«Το tattoo είναι τρόπος ζωής!»

Θάνος Σαρρής
«Το tattoo είναι τρόπος ζωής!»

bet365

Ο πολλά υποσχόμενος tattoo artist από τη νέα γενιά, Μάνος Πατεράκης, μιλάει στο Gazzetta Weekend Journal για την τέχνη και την... μόδα του τατουάζ!

Ο Μάνος Πατεράκης, ενεργό μέλος του Dermagrafics στον Κορυδαλλό εδώ και χρόνια, ζει και αναπνέει για το τατουάζ.

Ξεκίνησε ως ένας ακόμα πιτσιρικάς που γούσταρε να ζωγραφίσει πάνω του ένα σχέδιο. Η επίδραση ήταν άμεση. Το μελάνι χτύπησε απευθείας... εγκέφαλο και ο ήχος της tattoo machine έμελε να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς του.

Τα σχέδια πολλαπλασιάστηκαν στο σώμα του και σύντομα κατάλαβε ότι το τατουάζ ήταν ο τρόπος ζωής που του ταίριαζε. Έχοντας από μικρός έφεση στη ζωγραφική και εξαιρετικά σταθερό χέρι, σύντομα άρχισε να πειραματίζεται με μηχανάκια και βελόνες. Γνώρισε την φιλοσοφία και την κουλτούρα του Maori και εξελίχθηκε ραγδαία στο συγκεκριμένο στιλ, χτυπώντας μάλιστα τη συντριπτική πλειοψηφία των κομματιών του freehand.

Το Gazzetta Weekend Journal ξέκλεψε λίγο από τον ελεύθερό του χρόνο για να μια κουβέντα εφ' όλης της ύλης όσον αφορά την τέχνη του tattoo! Την ελληνική μόδα, τα σχέδια, τους παίκτες του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ που έχουν περάσει από τα χεράκια του, καθώς και χρήσιμες πληροφορίες για όσους... ακόμα το σκέφτονται!

Τι είναι για σένα το tattoo;

«Το tattoo για μένα είναι τρόπος ζωής και τρόπος έκφρασης...Δεν θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου χωρίς tattoo».

Πώς ξεκίνησε η επαφή σου με την τέχνη;

Η επαφή μου με την τέχνη του tattoo ξεκίνησε όταν ήμουν γύρω στα 18, όπου έκανα κ το πρώτο μου στο Dermagrafics. Απ'την πρώτη στιγμή που με ακούμπησε η βελόνα ένιωσα ότι είναι κάτι που θα το ξανακάνω και θα το ξανακάνω. Μετά από λίγα χρόνια απ' το πρώτο tattoo, μου έγινε πρόταση απ' τον Δημήτρη Αρώνη και τον αδερφό του, τον Αποστόλη, να με βάλουν στο μαγαζί τους (DERMAGRAFICS TATTOO STUDIO) και να μου μάθουν την τέχνη».

Το Dermagrafics είναι, αν δεν κάνω λάθος, το πρώτο studio που πήρε άδεια λειτουργίας. Πού οφείλεται η αντοχή του στο χρόνο;

«Το Dermagrafics είναι ένα από τα πιο παλιά (1998) tattoo studio στην Αθήνα.Η αντοχή του οφείλεται στην ποιοτική και προσεκτική δουλειά που γίνεται στο μαγαζί και στους πολύ καλούς artists που έχει στο δυναμικό του.Είναι ένα σχολείο για όσους έχουν περάσει από μέσα και ένα σπίτι για εμάς που βρισκόμαστε εκεί».

Υπάρχουν αρκετοί που δηλώνουν ξενερωμένοι δεδομένου του ότι το τατουάζ έχει γίνει "μόδα". Τι απαντάς;

«Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια έξαρση στην Ελλάδα με το tattoo. ΌΛΟΙ πρέπει να έχουν γιατί είναι της μόδας. Μπορεί αυτό να μας βοηθάει στην δουλειά μας αλλά εγώ είμαι ένας απ' τους ξενερωμένους. Καλό είναι να πηγαίνεις να κάνεις tattoo επειδή το θέλεις πολύ και όχι επειδή έχει ο φίλος σου».

Τελευταία είναι πολύ διαδεδομένο και σε διάσημους αθλητές. Έχεις χτυπήσει σε κάποιον; Πώς είναι η συμπεριφορά τους;

«Εγώ έχει τύχει να κάνω σε 2 ποδοσφαιριστές.Τον Μιραλάς όταν έπαιζε στον Ολυμπιακό και στον Γιάγκο της ΑΕΚ. Γενικά ήταν χαλαροί και άνετοι αν και είχαν πολλά βλέμματα στραμμένα πάνω τους».

Ποια είναι τα πιο τακτικά σχέδια που "χτυπάει" κάποιος;

«Το γυναικείο φύλο συνήθως προτιμάει να κάνει μαύρες φιγούρες χελιδονιών, φτερά, το σύμβολο του απείρου, καρδούλες και άγκυρες. Οι άντρες ρολόγια, πυξίδες και κάποιες συγκεκριμένες φράσεις».

Τι προτείνεις σε κάποιον που έρχεται απλά για να χτυπήσει κάτι, χωρίς να έχει κατασταλάξει;

«Του προτείνω να βρει τι θέλει να κάνει και μετά να ξανάρθει».

Ειδικεύεσαι στην τεχνική Maori. Μίλησε μας για την προέλευση, τους συμβολισμούς της και στους λόγους που σε κέρδισε.

«Για να αναλύσουμε τα Maori θα χρειαστούμε πάααααρα πολύ χρόνο γιατί έχουν πολύ μεγάλη κουλτούρα και κάθε περιοχή που τα βαράνε έχει και διαφορετικά χαρακτηριστικά. Σε ένα γενικό σύνολο είναι πολυνησιακά σχέδια που διαφέρουν ανάλογα την φυλή. Έχουν σχέση με την ζωή τους όλα τα σχέδια, απ'την γέννηση μέχρι και τον θάνατο. Άλλα σχέδια είναι πολεμικού χαρακτήρα (αρχηγοί, πολεμιστές κτλ) και πολλά έχουν σχέση με την φύση... Πχ ο καρχαρίας θεωρείται προστάτης τους.

Είναι ένα απ΄τα πιο παραδοσιακά στιλ tattoo που υπάρχει στον κόσμο μαζί με τα Japanese και τα Old School.Είναι σχέδια που δεν είναι έτοιμα αλλά πρέπει να τα σχεδιάσω μόνος μου και αυτό μου δίνει την δυνατότητα να είμαι πιο δημιουργικός και να φτιάξω ένα σχέδιο μοναδικό. Ειδικά το 90% των σχεδίων τα ζωγραφίζω απευθείας πάνω στο δέρμα και αυτό το κάνει ακόμα πιο δύσκολο, αλλά ταυτόχρονα και πιο ενδιαφέρον. Έτσι δεν υπάρχει ρουτίνα σε αυτό που κάνω, συν ότι κανένας πελάτης μου δεν έχει το ίδιο σχέδιο».

Πες μας κανένα παράξενο περιστατικό που σου έχει συμβεί στο στούντιο...

«Σε μένα δεν έχει γίνει κάτι παράξενο αλλά στο μαγαζί αυτό που θυμάμαι χαρακτηριστικά είναι ότι ένας πελάτης λιποθύμησε όταν του έβαλαν την στάμπα και όταν συνήλθε έφυγε χωρίς να κάνει το tattoo».

Κάποιοι που δεν έχουν ξανακάνει αναρωτιούνται για τις συνθήκες υγιεινής. Σε τι επίπεδο είμαστε ως χώρα σε αυτό το κομμάτι;

«Πιστεύω ότι είμαστε στο ίδιο επίπεδο με όλο τον κόσμο. Δεν έχει ακουστεί πότε κάποιο πρόβλημα γενικά. Εγώ μπορώ να μιλήσω με σιγουριά για το Dermagrafics. Μιας χρήσης βελόνες, αποστειρώνονται τα εργαλεία (tube) μας μετά από κάθε χρήση και έχουμε όλες τις επιφάνειες καλυμμένες με nylon που to αλλάζoυμε μετά από κάθε tattoo».

Cover up ή αφαίρεση;

«Cover up...»

Υπάρχουν "ανδρικά" και "γυναικεία" σημεία για τατουάζ;

«Όχι δεν υπάρχουν, ανάλογα το σχέδιο πάει και το σημείο».

Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει τον καλό tattoo artist από τον κακό;

«Αυτό είναι πολύ σχετικό. Κάποιον που μπορώ να θεωρώ εγώ καλό μπορεί εσύ να τον θεωρείς κακό. Άλλοι κρίνουν με βάση την τεχνική και άλλοι με βάση το σχέδιο. Δηλαδή μπορεί να υπάρχει κάποιος που να έχει πάρα πολύ καλή τεχνική, αλλά όλα του τα σχέδια να είναι έτοιμα. Ενώ να υπάρχει άλλος που να βγάζει όλα τα σχέδια απ΄το μυαλό του, να είναι απίστευτα, αλλά τεχνικά στο tattoo να μην βγαίνει τόσο καλό. Το ιδανικό είναι να υπάρχουν και τα 2 στοιχεία γιατί εκεί έχουμε απίστευτο αποτέλεσμα».

Τελευταία ευδοκιμεί αρκετά η τακτική των tattoo στο σπίτι. Υπάρχουν κίνδυνοι ;

«Έχω δει φωτογραφίες να βαράνε πάνω στο κρεβάτι που κοιμάται ο άλλος, έχω δει να βαράει ο άλλος χωρίς γάντια.Δεν ξέρω τι βελόνες χρησιμοποιούν και δεν ξέρω αν αποστειρώνουν και τίποτα. Δεν έχει ακουστεί τίποτα σε θέμα υγιεινής (όσο καιρό ασχολούμαι). Αυτό όμως που έχω δει από tattoo σε σπίτι είναι πάρα πολλές χάλια δουλειές. Τόσο χάλια που να μην μπορούμε να το διορθώσουμε. Βέβαια υπάρχουν και κάποιοι που βαράνε σε σπίτι και είναι πάρα πολύ καλοί... Είναι όμως 1 στους 1000».

Τι κάνεις όταν γίνει κάποιο λάθος; Καλύπτεται;

«Γίνονται λάθη αλλά είναι τόσο μικρά που δεν φαίνονται καν. Αν είναι μεγάλο το σχέδιο συνήθως σώζεται, αν είναι όμως μικρό, όπως μια γραμματοσειρά, μπορεί να μην φτιάχνεται».

Τι θα συμβούλευες ένα παιδί που θέλει να ξεκινήσει καριέρα tattoo artist;

«Δεν νομίζω ότι είμαι ο κατάλληλος να συμβουλέψω κάποιον για αυτό το θέμα καθώς είμαι νέος ακόμα στον χώρο. Αυτό που μπορώ μόνο να πω είναι να το κάνει επειδή το αγαπάει και για κανέναν άλλο λόγο».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα