Κερδίζοντας τον κόσμο από την άκρη του πάγκου...

Κώστας Ζάλιαρης
Κερδίζοντας τον κόσμο από την άκρη του πάγκου...

bet365

Ο Γιούργκεν Κλοπ ανέλαβε την «αποστολή» στη Λίβερπουλ και το Gazzetta Weekend Journal παρουσιάζει τις... εξαιρέσεις, σαν κι εκείνον. Δηλαδή, αυτούς τους προπονητές που ενέπνευσαν έναν ολόκληρο λαό στα ευρωπαϊκά γήπεδα...

Είναι πιο εύκολο να διώξεις έναν απ' το να διώξεις ολόκληρο ρόστερ, είπαν.

Πάντοτε την πληρώνει ο ένας και όχι οι πολλοί για να αλλάξει κάτι, είπαν.

Ναι, κάποιοι δεν αντέχουν το βάρος, δεν κάνουν, δεν βρίσκουν τρόπους, δεν τους βγαίνει βρε αδερφέ...

Όχι όμως για τον Κλοπ και για τους προπονητές για τους οποίους θα διαβάσετε πιο κάτω...

Το «τιμόνι» θέλει καλά χέρια. Είτε πρόκειται για εκείνο του αυτοκινήτου, είτε για το πιο απλό του... ποδηλάτου, είτε για μια ολόκληρη ποδοσφαιρική ομάδα. Και ο άνθρωπος που το παίρνει στα χέρια του, οφείλει να σε εμπνέει και να τον πιστεύεις. Είτε από την αρχή, είτε να κερδίσει ο ίδιος την εμπιστοσύνη.

Κάπως έτσι γίνεται στο ποδόσφαιρο. Πολλές φορές, κάποιοι προπονητές υπογράφουν σε μια ομάδα και αποθεώνονται πριν... καν παρουσιάσουν το έργο τους ή κάνουν την πρώτη τους προπόνηση. Υπάρχουν εκείνοι που είναι σοβαροί και σου δημιουργούν το αίσθημα της περιέργειας για τα όσα μπορούν να εμφανίσουν στον αγωνιστικό χώρο. Υπάρχουν εκείνοι που δεν γεμίζουν το ... μάτι εξ αρχής αλλά ανατρέπουν την κατάσταση και άλλοι που θεωρούνται... ήρωες προτού δείξουν στον πρώτο άθλο που καλούνται να φέρουν εις πέρας, ότι έχουν «ταβάνι» και δεν μπορούν να κάνουν το κάτι παραπάνω.

Η αφορμή μας για το συγκεκριμένο θέμα, είναι η περίπτωση του Γιούργκεν Κλοπ. Του ανθρώπου που αναγέννησε τη Μπορούσια Ντόρτμουντ, που την έφτασε στις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της, αποχώρησε σαν θρύλος και προσελήφθη από τη Λίβερπουλ σκορπίζοντας ντελίριο ενθουσιασμού, όνειρα και ανεβάζοντας τον πήχη προτού ... σηκώσει τα μανίκια του και διαβάσει όλα τα ονόματα στο ρόστερ της Λίβερπουλ.

Οι εικόνες με τον Γερμανό προπονητή μιλούν από μόνες τους... Από τον τρόπο που έφυγε από τη Βεστφαλία και τη Ντόρτμουντ, μέχρι τον τρόπο που περίμεναν άπαντες στο Μέρσεϊσαϊντ να βάλει την υπογραφή του στη συμφωνία με τους «κόκκινους», πανηγυρίζοντας σαν τρελοί... Αυτή η τρέλα, έφτασε μέχρι τα μπλουζάκια, τις κούπες και τα καπέλα με το πρόσωπο του ... σωτήρα, όπως πλέον παρουσιάζεται ο διάδοχος του Μπρένταν Ρότζερς στον σύλλογο.

Ακούστε και το νέο σύνθημα που θα ακούγεται συνεχώς από εδώ και πέρα στο «Kop»:

Τύπου... Κλοπ, είναι στην Τσέλσι ο Ζοσέ Μουρίνιο. Αν και φέτος, όπως έχει παραδεχθεί, περνάει τις χειρότερες μέρες της προπονητικής του καριέρας και φυσικά της παρουσίας του στον πάγκο της ομάδας, ο Πορτογάλος, έχει αποδείξει γιατί είναι ο «special one». Στην πρώτη του θητεία, έπρεπε να πείσει. Το κατάφερε με τα back to back πρωταθλήματα το 2005 και το 2006, με τον σύλλογο να έχει μείνει δίχως τίτλο μισό αιώνα! Έφυγε λόγω... διαφωνιών με τον Ρομάν Αμπράμοβιτς, όμως το 2013 τα ξαναβρήκαν για να επιστρέψει στο «σπίτι» του. Η προσωπογραφία του, είναι μόνιμη πλέον στο «Στάμφορντ Μπριτζ» κι ας ψάχνεται φέτος η ομάδα...

Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον ίσως να έφτασε σε σημείο να απορήσει και ο ίδιος με την υπομονή και τη στήριξη των διοικούντων τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ όταν τον προσέλαβαν για να οδηγήσει την ομάδα σε επιτυχίες. Τα πρώτα χρόνια ήταν πέτρινα, όμως φαίνεται ότι αυτού του Σκοτσέζου, το είχε γραμμένο η μοίρα του. Ήταν γραφτό να γίνει ο Βρετανός πολυνίκης κόουτς των «κόκκινων διαβόλων» κι έπειτα από 26 χρόνια και αμέτρητους τίτλους, μνημονεύεται ακόμα από τους οπαδούς που θα έχουν την ευκαιρία να τον ξαναδούν στον πάγκο, στο «Ολντ Τράφορντ», στα μέσα Νοεμβρίου για φιλικό παιχνίδι φιλανθρωπικού χαρακτήρα!

Ο... πρώτος του διάδοχος, βέβαια, ο Ντέιβιντ Μόγιες, αν και η πρόσληψή του είχε τη σύμφωνη γνώμη του Φέργκιουσον κι εκείνος προσπάθησε να βοηθήσει όσο του επιτρεπόταν, ήταν μια τεράστια αποτυχία. Ήταν – ίσως – κι αυτό γραφτό στην ιστορία της Γιουνάιτεντ. Να περάσει δύσκολα δίχως τον Σερ Άλεξ για να καταφέρει να «ζωντανέψει» ξανά με τον Λουίς Φαν Χάαλ. Πάντως, μην ψάχνεται πλέον για το πανό που έγραφε «ο εκλεκτός» για τον Μόγιες στο «Ολντ Τράφορντ». Έχει κατέβει προ πολλού μετά τις μαύρες σελίδες που έγραψε στα βιβλία της ιστορίας της Γιουνάιτεντ... Από «chosen one», έγινε... wrong one!

Από την Έβερτον, πάντως, είχε φύγει με τον κόσμο και τον σύλλογο να του λέει ένα τεράστιο «ευχαριστώ». Η ομάδα ψήλωσε μαζί του. Επί 11 χρόνια, η προσπάθεια εδραίωσης στην Πρέμιερ Λιγκ και η μάχη για τα ευρωπαϊκά εισιτήρια, κάλυπτε τις προσδοκίες και ικανοποιούσε τον κόσμο των «ζαχαρωτών» που του το αναγνώρισε και τον χειροκρότησε θερμά, γνωρίζοντας ότι άσχετα με τη συνέχεια της καριέρας του κι αν θα κατάφερνε τότε να σταθεί στο ύψος του πηγαίνοντας στη Γιουνάιτεντ, για την Έβερτον ήταν ένας αναμορφωτής.

Ανάμεσα στους προπονητής «Μεσίες», συγκαταλέγεται φυσικά και ο Πεπ Γκουαρντιόλα. Ο άνθρωπος των τίτλων. Ο άνθρωπος που έκανε τη Βαρκελώνη την πιο ευτυχισμένη ευρωπαϊκή πόλη, που καμάρωνε για την ποδοσφαιρική της ομάδα. Ένα ποδόσφαιρο ασταμάτητο. Μια ομορφιά. Παίκτες κλάσης που χαιρόσουν να βλέπεις. Αυτοί οι παίκτες που ανέβηκαν σε κάθε κορυφή με τη δική του βοήθεια και που τον ανέβασαν στα ... ουράνια πετώντας τον ψηλά με τα χέρια τους όταν αποχώρησε. Ο Πεπ, έχει τη δική του ιστορία στους «μπλαουγκράνα» και τη συνεχίζει τώρα στη Μπάγερν Μονάχου...

Θεός για τους οπαδούς της Ατλέτικο Μαδρίτης είναι και ο Ντιέγκο Σιμεόνε. Ο Αργεντινός, που έχει φορέσει τη φανέλα των «ροχιμπλάνκος», επιτελεί ένα πολύ διαφορετικό έργο από την άκρη του πάγκου και έχει κάνει ορισμένα από τα όνειρα του κόσμου της ομάδας να πάρουν σάρκα και οστά. Γιουρόπα Λιγκ το 2012, Σούπερ Καπ Ευρώπης, Κύπελλο το 2013, πρωτάθλημα το 2014, τελικός Τσάμπιονς Λιγκ, στιγμές ανεπανάληπτες και με το νέο συμβόλαιο που κρατάει τον «Τσόλο» στην τεχνική ηγεσία για τα επόμενα πέντε χρόνια, μπαίνουν νέοι στόχοι, νέα όνειρα και η... τρέλα του Σιμεόνε, δίνει τον παλμό στις εξέδρες του «Βιθέντε Καλντερόν». «Ole, ole, ole, Cholo Simeone...».

Με την πορεία που κάνει φέτος η Φιορεντίνα και τρελαίνει κόσμο στη Serie A, δεν θα μπορούσαμε να μη σταθούμε και στον τρόπο με τον οποίο υποδέχθηκαν στη Φλορεντία τον Πάουλο Σόουζα λόγω του ιστορικού του και το κλίμα που επικρατεί πλέον, με τον Πορτογάλο να έχει πετύχει ήδη πάρα πολλά πράγματα. Υπήρχαν κι εκείνοι που τον αποθέωσαν και είδαν με πολύ καλό μάτι την πρόσληψή του μέσα στο καλοκαίρι, όπως θα δείτε και στο παρακάτω βίντεο. Υπήρξαν όμως πολύ περισσότεροι που τον χαρακτήρισαν από την αρχή προδότη, λόγω της παρουσίας του στη Γιουβέντους στην ποδοσφαιρική του καριέρα. Πλέον, έχει καταφέρει να κάνει άπαντες να τον παραδεχθούν και να τον βλέπουν στο «Αρτέμιο Φράνκι» ως τον προπονητή που μπορεί να τους κάνει... μόνιμο το χαμόγελο στα χείλη. Προς το παρόν, πάντως χαμογελούν για την κατάληψη της κορυφής, πράγμα που επιτεύχθηκε για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 1999!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα