To... Σημάδι του Μένιου!

Μιχάλης Τσαμπάς
To... Σημάδι του Μένιου!

bet365

Τον Μένιο τον γνώρισα, ως παιδί ακόμη εγώ και με περισσότερα μαλλιά αυτός, από τα εκπληκτικά τηλεοπτικά ρεπορτάζ του στο Mega! Aνεξαρτήτως συλλογικών προτιμήσεων, όλοι αναγνώριζαν ότι είχε πάει την έννοια αυτή... δέκα βήματα παραπέρα.

Στην συνέχεια, είχα την ευκαιρία να τον συναντήσω (και να τον γνωρίσω καλύτερα) κι ως συνάδελφο, να φάμε μαζί και να πιούμε ένα ποτήρι κρασί κυρίως σε κάποια ταξίδια στο εξωτερικό. Το να τονίσω ότι συνήθως με τις ατάκες του έκλεβε την παράσταση είναι περιττό. Όπως ότι δεν άφηνε και κανέναν σε... χλωρό κλαρί. Η... τρίτη φάση είναι αυτή που τον συναντώ ως συγγραφέα. Κάποτε ο Νίκος Λυμπερόπουλος σε κάποιο Ευρωπαϊκό αεροδρόμιο, σε μια επιστροφή του Παναθηναϊκού από ματς στο εξωτερικό, του είχε πει «εσύ τα λες ωραία, θα γράψεις βιβλίο». Ο Μένιος τον άκουσε και δεν έγραψε ένα, αλλά 12!!!

Τα περισσότερα βρίσκονται στην βιβλιοθήκη μου. Συνήθιζε να τα εκδίδει αρχές καλοκαιριού, οπότε είχα συνδυάσει τις διακοπές μου με την ανάγνωση. Πότε «Η νύχτα της Λώρας» θα μου κρατούσε συντροφιά στο καράβι από τα Κουφονήσια προς τον Πειραιά, πότε ο «Πορφυρός Κώδικας» θα ήταν στα χέρια μου σε κάποια παραλία της Σίφνου, πότε τα «Δυο μαύρα πουκάμισα» θα τα... φορούσα στην Σέριφο και πότε «Η παγίδα των χρωμάτων» δεν θα με άφηνε να απολαύσω όσο θα ήθελα την μαγευτική παραλία του Σίμου.

Γενικά η βαλίτσα των διακοπών είχε πάντα και μια γωνιά για ένα βιβλίο του Σακελλαρόπουλου.

Φέτος όμως μας την... έκανε. Ίσως να ήξερε ότι λόγω του μπέμπη δεν είχα ελεύθερο χρόνο για ανάγνωση και το... πήγε πίσω. Πολύ εγωιστικό να το πιστεύω, αλλά εμένα με βόλεψε. «Κι από Αύγουστο Χειμώνα» λέει σοφά ο λαός. Απλά ο Μένιος δεν περίμενε να χειμωνιάσει για τα καλά. Το 12ο παιδί του (έτσι συνηθίζει σε κάθε παρουσίαση να χαρακτηρίζει τα βιβλία του) ήρθε στον κόσμο Οκτώβριο.

Μόλις την περασμένη Πέμπτη «Το Σημάδι», των εκδόσεων «Ψυχογιός» είδε το... φως της μέρας κι άρχισε το ταξίδι του. Μπορεί χειμερινές διακοπές να μην κάνω, αλλά είναι βέβαιο ότι θα βρω τον χρόνο να το διαβάσω κι αυτό. Ο ίδιος βίωσε πάλι τρομερές καταστάσεις και συνθήκες για να το γράψει.

Στο... σημείωμα του όπου προλογίζει το βιβλίο τονίζει ότι επισκέφτηκε φυλακές και νοσοκομεία, έτσι ώστε να καταγράψει με όση ακρίβεια γίνεται. Ώστε και πάλι να μας ταξιδέψει σε έναν κόσμο που προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην μυθοπλασία και την πραγματικότητα. Η συνέχεια όχι επί της οθόνης, αλλά επί χάρτου...

 

Τελευταία Νέα