Κουβεντιάζοντας με έναν Υπουργό!

Θοδωρής Βασίλης
Κουβεντιάζοντας με έναν Υπουργό!

bet365

Tην Κυριακή των εκλογών θα πέσει... όλο το βάρος στην πλάτη του! Υπουργός Εσωτερικών γαρ... Ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και τέως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης βρήκε χρόνο να πει «δυο κουβέντες» στο Gazzetta Weekend Journal για όλα όσα απασχολούν τους Έλληνες πολίτες!

Δάσκαλος για τους φοιτητές του, θεσμικός για τους αντιπάλους του. Αν ρωτήσεις τον ίδιο, καμαρώνει για την ιδιότητα του παππού! Ο Αντώνης Μανιτάκης επανήλθε σε γνώριμα λημέρια και ανέλαβε για δεύτερη φορά ως υπηρεσιακός Υπουργός Εσωτερικών με κύρια ευθύνη την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών. Οι πιο πολλοί δεν παραξενεύτηκαν με αυτήν την επιλογή. Ο ακαδημαϊκός και υπερκομματικός Μανιτάκης μπορεί να εγγυηθεί ότι όλα θα γίνουν όπως ορίζει το Σύνταγμα. Συνταγματολόγος γαρ και μάλιστα από τους πιο επιφανείς.

Από την πρώτη στιγμή πάντως, δεν παρέλειψε να εκφράσει την αγωνία του για την πολιτική κρίση, που προϋπήρχε και συνοδεύει την οικονομική: «Η χώρα έχει ανάγκη και ο ελληνικός λαός ελπίζει να αρχίσουμε να μπαίνουμε σε μια περίοδο σταθερότητας και κανονικότητας. Και έστω μέσα στην κρίση να δοθεί ένα τέλος στην κυβερνητική αστάθεια και αβεβαιότητα.»
Την ίδια αυτή αγωνία εξέφρασε και στο Gazetta Weekend Journal. «Οι πολίτες – τόνισε – υπέμειναν δυστυχώς και θα υπομείνουν τις καταστροφικές συνέπειες της ύφεσης. Ο πολιτικός κόσμος όμως οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να επενδύσει επιτέλους στην ευρύτερη δυνατή πολιτική και κοινοβουλευτική συναίνεση».



Δύο χρόνια μετά την διάλυση της τρικομματικής κυβέρνησης, ο Αντώνης Μανιτάκης περιδιαβαίνει γνωστά μονοπάτια. Προεδρικό Μέγαρο, Μέγαρο Μαξίμου, Υπουργική καρέκλα. Ευθύνες – αγωνία. Παραδέχεται ότι έχει μεικτά συναισθήματα για την μεγάλη τιμή που του έγινε. Ήλπιζε να παραλάμβανε με καλύτερους όρους. Ήλπιζε να είχαμε κάνει βήματα έξω από το τούνελ.

Δεν αγαπά τη δημοσιότητα. Θα μιλήσω όταν έχω κάτι να πω, λέει και αρνείται να είναι δέσμιος των δημοσιευμάτων. Όταν μιλά πάντως είναι πάντα είδηση. Όταν θέλει είναι ιδιαίτερα επικοινωνιακός και ξέρει να δίνει «ατάκες»! Περί απολύσεων, είχε δηλώσει πως οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν είναι σακιά από πατάτες! Παραδέχτηκε ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα ήταν εξαντλητικές και ο εκβιασμός πάντα παρόν. Το αίτημα της Τρόικα για απολύσεις θα διέλυε την διοικητική μεταρρύθμιση.

Αν και κινείται παραδοσιακά στο χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς, χαίρει της εκτίμησης όλου του προοδευτικού πολιτικού χώρου. Ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επιχείρησε να δώσει ένα δείγμα γραφής, μια μεταρρυθμιστική ανάσα μέσα σε ένα αραχνιασμένο δημόσιο. Στόχος η ριζική αναδιάρθωση της δημόσιας διοίκησης ώστε ν καταστεί ευέλυκτη, αποδοτική, αποτελεσματική αλλά και πολιτικά ουδέτερη. Συνεργάστηκε στενά με την Task Force αξιοποιώντας την τεχνοκρατική βοήθεια της Ευρώπης.



Βέρος Θεσσαλονικιός δηλώνει μεν ΠΑΟΚτσής, αλλά συμπαθεί και τον Ηρακλή. Είπαμε, ο Υπουργός είναι θεσμικός!

 

Τελευταία Νέα