Τα σημεία που θα κρίνουν το ΠΑΟ-ΑΕΚ!

Gazzetta team
Τα σημεία που θα κρίνουν το ΠΑΟ-ΑΕΚ!

bet365

Μετά από 3 χρόνια το ντέρμπι της Αθήνας ξανά... στις επάλξεις! Παναθηναϊκός vs AEK στην Λεωφόρο και οι συντάκτες του gazzetta, Νίκος Αθανασίου και Γιώργος Τσακίρης γράφουν τι θα κρίνει τον νικητή!

Η ΑΕΚ μετά από δύο... άγονα χρόνια στα χωράφια της Γ΄και της Β΄εθνικής επέστρεψε εκεί που ανήκει. Στην Σούπερ Λίγκα. Έτσι από φέτος «ζωντανεύει» ξανά και το ντέρμπι της Αθήνας ανάμεσα στην Ένωση και τον Παναθηναϊκό. Η αρχή γίνεται το βράδυ της Κυριακής (19.30μ.μ) στην Λεωφόρο, όπου το «τριφύλλι» που βρίσκεται στην 2η θέση της βαθμολογίας, υποδέχεται την 3η ΑΕΚ!

Αμφότεροι, για τον ίδιο λόγο (για να παραμείνουν όσο πιο κοντά γίνεται στην πρώτη θέση) θέλουν να φύγουν από το χορτάρι του «Απόστολος Νικολαϊδης» με το «τρίποντο». Μπορούν; Θα το μάθουμε το βράδυ της Κυριακής. Που θα κριθεί το παιχνίδι; Θα το μάθουμε νωρίτερα. Ο... γηπεδούχος ρεπόρτερ Παναθηναϊκού στο gazzetta, Nίκος Αθανασίου και ο... φιλοξενούμενος, αντίστοιχος της ΑΕΚ, Γιώργος Τσακίρης καταθέτουν την άποψη τους στο Gazzetta Weekend Journal και γράφουν από 5 σημεία τα οποία θεωρούν ότι θα είναι κομβικά στο 90λεπτο του ντέρμπι!

Διαβάστε τα και με την λήξη του αγώνα θα κάνουμε ταμείο!

ΝΙΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

ΤΑ ΝΙΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΤΗΣ ΑΕΚ

Από την στιγμή που ο Άρθο δεν έχει κατάφερει να βοηθήσει την ΑΕΚ λόγω τραυματισμού, η «Ένωση» πορεύεται με τους εξαιρετικά ταλαντούχους άλλα άπειρους και «άγουρους» σε τέτοια παιχνίδια Λαμπρόπουλο, Τζανετόπουλο και Κολοβέτσιο. Τόσο απέναντι στον ΠΑΟΚ(2-1) όσο και στο ντέρμπι του Φαλήρου(4-0) η ΑΕΚ «πλήρωσε» τα νιάτα που έχει στα μετόπισθεν. Τα μεγάλα παιχνίδια κρίνονται στις λεπτομέρειες. Μία από αυτές είναι για παράδειγμα ο τρόπος που (δεν) μαρκάρει ο Τζανετόπουλος τον Ιντέγε στο 2-0 ή το πέναλτι του αριστερού μπακ Σοϊλέδη πάνω στον Τζιόλη και ενώ ο έμπειρος μέσος του ΠΑΟΚ ήταν γυρισμένος με πλάτη στο τέρμα και επί της τελικής γραμμής.

Η ΛΕΩΦΟΡΟΣ

Δεν είναι μυστικό. Επί Αναστασίου βλέπουμε άλλον Παναθηναϊκό στην Λεωφόρο και μια τελείως διαφορετική ομάδα μακριά από την ιστορική της έδρα. Στο ντέρμπι της Κυριακής, οι «πράσινοι» θα έχουν αυτό το πλεονέκτημα, το οποίο όμως μπορεί να γυρίσει και... μπούμερανγκ αν «στραβώσει» το ματς. Η υπομονή του κόσμου έχει τελειώσει εδώ και καιρό. Από τον αποκλεισμό-ντροπή που έφεραν τα διπλά παιχνίδια με την Καμπάλα.
Το κλίμα έφτιαξε κάπως μετά το πέρασμα από τα Πηγάδια και ένα σερί «4Χ4» αλλά η μηδενική αντίδραση στην «σφαγή» του Αρετόπουλου και το μομέντουμ του ΠΑΟΚ έφεραν ξανά γκρίνια σε ένα υπολογίσιμο κομμάτι του κόσμου.

ΤΟ ΕΞΤΡΑ ΚΙΝΗΤΡΟ ΤΩΝ ''ΚΙΤΡΙΝΟΜΑΥΡΩΝ''

Αποτελεί έναν από τους άγραφους νόμους του ποδοσφαίρου. Κάθε αλλαγή προπονητή λειτουργεί ευεργετικά μέσα στα αποδυτήρια τουλάχιστον στις πρώτες εβδομάδες. Μετά η εικόνα της ομάδας ξεπερνά το ψυχολογικό κομμάτι και περνά στα χέρια, τις ικανότητες, την δουλειά του νέου τεχνικού. Η ΑΕΚ βρίσκεται σε αυτή την διαδικασία. Το επιβεβαίωσε με την αντίδραση και το 5-1 κόντρα στον Ηρακλή μετά την βαριά ήττα από τον Ολυμπιακό και την παραίτηση του Τραϊανού Δέλλα.
Οι ποδοσφαιριστές, τόσο οι ''βασικοί'' όσο και οι ''αναπληρωματικοί'', μπαίνουν ξανά σε διαδικασία σκληρού ανταγωνισμού, θέλουν να αποδείξουν στον νέο προπονητή(εν προκειμένω στον Γκας Πογιέτ) ποιοι είναι και τι μπορούν να κάνουν και κάπως έτσι οι παίκτες της «Ένωσης» έχουν ένα έξτρα κίνητρο στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

Ο ΜΠΕΡΓΚ

Ο επιθετικός... ζει από το γκολ, βγάζει το «ψωμί» του από την επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα και ο Μάρκους Μπεργκ παραμένει «νηστικός» στο ελληνικό πρωτάθλημα εδώ και δύο μήνες! Είναι το μεγαλύτερο διάστημα χωρίς τέρμα αυτά τα 2.5 χρόνια που αγωνίζεται με την φανέλα του «τριφυλλιού»! Ο Σουηδός στράικερ αν και δεν δείχνει στην καλύτερη δυνατή κατάσταση(ανούσιος και χωρίς κινήσεις στην Τούμπα), είναι δεδομένο πως... πεινάει για να σκοράρει! Είναι ο ηγέτης του Παναθηναϊκού και η παρουσία του θα καθορίσει κατά πολύ το δημιουργικό κομμάτι της ομάδας του.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΓΚΟΛ

Με εξαίρεση την νίκη-ανατροπή επί του Παναιτωλικού, ο φετινός Παναθηναϊκός όσες φορές βρέθηκε πίσω στο σκορ δεν έβγαλε αντίδραση, δεν είχε απαντήσεις και όχι μόνο αυτό, κατέρρεε στην συνέχεια! Στο Μπριζ, στην Νέα Σμύρνη, στην Θεσσαλονίκη. Λες και γύριζε ο διακόπτης, λες και ερχόταν ένας «ψυχολογικός θάνατος»! Επαναλαμβανόμενη σύμπτωση παύει να είναι σύμπτωση και το πρώτο γκολ σε αυτό το ντέρμπι θα παίξει καθοριστικό ρόλο. Ειδικά αν το πετύχει η ΑΕΚ μέσα στην Λεωφόρο...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ-ΑΕΚ

Η ΗΤΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ

Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει το αρνητικό αποτέλεσμα του Παναθηναϊκού στην Τούμπα. Ο πληγωμένος εγωισμός των «πράσινων» θαρρώ θα δώσει επιπλέον κίνητρο στην ομάδα του Γιάννη Αναστασίου και αυτό πρέπει να το διαχειριστεί σωστά η ΑΕΚ και είτε ο Μανωλάς, είτε ο Πογιέτ αφού μπορεί να προέρχεται από τη νίκη με το ευρύ 5-1 κόντρα στον Ηρακλή ωστόσο δεν θα 'χει καμία αξία αυτή η νίκη αν δεν ζευγαρώσει στο ντέρμπι. Εδώ ταιριάζει και το κίνητρο, ποιος δηλαδή το θέλει περισσότερο. Θα φανεί στο γήπεδο. Η ΑΕΚ θέλει ένα διπλό στα τρία εκτός έδρας μεγάλα ματς και αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία της να το πετύχει και να πείσει ότι μπορεί να κάνει και κάτι το παραπάνω...

ΜΑΝΤΑΛΟΣ ΚΑΙ... ΝΤΕΦΟΡΜΕ ΜΠΕΡΓΚ

Πρωταγωνιστές είναι πάντα οι ποδοσφαιριστές άρα σημασία έχει και η μέρα και τα επίπεδα απόδοσης που θα πιάσουν τα δυνατά χαρτιά της ΑΕΚ. Ειδικά ο φυσικός ηγέτης της ομάδας Πέτρος Μάνταλος. Ο διεθνής μέσος της Ένωσης δεν έπαιξε με την Ξάνθη για το Κύπελλο και θα είναι στο 100% για το ντέρμπι. Από κει και πέρα υπάρχουν ο Γιόχανσον, οι Βάργκας και Μπαρμπόσα και φυσικά ο πολύ καλός Γκάλο αυτήν την περίοδο. Στόχος είναι στον αντίποδα ο Μπεργκ που αποτελεί το βασικό χαρτί του Παναθηναϊκού επιθετικά να παραμείνει ντεφορμέ και ταυτόχρονα η άμυνα της ΑΕΚ (Κολοβέτσιος – Λαμπρόπουλος) να τον περιορίσει σε τέτοιο βαθμό που με την ολοκλήρωση του ματς να περάσει απαρατήρητος.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΕΔΡΑ

Οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ έχουν δείξει και τις δυο όψεις του νομίσματος στο συγκεκριμένο θέμα. Απέναντι στον ΠΑΟΚ και μετά τη διακοπή στο 15΄ της αναμέτρησης σε κερδισμένο κόρνερ για την Ένωση οι «κιτρινόμαυροι» εμφανίστηκαν με εντελώς διαφορετικό πρόσωπο. Έχασαν τη συγκέντρωσή τους, αποπροσανατολίστηκαν και ήρθε η καθολική υπεροχή των γηπεδούχων. Σίγουρα η Λεωφόρος Αλεξάνδρας αποτελεί ένα μεγάλο όσο και δυνατό χαρτί για τον Παναθηναϊκό και στην ΑΕΚ οφείλουν όλοι να δουλέψουν πάνω στο κομμάτι της ψυχολογίας και της επιρροής που θα έχει αυτή από τον παράγοντα κόσμο και δυνατή έδρα... Πάντως στο Φάληρο με τον Ολυμπιακό και έως το 60΄ οι «κιτρινόμαυροι» απέδειξαν πως μπορούν να μείνουν ανεπηρέαστοι από καυτές ατμόσφαιρες.

ΤΟ ΣΚΑΚΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟ

Έχουμε και το κομμάτι της τακτικής... Η πιο σωστή απόδοση της εκάστοτε ομάδας σε αυτή, στην τακτική δηλαδή, θα 'χει και το προβάδισμα για να φτάσει στην κατάκτηση της νίκης. Πρόκειται για δυο ομάδες που στο συγκεκριμένο κομμάτι δεν έχουν πολλά να κρύψουν και ταυτόχρονα βασίζονται σε διαφορετική αγωνιστική φιλοσοφία με τους γηπεδούχους να θέλουν υπεροχή στον άξονα και τους φιλοξενούμενους να συνηθίζουν να βγάζουν υπεροπλία στο παραγωγικό και συνδυαστικό ποδόσφαιρο από τα άκρα με τα επιθετικά μπακ που διαθέτουν και τα εξτρέμ. Έχει μπόλικη δουλειά για τους ηγέτες των πάγκων το συγκεκριμένο ματς και ως εκ τούτου τεράστιο ενδιαφέρον για εμάς που θα είμαστε παρατηρητές της... σκακιέρας στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΗΣ «ΠΡΑΣΙΝΗΣ» ΑΜΥΝΑΣ

Υπάρχουν και τα τρωτά σημεία κάθε αντίπαλου. Στην ΑΕΚ οφείλουν (και ισχύει) να γνωρίζουν πως το αδύνατο σημείο των «πράσινων» είναι το κέντρο της άμυνάς τους όταν απέναντί τους έχουν ποδοσφαιριστές με διαφορετικά αγωνιστικά χαρακτηριστικά από τους Τελάντερ και Ταυλαρίδη. Το είδαμε με την Καμπάλα και τον Ντοντό ο οποίος έκανε πάρτι, με τον ΠΑΟΚ και τον Ροντρίγκες, και φυσικά μπορεί το ίδιο να γίνει αν παίξει ο Αραβίδης με τον Βάργκας και τον Μπαρμπόσα να τον συμπληρώνουν σαν κρυφοί επιθετικοί ερχόμενοι από τα άκρα. Ειδικά ο διεθνής Βενεζουελάνος μεσοεπιθετικός αρέσκεται να μετατρέπεται σε περιφερειακό επιθετικό και να παίζει κοντά στα αντίπαλα στόπερ και τον συμπαίκτη του (στην περίπτωσή μας τον Αραβίδη) που ξεκινάει ως βασικό φορ.

 

Τελευταία Νέα