Η δικιά σου κοντινή Αμερική...

Η δικιά σου κοντινή Αμερική...

bet365

Ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει στο G-Weekend Journal για τους παικταράδες που έγραψαν ιστορία στην Ευρώπη και συνεχίζουν πλέον στο MLS.

Νταβίδ Βίγια
Εχοντας κατακτήσει Copa del Rey και Supercoppa με την Ζαραγόσα, Κύπελλο με την Βαλένθια, τα πάντα με την Μπαρτσελόνα, πρωτάθλημα με την Ατλέτικο Μαδρίτης συν Euro και Mundial με την Εθνική Ισπανίας, ο 'el guaje' αποφάσισε ότι είναι ώρα για κάτι πιο χαλαρό. Για τον ίδιο προφανώς, αφού για την αντίπαλες άμυνες είναι πολύ ζόρικος. Λίγο πριν κλείσει τα 34, παίζει πλέον στην New York City και έχει αναγκάσει τους οπαδούς της να τον κάνουν σύνθημα. Ο θρυλικός επιθετικός, πρώτος σκόρερ όλων των εποχών με την La Roja, έχει πετύχει 17 γκολ σε 28 αγώνες, είναι ο 2ος Ισπανός σκόρερ μέσα στο 2015 ενώ έχει δώσει και 8 ασίστ. Παρότι έχει συμπαίκτες όπως Πίρλο και Λάμπαρντ, ο Βίγια είναι αυτός που λάμπει περισσότερο. «Νιώθω ότι βρίσκομαι σε επίπεδο φυσικής κατάστασης είμαι καλύτερα από ποτέ» είπε πρόσφατα στην Marca o άσος από την Αστούρια που ακόμα και στο τελευταίο κομμάτι της καριέρας σκοράρει κατά ριπάς.


Ρικάρντο Κακά
Ενας από τους καλύτερους παίκτες όλων των εποχών με τη μπάλα στα πόδια, ο Κακά στην 4ετία του στην Μίλαν ήταν εκ των κορυφαίων της σύγχρονης εποχής και έβαλε στο παλμαρέ του όλους τους μεγάλους τίτλους και κατέκτησε την Χρυσή Μπάλα το 2007 όπως και τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στο δικό του Champions League. Στην Ρεάλ Μαδρίτης τα πράγματα δεν πήγαν τόσο καλά, έμεινε τέσσερα χρόνια, επέστρεψε στους Ροσονέρι και το 2014 αποκτήθηκε από την Orlando City. Ο απολογιασμός του 33χρονου με 9 γκολ και 7 ασίστ σε 27 αγώνες δεν είναι τρομερό αν θυμηθούμε τι παίκτης υπήρξε και σε τι level έπαιξε, όμως δεν υπάρχουν στο MLS πολλές ομάδες που να έχουν αυτή τη στιγμή ενεργό διεθνή με την Εθνική Βραζιλίας.

Στίβεν Τζέραρντ
Υστερα από 17 σεζόν στην Λίβερπουλ, 708 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις και 186 γκολ, ο απόλυτος αρχηγός των Reds, αποφάσισε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να πέσουν οι τίτλοι τέλους. Σε μία ιστορική μέρα, το Anfield αποχαιρέτισε τον Stevie από τον οποίο ξε-γλίστρησε μόνο το πρωτάθλημα από πλευράς τίτλων, όμως η καριέρα του είχε πολλά περισσότερα απ' όσα μπορούσε να ονειρευτεί. Οπως και άλλα αστέρια της Premier League έχουν κάνει στο παρελθόν, ο Αγγλος χαφ επέλεξε να συνεχίσει την καριέρα του στους Los Angeles Galaxy, με την οποία έχει πλέον αγωνιστεί σε δέκα αγώνες, έχει πετύχει 2 γκολ και την έχει βοηθήσει να βρίσκεται στο Νο1 της Western Conference.




Ντιντιέ Ντρογκμπά
Το 2012, μετά την κατάκτηση του Champions League με την Τσέλσι, ο Ιβοριανός αποφάσισε να 'αποσυρθεί' στην Κίνα, αλλά τελικά επέστρεψε στην Ευρώπη για να παίξει στην Γαλατασαράι και τους Μπλε. Το καλοκαίρι του 2015 έβαλε δεύτερο φινάλε στην παρουσία του στο top level, αλλά η ποιότητά του δεν μπορεί να σταματήσει να υπάρχει. Ο άνθρωπος που ξεπέρασε τα 150 γκολ με τους Λονδρέζους, έβαλε στο cv του ακόμα ένα πρωτάθλημα και πρόσφατα υπέγραψε στην Montreal Impact, όπου βρήκε τον Κακά. Ο 37χρονος Ντιντιέ δεν άργησε να δείξει την τέχνη του, ξεκίνησε με χατ τρικ και στα πρώτα του 9 παιχνίδια στην Eastern Conference πετύχει 9 γκολ. Τον λες ακόμα καλό.




Φρανκ Λάμπαρντ
Εφυγε από την Τσέλσι έχοντας προλάβει μέσα σε 13 χρόνια να κατακτήσει τα πάντα στο Stamford Bridge και να γίνει ο πρώτος σκόρερ του κλαμπ σε όλες τις διοργανώσεις φτάνοντας τα 211 γκολ σε 648 ματς. Ο υπερπλήρης μέσος το 2014 έβαλε τέλος στην θητεία στην ομάδα που απογείωσε την καριέα του και παρουσιάστηκε σαν νέο απόκτημα της New York City. Τελικά, αντί για 6 μήνες έπαιξε για έναν χρόνο στην Μάντσεστερ Σίτι ως δανεικός (κοινοί ιδιοκτήτες) για να γίνει τελικά κάτοικος Ηνωμένων Πολιτειών φέτος. Στο MLS αμοίβεται με 6 εκατ. δολάρια τον χρόνο και στις πρώτες του 8 εμφανίσεις έχει σκοράρει 3 φορές.

Αντρέα Πίρλο
Πραγματικά, ό,τι και να πει κανείς για τον Πίρλο είναι λίγο. Υστερα από μία εκπληκτική καριέρα σε Μίλαν και Γιουβέντους, ο χαφ που θεωρείται εκ των κορυφαίων στην ιστορία του αθλήματος, την έκανε για Αμερική. Αν και είχε ακόμα έναν χρόνο συμβόλαιο με τους Μπιανκονέρι, ο 36χρονος αποφάσισε να αποδεχθεί την πρόταση της New York City και να γίνει συμπαίκτης των Νταβίδ Βίγια και Φρανκ Λάμπαρντ. Υστερα από κάθε τίτλο που υπάρχει σε συλλογικό επίπεδο και Mundial με την Εθνική Ιταλίας, το MLS έχει την τιμή να φιλοξενεί τον specialist στις εκτελέσεις φάουλ, ο οποίος αμοίβεται με 2.3 εκατ. δολάρια και έχει παίξει σε 12 αγώνες και παρότι δεν έχει ακόμα σκοράρει με κάποια σουτάρα ή τηλεκατευθυνόμενο φάουλ έχει σερβίρει 5 γκολ στους συμπαίκτες του.


Ρόμπι Κιν
Ιντερ, Λιντς, Τότεναμ, Λίβερπουλ, Σέλτικ. Ο Ρόμπι Κιν έχει φορέσει τη φανέλα μεγάλων ομάδων στην καριέρα του και αποτελεί θρύλο της Ιρλανδίας. Στα 35 του παίζει πλέον στους Los Angeles Galaxy, με τους οποίους έχει κατακτήσει τίτλους, και με την Εθνική βρίσκεται στο Νο1 με 67 γκολ σε 142 εμφανίσεις. Από το 2011 στο MLS με μικρό break με δανεισμό στην Αστον Βίλα, ο Κιν έχει προλάβει να βάλει 70 τεμάχια σε 105 αγώνες με το κλαμπ του Λος Αντζελες, το οποίο του δίνει 4.5 εκατ. δολάρια τον χρόνο. Οσον αφορά τις φετινές επιδόσεις του; Εχει παίξει σε 22 αγώνες και έχει πετύχει 17 τέρματα και έχει 8 ασίστ.

Σεμπαστιάν Τζιοβίνκο
Από τους παίκτες που δεν περίμεναν τα προχωρημένα 30 για να κάνουν το ταξίδι προς το MLS, ο Τζιοβόνκο μετακόμισε απευθείας από την Γιουβέντους στην Toronto FC. Ο 21 φορές διεθνής Ιταλός, στα 28 του, κάνει πράγματα και θαύματα με το κλαμπ του Καναδά είναι πιθανότατα ο κορυφαίος παίκτης του πρωταθλήματος. Γιατί; Γιατί σε 31 αγώνες στην Eastern Conference έχει πετύχει 22 γκολ και έχει δώσει 15 ασίστ. Αυτό είναι και ο λόγος που η Toronto του έχει δώσει συμβόλαιο που βάζει στον λογαριασμό του 7.1 εκατ. δολάρια τον χρόνο.


Κλιντ Ντέμπσεϊ
Στη λίστα και ένας… ντόπιος, με τον Αμερικανό επιθετικό, Κλιντ Ντέμπσεϊ να είναι ένα από τα μεγάλα ονόματα του σημερινού MLS. Ο 32χρονος με πάνω από 200 ματς στην Premier League με Φούλαμ και Τότεναμ, πλέον προσφέρει τις υπηρεσίες του στους Seattle Sounders και εκείνοι του προσφέρουν 4.6 εκατ. δολάρια τον χρόνο. Ο άσος από το Τέξας ξεκίνησε την καριέρα του στους New England Revolution και πλέον θεωρείται legend για την Εθνική ομάδα των Ημωμένων Πολιτειών με τις οποίες έχει 119 εμφανίσεις και 48 γκολ! Από το 2013 μέχρι σήμερα, έχει 50 συμμετοχές με τους Sounders και 24 τέρματα. Φέτος σε 18 παιχνίδια έχει 8 τεμάχια αλλά και 9 ασίστ, όντας πρώτος στη κατηγορία από τη λίστα σε αυτή την κατηγορία.

Ζιοβάνι Ντος Σάντος
Ξεκίνησε την καριέρα του ως wonderkid στην Μπαρτσελόνα όμως μετά τη μοναδική σεζόν στην πρώτη ομάδα (2007-08) άρχισε να γίνεται γυρολόγος. Σε Τότεναμ, Γαλατασαράι δεν έκανε κάτι της προκοπής και από την Ράθινγκ Σανταντέρ ανέβηκε στις Μαγιόρκα και Βιγιαρεάλ, όπου έπαιξε καλά. Ο Μεξικάνος μεσοεπιθετικός (90 εμφανίσεις, 17 γκολ με την Εθνική) ανήκει από φέτος στους LA Galaxy και κοσμεί με το πλούσιο βιογραφικό του το MLS. Στα πρώτα του 8 παιχνίδια στην Αμερικανική λίγκα έχει πετύχει 3 γκολ και ο μισθός του είναι 4.1 εκατ. δολάρια.

 

Τελευταία Νέα