Μπέκυ Χάμον: Η γυναίκα που κατακτά το ΝΒΑ (pics & vids)

Αντωνία Σπανού
Μπέκυ Χάμον: Η γυναίκα που κατακτά το ΝΒΑ (pics & vids)

bet365

Είναι η πρώτη, η μοναδική και η καλύτερη. Έγραψε ιστορία σαν assistant coach και πήρε πρωτάθλημα σαν προπονήτρια. Το G- Weekend Journal σας παρουσιάζει την Μπέκυ Χάμον που πήρε τίτλο με τους Σπερς και... απογειώθηκε.

Η Μπέκυ Χάμον πήρε το πρωτάθλημα με τους Σπερς στα Summer League τους Λας Βέγκας και έγραψε ιστορία. Η προπονήτρια της ομάδας έχει καταφέρει να σπάει τα κοντέρ και να εντυπωσιάζει τους πιο απαιτητικούς.. Φέτος κατάφερε και έγινε assistant coach στους Σπερς με καταπληκτικές κριτικές για την δουλειά της. Μετά από το πρώτο εντυπωσιακό αυτό επίτευγμα, αποφάσισε να κάνει ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση. Της εμπιστεύτηκαν την ομάδα των Σπερς στο Summer League του Λας Βέγκας, και καλά έκαναν, αφού πήρε το πρωτάθλημα και απλά δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης.

Τα πρώτα βήματα

Κακά τα ψέμματα για να γίνει τόσο καλή προπονήτρια, σίγουρα το ότι έχει υπάρξει εντυπωσιακή παίκτρια παίζει τον ρόλο του. Η Μπέκυ γεννήθηκε το 1977 στην Νότια Ντακότα και ξεκίνησε το μπάσκετ από πολύ μικρή ηλικία. Σαν παιδί σάρωσε όλους τους τίτλους. Miss Dakota Basketball και South Dakota Player, δύο τίτλοι που αποτελούν την φυσική εξέλιξη των πραγμάτων, αφού τα νούμερα της ήταν εντυπωσιακά. Ο μέσος όρος... 26 πόντους, 4 ριμπάουντ και 5 κλεψίματα ανά παιχνίδι. Μέχρι να αποφοιτήσει πρόλαβε και πήρε και τον τίτλο της αθλήτριας του σχολείου από τους συμμαθητές της.

Η κολεγιακή καριέρα

Η 38χρόνη σήμερα Μπέκυ Χάμον και στην κολεγιακή της καριέρα ήταν απλά εντυπωσιακή. Το συνολικό της σκορ με το Colorado State Rams την έφτασε στο σημείο να αναδειχτεί κορυφαία αθλήτρια του Κολοράντο. Οδήγησε την ομάδα της σε ρεκόρ 33-3 την σεζόν 1998-99 και βοήθησε ώστε να ανέβουν κατηγορία και να αγωνιστούν σε τουρνουά NCAA. Η Χάμον έχει γράψει το όνομα της δίπλα σε σπουδαία ρεκόρ του Κολοράντο όπως πόντους (2740), πόντους ανά αγώνα (21,92), πόντοι εντός πεδιάς (918), ελεύθερες βολές (539), εύστοχα τρίποντα (365) και ασίστ (538). Με όλα αυτά δεν μπορούσε να μην μπει στο Hall of Fame του πανεπιστημίου του Κολοράντο, κάτι το οποίο και έγινε στις 12 Νοεμβρίου του 2004 και η υπέρτατη τιμή ήρθε το 2005 όταν και αποσύρθηκε η φανέλα της με τον αριθμό 25. Αυτά που κατάφερε η Χάμον είναι μόνο η αρχή και το ταλέντο της αρχίζει να «λάμπει».

Το μεγάλο βήμα για τον «μαγικό κόσμο»

Το 1999 και μετά το κολέγιο η Χάμον παρά τους εντυπωσιακούς αριθμούς στο πανεπιστήμιο δεν διαλέχτηκε στο draft της σεζόν, αλλά αυτό δεν την εμπόδισε να βρει συμβόλαιο στο WNBA και να υπογράψει στην New York Liberty. Μπορεί στατιστικά η πρώτη της χρονιά να μην ήταν εντυπωσιακή αλλά το γεμάτο πάθος παιχνίδια και στις δύο μεριές του παρκέ την έκανε να μπει απευθείας στις καρδιές των οπαδών της ομάδας. Μέχρι το 2003 είχε καταφέρει να γίνει βασική πόιντ γκαρντ της ομάδας και το 2004 ήταν αρχηγός της ομάδας. Μέχρι το 2005 η Χάμον ήταν μεταξύ ενός τραυματισμού στο γόνατο και καλών εμφανίσεων που την βοήθησαν να βρεθεί στην δεύτερη ομάδα All- WNBA. Μετά από ένα πέρασμα στην Ισπανία το 2007, μέσω του ντραφτ θα βρεθεί στην Silver Star και εκεί η καριέρα της θα εκτοξευθεί. Με 18,8 πόντους μέσο όρο και 5 κλεψίματα θα κερδίσει το προσωνύμιο «Big Shot Becky» αφού η ικανότητα της να παίρνει τα κρίσιμα σουτ και να κερδίζει αγώνες ήταν απίστευτη. Η καριέρα της πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο με εντυπωσιακούς αριθμούς που θα οδηγήσουν την ομάδα της σε ρεκόρ 24-10 και στα πλέι οφ για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν. Εκεί με εμφανίσεις πέρα από κάθε φαντασία θα βοηθήσει την ομάδα να βρεθεί στους τελικούς όπου και τελικά θα χάσει το πρωτάθλημα.

Η καριέρα της θα κλείσει με 19,5 πόντους μέσο όρο και 5 κλεψίματα και το 2011 θα γίνει η έβδομη στην ιστορία του WNBA παίκτρια που πετυχαίνει 5,000 πόντους στην λίγκα.

Γίνεται η πρώτη γυναίκα προπονήτρια στο ΝΒΑ και η μοναδική!

Η Χάμον είχε σκέψεις να γίνει προπονήτρια αλλά δεν ξέρουμε αν και η ίδια πίστευε πόσο ψηλά θα μπορούσε να φτάσει. Εξαιτίας ενός τραυματισμού αναγκάστηκε να σταματήσει το μπάσκετ και μέσα στην επόμενη περίοδο μπήκε στο επιτελείο των Σαν Αντόνιο Σπερς. Εκεί φάνηκε να έχει πολύ καλές απόψεις γεγονός που εκτιμήθηκε από την ομάδα και τον Άυγουστο του 2014 προσελήφθη ως assistant coach στους Σπερς. Αυτό την έκανε την πρώτη γυναίκα προπονήτρια σε ομάδα του ΝΒΑ στην ιστορία του αθλήματος. Οι εντυπώσεις του Γκρεγκ Πόποβιτς ήταν πάρα πολύ καλές και στην ανακοίνωση της πρόσληψης της δήλωσε: «Ανυπομονώ να μπει στο προσωπικό μας η Μπέκυ Χάμον. Παρατηρώντας την δουλειά της με την ομάδα την περσινή σεζόν είμαι πεπεισμένος ότι το μπασκετικό της IQ, η ηθική της στην δουλειά και οι ικανότητες της θα είναι προνόμιο για τους Σπερς».

Πρώτη γυναίκα προπονήτρια σε Summer League και μάλιστα νικήτρια!

Στις 3 Ιουλίου η Χάμον έκανε το βήμα παραπάνω στην προπονητική της καριέρα, που ίσως ποτέ να μην είχε φανταστεί. Έγινε η πρώτη προπονήτρια στο Summer League του ΝΒΑ, όταν οι Σπερς την εμπιστεύτηκαν για την ομάδα τους. Το γεγονός αυτό φαντάζει σχεδόν αδύνατον να το πετύχει οποιαδήποτε γυναίκα προπονήτρια. Οι παίκτες της την σέβονται και την εμπιστεύονται με «κλειστά μάτια». «Δεν κοιτάμε αν είναι γυναίκα ή οτιδήποτε άλλο, είναι η προπονήτρια μας και απλά την ακούμε» δήλωσε ο φόργουρντ των Σπερς, Τζάρελ Έντι. Η ομάδα κατέκτησε το τουρνουά στις 20 Ιουλίου του 2015, κερδίζοντας τους Σανς με 93-90 στον μεγάλο τελικό. Η Χάμον έσπασε ξανά το ρεκόρ αφού έγινε η πρώτη γυναίκα που κερδίζει τίτλο σε Summer League.

Ένας «Έλληνας» πήγε να της το... χαλάσει

Ο τελικός που χάρισε στην Χάμον το τεράστιο για τα δεδομένα επίτευγμα έγινε μεταξύ Σπερς και Σανς. Το τελικό σκορ ήρθε 93-90, από τους νικητές να ξεχώριζουν οι Σίμονς (23 π.) και Γκέιαμ (22 π.). Αυτός που πήγε όμως να κάνει την ζημιά ήταν ένας παλιός μας γνώριμος. Ο άλλοτε γκαρντ του Κολοσσού Ρόδου, Μάικ Τζέιμς, που τον είδαμε και με την Λαμποράλ Κούτσα έκανε απίστευτη εμφάνιση έχοντας 32 πόντους, 8 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 3 κλεψίματα και μια τάπα αλλά και πάλι... η προσπάθεια του δεν είε αποτέλεσμα αφού οι Σπερς κατάφεραν και πήραν την μεγάλη νίκη.

Η αμφισβητούμενη απόφαση της να παίξει με την Εθνική Ρωσίας

Η σχέση της με την εθνική της ομάδα έχει περάσει από βαθιά κρίση. Η απόφασή της να παίξει με την φανέλα της Εθνικής ομάδας της Ρωσίας επειδή το 2008 δεν ήταν στην προεπιλογή της Αμερικής «άνοιξε τους ακούς του Αιόλου». Όλο αυτό είχε βάση επειδή η Χάμον στα κενά του WNBA διάλεγε συχνά την Ρωσία σαν αγωνιστικό της προορισμό και έτσι της προσφέρθηκε μια θέση στην εθνική ομάδα. Σκληρή κριτική δέχθηκε και από την προπονήτρια της ομάδας των Η.Π.Α, Ντόνοβαν, που δήλωσε: «Όταν παίζεις για αυτήν την χώρα, ζεις σε αυτήν την χώρα και έχεις μεγαλώσει εδώ και βάζεις την φανέλα της Ρωσίας, δεν αγαπάς ιδιαίτερα την πατρίδα σου όπως το σκέφτομαι εγώ».

Στην κριτική η παίκτρια απάντησε: «Δεν με ξέρεις. Δεν ξέρεις τι σημαίνει αυτή η σημαία για εμένα Δεν ξέρεις πως μεγάλωσα. Η μεγαλύτερη τιμή στην τάξη μου ήταν να μαζεύουμε την σημαία με προσοχή να μην αφήνουμε τις άκρες να ακουμπούν στο έδαφος. Προφανώς ορίζουμε τον πατριωτισμό διαφορετικά. Αγαπώ την χώρα μου. Αγαπώ τον εθνικό μας ύμνο. Ανατριχιάζω όταν τον ακούω. Νοιώθω περήφανη που είμαι Αμερικανίδα». Το θέμα είχε πάρει τεράστιες διαστάσεις. Η ίδια η παίκτρια δήλωσε ότι δεν το έκανε για τα λεφτά αλλά η πραγματικότητα μάλλον δεν την δικαιώνει. Παίρνοντας την Ρώσικη υπηκοότητα ο μισθός της στην ΤΣΣΚΑ τριπλασιάστηκε και είχε μπόνους απίστευτων χρημάτων αν οδηγούσε την ομάδα στο χρυσό ή στο αργυρό μετάλλιο των Ολυμπιακών Αγώνων. Για την ιστορία η Ρωσία κατέλαβε την τρίτη θέση.

«Έχω ακούσει κάθε λόγο γιατί δεν θα πετύχω. Και ακόμα λέγονται πολλά. Πάντα λέω πρέπει να προσέχεις με τις φωνές που επιλεγείς τελικά να ακούς. Οι πιο κοντινές μου φωνές πάντα μου έλεγαν ΜΠΟΡΕΙΣ» και όντως μπόρεσε...

 

Τελευταία Νέα