Πάρμα: Αναγεννιέται από τις στάχτες της! (pics, vid)

Θοδωρής Βασίλης
Πάρμα: Αναγεννιέται από τις στάχτες της! (pics, vid)

bet365

Η Πάρμα ξεκίνησε μια νέα εποχή στις ερασιτεχνικές κατηγορίες και το Gazzetta Weekend Journal σας παρουσιάζει την αναγέννηση της ομάδας από τις στάχτες της.

Δευτέρα 22 Ιουνίου και η Πάρμα ανακοινώνει κι επίσημα την πτώχευσή της. Οι Κροτσιάτι δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τα τεράστια οικονομικά προβλήματα κάτι που σήμαινε διάλυση του συλλόγου και ξεκίνημα, από τις ερασιτεχνικές κατηγορίες. Η Πάρμα ζούσε την απόλυτη απαξίωση. Η ομάδα που την δεκαετία του 90' είχε εντυπωσιάσει όλη την Ευρώπη δεν υπήρχε πια.

Πλέον, ο σύλλογος έπαιρνε τον δρόμο για την τέταρτη τη τάξει κατηγορία της Ιταλίας-την Serie D-. Η FC Parma έπαυε να υπάρχει όπως και τα τρόπαια της τα οποία είχαν βγει προς πώληση. Για άλλη μια φορά μαύρο σκοτάδι είχε απλωθεί στην Εμίλια-Ρομάνια.

Και αυτό γιατί η ιστορία επαναλαμβανόταν. Μετά την οικονομική κατάρρευση της Parmalat το 2003 που παραλίγο να κοστίσει την ύπαρξη της, ήρθε το τελειωτικό χτύπημα δώδεκα χρόνια μετά με τον πιο οδυνηρό τρόπο. Πλέον ξεκινούσε νέα μάχη, αυτή της αναγέννησης μέσα από τις στάχτες της ως Parma Calcio 1913.

Εικόνες εγκατάλειψης

Ο Λούκα Κάρα είναι ο γενικός διευθυντής της ομάδας. Είναι αυτός που λίγες εβδομάδες μετά την πτώχευση και την δημιουργία της νέας ομάδας, αποφάσισε να μεταβεί στα γραφεία και στο προπονητικό κέντρο του συλλόγου. Η εικόνα που αντίκρισε ήταν αποκαρδιωτική. Το χορτάρι του γηπέδου είχε καεί ολοσχερώς από τον ήλιο, ενώ τα τέρματα είχαν λυγίσει. Ίδια εικόνα και στα γραφεία. Εγκαταλελειμμένα και μέσα στην βρωμιά. Παρά την απίστευτα άσχημη εικόνα που είχε μόλις δει, ο Κάρα δεν έκρυβε τον ενθουσιασμό του. Και πως να το κρύψει όταν ο ίδιος μαζί με τα υπόλοιπα άτομα που αποφάσισαν να μπουν μπροστά, έβαζαν τα θεμέλια για το ξεκίνημα της Πάρμα Calcio 1913.

Χωρίς τηλέφωνα και ίντερνετ

Η ομάδα αυτή που βγήκε μπροστά είχε ένα μακρύ κατάλογο θεμάτων που έπρεπε να αντιμετωπίσει. Ανάμεσα σε αυτά ήταν η δημιουργία ενός οικονομικού πλάνου που θα έβαζε τις βάσεις για την αναγέννηση του συλλόγου, καθώς και η αντιμετώπιση των πιστωτών της Πάρμα οι οποίοι δημοπρατούσαν σχεδόν τα πάντα (από το γήπεδο και το προπονητικό κέντρο μέχρι τα τρόπαια που είχαν κατακτηθεί).

Εκτός από τα μεγάλα θέματα, θα έπρεπε να βρεθεί λύση και για ήσσονος σημασίας θέματα, όπως το αν θα υπάρχει τηλέφωνο και ίντερνετ για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα γραφεία αλλά και από που θα προμηθεύεται καφέ η Πάρμα Calcio 1913. «Καταφέραμε και κάναμε μια συμφωνία με το εστιατόριο που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το δρόμο, ενώ σύντομα θα συνδεθεί η τηλεφωνική γραμμή και το ίντερνετ ώστε να μπορέσουν οι υπάλληλοι να έρθουν και να δουλέψουν», ανέφερε ο Κάρα φανερώνοντας το μέγεθος του προβλήματος.

Νέοι άνθρωποι, νέο πλάνο

Στο μυαλό των νέων ιδιοκτητών-αν μπορεί να πει κανείς κάτι τέτοιο για έναν ερασιτεχνικό σύλλογο-υπήρχε ένα εντελώς διαφορετικό πλάνο που αναθεωρούσε τη βασική φιλοσοφία των ιδιοκτησιακών καθεστώτων στο ιταλικό ποδόσφαιρο. Η προσέγγιση στη νέα Πάρμα θύμιζε πολύ τις Startup εταιρίες που επιχειρούν κάτι καινοτόμο και στοχεύουν σε μεγάλο κοινό και σε εξαιρετικά γρήγορη ανάπτυξη. «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε εδώ είναι αρκετά φιλόδοξο. Έχουμε μια εντελώς νέα προσέγγιση για ένα ιταλικό σύλλογο και ένα εντελώς νέο μοντέλο», τονίζει ο Μάρκο Φεράρι, επιχειρηματίας στην ψηφιακή καινοτομία, ο οποίος εκτελεί χρέη αντιπροέδρου.

Τα λάθη του παρελθόντος οδηγός

Στην Πάρμα γνωρίζουν ότι καλά είναι τα σχέδια, αλλά θα πρέπει να υπάρξει και λογική και να διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος. Και η λογική έδειξε ότι ο συγκεκριμένος σύλλογος ταλαιπωρήθηκε αφάνταστα από τα οικονομικά προβλήματα, αρχικά το 2003 με το σκάνδαλο της Parmalat, και στη συνέχεια με την περσινή περίοδο και τις διάφορες εν αμφιβόλου αγοροπωλησίες με τελευταία αυτή του Τζιανπιέτρο Μανέντι ο οποίος ένα μήνα μετά την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου συνελήφθη κατηγορούμενος για απάτη και ξέπλυμα χρήματος.

Οι παίκτες παρέμειναν απλήρωτοι για μεγάλο διάστημα και οι πιστωτές κυνηγούσαν την ομάδα για την αποπληρωμή των χρεών που είχαν φτάσει τα 200 εκατ. ευρώ. Η ξεφτίλα δεν είχε όρια ειδικά τους τελευταίους μήνες πριν την πτώχευση με κατασχέσεις βαν και φορτηγών όταν δεν πληρώθηκε εντός προθεσμίας κάποια χρέη. Ο εξοπλισμός των ποδοσφαιριστών και των προπονητών είχαν κάνει φτερά, ενώ δεν υπήρχαν ούτε καν κρεβάτια για αποθεραπεία. Οι παίκτες αναγκάζονταν να πληρώνουν από την τσέπη τους είτε για τους τραυματισμούς τους είτε ακόμα και για τα πιο απλά πράγματα όπως το νερό για να πίνουν στις προπονήσεις.

Το συνεργείο που είχε αναλάβει την συντήρηση των γηπέδων σταμάτησε να εμφανίζεται όταν η Πάρμα έφτασε να χρωστάει 50.000 ευρώ. Αυτό όμως που ήταν το πιο ντροπιαστικό για τον σύλλογο ήταν η αναβολή αγώνα πρωταθλήματος τον Φεβρουαρίου επειδή δεν υπήρχαν λεφτά για να πληρωθεί η ασφάλεια του γηπέδου, την ώρα που οι διοικούντες αριστερά και δεξιά έλεγαν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

«Με είχε καταβάλει ο θυμός. Μας κορόιδευαν, μας έλεγαν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και μετά μας άφησαν να σαπίσουμε. Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω θα έπρεπε να σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε το Φεβρουάριο. Θα προκαλούσαμε χάος αλλά αυτό θα έπρεπε να είχαμε κάνει», ανέφερε ένας από τους χαμένους της πτώχευσης ο αρχηγός των «παρμέτζι», Αλεσάντρο Λουκαρέλι.

Ο Φεράρι και το γερμανικό μοντέλο

Βλέποντας αυτή την κατάσταση ο Μάρκο Φεράρι ο οποίος είναι φανατικός οπαδός της ομάδας, αποφάσισε να δράσει. Κατάφερε να πείσει επιχειρηματίες να μπουν μπροστά ώστε μαζί να πραγματοποιήσουν το πλάνο του το οποίο περιελάμβανε μέσα και τον παλιό σύλλογο. Στόχος του Φεράρι και των συνεργατών του ήταν να παραμείνουν άρρητοι οι δεσμοί με την παλιά Πάρμα χρησιμοποιώντας το ίδιο γήπεδο, διατηρώντας σχεδόν το ίδιο σήμα, καθώς και τα τρόπαια ώστε να μπορεί να θεωρηθεί η συνέχεια της γνωστής Πάρμα. Αυτά ήταν τα πρώτα πλάνα του Φεράρι, γιατί όσον αφορά το οικονομικό η νέα Πάρμα θα ξεκινούσε από την αρχή και με εντελώς άλλη προσέγγιση, ξένη ως προς την Ιταλία.

Στο πλευρό του Φεράρι βρέθηκαν τόσο ο Γκουίντο Μπαρίλα, ο πρόεδρος της γνωστής εταιρείας ζυμαρικών Barilla, όσο και Τζιανπάολο Νταλάρα, ιδιοκτήτης της εταιρείας που κατασκευάζει αμαξώματα αγωνιστικών αυτοκινήτων, και μαζί με άλλους τέσσερις επιχειρηματίες ανέλαβαν τα ηνία. Κι ενώ οι περισσότεροι ιταλικοί σύλλογοι διατηρούν το παλιό μοντέλο του ενός ιδιοκτήτη-προέδρου το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει φέρει τόσα προβλήματα στο ποδόσφαιρο, ο Φεράρι και η ομάδα του προτίμησαν το γερμανικό μοντέλο διαχείρισης ενός συλλόγου.

Στη Γερμανία, σύλλογοι έχουν πολλούς μετόχους, ενώ και οι οπαδοί κατέχουν μερίδιο στην ομάδα. Όλο αυτό το σύστημα έχει κερδίσει επαίνους τόσο για την επίτευξη σταθερότητας όσο και για την υπεύθυνη δαπάνη των χρημάτων. Οι νέοι επενδυτές θα βάλουν στην ομάδα περίπου 2,5 εκατ. ευρώ και θα κατέχουν το 75% των μετοχών. Το υπόλοιπο 25% θα πουληθεί στους οπαδούς οι οποίοι επίσης θα έχουν μια εγγυημένη παρουσία στο διοικητικό συμβούλιο.

Έτσι, σε μια εβδομάδα 200 φίλοι της Πάρμα πραγματοποίησαν την ελάχιστη αγορά της συμμετοχής ύψους 500 ευρώ, ενώ υπήρχαν και ορισμένοι που διέθεσαν μέχρι και 40.000 ευρώ. Στόχος του συλλόγου είναι να έχει τουλάχιστον 1000 μετόχους μέχρι τέλη Οκτωβρίου. «Δεν θέλουμε τα χρήματά τους, αλλά την πίστη τους. Έχουμε διπλασιάσει τις επενδύσεις τους σε σχέση με το ποσό των μετοχών που αγοράζουν. Μάλιστα τώρα θα φτιάξουμε στο καταστατικό του συλλόγου ώστε το ποσοστό των φιλάθλων να μην πέσει κάτω από το 10%», προσθέτει ο Φεράρι.

Νέοι δημοσιονομικοί κανόνες

Η διαφάνεια και η δεοντολογία θα αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια του κλαμπ. Κάθε οικονομική κίνηση θα πρέπει να εγκρίνεται. Αν ο Κάρα επιθυμεί να κάνει την οποιαδήποτε αναβάθμιση στο προπονητικό κέντρο ή την κατασκευή μιας πισίνας αποκατάστασης θα χρειαστεί έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο.

Αυτό είναι και το μότο του Νέβιο Σκάλα ο οποίος βγήκε από την σύνταξη για να βοηθήσει την αγαπημένη του Πάρμα αναλαμβάνοντας τον ρόλο του προέδρου.«Θέλω πλήρη διαφάνεια και σαφήνεια όσον αφορά τους κανόνες. Αυτό ήταν ένα από τα πρώτα μου αιτήματα, και θέλω η ομάδα να ακολουθήσει συγκεκριμένες αξίες που έχουν χαθεί στο σύγχρονο ποδόσφαιρο», τονίζει ο άνθρωπος που έχει συνδέσει το όνομα με κάποιες από τις πιο σημαντικές επιτυχίες του συλλόγου.

Το πλάνο μπήκε μπρος και πλέον η Πάρμα με την ονομασία Πάρμα Calcio 1913 ξεκίνησε την περιπέτειά της στην τέταρτη κατηγορία που αποτελείται από ερασιτέχνες. Με τον Νέβιο Σκάλα πρόεδρο, και τον εμβληματικό αρχηγό Αλεσάντρο Λουκαρέλι να παραμένει για άλλη μια σεζόν πριν ολοκληρώσει την καριέρα του, έχουν δώσει μια νέα ελπίδα στους οπαδούς οι οποίοι φοβόντουσαν για τον αφανισμό της ομάδας.

Η ανταπόκριση από την τοπική κοινωνία ήταν εξαιρετική με 5000 διαρκείας να έχουν κάνει φτερά σε διάστημα πέντε ημερών με τις κρατήσεις online την ώρα που πάνω από 1000 «παρμέτζι» οπαδοί περίμεναν έξω από το γήπεδο την ημέρα που ξεκίνησε η πώληση των καρτών διαρκείας. Πλέον το νερό έχει μπει στο αυλάκι και μπορεί το ποδόσφαιρο που θα παρακολουθήσουν οι φίλοι της Πάρμα να μην διεκδικεί δάφνες ποιότητας, αλλά αυτό είναι το τελευταίο που τους απασχολεί. Γιατί η Πάρμα ξεκίνησε την αναγέννηση από τις στάχτες της.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα