Τζόκοβιτς: Η δίαιτα που άλλαξε την καριέρα του!

Τζόκοβιτς: Η δίαιτα που άλλαξε την καριέρα του!

bet365

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς βρέθηκε ανάμεσα στους θρύλους του τένις και το Gazzetta Weekend Journal γράφει για την αλλαγή στη διατροφή και τη δίαιτα που άλλαξε την καριέρα του.

Πριν μία εβδομάδα ο Νόλε νίκησε στον τελικό του Wimbledon τον Ρότζερ Φέντερερ, κατέκτησε τον τρίτο τίτλου στο All England Club και έφτασε τις 9 κατακτήσεις Grand Slam τίτλων επίδοση που τον αφήνει πίσω μόνο από τέσσερις παίκτες (Φέντερερ 17, Ναδάλ 14, Σάμπρας 14, Μποργκ 11). Τα τελευταία χρόνια ο Σέρβος είναι αυτός που κυριαρχεί στα κορτ σε όλες τις επιφάνειες και μειώνει την απόσταση από τους δύο εν ενεργεία ζωντανούς θρύλους. Σε τι οφείλεται όμως αυτή η εντυπωσιακή αλλαγή στο επίπεδό του παιχνιδιού του αλλά και της φυσικής του κατάστασης…;

Η ιστορία ξεκινάει το καλοκαίρι του 2010, όταν ο Τζόκερ ήταν στην Κροατία για αγώνα του Davis Cup και επισκέφτηκε τον Δρ. Ιγκόρ Τσετόγιεβιτς, διατροφολόγο και συμπατριώτη του.

Ο Τσετόγιεβιτς είπε στον Τζόκοβιτς να τεντώσει το δεξί του χέρι και να βάλει το αριστερό στο στομάχι του. Ο γιατρός πίεσε προς τα κάτω το χέρι του τενίστα και του είπε να βάλει κόντρα. Η αντίσταση που έβαλε ο Νόλε, σύμφωνα με τον γιατρό, ήταν ακριβώς αυτή που περίμενε. Στη συνέχεια ο Τσετόγιεβιτς έδωσε στον Τζόκοβιτς μία φέτα ψωμί και του είπε να μην την φάει αλλά να την κρατήσει πάνω στο στομάχι του με το αριστερό χέρι και προσπάθησε πάλι να του κατεβάσει το δεξί. Προς έκπληξη του παίκτη, το αριστερό χέρι ήταν αισθητά πιο αδύναμο.

Ο ειδικός μόλις είχε δει αυτό που περίμενε. Είχε κάνει το τεστ για να καταλάβει αν ο Τζόκοβιτς ήταν ευαίσθητος στην γλουτένη, πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι και σε άλλα είδη ψωμιού. Ηταν η στιγμή που ο άσος από το Βελιγράδι ανακάλυψε τον λόγο για τον οποίο είχε καταρρεύσει στη μέση τόσον αγώνων στην καριέρα του και αποτέλεσε το turning point που τον οδήγησε στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης μόλις έναν χρόνο αργότερα.

Από το να είναι επιρρεπής στα προβλήματα φυσικής κατάστασης έγινε ο καλύτερος παίκτης του σήμερα με τρομερή αντοχή, ταχύτητα και ταυτόχρονα ελαστικότητα. Εγινε πρώτος στον κόσμο το 2011 και μέχρι σήμερα την κορυφή του πήραν για μικρά διαστήματα Φέντερερ και Ναδάλ.

Η επαφή του Τζόκοβιτς με τον Τσετόγιεβιτς ξεκίνησε από το Australian Open του 2010. Ο γιατρός, αν και δεν είχε κανένα ενδιαφέρον για τον τένις, ήταν στο σπίτι του στην Κύπρο και έκανε ζάπινγκ, όταν η γυναίκα του του είπε να αφήσει τον προημιτελικό του Σέρβου κόντρα στον Τζο-Βιλφρέντ Τσονγκά. Ο Νόλε ήταν μπροστά με 2-1 σετ όταν όταν παρουσίασε ξανά πρόβλημα φυσικής κατάστασης και αναπνοής. Στο toilet break που πήρε έκανε εμετό και στο υπόλοιπο του αγώνα κατέκτησε μόλις 4 games και έχασε από τον Γάλλο.

Ο Τσετόγιεβιτς είχε υποπτευθεί τι είναι αυτό που δεν πηγαίνει καλά. Υπέθεσε ότι η δυσκολία στο να αναπνεύσει ήταν συνέπεια της ανισορροπίας του πεπτικού συστήματος η οποία προκαλούσε συσσώρευση τοξινών στο έντερό του.

Ο γιατρός και ο πατέρας του Νόλε είχαν κοινούς φίλους και έξι μήνες αργότερα ο γιατρός επιβεβαίωσε αυτά που είχε υποθέσει. Είπε στον Τζόκοβιτς ότι η ευαισθησία του σε κάποια τρόφιμα τον επηρέαζε και πρότεινε να του φτιάξει μία δίαιτα η οποία θα μπορούσε να μεταμορφώσει τη φυσική του κατάσταση και την υγεία του.

Οι εξετάσεις έδειξαν ότι έχει δυσανεξία στο σιτάρι και τα γαλακτοκομικά και μερική στις τομάτες. Τα έκοψε όλα και όταν η διατροφή του σταθεροποιήθηκε, έχασε βάρος, ένιωθε περισσότερο δυνατός και υγιής. Ακόμα και ο ύπνος του ηταν καλύτερος από ποτέ και ο ίδιος πιο ισχυρός ακόμα και πνευματικά. Υστερα από δύο εβδομάδες, ο γιατρός του έδωσε να φάει ένα κουλούρι και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό αφού ένιωσε ατονία, ζαλίστηκε και παρουσίασε συμπτώματα hangover.

«Ενιώθα τα πόδια μου σαν να είναι βράχος και δεν μπορούσα να αναπνεύσω» είχε πει για ένα ματς κόντρα στον Γκιγιέρμο Κόρια στο οποία αναγκάστηκε να αποχωρήσει ενώ σε αγώνα με τον Γκαέλ Μομφίς αναγκάστηκε να πάρει τέσσερα medical timeouts εξαιτίας προβλημάτων στην αναπνοή.

Ο Τζόκερ δεν σταμάτησε ποτέ να δουλεύει για τη φυσική του κατάσταση και να ψάχνει τη λύση στα προβλήματά του, τα οποια προέρχονταν από το άσθμα. Αλλαξε προπονητές, δοκίμασε νέες αθλητικές συνταγές, έκανε επέμβαση στη μύτη, διαλογισμό και γιόγκα. Αν και βελτιώθηκε, κατέκτησε το πρώτο του Grand Slam το 2008, όμως τα blackout δεν σταμάτησαν να έρχονται. Στα τέλη του 2009 βρέθηκε στο Αμπου Ντάμπι για να συνηθίσει το θερμό κλίμα της Αυστραλίας πριν το Open της Μελβούρνης, όμως κόντρα στον Τσόνγκα, έπεσε ξανά. Για καλή του τύχη, ο Τσετόγιεβιτς παρακολουθούσε…

Το κλειδί στη διατροφή που ακολουθεί μέχρι σήμερα ο Σέρβος είναι η απουσία της γλουτένης -η οποία βρίσκεται στα περισσότερα τρόφιμα και γαλακτοκομικά προϊόντα- και η κατανάλωση όσο το δυνατόν λιγότερης ζάχαρης. Λαχανικά, φασόλια, λευκά κρέατα, ψάρια, φρούτα, ξηρούς καρπούς, σπόρους, ρεβύθια, φακές είναι μερικά από τα συστατικά με τα οποία τρέφεται ο κορυφαίος -αυτή τη στιγμή- παίκτης στον κόσμο.

Αγοράζει βιολογικά προϊόντα και μαγειρεύει ο ίδιος το φαγητό του. Ακομα και όταν είναι σε τουρνουά επιλέγει ξενοδοχεία που του επιτρέπουν να χρησιμοποιήσει την κουζίνα και όταν τρώει δεν βλέπει τηλεόραση, δεν χρησιμοποιεί το κινητό, ούτε είναι στον υπολογιστή. Η προσύλωσή του στη δίαιτα είναι τεράστια. Μετά τη νίκη κόντρα στον Ναδάλ το 2012 στο Australian Open που κράτησε σχεδόν 6 ώρες, ο Τζόκοβιτς πέθαινε για σοκολάτα. Ο φυσιοθεραπευτής του του έδωσε μία, ο Νόλε έκοψε ένα κομματάκι, το άφησε να λιώσει στο στόμα του και επέστρεψε την υπόλοιπη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η διατροφή τον έχει βοηθήσει να είναι πιο ψύχραιμος, να έχει λιγότερο άγχος και να μην νευριάζει τόσο εύκολα. Προσπαθεί να πηγαίνει πάντα την ίδια ώρα για ύπνο, ανάμεσα στις 11 με 12 το βράδυ για να ξυπνήσει στις 7 το πρωί. Πέρα από τις τρομερές επιδόσεις του στα κορτ, το γεγονός ότι η διατροφή τον έχει βοηθήσει να ανεβάσει το επίπεδο του παιχνιδιού του έχει αποτελέσει παράδειγμα για αρκετούς παίκτες που έχουν επιχειρήσει να κάνουν το ιδιο.

Ηταν από τις αλλαγές που αλλάζουν μία καριέρα, ο Τζόκοβιτς το έψαξε και για το καλό του τένις και του ανταγωνισμού σήμερα μπορεί να ονειρεύεται μία καριέρα σαν αυτή των δύο ζωντανών θρύλων του αθλήματος. Ajde Nole…

 

Τελευταία Νέα