Ποιος θα σταματήσει τους Σπερς; (vids)

Φάνης Παναγιώτου
Ποιος θα σταματήσει τους Σπερς; (vids)

bet365

Οι κινήσεις των Σαν Αντόνιο Σπερς είναι εντυπωσιακές. Το G-Weekend Journal γράφει για την ομάδα του Γκρεγκ Πόποβιτς κι αναρωτιέται… ποιος είναι ικανός να σταματήσεις τους Σπερς στο ΝΒΑ της νέας σεζόν;

Ο ΛεΜπρον Τζέιμς ήταν ελεύθερος να διαπραγματευτεί το μέλλον του, αλλά ήταν απίθανο να μην συνεχίσει στους Κλίβελαντ Καβαλίερς. Συνεπώς, το όνομα που έκανε τη μεγαλύτερη αίσθηση στη free agency ήταν εκείνο του ΛαΜάρκους Όλντριτζ. Ο Αντώνης Σαούλης (γνωστός… λάτρης του “μαγικού κόσμου”) με είχε ρωτήσει που θα πάει τελικά ο Όλντριτζ, λίγο μετά το ραντεβού του παίκτη με τους Λέικερς. “Αφού δεν τα βρήκε με τους Λέικερς, θα πάει στο Σαν Αντόνιο” ήταν η απάντηση μου και λίγες ημέρες μετά ήρθε η συμφωνία των δύο πλευρών.

Εντάξει, δεν ανακαλύψαμε την Αμερική, αφού στην άλλη μεριά του Ατλαντικού έδιναν τους Σπερς ως φαβορί για την απόκτηση του Όλντριτζ. Ωστόσο, δεν παύει να είναι μία φοβερά εντυπωσιακή κίνηση, με δεδομένο το ήδη υπάρχον ρόστερ των Σπερς. Μία κίνηση που -από μόνη της- αλλάζει τα δεδομένα στο καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη.

Ποιος σας είπε, όμως, πως ο Γκρεγκ Πόποβιτς σταμάτησε εκεί; Οι Σπερς θέλουν να επιστρέψουν στην κορυφή του κόσμου και θα κάνουν τα πάντα για να τα καταφέρουν. Και μέχρι τώρα μόνο λίγα δεν είναι αυτά που έχουν κάνει!

ΛΑΜΑΡΚΟΥΣ ΟΛΝΤΡΙΤΖ
Βρίσκεται στην καλύτερη φάση της καριέρας του. Έρχεται από σπουδαίες σεζόν με τους Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς κι ήθελε να κάνει το βήμα παραπάνω. Συναντήθηκε με τους Λέικερς, ωστόσο ο Κόμπι Μπράιαντ δεν τον έπεισε. Αντίθετα, το πρότζεκτ που τον έπεισε ήταν εκείνο των Σπερς, το οποίο του παρουσίασαν οι Πόποβιτς και Ντάνκαν. Δύο θρύλοι του μπάσκετ, τους οποίους αποθέωσε κατά την παρουσίαση του.

Ναι, καλά καταλάβατε. Αναφερόμαστε στον ΛαΜάρκους Όλντριτζ, που ανήκει πλέον στους Σπερς και τους ανεβάζει επίπεδο. Μην ξεχνάτε πως μιλάμε για έναν 4 φορές All Star, ο οποίος στη διάρκεια της περσινής σεζόν σημείωνε 23.4 πόντους κατά μέσο όρο και κατέβαζε πάνω από 10 “σκουπίδια” ανά αγώνα. Είναι από τους κορυφαίους ψηλούς της λίγκας και μπορεί να δώσει πολλά στους Σπερς.

«Δεν ήταν εύκολο να φύγω από την ομάδα στην οποία ήμουν για εννιά χρόνια. Όμως οι άνθρωποι των Σπερς με έκαναν να νιώσω σαν στο σπίτι μου. Από τη στιγμή που αυτή η ομάδα έγινε η πρώτη μου επιλογή, είπα στο Πόρτλαντ πως δεν θα επιστρέψω», δήλωσε ο ΛαΜάρκους Όλντριτζ στην παρουσίαση του, ενώ για τον Γκρεγκ Πόποβιτς είπε: «Είναι περίπου όπως τον βλέπετε στην τηλεόραση. Δεν θα σου πει γλυκόλογα, είναι ένας πολύ ειλικρινής άνθρωπος. Αυτό έγινε ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή που συναντηθήκαμε. Δεν ήθελε να με καλοπιάσει, αλλά μιλήσαμε για μπάσκετ και ήταν καταπληκτικά», είπε, ενώ για τον Τιμ Ντάνκαν ανέφερε: «Έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην απόφασή μου. Έμεινα έκπληκτος όταν είδα πως συμμετείχε στη διαδικασία να πειστώ. Έδειξε να θέλει να παίξουμε μαζί κι αυτό είναι κάτι ανεκτίμητο».

ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ ΡΑΚΕΤΑ
Ωραία, οι Σπερς πήραν τον Όλντριτζ κι είναι φαβορί για τον τίτλο. Άπαντες το αποδέχτηκαν, αλλά τα "Σπιρούνια" δεν σταμάτησαν εκεί! Έκαναν την έκπληξη κι απέκτησαν τον Ντέιβιντ Γουέστ, σε μία εξαιρετικά σημαντική κίνηση, αφού πρόκειται για έναν πρώην All Star, ο οποίος θα δώσει πολλές λύσεις από τον πάγκο. Ο Γουέστ θα προσφέρει ορισμένα ποιοτικά λεπτά και στόχος του είναι αποκλειστικά η κορυφή. Διαφορετικά, δεν θα έλεγε "ναι" στους Σπερς, υπογράφοντας μίνιμουμ συμβόλαιο βετεράνου, τη στιγμή που είχε εγγυημένο συμβόλαιο με τους Πέισερς. Ο Γουέστ δεν κοίταξε τα λεφτά. Πήρε το ταλέντο του και πήγε στο Σαν Αντόνιο με στόχο τον τίτλο. Ο θρύλος του Xavier έχει μέσο όρο καριέρας στο ΝΒΑ (12 χρόνια) 15.5 πόντους & 7.2 ριμπάουντ ανά αγώνα!

Κι αν δεν σας αρκούν οι προσθήκε των Όλντριτζ και Γουέστ, οι Σπερς θα έχουν στο ρόστερ τους και τον Μπόμπαν Μαριάνοβιτς, σε μία... τρομακτική φροντ λάιν, ικανή να κάνει τη διαφορά! Ο Σέρβος "γίγαντας" (γενν. το 1988, ύψος 2.21μ.) έρχεται από σπουδαία σεζόν με τον Ερυθρό Αστέρα στην Ευρωλίγκα και θα παίξει στους Σπερς, παρά τις πολλές προτάσεις που είχε από την Ευρώπη. Ο Μαριάνοβιτς μετακομίζει στο Σαν Αντόνιο και θα εκπληρώσει το παιδικό του όνειρο, όπως δήλωσε πρόσφατα.

ΚΙΝΗΣΗ ΜΑΤ ΜΕ ΛΕΟΝΑΡΝΤ
Οι προσθήκες είναι σημαντικές. Αρκετές φορές, όμως, εξίσου σημαντικό είναι να διατηρήσεις στο ρόστερ τους παίκτες που έχουν βοηθήσει κι έχουν αποδειχθεί ικανοί να κάνουν τη διαφορά. Ένας από αυτούς είναι ο Καουάι Λέοναρντ. Ο 24χρονος φόργουορντ από το San Diego State έκανε το... μπαμ στους Τελικούς του 2014, όταν ήταν καθοριστικός στη σειρά με τους Κλίβελαντ Καβαλίερς κι αναδείχθηκε MVP. Ο Λέοναρντ είναι ο νέος ηγέτης των Σπερς. Μπορεί να παίξει σπουδαία άμυνα και στην επίθεση κάνει αρκετά καλά τη δουλειά του. Θέλετε αριθμούς; Τη σεζόν που μας πέρασε σημείωνε 16.5 πόντους ανά αγώνα, ενώ παράλληλα κατέβαζε 7.2 ριμπάουντ κατά μέσο όρο. Στο Σαν Αντόνιο πιστεύουν στο ταλέντο του Λέοναρντ κι έκαναν την κίνηση-ματ, αφού του πρότειναν πενταετές συμβόλαιο συνεργασίας, με απολαβές κοντά στα 90 εκατομμύρια δολάρια. Μπορούσε ν' αρνηθεί; Όχι, γι' αυτό κι ήρθε σε νέα συμφωνία με τους Σπερς.

H BIG 3 ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ
Είπαμε. Οι παραμονές κι οι ανανεώσεις των βασικών παικτών είναι απαραίτητες. Οι Σπερς δεν κράτησαν μόνο τον Λέοναρντ. Έδωσαν πολλά στον Λέοναρντ για να ηγηθεί της ομάδας τα επόμενα χρόνια, παράλληλα, όμως, έπεισαν τους Τιμ Ντάνκαν και Μανού Τζινόμπιλι να παίξουν ακόμα ένα χρόνο μπάσκετ! Η παρέα που έχει… σαρώσει την τελευταία 15ετία θα έχει την ευκαιρία να δώσει ακόμα μία παράσταση. Ο Ντάνκαν είπε σχετικά γρήγορα το “ναι” και μάλιστα ήταν στην ομάδα… που κλήθηκε να πείσει τον ΛαΜάρκους Όλντριτζ, όπως αναφέρουμε και πιο πάνω. Κι όχι άδικα. Γνωρίζει κι ο ίδιος το πόσο δυνατοί θα είναι οι Σπερς κάτω από τα καλάθια με τον πρώην φόργουορντ/σέντερ των Μπλέιζερς, σε συνδυασμό με τη δική του εμπειρία και την αναμφισβήτητη ποιότητά του. Ο Αργεντινός χρειάστηκε λίγο περισσότερο χρόνο. Πέρασε έντονα από το μυαλό του να πει “αντίο” στα παρκέ, εν τέλει όμως έστειλε μήνυμα πως συνεχίζει! Μήνυμα χαράς προς τους φίλους των Σαν Αντόνιο Σπερς, μήνυμα… τρόμου για τους αντιπάλους. Η big 3 συνεχίζει, αφού ο Τόνι Πάρκερ (σ.σ. εξαιρετικά σημαντικός για τη λειτουργία της ομάδας) ήταν... δεσμευμένος και δεν τέθηκε θέμα αποχώρησης.

Ο Ντάνκαν δύσκολα δεν θα έμενε γι’ ακόμα μία σεζόν στους αγαπημένους του Σπερς. Μόνο που τη σεζόν που ακολουθεί, η παρουσία των Όλντριτζ και Γουέστ του προσφέρουν κάτι που δεν είχε τα προηγούμενα χρόνια. Ο Τιμ είχε να δει τέτοιους ψηλούς στο πλευρό του από την εποχή που με τον Ντέιβιντ Ρόμπινσον σχημάτισαν ένα από τα κορυφαία “δίδυμα” της ιστορίας του ΝΒΑ. Τα επόμενα χρόνια δίπλα του είχε παίκτες όπως ο Ράσο Νεστέροβιτς, ο Φαμπρίτσιο Ομπέρτ, ο Τιάγκο Σπλίτερ ή ο Ναζρ Μοχάμεντ. Τίμιοι, αλλά… Όχι ότι οι Σπερς δεν είχαν αποτελέσματα με τους παραπάνω σέντερ. Πλέον, όμως, με την παρουσία του Όλντριτζ ανεβαίνουν επίπεδο!

ΡΟΣΤΕΡ ΜΕ "ΕΡΓΑΛΕΙΑ"
Η Big 3 συνεχίζει. Οι Όλντριτζ, Γουέστ & Μαριάνοβιτς μετακομίζουν στον Σαν Αντόνιο, αλλά δεν είναι μόνο αυτοί. Το ρόστερ των Σπερς διαθέτει παίκτες που μπορούν να δώσουν λύσεις ερχόμενοι από τον πάγκο κι είναι δεδομένο πως θ' αποκτηθούν κι άλλοι. Ήδη τα "Σπιρούνια" πήραν τον Ρέι ΜακΚάλουμ από τους Σακραμέντο Κινγκς, προκειμένου να υπάρξει... βάθος στις θέσεις των γκαρντ. Επίσης υπάρχουν ακόμα οι πολύπειροι Μπορίς Ντιαό και Ματ Μπόνερ, ενώ παίκτης των Σπερς θα συνεχίσει να είναι κι ο Ντάνι Γκριν, ο οποίος πολλάκις έχει αποδειχθεί παίκτης "κλειδί" με το εξαιρετικό μακρινό του σουτ. Προσθέστε ακόμα τους Κάιλ Άντερσον, Πάτι Μιλς και Ρέτζι Γουίλιαμς... Γεμάτο ρόστερ.

ΓΚΡΕΓΚ ΠΟΠΟΒΙΤΣ
Ωραία όλα αυτά. Πάντα, όμως, χρειάζεται κι ένας σπουδαίος προπονητής. Εκείνος που θα βρει την κατάλληλη το κατάλληλο… τρικ και θα ξεμπλοκάρει την ομάδα του. Κι οι Σπερς έχουν την ευτυχία να βλέπουν εδώ κι αρκετά χρόνια στον πάγκο τους έναν εκ των κορυφαίων του είδους. Τον Γκρεγκ Πόποβιτς! Ο τελευταίος συνεχίζει σταθερά στο Σαν Αντόνιο κι είναι δεδομένο πως θ’ αποτελέσει εκ νέου μεγάλο πλεονέκτημα για τους Σπερς. Σημαντικό “όπλο” για τα… Σπιρούνια θα είναι η ρακέτα τους, όπως είπαμε παραπάνω. Γενικά το ρόστερ τους δείχνει να μην έχει το παραμικρό κενό, με όλες τις… τρύπες να καλύπτονται η μία μετά την άλλη. Πάντα, όμως, χρειάζεται ένας καλός καπετάνιος κι οι Σπερς τον έχουν. Είναι ο Πόποβιτς, δηλαδή ένας από τους καλύτερους τεχνικούς στην ιστορία του ΝΒΑ.

 

Τελευταία Νέα