Σύβοτα: Η Καραϊβική του Ιονίου!

Κώστας Ζάλιαρης
Σύβοτα: Η Καραϊβική του Ιονίου!

bet365

Το χωριό των Συβότων σε γοητεύει, τα γαλαζοπράσινα νερά στις παραλίες παραπέμπουν σε προϊόν... φωτομοντάζ, το φαγητό οι ποικίλες γεύσεις των εστιατορίων (και φυσικα τα παγωτά!) σε απογειώνουν...

Ως συντάκτης αυτού του κειμένου, να ξεκαθαρίσω ότι η κλισέ ατάκα με τους «επίγειους παραδείσους» που χαρακτηρίζουν πολύ συχνά όλοι τα μέρη που επισκέπτονται σε αναρτήσεις στα social media με έκανε να κρατάω για τα πάντα μικρό καλάθι.

Τα Σύβοτα, όμως, είναι πραγματικά ένα ξεχωριστό, μαγευτικό μέρος, δίχως βαβούρες, δίχως άγχη, με πολλή ζωή, τουρισμό με... ποικιλία και νερά από... άλλο πλανήτη. Εκεί, δεν έχει σκέψεις στο μυάλο, μόνο εικόνες μαγικές!

Στα νερά θα σταθούμε πολλές φορές στο συγκεκριμένο κείμενο γιατί οι παραλίες είναι από μόνες τους εμπειρία...

Αφού, λοιπόν, αποφασίσει να πάει κανείς στα Σύβοτα, στην Πάργα ή στα γύρω χωριά επιλέγοντας τα... βορειοδυτικά για τις καλοκαιρινές του διακοπές, θα πρέπει, αρχικά, να συμβιβαστεί και να προετοιμαστεί για αρκετά άσχημη, κουραστική, πολύωρη (ένα 6μισάωρο με κάποιες στάσεις) και σε πολλά σημεία επικίνδυνη διαδρομή. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το μοναδικό αξιοπρεπές σημείο είναι η ... Αττική Οδός, αφού βγαίνοντας από αυτή και ειδικά μετά την Κόρινθο ξεκινάει ένα μεγάλο μαρτύριο, αποκορύφωμα του οποίου το ατελείωτο μποτιλιάρισμα στην είσοδο της Αμφιλοχίας και αργότερα όλοι οι δρόμοι στα μικρά χωριά περνώντας από Πάργα, μέχρι να φτάσεις στα Σύβοτα.

Έπειτα από αυτή την ταλαιπωρία, αντικρίζεις ένα μέρος που σε κάνει να ξεχάσεις τα πάντα και να αναρρωτηθείς πόσες άλλες τέτοιες εκπλήξεις μπορεί να κρύβει αυτή η χώρα!

Η αλήθεια είναι ότι κατά τη διάρκεια της διαδρομής και μέχρι να φτάσεις στον προορισμό αξίζει να σταματήσεις στις παραλίες που κάνουν σταδιακά την εμφάνισή τους στο δρόμο... Ο Λύχνος, το Καραβοστάσι, Μικρή & Μεγάλη Άμμος είναι αυτές που σίγουρα θα δει κανείς και αξίζει να κάνει μια στάση για βουτιά. Προσωπική προτίμηση το εκπληκτικό Καραβοστάσι μια αρκετά μεγάλη παραλία (οργανωμένη) με πανέμορφα γαλάζια νερά της απόλυτης ηρεμίας και του ξεχωριστού γεωλογικού τοπίου.

Η παραλία Λίχνος

Η παραλία Καραβοστάσι

Η Μικρή Άμμος

Η παραλία Πισίνα (πρόσβαση μόνο με καραβάκι)

Ένα από τα πράγματα που πρέπει αναμφισβήτητα να κάνει κάποιος είναι να νοικιάσει μια μικρή βάρκα από το λιμάνι των Συβότων για να περάσει και να θαυμάσει όλες τις καλές και κρυμμένες παραλίες, όπου τα νερά δε θυμίζουν τίποτε άλλο παρά μόνο εξωτικό νησί. Αν μάλιστα ξεκινήσετε και από νωρίς τη μίνι εκδρομή στα νησάκια που θα σας δείξουν οι υπεύθυνοι, θα πετύχετε ακρογιαλιές ερημικές όπου μπορείτε να απολαύσετε ένα «πριβέ» μπάνιο και τοπία που μόνο κινηματογραφικές ταινίες θα σας φέρουν στο μυαλό...

Αξιοθέατο, η πασίγνωστη Μπέλλα Βράκα, όπου αξίζει να παραμείνετε για λίγο, έστω κι αν έχει αρκετό κόσμο λόγω του ότι προσελκύει πολλούς τουρίστες συνεχώς (σ.σ. Προσοχή μη βγείτε στη... νότια Κέρκυρα που κάποια στιγμή αχνοφαίνεται).

Η Μπέλλα Βράκα

Βέβαια, σε σχέση με το παρελθόν (όχι πολύ πίσω, μονάχα 4-5 χρόνια) έχουν οργανωθεί αρκετές παραλίες που μαζεύουν πλήθος κόσμου, αλλά και πάλι, είναι πολύ ήσυχες και τα beach bar με τη δυνατή μουσική και τις... τρέλες είναι πραγματικά είδος προς εξαφάνιση.

Για όσους θέλουν να δουν και τους Παξούς – Αντίπαξους, υπάρχουν οι εκδρομές όπου κλείνεις θέση για τα ολοήμερα καραβάκια με το κόστος να κυμαίνεται στα 20-38 ευρώ ανά άτομο, ανάλογα με τη διαδρομή που θα επιλέξει κανείς από τα προγράμματα που διατίθενται προς επιλογή για το κοινό.

Στο κέντρο των Συβότων, η αλήθεια είναι ότι όσο πιο λίγος κόσμος, τόσο πιο ωραία και γραφικά... Όσο σουρουπώνει όλο και περισσότεροι παραθεριστές απολαμβάνουν το ηλιοβασίλεμα, την παραθαλάσσια περατζάδα, τον καφέ και το φαγητό τους, αλλά όταν δεν έχει τον συνωστιμό τις ώρες... αιχμής (20:30-23:00) είναι άλλο πράγμα!

Τα Σύβοτα

Θα πιεις καφέ, θα φας καλά (όπου κι αν καθίσεις, το φαγητό σε ικανοποιεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό – το George's Family “μετράει” για ψαρικά), θα πας ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ για ΠΑΓΩΤΟ ΚΑΙ ΒΑΦΛΑΚΙΑ (δεν είναι καθόλου τυχαία τα κεφαλαία γράμματα, πιστέψτε με) και θα πιείς και το ποτό σου, χαζεύοντας τα πλεούμενα, στα τρία (τα πιο γνωστά τουλάχιστον) μπαράκια που έχουν τα Σύβοτα. Δύο από τα... ξενυχτάδικά, «βαράνε» αρκετά μέχρι κάποια ώρα.

Εννοείται πως η Πάργα είναι μέρος που πρέπει να επισκεφτείς και να κάνεις βόλτα στα σοκάκια και στο πλακόστρωτο δίπλα στη θάλασσα. Απαραίτητη προϋπόθεση για να περάσεις καλά εκεί και να απολαύσεις το γραφικό τοπίο, είναινα πετύχεις την πόλη ήσυχη και όχι σε high-season, διαφορετικά δε θα απολαύσεις το παραμικρό (μιλάμε για χιλιάδες κόσμου που σε κάνουν να χάνεσαι)! Σε πολύ διαφορετική περίπτωση, σε μια άλλη βραδιά, με το γνωστό αεράκι των... βορείων όταν έχει πέσει το σκοτάδι, κάθεσαι μέχρι και στη μικρή παραλία που έχει στην άκρη της πόλης, έχοντας πάρει μια μπυρίτσα στο χέρι για να καθίσεις και απλά να αγναντεύεις...

Η Πάργα

Εξαιρώντας τη διαδρομή του ταξιδιού, αν και η θετική διάθεση μετριάζει πολύ τη ζάλη και την κούραση από τον δύσκολο δρόμο, τα Σύβοτα είναι αυτό που ψάχνεις όταν θέλεις να ξεφύγεις και να εκτιμήσεις εικόνες και μέρη που σε κάνουν να σκέφτεσαι ότι ζεις στην ωραιότερη χώρα, όχι όμως σε ωραίους καιρούς...

 

Τελευταία Νέα