Tehkan World Football (1985): Το ποδοσφαιράκι που μας μύησε στα ηλεκτρονικά!

Tehkan World Football (1985): Το ποδοσφαιράκι που μας μύησε στα ηλεκτρονικά!

bet365

Το G-Weekend συγκινεί και πάλι νοσταλγώντας το πρώτο ηλεκτρονικό ποδοσφαιράκι Tehkan World Football (1985). Η ανάλυση ενός μύθου που ξοδεύτηκαν περιουσίες!

Στη δεκαετία του 80' το έβρισκες σε περίοπτη θέση στο ουφάδικο του «Χλεμπόνα» στο Νέο Κόσμο, στα πλοία της γραμμής για Κρήτη, στην ψησταριά του χωριού σου, στο «Ναο» στη Θεμιστοκλέους.

Ο ανθρώπινος νους δεν είχε ακόμη επινοήσει τα PES και FIFA. Ήταν πολύ νωρίς για PlayStation και Xbox. Ούτε καν Amiga 500 δεν είχε εφευρεθεί! Το Kick-off και το Sensible Soccer μπήκαν στη ζωή σου πολύ αργότερα.

Το Τehkan World Cup κυκλοφόρησε σε μορφή arcade το 1985. Λίγους μήνες πριν την έναρξη του Μουντιάλ στο Μεξικό (1986) έκανε την εμφάνιση του στην Eλλάδα.

Αποτελεί το πιο cult ποδοσφαιράκι αφού μέχρι τότε οι γνώσεις μας περιορίζονταν στο ξύλινο!

Η πρώτη και παντοτινή αγάπη μολονότι χρειάστηκε να ξοδεύεις εν αφθονία εικοσάρικα προκειμένου να αποκλείσεις στον Α΄ Γύρο την Σκωτία...

Πρόκειται ουσιαστικά για τον πρώτο επιτυχημένο εξομοιωτή ποδοσφαίρου με εκατομμύρια λάτρεις σε όλο τον κόσμο.

Τι και αν έχουν περάσει 30 χρόνια από την μέρα που το θρυλικό coin-op arcade συστήθηκε στο ποδοσφαιρικό κοινό;

Επρόκειτο για μία επίπεδη κατασκευή με οριζόντια οθόνη όπου η κάμερα ήταν τοποθετημένη από ψηλά, έχοντας πανοραμική άποψη. Τα γραφικά ήταν εξαιρετικά για την εποχή, ενώ μπορούσες να παίξεις και διπλό!

Με το joystick ήλεγχες τις κινήσεις των παικτών σου στον αγωνιστικό χώρο και πατώντας το κουμπί έδινες κοντινές ή μακρινές πάσες, έκανες τάκλιν η σούταρες.

Ένα από τα χαρακτηριστικά του Τehkan World Cup είναι πως δεν υπήρχαν φάουλ, αλλά αποκλειστικά πλάγια άουτ και κόρνερ!

Για να κατακτήσεις το τουρνουά έπρεπε να αποκλείσεις εφτά εθνικές ομάδες!

Η αναμέτρηση διαρκούσε 1'30'' και αντιμετώπιζες κατά σειρά Σκωτία, Αγγλία, Βραζιλία, Ιταλία, Γαλλία, Αργεντινή, ενώ αντιμετώπιζες την Γερμανία στον τελικό. Βέβαια λόγω πνευματικών δικαιωμάτων δεν αναφέρονταν τα ονόματα των ομάδων με συνέπεια να δημιουργείται παρανόηση.

Όσο προχωρούσες στη διοργάνωση ο βαθμός δυσκολίας αυξάνονταν ωστόσο υπήρχαν τα κλασικά tips της εποχής, όπου μπορούσες να κάνεις την ζωή σου πιο εύκολη.

Το άκρως εθιστικό ηλεκτρονικό παιχνίδι είχε και τις παραξενιές του, κάτι που βέβαια το καθιστούσε συναρπαστικό. Ο πλέον σύνηθες τρόπος για να σκοράρεις ήταν με σέντρα από τα πλάγια και ακολούθως σουτ από την καρδιά της περιοχής ή διαγώνιο σουτ έξω από την μεγάλη περιοχή.

Την ίδια στιγμή ευχόσουν οι αντίπαλοι να μην φτάσουν σε απόσταση αναπνοής από την εστία σου, καθώς οι πιθανότητες να εξουδετερώσεις τον κίνδυνο ήταν ελάχιστες.

Ποιος ξεχνάει το αλλόκοτο ύψωμα της μπάλας που την έκανε να δείχνει τεράστια, αλλά και το γεγονός πως έπρεπε στο τελευταίο δευτερόλεπτο να είσαι ο κάτοχος της προκειμένου να πάρεις την σέντρα στο ματς που ακολουθούσε.

Πρόκειται για ένα αντρίκειο και διαχρονικό ποδοσφαιράκι που άφησε το στίγμα του ακόμη και σε όσους έπαιξαν από περιέργεια.

Αποτέλεσε σχολή για όσα έμελλε να ακολουθήσουν με το Kick Off να εφαρμόζει την πατέντα της κατακόρυφης απεικόνισης των ποδοσφαιριστών.

 

Τελευταία Νέα