδιών, αφού πλέον έχει πάρει… μυθικές διαστάσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως θα επανακυκλοφορήσει για το PS4!

Η αλήθεια είναι ότι για τους μη μυημένους είναι λίγο… χάσιμο να μπούμε στη διαδικασία να εξηγήσουμε το story, όμως μπορούμε να πούμε ότι το Final Fantasy VII έθεσε τις βάσεις για όλα τα RPG που ακολούθησαν, με εκπληκτικούς χάρτες και πολλά κινηματογραφικά cut-scenes.

3. Crash Bandicoot Warped (Naughty Dog)

Για το PS1, ο Crash ήταν ό,τι ο Super Mario για την Nintendo: η μασκότ της κονσόλας, ίσως η πιο αναγνωρίσιμη φιγούρα της παιχνιδομηχανής. Και το 3ο installment του franchise, είναι με διαφορά το καλύτερο. Για τους… άσχετους δεν ξέρουν, ο Crash Bandicoot είναι ένα platform παιχνίδι, όπου ελέγχεις μια αλεπού, στις περιπέτειές της κόντρα στον Doctor Neo Cortex.

Ατελείωτες ώρες διασκέδασης, μ’ ένα εξαιρετικό gameplay και soundtrack και μοναδική ίσως παραφωνία το μικρό lifespan, όταν πια εξοικειωθείς πλήρως με τις κινήσεις του Crash. Και πάλι, όμως, είναι ένα απόλυτα εθιστικό παιχνίδι και αποτελεί πραγματικά κρίμα η μη μεταφορά του στις επόμενες γενιές της κονσόλας, πέρα από το PS2.

2. ISS Pro Evolution (1999, Konami)

Εντάξει, όπως λέει και το άσμα, εδώ πραγματικά, τα λόγια είναι περιττά. Τι να πρωτοπείς για το ISS, το πρώτο μεγάλο Pro, το παιχνίδι από το οποίο ξεκίνησε το τεράστιο αυτό franchise (υπήρχε και σε προηγούμενες κονσόλες το International Superstar Soccer, όπως π.χ. στο SNES, όμως από στο PS1 έγινε το τεράστιο μπαμ).

Με φοβερά γραφικά και κυρίως καταπληκτικό έλεγχο των κινήσεων των παικτών, το ISS μπήκε σφήνα στα FIFA και δημιούργησε ένα ανταγωνιστικό κλίμα ανάμεσα σε Konami και EA, που μόνο καλό έκανε σε μας. Πόσες και πόσες ώρες έφυγαν στα διπλά και στην Master League, όπου δημιουργούσες την ομάδα σου; Και μόνο που τις θυμάμαι, με πιάνει μελαγχολία… Παιχνίδι-θρύλος!

1. Metal Gear Solid (1998, Konami)

Ελπίζω να μην είχατε αγωνία για το ποιο θα είναι το καλύτερο παιχνίδι. Γιατί αν είχατε, σημαίνει ότι δεν είχατε παίξει ποτέ το Metal Gear Solid. Γιατί αν το είχατε παίξει, δεν θα είχατε αγωνία! :)

Με διαφορά ο κορυφαίος τίτλος της κονσόλας, ένα αριστούργημα της Konami, που πρακτικά δημιούργησε το action-adventure stealth γένος παιχνιδιών. Ακολουθώντας τον Solid Snake, προσπαθούμε να αποφύγουμε τους εχθρούς και να κινηθούμε στο χώρο, εκμεταλλευόμενοι όλες τις πιθανές κρυψώνες! Ιδιοφυές, πρωτοπόρο, ένα διαμάντι που πολύ εύκολα το παίζεις και σήμερα και δεν βαριέσαι!

 

Τελευταία Νέα