Η αρπαγή του Ζέσους

Η αρπαγή του Ζέσους

bet365

Η «Record» το αποκάλεσε ως «το μεγάλο κόλπο». Ο πρόεδρος της Σπόρτινγκ βρήκε οικονομικό συμπαραστάτη απ' την Ανγκόλα για να τον κάνει δικό του. Και ο Ζόρζε Ζέσους επέστρεψε στο σπίτι του, σοκάροντας την ποδοσφαιρική Πορτογαλία.

Η εφημερίδα «Record» της Πορτογαλίας το χαρακτήρισε ως «το μεγάλο κόλπο». Ένα «κόλπο» που είχε σχέδιο και πλάνο μηνών. Φημολογείται πως από τον περασμένο Δεκέμβριο ο πρόεδρος της Σπόρτινγκ Λισσαβόνας, Μπρούνο ντε Καρβάλιο, είχε πάρει χαρτί και στυλό και σχεδίαζε τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει στην μεγάλη «αρπαγή» και θα πείσει τον Ζόρζε Ζέσους να μετακομίσει από την μία πλευρά της πόλης στην άλλη. Εγχείρημα δύσκολο, αλλά γοητευτικό. Πολύ γοητευτικό.

Δύσκολο διότι τα χρήματα που θα χρειάζονταν γι' αυτή την κίνηση θα ήταν πολλά. Γοητευτικό γιατί το «χτύπημα» στην αιώνια αντίπαλο, Μπενφίκα, θα ήταν καίριο, εντυπωσιακό, σοκαριστικό, ντροπιαστικό. Ο συμπαραστάτης του πρώτου σκέλους, αυτού των χρημάτων, βρέθηκε στην Ανγκόλα. Σύμφωνα με όσα μετέδωσαν οι Πορτογάλοι, ο Μπρούνο ντε Καρβάλιο είχε την οικονομική στήριξη ενός επενδυτή από την Ανγκόλα και οι δυο τους πρότειναν στον Ζέσους πάγιες αποδοχές 10 εκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια, τα οποία σχεδόν θα διπλασιαστούν αν ο Πορτογάλος προπονητής καταφέρει να πιάσει τα μπόνους τίτλων. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο 61χρονος προπονητής μπορεί στην επόμενη τριετία να γίνει πλουσιότερος κατά 18 εκατομμύρια ευρώ. Εντυπωσιακό νούμερο.



Ο ίδιος ο Ζέσους υπήρξε ο συμπαραστάτης στην ολοκλήρωση του «μεγάλου κόλπου». Και όχι, τα χρήματα δεν έπαιξαν τον σημαντικότερο ρόλο. Δεν έχει ανάγκη ο Πορτογάλος από λεφτά. Θα μπορούσε να ζήσει άνετη ζωή ακόμα κι αν είχε σταματήσει την προπονητική του καριέρα. Δελεάστηκε όμως από την προοπτική να δείξει σε όσους τον αμφισβήτησαν κατά την εξαετή παρουσία του στην Μπενφίκα πως έκαναν λάθος. «Φτιάχτηκε» με την ιδέα να το κάνει μέσω του «εχθρού». Κι όσο κι αν μία τέτοια απόφαση μοιάζει μεγάλη, ο ίδιος δεν το σκέφτηκε περισσότερο από δύο 24ωρα. Μέσα του γνώριζε από το πρώτο κιόλας τηλεφώνημα της Σπόρτινγκ πως θα κάνει το βήμα που θα ξεσηκώσει θύελλα στην ποδοσφαιρική Πορτογαλία. Και το έκανε δίχως τύψεις.

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ Ο «SPECIAL ONE» ΤΟΥΣ
Από το 2009, όταν και ανέλαβε την Μπενφίκα, ο Ζόρζε Ζέσους ήταν αυτό που λέμε «ο άνθρωπος της διοίκησης». Πουλούσε ακριβά, έβρισκε τους επόμενους σε τιμές ευκαιρίας, τους αξιοποιούσε, τους έβγαζε στην αγορά, τους πουλούσε κι αυτούς και πάλι απ' την αρχή. Ντι Μαρία, Κοεντράο, Ραμίρες, Νταβίντ Λουίζ. Όλα παιδιά του. Όλοι - κι άλλοι πολλοί - πουλήθηκαν και πουλήθηκαν ακριβά, γεμίζοντας τα ταμεία. Το έκανε κάθε καλοκαίρι και ξανά απ' την αρχή.



Την ίδια ώρα και παρά το σκεπτικό του «βγάζω περισσότερα απ' όσα βάζω», η ομάδα παρέμενε ανταγωνιστική. Είπαμε. Άνθρωπος της διοίκησης. Και λεφτά και αγωνιστικές επιτυχίες. Ο κόσμος όμως, σε όλες τις χώρες, σε όλες τις ομάδες, σκέφτεται διαφορετικά απ' τη διοίκηση. Τον κόσμο τον νοιάζουν οι νίκες, οι τίτλοι, οι επιτυχίες. Δεν ενδιαφέρεται για τις πωλήσεις και το πόσα λεφτά θα μπουν στα ταμεία. Ο κόσμος λοιπόν, παρά τα δύο πρωταθλήματα, το ένα Κύπελλο, τα πέντε Λιγκ Καπ και τους δύο - χαμένους - τελικούς του Europa League, ποτέ δεν έβαλε στην καρδιά του τον Ζέσους. «Λούζερ» τον ανέβαζαν, «λούζερ» τον κατέβαζαν. Του χρέωναν τους δύο σερί χαμένους τελικούς του Europa. Του χρέωναν το χαμένο πρωτάθλημα με την μόλις μία ήττα. Του χρέωναν ό,τι άσχημο συνέβαινε στη Λισσαβόνα.

ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
Ο Ζέσους θα μπορούσε να φύγει από τις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας. Και θα μπορούσε να το κάνει για το εξωτερικό. Μετά τα δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα που πήρε με την Μπενφίκα, είχε στο συρτάρι του προτάσεις από παντού. Άγγλοι, Ισπανοί, Ιταλοί, Τούρκοι του χτύπησαν την πόρτα. Η Πορτογαλία και η Λισσαβόνα όμως είναι ο κόσμος του και έχει δηλώσει πως δεν θέλει να φύγει ποτέ από εκεί.

Η Σπόρτινγκ του έδωσε τη δυνατότητα της αλλαγής και μάλιστα δίχως να αλλάξει όχι μόνο πόλη, αλλά ούτε καν σπίτι. Του προσφέρει όμως και κάτι ακόμα, πιο σημαντικό απ' οτιδήποτε άλλο. Αγάπη. Αγάπη ξανά. Το. χουνέρι που έκανε στη Μπενφίκα, την οποία άφησε στα κρύα του λουτρού, αποτελεί από μόνο του κίνητρο για να τον λατρέψουν οι «πράσινοι» της πόλης. Το γεγονός πως από τις ακαδημίες της ομάδας ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα αποτελεί τη. γαρνιτούρα της ιστορίας.

Άλλωστε, ο Μπρούνο ντε Καρβάλιο ήξερε πολύ καλά και τι έλεγε και τι εννοούσε και προς τα πού τα. έλεγε τα λόγια του, όταν πήρε την υπογραφή του Ζέσους. «Ήταν πάντα δικό μας παιδί. Από εδώ ξεκίνησε και εδώ καταλήγει. Ποτέ δεν έγινε άνθρωπος άλλων. Ο Ζόρζε Ζέσους αγαπούσε πάντα την Σπόρτινγκ Λισσαβόνας και ήρθε η ώρα να επιστρέψει στο σπίτι του. Τον καλοσωρίζουμε και του ευχόμαστε καλή επιτυχία με την ομάδα μας. Την ομάδα του», είπε, την ίδια ώρα που στην επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας αναρτήθηκε μια φωτογραφία του από νεαρή ηλικία, με την λεζάντα: «Καλωσόρισες σπίτι, Ζόρζε Ζέσους».

 

Τελευταία Νέα