Τελικά ο Λάσο είναι καλός προπονητής;

Τελικά ο Λάσο είναι καλός προπονητής;

bet365

Το G-Weekend Journal γράφει για τον Πάμπλο Λάσο. Τον… αντιτουριστικό προπονητή της Ρεάλ Μαδρίτης, ο οποίος δεν γεμίζει το μάτι των περισσότερων, αλλά η ομάδα του παίζει το καλύτερο μπάσκετ στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια!

Το να πάρει η Ρεάλ Μαδρίτης ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο δεν είναι είδηση. Μην ξεχνάτε πως μιλάμε για ένα τεράστιο κλαμπ, ίσως το μεγαλύτερο στον πλανήτη. Την ομάδα με τα περισσότερα Τσάμπιονς Λιγκ και τα πιο ευρωπαϊκά στο μπάσκετ! Κι όμως. Οι Μαδριλένοι έπρεπε να περιμένουν αρκετό καιρό ώστε να πανηγυρίσουν στο μπάσκετ κι εκείνος που κατάφερε να τους οδηγήσει ξανά στην κορυφή της Ευρώπης είναι ο Πάμπλο Λάσο.

Ναι, δεν σου γεμίζει το μάτι. Ναι, τον έχουν κατηγορήσει πολλοί μετά τις αποτυχίες των τελευταίων ετών. Μήπως, όμως, δεν είναι αποτυχημένος; Ποιος μπορεί να τον κατηγορήσει; Θέλετε να δούμε τι κατάφερε φέτος η Ρεάλ Μαδρίτης;

Έφτασε αθόρυβα μέχρι το Final 4 της Ευρωλίγκα, το οποίο φέτος φιλοξένησε η ίδια στο “σπίτι” της. Αθόρυβα μεν, αλλά με πολύ καλό μπάσκετ. Και δεν το λέμε εμείς. Οι αριθμοί μιλούν: Η Ρεάλ μέτρησε στην κορυφαία διοργάνωση της Ευρώπης 86.3 πόντους, 34.9 ριμπάουντ, 21.46 ασίστ και 9.53 λάθη κατά μέσο όρο. Θέλετε και ποσοστά; 53.4% στα δίποντα & 38.4% στα τρίποντα! Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η ομάδα του Πάμπλο Λάσο έφτασε στις νίκες με εμφατικό τρόπο και κυριαρχούσε στα παρκέ.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι αριθμοί. Δείτε για παράδειγμα τον τρόπο που η Ρεάλ Μαδρίτης κατάφερε να φτάσει για πρώτη φορά στην κορυφή μετά το 1995. Πολύ εύκολη νίκη επί της Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ στον ημιτελικό του F4 και… περίπατος κόντρα στον Ολυμπιακό στον μεγάλο τελικό. Τι έκανε δηλαδή ο Λάσο; “Καθάρισε” τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς και στο πιο κρίσιμο ματς της σεζόν κατάφερε να… διαλύσει όλα τα πλάνα των “ερυθρόλευκων”, κυρίως στην επίθεση, με τον Βασίλη Σπανούλη λόγου χάρη να μένει μόλις στους 3 πόντους!

Και το βραβείο του κορυφαίου προπονητή της Ευρωλίγκας, στα χέρια του Πάμπλο Λάσο!

«Στο Λονδίνο ο Ολυμπιακός ήταν πιο ώριμη ομάδα από μας. Στο Μιλάνο είχαμε φτάσει με προβλήματα και χάσαμε στην παράταση. Φέτος ήμασταν πιο ομάδα. Εξελιχθήκαμε με τον καιρό και ήταν η στιγμή μας», είχε δηλώσει ο τεχνικός της Ρεάλ Μαδρίτης, λίγες ημέρες μετά την κατάκτηση της Ευρωλίγκας.

Όσο για την εντός συνόρων παρουσία της Ρεάλ, οι Μαδριλένοι έκαναν… περίπατο και στο πρωτάθλημα. Ολοκλήρωσαν την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος με ρεκόρ 27-7 και στα playoffs δυσκολεύτηκαν μεν κόντρα στη Βαλένθια, αλλά στη σειρά των Τελικών με τη Μπαρτσελόνα ήταν άκρως εντυπωσιακοί! “Σκούπα” επί της ομάδας του Τσάβι Πασκουάλ, με τη Ρεάλ να βάζει 100 πόντους στο δεύτερο ματς (100-80) και να περνάει με 85-90 από τη Βαρκελώνη στο Game 3.

Και το βραβείο του κορυφαίου προπονητή της Ισπανίας, στα χέρια του Πάμπλο Λάσο!

ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΤΕΛΙΚΟ & ΤΙΤΛΟ!
Φέτος ήταν η χρονιά της. Η Ρεάλ Μαδρίτης κατέκτησε τα πάντα εντός κι εκτός συνόρων, αλλά δεν είναι μόνο η αγωνιστική περίοδο που ολοκληρώθηκε πριν από μερικές ημέρες. Οι Μαδριλένοι πραγματοποιούν εντυπωσιακή πορεία τα τρία τελευταία και γενικά από το 2011 κι έπειτα έχουν μπει σε τροχιά επιτυχιών. Με τον Λάσο, δηλαδή, στο… τιμόνι, η Ρεάλ σηκώνει συνεχώς τίτλους. Ο 47χρονος προπονητής έχει ήδη κατακτήσει 1 Ευρωλίγκα (2015), 2 Πρωταθλήματα (2013, 2015), 3 Κύπελλα (2012, 2014, 2015) και 3 Supercopa (2012, 2013, 2014), ενώ έχει οδηγήσει την ομάδα σε τρεις τελικούς Final 4. ΟΚ, έπεσε θύμα έκπληξης όταν έχασε από τον Ολυμπιακό στο Λονδίνο και από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στο Μιλάνο.

Αλήθεια, όμως, πόσο εύκολο να πάει μία ομάδα σε τρεις σερί τελικούς Ευρωλίγκας; Παίζοντας μάλιστα πολύ καλό μπάσκετ όλα αυτά τα χρόνια;! Είτε σε κάποιους αρέσει, είτε όχι, η ομάδα του Πάμπλο Λάσο παίζει το καλύτερο μπάσκετ στην Ευρώπη τα τρία τελευταία χρόνια. Και δεν είναι run n’ gun. Είδατε πως στον φετινό τελικό με τον Ολυμπιακό η Ρεάλ είχε πλάνο, εγκλώβισε τους “ερυθρόλευκους” και κατάφερε να φτάσει εύκολα στην κορυφή της Ευρώπης!

ΕΧΕΙ ΛΕΦΤΑ, ΑΛΛΑ…
Η παραπάνω άποψη είναι υποκειμενική, αν και βασιζόμαστε σε αριθμούς. Κάποιος, όμως, θα μπορούσε να υποστηρίξει πως ο Πάμπλο Λάσο είναι δεδομένο πως θα κάνει τη συγκεκριμένη πορεία, καθώς έχει στα χέρια του ένα εξαιρετικά πλούσιο μπάτζετ, με πληθώρα λύσεων σε όλα τις θέσεις. ΟΚ, δεκτό. Μήπως, όμως, δεν είχε λεφτά ο Τσάβι Πασκουάλ, ο οποίος έμεινε εκτός από το Final 4 με πλεονέκτημα έδρας και γενικά από τον τίτλο του 2010 στο Παρίσι κι έπειτα δεν έχει πετύχει τίποτα; Μήπως δεν είχε μεγάλο μπάτζετ η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, που έχει… βαρεθεί να χάνει από τον Ολυμπιακό στα κρίσιμα ματς; Ή μήπως δεν είχαν λεφτά οι τούρκικες ομάδες, όπως η Αναντολού Εφές του Ντούσαν Ίβκοβιτς κι η Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Ναι, ο Πάμπλο Λάσο είναι… αντιτουριστικός. Ναι, σε πολλούς δεν γεμίζει το μάτι. Το συμπέρασμα, όμως, είναι πως πρόκειται για έναν πραγματικά καλό προπονητή, που έχει την τύχη να διαχειρίζεται έναν τεράστιο σύλλογο κι ένα μεγάλο μπάτζετ και το γεγονός αυτό κάνει ακόμα πιο σημαντικό αυτό που έχει πετύχει την τελευταία τριετία.

ΤΑΜΠΑΚ-ΜΑΤΕΟ
Φυσικά ο Πάμλο Λάσο δεν είναι μόνος του. Κανένας επιτυχημένος προπονητής δεν είναι μόνος του. Πάντα υπάρχουν κι αξιόλογοι συνεργάτες. Συνεργάτες, όχι βοηθοί, καθώς η προσφορά τους είναι εξίσου σημαντική, όσο εκείνη του εκάστοτε head coach. Στην προκειμένη περίπτωση, στο πλευρό του Λάσο βρίσκονται οι Ζαν Τάμπακ & Τσους Ματέο. Αμφότεροι έχουν εμπειρία ως πρώτοι προπονητές κι η προσφορά τους στη Ρεάλ είναι καθοριστική. Τόσο ο άλλοτε τεχνικός της Λαμποράλ Κούτσα (Τάμπακ), όσο κι ο άλλοτε προπονητής της Ουνικάχα Μάλαγα (Ματέο) συνεργάζονται με τον Λάσο και το αποτέλεσμα είναι η εντυπωσιακή Ρεάλ Μαδρίτης που βλέπουμε στο παρκέ.

*Το 2014 ο Σέρχιο Γιουλ είχε πει: «Δεν καταλαβαίνω γιατί αμφισβητείται ο Λάσο; Είναι ο ίδιος άνθρωπος με εκείνον που μας οδήγησε στο στιλ του παιχνιδιού που έχουμε και αποθέωσε όλη η Ευρώπη. Πέρυσι κάναμε κάποια πράγματα πολύ καλά και θεωρώ ότι αυτό το project πρέπει να συνεχιστεί. Δεν χρειάζεται να τρελαθούμε». Κάτι ήξερε. Ένα χρόνο μετά, η Ρεάλ έχει κατακτήσει ΤΑ ΠΑΝΤΑ!

 

Τελευταία Νέα