Αμρ Ουάρντα: Και στο Αγρίνιο θέλουν τον... Φαραώ τους!

Μιχάλης Τσαμπάς
Αμρ Ουάρντα: Και στο Αγρίνιο θέλουν τον... Φαραώ τους!

bet365

Έφτασε στο Αγρίνιο... με την σέντρα του νέου πρωταθλήματος! Δεν άργησε πολύ να συστηθεί. Ήδη βρήκε δίχτυα. Ήδη με τις ενέργειες του ξεσήκωσε την εξέδρα του Παναιτωλικού. Ήδη η φίλαθλη Ελλάδα αρχίζει να ρωτάει «ποιος είναι τελικά αυτός ο Αμρ Ουάρντα;»!

Στα τέλη της δεκαετίας του '80 κι αρχές του ΄90 στον ΠΑΟΚ διέπρεπε μια τριάδα από την Αίγυπτο! Ο πολύς Μαγκντί Τολμπά και τα αδέρφια Χασάν. Ο Χοσάμ και ο Ιμπραϊμ. Στις αρχές του 2000 την φανέλα του «Δικεφάλου» φόρεσε ο Σάμπρι που πουλήθηκε στην Μπενφίκα, ενώ το καλοκαίρι του 2005 ο ίδιος σύλλογος απέκτησε τον Σικαμπάλα. Για την ακρίβεια και κατά τον γίγαντα Γιώργο Μίνο τον Αμπντέλ Ραζέκ Μαχμούτ Σικαμπάλα Φατλάλα!

Είχε πάει ως... Μεσίας στην Τούμπα. Το youtube έδειχνε έναν παίκτη που έκρυβε την μπάλα. Για πάρτη του οι οπαδοί του ΠΑΟΚ, με ευρηματικό τρόπο τραγουδούσαν στις εξέδρες «Μάθε τον Ριβάλντο λίγη μπάλα, Σικαμπάλα-Σικαμπάλα». Τελικά αφού μας χάρισε μερικές... στιγμές μαγείας, όπως ήρθε έτσι και έφυγε. Εξαφανίστηκε για την ακρίβεια κι αμέσως μετά άρχισε μια μακρά περίοδο διαμάχης με τον ΠΑΟΚ. Κατά καιρούς μαθαίναμε νέα του, όχι πάντως λόγω των όσων πετύχαινε αγωνιστικά. Πέρασε μια 10ετία, πέρασαν και οι Μέγκαχεντ, Μαγκντί και Χαλαουνί (χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία πάντως στα Ελληνικά γήπεδα) κι ένας άλλος Αιγύπτιος φαίνεται πως ήρθε να... απασχολήσει το Ελληνικό φίλαθλο κοινό.

Αυτή την φορά όχι με έδρα την Θεσσαλονίκη, αλλά αρκετά πιο Νότια. Ο Αμρ Ουάρντα είναι ένα από τα πολλά φετινά αποκτήματα του Παναιτωλικού, αλλά είναι αυτός που αμέσως... έκλεψε την παράσταση. Προερχόμενος από την χώρα της Βόρειας Αφρικής ο Ουάρντα με μόλις 20 λεπτά στο φιλικό με την Παναχαϊκή και 1-2 προπονήσεις δεν χρειάστηκε να δοκιμαστεί περισσότερο από τον Λιονέλ Πόντες.

Ό,τι ήταν να δείξει, το έδειξε από νωρίς και κέρδισε άμεσα 3ετές συμβόλαιο με τον σύλλογο του Αγρινίου. Επίσημο ντεμπούτο με τον Παναθηναϊκό. Μερικές φαντεζί ενέργειες που ξεσήκωσαν την εξέδρα και παρά την ήττα έκαναν τους πάντες να πουν ότι «εδώ κάτι καλό υπάρχει». Δεν χρειάστηκε να μπουν καιρό στην αναμονή. Μόλις μια βδομάδα μετά ο Αιγύπτιος μας... συστήθηκε ξανά και με πιο εμφατικό τρόπο.

Σούπερ εμφάνιση, γκολάρα και νίκη του Παναιτωλικού στην Τρίπολη. Με ένα... σμπάρο, τρία τρυγόνια! Ο Ουάρντα έβαλε την σφραγίδα του και οι φίλοι του Αγρινιώτικου συλλόγου ήδη κάνουν όνειρα για τον... νέο Μαρτίνες. Τον παίκτη δηλαδή που θα τους ξεσηκώσει με τις ενέργειες του, αλλά και σε βάθος χρόνου θα φέρει χρήματα στα ταμεία του συλλόγου. Γιατί σίγουρα με ανάλογη συνέχεια οι προτάσεις δεν θα αργήσουν...

Από... τύχη στο Αγρίνιο, παραλίγο Σεβίλλη!

Στον Παναιτωλικό πάντως μπορούν να ευλογούν τα γένια τους για το... λαβράκι που εντόπισαν, αλλά σίγουρα θα πρέπει να αισθάνονται και λίγο τυχεροί. Ο Ουάρντα δεν πέρασε για πρώτη φορά την Μεσόγειο. Πριν 2 χρόνια είχε βρεθεί στην Ισπανία και συγκεκριμένα στην Σεβίλλη. Οι Ανδαλουσιανοί τον είχαν εντοπίσει. Τον κάλεσαν να δοκιμαστεί, έπεισε και ήταν έτοιμος να υπογράψει, κάνοντας πραγματικότητα το όνειρο του για Πριμέρα Ντιβιζιόν.

Τελικά με το στυλό στο χέρι, η Αλ Αχλί στην οποία ανήκε ο παίκτης, ειδοποίησε ότι δεν ανάβει... πράσινο για την μεταγραφή του. Ένα χρόνο μετά ξανά χτύπησε τηλέφωνο από την Ανδαλουσία. Από το άλλο... μισό της πόλης. Δοκιμάστηκε στην Μπέτις αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει το πολυπόθητο συμβόλαιο. Γύρισε στην Αίγυπτο, η Αλ Αχλί τον παραχώρησε στην Αλ Ιτιχάντ και μερικές βδομάδες πριν αποκτήθηκε από τον Παναιτωλικό.

Αγώνας δρόμου για visa

Ο Πόντες τον περίμενε από το Καρπενήσι όπου γίνονταν το βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Όμως αυτή η... ρημάδα η visa δεν ήταν εύκολο πράγμα να βγει. Μάλιστα οι «άπιστοι Θωμάδες» το θεωρούσαν ως μιας πρώτης τάξεως δικαιολογία από πλευράς διοίκηση στο ενδεχόμενο να μην γίνει η μεταγραφή. Τελικά οι άνθρωποι του συλλόγου με αγώνα δρόμου κατάφεραν κι εξασφάλισαν την βίζα του Ουάρντα, ο Αιγύπτιος έγινε μέλος της οικογένειας του Παναιτωλικού κι όλα τα άλλα είναι ιστορία.

Φανέλα που τιμάει τις μνήμες!

Όταν κλήθηκε από τους ανθρώπους της ομάδας να ζητήσει αριθμό φανέλας δεν το σκέφτηκε πολύ. Το «74» είπε χωρίς δεύτερη σκέψη. Ούτε όμως κράτησε... επτασφράγιστο μυστικό τον λόγο. Τον Φεβρουάριο του 2012, στην Αίγυπτο βίωσαν μια ποδοσφαιρική τραγωδία. Στο περιθώριο του αγώνα της Αλ-Μασρί με την Αλ-Αχλί, στο "Port Said Stadium", 74 άτομα έχασαν την ζωή τους. Μια εκατόμβη νεκρών που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στο ποδόσφαιρο της Αιγύπτου, αλλά παράλληλα συγκλόνισε κι όλο τον πλανήτη. Ο Ουάρντα, που έπαιξε στην Αλ Αχλί, αποφάσισε να φορά τον συγκεκριμένο αριθμό στον Παναιτωλικό, ως φόρο τιμής στα θύματα της θλιβερής εκείνης νύχτας της 1ης Φεβρουαρίου.

«Κόλλημα» με social media

Όπως όλοι οι ποδοσφαιριστές της εποχής του, έτσι και ο Ουάρντα έχει... κόλλημα με τα social media. Φουλ επικοινωνιακός με τους... θαυμαστές του. Ναι υπάρχουν και τέτοιοι. Όταν ανακοινώθηκε από τον Παναιτωλικό κάποιοι νόμισαν ότι ο λογαριασμός της ΠΑΕ στο Facebook έπεσε θύμα από χάκερς. Κι όμως.

Αυτοί που ακολουθούν τον Ουάρντα στους λογαριασμούς του, εξέφραζαν σε... άπταιστα Αιγυπτιακά την ικανοποίηση τους για την μεταγραφή κι εύχονταν καλή επιτυχία. Άλλωστε ξαφνικά τα like στο facebook του Παναιτωλικού ανέβηκαν κατά χιλιάδες (!) από την μία μέρα στην άλλη!!! Εκατοντάδες και τα μηνύματα. Μερικά από αυτά μάλιστα ζητούν να ανεβαίνουν στο σάιτ της ΠΑΕ, οι ειδήσεις και στην Αραβική γλώσσα... Δεν γνωρίζουμε αν το αίτημα εξετάζεται.

Θεωρείται από τα μεγάλα ταλέντα της χώρας του κι ακόμη και ΜΜΕ της Αιγύπτου έδειξαν ενδιαφέρον για την μεταγραφή του. Δεν αποκλείεται στο σύντομο μέλλον να δούμε και στα δημοσιογραφικά του γηπέδου του Αγρινίου, δημοσιογράφους που θα κάνουν το ταξίδι από το Κάιρο μόνο για πάρτη του!

Μάθημα... ονόματα συμπαικτών

Οι πρώτες μέρες στο Αγρίνιο είναι προσαρμογής. Άλλωστε όντας ακόμη σε αναζήτηση σπιτιού, μπήκε στα βαθιά με δυο δύσκολα ματς κόντρα σε Παναθηναϊκό κι Αστέρα Τρίπολης. Καλά-καλά δεν ξέρει τα ονόματα των συμπαικτών του. Στην κυριολεξία, αφού παραμονές του αγώνα με τον Αστέρα ο Πόντες σταμάτησε την προπόνηση έδειξε στον Ουάρντα δύο συμπαίκτες του και τον κάλεσε να πει τα ονόματα τους. Ο ίδιος έσκυψε το κεφάλι αλλά απάντηση δεν έδωσε. Ο Πορτογάλος τον κάλεσε σε... εντατικά μαθήματα.

Από κοντά σε Καμαρά

Σίγουρα πάντως ήδη έναν τον έχει μάθει για τα καλά ο Ουάρντα. Ένας... παλιός, που όμως γύρισε φέτος, δείχνει να είναι ο «κολλητός» του στα πρώτα του βήματα στον Παναιτωλικό. Ο Ανρί Καμαρά έχει από κοντά τον «μικρό» και μάλιστα ο «Τίτι» χάρηκε σαν να πέτυχε ο ίδιος το γκολ στην Τρίπολη. Αν μη τι άλλο μια τόσο λαμπερή προσωπικότητα όπως είναι ο Σενεγαλέζος μόνο καλό θα κάνει στο πως θα... πλαστεί στην συνέχεια ο αγωνιστικός χαρακτήρας του Αμρ!



 

Τελευταία Νέα