To ταξίδι της Αegean Regatta στο Αιγαίο Πέλαγος

Δήμος Μπουλούκος
To ταξίδι της Αegean Regatta στο Αιγαίο Πέλαγος

bet365

H Aegean Regatta ανοίγει πανιά και το Weekend Journal παρουσιάζει τον πιο μεγάλο ιστιοπλοϊκό αγώνα ανοιχτής θαλάσσης που γίνεται στο Αιγαίο Πέλαγος και δίνει ζωή στα νησιά – σταθμούς!

Για 15 χρόνια ταξιδεύει στο Αιγαίο!

Η Aegean Regatta είναι μία διεθνής ιστιοπλοϊκή διοργάνωση που ξεκίνησε το 2001. H διοργάνωση ξεκίνησε έχοντας δύο βασικούς στόχους: Αφενός να δώσει την ευκαιρία στους ιστιοπλόους είτε της πρωτεύουσας είτε των νησιών να γνωρίσουν νησιά και προορισμούς που δύσκολα θα έπαιρναν απόφαση να επισκεφθούν και αφετέρου να τονώσει οικονομικά τις τοπικές κοινωνίες και να τους δώσει μία ευκαιρία ώστε να κερδίσουν τους επισκέπτες τους. Το εγχείρημα αυτό ξεκίνησε από την Επιτροπής Ανοικτής Θαλάσσας, της Ελληνικής ιστιοπλοϊκής ομοσπονδίας και το υπουργείο Αιγαίου. Η προσπάθεια αυτή βρήκε υποστηρικτές και τους βασικούς ναυταθλητικούς ομίλους των ακριτικών νησιών, τον Α.Σ.Ι.Α.Θ Ρόδου, τον Λ.Ο.Ι.Α.Θ. της Λέσβου, τον Ναυτικό όμιλο Καρλοβασίου, τον Ναυτικό όμιλο Σάμου και τον Ναυτικό Όμιλο Χίου. Όλοι αυτοί οι φορείς διοργάνωσαν την πρώτη Aegean Regatta και φρόντισαν να την μετατρέψουν σε θεσμό.

Από το 2001 μέχρι και το 2014 η Aegean Regatta πέρασε από τα νησιά, Λέσβο, Χίο, Οινούσσες, Σάμο, Λέρο, Ικαρία, Κώ, Σύμη, Ρόδο, Λήμνο, Σαμοθράκη, Άνδρο, Λειψούς, Πάτμο, Αστυπάλαια, Τήλο, Σκόπελο, Αμοργό, Κάλυμνο, Νίσυρο, Θάσο, Σύρο και Σκύρο και συνεχίζει να επισκέπτεται νέους προορισμούς. Κάθε χρόνο οι συμμετοχές των σκαφών αυξάνονταν και σταθεροποιήθηκαν περίπου στις 70 – 90, πλησιάζοντας κάποιες χρονιές και τις 100. Άμεση συνέπεια αυτής της συμμετοχής ήταν μία ετήσια μεταφορά περισσότερων από 1200 ιστιοπλόων από νησί σε νησί και κυρίως από νησιά που πολλές φορές ήταν ξεχασμένα απ όλους και απ όλα.

Η Aegean Regatta κατάφερε αυτά τα 14 χρόνια να τονώσει τα ακριτικά νησιά, να φέρει σε επαφή ιστιοπλόους από την μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη, αλλά και να δώσει την δυνατότητα σε πολλά ξένα πληρώματα να γνωρίσουν το νησιωτικό πολιτισμό. Μέσα σε αυτά τα έντεκα χρόνια μεγάλωσε μία γενιά ιστιοπλόων η οποία έμαθε ότι μπορεί να ταξιδεύει εύκολα το Αιγαίο, να έχει ποιοτικούς και αξιόπιστους αγώνες αλλά πάνω απ όλα κατάφερε να αναδείξει την ιστιοπλοΐα όχι μόνο ως μέσο διασκέδασης αλλά και ως μέσο προσφοράς και τρόπου ζωής.

Η Aegean Regatta 2015

Το μεγαλύτερο ιστιοπλοϊκό γεγονός του καλοκαιριού, η Aegean Regatta, ανοίγει πανιά και εκατοντάδες ιστιοπλόοι απ’ όλη την Ελλάδα είναι έτοιμοι να ζήσουν τις μοναδικές εμπειρίες που o αγώνας προσφέρει. Για το 2015 η Aegean Regatta, ξεκινά την Κυριακή 23 Αυγούστου από το νέο καταφύγιο τουριστικών σκαφών στα Λιμνιά Βολισσού της Χίου, συνεχίζει στο Βαθύ της Σάμου και στο Πυθαγόρειο, ενώ ολοκληρώνεται τη Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015 στους Λειψούς.

Οι συμμετοχές έφτασαν τις 80 αποδεικνύοντας την αγάπη των ιστιοπλόων για την Aegean Regatta καθώς είναι για μία ακόμα χρονιά o αγώνας με την μεγαλύτερη συμμετοχή στο Αιγαίο Πέλαγος, ενώ επιβεβαιώνει και τον διεθνή του χαρακτήρα, καθώς έχουν δηλώσει συμμετοχή τρία τουρκικά σκάφη, το Matrak II, το Strabo και το Karavida, το ρωσικό Vivat, το αυστριακό Τrinity, το Gin Palace από το Ισραήλ καθώς και ένα σκάφος από την Κύπρο.

Την εκκίνηση στις 10:00 το πρωϊ της Κυριακής θα δώσει η χάλκινη Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοϊας Σοφία Παπαδοπούλου. «Είμαι χαρούμενη που συμμετέχω κι εγώ με τον τρόπο μου στην Aegean Regatta. Eίναι σημαντικό για μένα να προωθώ το άθλημα μου και πρέπει όλοι εμείς οι αθλητές να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο, να έρθει πιο κοντά στην ιστιοπλοϊα.»

Η Σοφία Παπαδοπούλου πέρα από την εκκίνηση θα κάνει και μία μικρή παρουσίαση του αθλήματος σε παιδιά.
«Οι διοργανωτές θα κανονίσουν να συγκεντρώσουν παιδιά από την Χίο και το Σάββατο να τους μιλήσω για την ιστιοπλοΐα. Είναι ένα άθλημα που έχει φέρει μεγάλες επιτυχίες στη χώρα μας, ταιριάζει στον Ελληνα και μπορούν να το εξασκήσουν όλοι, ειδικά οι κάτοικοι των νησιών».
Η Σοφία Παπαδοπούλου για την Αegean Regatta θα κάνει ένα μικρό διάλειμμα από τις προπονήσεις, ενόψει της προσπάθειας που κάνει με την Δήμητρα Παγίδα να προκριθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο στα σκάφη 470.
«Θα συνεχίσουμε τις προπονήσεις μας στην Ελλάδα μέχρι τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο θα πάμε στο Ισραήλ, όπου θα γίνει το Παγκόσμιο και θα δίνει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς του 2016. Ελπίζω να τα καταφέρουμε, ενώ θα έχουμε και μία ακόμα ευκαιρία, αν κάτι δεν πάει καλά σε νέους αγώνες, τον Μάρτιο του 2016. Ολα αυτά να τονίσω ότι τα κάνουμε με δικά μας έξοδα, καθώς δεν έχουμε καμία οικονομική βοήθεια…»

Το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων

Παράλληλα με τον αγωνιστικό τομέα, διεξάγονται στους σταθμούς του αγώνα, μια σειρά εκδηλώσεων για τους ιστιοπλόους που συμμετέχουν στην «Ρεγκάτα του Αιγαίου».

Χθες Παρασκευή, έγινε στα Λιμνιά Βολισσού ένα pre - Aegean Regatta beach party.

Για σήμερα, Σάββατο, το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χίου σε συνεργασία με το Δήμο Χίου, έχουν ετοιμάσει μία πολύ ζεστή υποδοχή σε σκάφη και πληρώματα, καθώς παράλληλα με την τελετή έναρξης της διοργάνωσης στις 21.00, θα πραγματοποιηθούν και τα επίσημα εγκαίνια του νέου καταφυγίου τουριστικών σκαφών δυναμικότητας 55 θέσεων, στο οποίο και θα ελλιμενιστεί ο μεγαλύτερος όγκος των σκαφών.

Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 20:00 και το γραφείο τουρισμού του Δήμου σε συνεργασία με το αντίστοιχο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, το Κουγιούλειο ίδρυμα καθώς και τις εταιρείες Mastiha Shop και Chios Fresh Beer θα προσφέρουν διάφορες συσκευασίες, γεμάτες εικόνες, γεύσεις και όμορφα δώρα, ώστε όλοι οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν τις ομορφιές της Χίου.

Μετά την τελετή έναρξης θα ακολουθήσει μία συναυλία με τους the Gang,προετοιμάζοντας έτσι την εκκίνηση των σκαφών τη Κυριακή 23 Αυγούστου.

Την Δευτέρα 24 Αυγούστου στο Βαθύ της Σάμου έχει προγραμματιστεί party (12:00-16:00) της παραλιακής με δωρεάν κρασί και μουσική.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας (18:00 – 21:00) θα γίνουν εκδηλώσεις στους εμπορικούς δρόμους της πόλης από τον Εμπορικό Σύλλογο Σάμου, με μουσική, κεράσματα και ειδικές τιμές για τα πληρώματα της Aegean Regatta 2015, ενώ στις 20:30 ακολουθούν οι απονομές επάθλων.

Στις 21:00 θα παρουσιαστεί χορός συρτάκι με την συμμετοχή όλων των χορευτικών συγκροτημάτων του νησιού σε μία ανθρώπινη αλυσίδα κατά μήκος της παραλιακής Βαθέος.

Το εορταστικό κλίμα θα ολοκληρωθεί στις 22:00 με διάφορα events σε όλη την πόλη της Σάμου απο τον Σύλλογο Εστίασης, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Την Τρίτη 25 Αυγούστου θα υπάρχει ειδική υποδοχή των πληρωμάτων στη Μαρίνα Πυθαγορείου και στις 20:30 θα γίνει η απονομή των επάθλων ενώ θα ακολουθήσει εκδήλωση με τοπικές λιχουδιές και μουσική

Στις 26 Aυγούστου, θα γίνει στις 20:30 η απονομή των επάθλων για τους παράκτιους αγώνες στο Πυθαγόρειο και μετά έχει προγραμματιστεί βραδιά - «έκπληξη» στην παραλιακή του Πυθαγορείου.

Την Παρασκευή 28 Αυγούστου, θα γίνει η απονομή στους νικητές της Aegean Regatta, στις 20:30 στους Λειψούς.

Διοργανωτές της «Ρεγκάτας του Αιγαίου» είναι η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής μαζί με την Επιτροπή Ανοιχτής Θαλάσσης της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και συνδιοργανωτές είναι οι όμιλοι: Α.Σ.Ι.Α.Θ. Ρόδου, A.O. Aιγαίου, N.O. Xίου, N.O. Σάμου, Ν.Ο. Καρλοβάσου, Λ.Ο.Ι.Α.Θ. Μυτιλήνης, Ν.Ο.Λέρου, Ι.Ο.Χίου και Ι.Ο.Μυτιλήνης, με συντονιστή όμιλο το Ν.Ο. Σάμου.

Η «Ρεγκάτα του Αιγαίου» έχει στο πλευρό της, την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Cosmote, η οποία αναγνωρίζοντας τον σπουδαίο ρόλο της διοργάνωσης στην ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και του ναυταθλητισμού, θα βρεθεί για ακόμη μία χρονιά αρωγός των σκαφών και πληρωμάτων στο ταξίδι τους μέσα στο Αιγαίο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα