Μπούργος: Βόλτα στην μαγική, γοτθική πόλη της Ισπανίας! (pics & vid)

Κάτια Πετροπούλου
Μπούργος: Βόλτα στην μαγική, γοτθική πόλη της Ισπανίας! (pics & vid)

bet365

Το G-Weekend έκανε βόλτα στα στενά του Μπούργος και παρουσιάζει τις ομορφιές της ιστορικής και γραφικής πόλης της Βόρειας Ισπανίας.

Το gazzetta.gr βρέθηκε παρέα με την ΑΕΚ στην Ισπανία, για το παιχνίδι με την Μπούργος, μπόρεσε, όμως, και ξέκλεψε λίγο χρόνο, για μια βόλτα στην ιστορική πρωτεύουσα της Καστίλης.

Το Μπούργος ιδρύθηκε το 884 ως φυλάκιο του Αστούριες και μέχρι το 1560 ήταν πρωτεύουσα, πριν την Μαδρίτη. Βρίσκεται στην αυτόνομη κοινότητα Καστίλης και Λεόν, είναι σε υψόμετρο 800 μέτρων και αριθμεί περίπου 175.000 κατοίκους.

Είναι περίπου τρεις ώρες δρόμος από το αεροδρόμιο της Μαδρίτης, «Barajas Adolfo Suárez», και η διαδρομή από το ξενοδοχείο «Abba Burgos» που διέμενε η αποστολή, μέχρι τον περίφημο κι επιβλητικό Καθεδρικό Ναό, αλλά και το κέντρο, περιλάμβανε κατά κύριο λόγο πεζοδρόμους, όπως το πλακόστρωτο Calle den Fernan Gonzalez, και πολλά ιστορικά κτίρια (ως επί το πλείστον χωρίς μπαλκόνια), τα οποία στην πλειοψηφία τους τα διέκρινε ο γοτθικός ρυθμός και η πόλη θύμιζε κυριολεκτικά μια άλλη, μεσαιωνική εποχή. Ακόμα και τα... δέντρα, ήταν σε αυτό το στυλ, ενώ στους δρόμους διάσπαρτα συναντούσες διάφορα αγάλματα.

Οι ρυθμοί της πεντακάθαρης πόλης ήταν αρκετά ήσυχοι, σε σημείο που νόμιζες ότι ο κόσμος ήταν... εξαφανισμένος, μέχρι να βγεις στους κεντρικούς δρόμους, όπως στους Avenida del Cid Campeador, Calle Vitoria, Avenida del Arlanzon - meeting point των τριών αυτών μεγάλων δρόμων, το άγαλμα του εθνικού ήρωα της Ισπανίας Ροδρίγο Ντίαζ δε Βιβάρ, ευρέως γνωστός ως Ελ Σιντ - και στη γέφυρα Puente de San Pablo, που είναι πάνω από τον ποταμό Αρλανθόν, και βγάζει στον επίσης κεντρικό δρόμο Calle de Valladolid.

Τα ωράρια των περισσότερων καταστημάτων κυμαίνονταν από τις 10:00 μέχρι τις 14:00 και από τις 17:00 μέχρι τις 20:00, από την Δευτέρα έως την Παρασκευή, ενώ ακόμα και οι τράπεζες δεν άνοιγαν, αν δεν πήγαινε 10:00! Ο φωτισμός δεν ήταν ποτέ έντονος στα μαγαζιά (πέρα από π.χ. τις γνωστές αλυσίδες ρούχων), ενώ το ποδήλατο και το ηλεκτρικό πατίνι είχαν την τιμητική τους και τα οποία ήταν ιδανικά για μια βόλτα στα πάρκα Paseo del Espolón και Paseo de la Isla και στις πλατείες Plaza Rey San Fernando (είναι μπροστά από τον Καθεδρικό Ναό) και Plaza Mayor (βρίσκεται δυο - τρία στενά αριστερά του Καθεδρικού Ναού).

Στους δρόμους Paloma, Sobrereria, Diego Porcelos, Llana de Adentro, Llana de Afuera, Cardenal Segura, Lain Calvo, San Lorenzo και Huerto del Rey που είναι όλοι τριγύρω από τις προαναφερθείσες πλατείες, δεσπόζουν διάφορα μαγαζιά, ταβέρνες και καφετέριες για να απολαύσεις ένα ωραίο φαγητό, ισπανικά εδέσματα και εκλεκτά κρασιά. Αρκεί να δώσεις προσοχή στα ωράριά τους, καθώς, όπως ειπώθηκε, εκεί έχουν τους δικούς τους ρυθμούς!

Σε περίπτωση που επισκεφτείτε αυτή τη μαγική πόλη το χειμώνα, να είστε καλά... εξοπλισμένοι, καθώς κάνει κρύο - μπορεί να πετύχετε και χιόνι - και να μην παραλείψετε να συνδυάσετε το ταξίδι σας με έναν αγώνα της μπασκετικής ομάδας, Σαν Πάμπλο Μπούργος - για να δείτε την «θέρμη» των οπαδών της!

Καθεδρικός Ναός Μπούργος (Catedral de Burgos)

Είναι αφιερωμένος στην Παναγία (Santa Maria) και είναι διάσημος για το μεγάλο του μέγεθος και τη μοναδική αρχιτεκτονική. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1221 και άρχισε να χρησιμοποιείται ως εκκλησία εννέα χρόνια αργότερα, αλλά οι εργασίες συνέχισαν με διαλείμματα, μέχρι το 1567. Είναι κτισμένος κυρίως σε γαλλικό γοτθικό ρυθμό, αν και έχουν προστεθεί έργα τέχνης αναγεννησιακού ρυθμού τον 15ο και 16ο αιώνα. Στις 31/10/1984 ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. Η κύρια πρόσοψη είναι παρόμοια με αυτή των καθεδρικών του Παρισίου και της Ρεμς. Αποτελείται από τρεις εισόδους και έχει δύο πλάγιους πύργους. Οι απότομοι οβελοί είναι γερμανικής επιρροής και είναι έργο του Χουάν δε Κολόνια. Έχει το το «Παπαμόσκας», ένα αρθρωτό άγαλμα, το οποίο ανοίγει το στόμα του με το χτύπο των καμπανών κάθε ώρα, αλλά και τον τάφο του Ελ Σιντ και της συζύγου του, Ντόνια Χιμένα.

Ελ Σιντ (El Cid)

Ο Ροντρίγκο Ντίαζ δε Βιβάρ ήταν Καστιλιάνος ευγενής και στρατιωτικός ηγέτης στη μεσαιωνική Ισπανία. Ήταν κατακτητής και τρομερός ξιφομάχος και γι' αυτό το λόγο οι Μαυριτανοί τον αποκαλούσαν Ελ Θιντ (ή Ελ Σιντ), που σήμαινε ο «Άρχοντας» (πιθανώς από το αραβικό αλ-σαΐντ), και οι χριστιανοί «El Campeador»(Ελ Καμπεαδόρ), που αποδιδόταν στον «Εξαιρετικό Πολεμιστή» ή «Αυτόν που ξεχωρίζει στο πεδίο της μάχης». Γεννήθηκε στο Βιβάρ, μια πόλη κοντά στο Μπούργος, αλλά μεγάλωσε κι εκπαιδεύτηκε στο Μπούργος. Μετά τον θάνατό του, έγινε ο πιο τιμημένος εθνικός ήρωας της Καστίλης και ο πρωταγωνιστής του πιο σημαντικού μεσαιωνικού ισπανικού επικού ποιήματος, με τίτλο «Άσμα του Ελ Σιντ». Στην Plaza Mio Cid, που περνούν οι δρόμοι Puente de San Pablo, Avenida del Arlanzon και Calle Vitoria βρίσκεται το άγαλμά του.

Γήπεδο «Coliseum»

Είναι το γήπεδο της μπασκετικής ομάδας, Σαν Πάμπλο Μπούργος, και έχει χωρητικότητα 9.352 θεατών. Μέχρι πρότινος ονομαζόταν Plaza de Toros de Burgos και χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα για ταυρομαχίες. Το 2015 τοποθετήθηκε οροφή στο γήπεδο, προκειμένου να γίνει κλειστό και να αγωνίζεται η ομάδα εκεί. Η εθνική Ισπανίας έχει δώσει δύο φιλικά εκεί με Βενεζουέλα και Ανγκόλα, αλλά κι έναν αγώνα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου με την Σλοβενία (26/11/17, 92-84). Το πρώτο επίσημο παιχνίδι της Σαν Πάμπλο Μπούργος παίχθηκε στο παρκέ του «Coliseum» στις 01/10/2017 με αντίπαλο την Τενερίφη (65-81), μπροστά σε 8.817 θεατές. Πλέον, κάθε παιχνίδι στο γήπεδο της Μπούργος είναι γιορτή, με την ομάδα να κάνει διάφορες δραστηριότητες, για να κρατήσει κοντά τον κόσμο της. Τα γραφεία της ομάδας είναι στην οδό Calle Juan Albarellos 2, κοντά στον κεντρικό δρόμο Avenida del Cid Campeador.

Διαδρομή του Αγίου Ιακώβου (Camino de Santiago)

Το Μπούργος βρίσκεται πάνω στην διαδρομή του Αγίου Ιακώβου, που οδηγεί στον Καθεδρικό Ναό του Σαντιάγο δε Κομποστέλα (Santiago de Compostela). Είναι από τους πιο σημαντικούς δρόμους προσκυνήσματος και η διαδρομή αυτή αναγνωρίστηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO το 1985. Σύμφωνα με το θρύλο, το Κομποστέλα προέρχεται από το λατινικό Campus Stellae, που σημαίνει «πεδιάδα των αστεριών», το μέρος όπου ήταν θαμμένος ο Άγιος Ιάκωβος.

Μιραδόρ δελ Καστίγιο (Mirador del Castillo)

Ακόμα ένα ιστορικό σημείο του Μπούργος, στο οποίο όταν ανέβεις, μπορείς να θαυμάσεις την πόλη σε πανοραμική θέα!

Εμείς, δυστυχώς, τα δύο τελευταία δεν καταφέραμε να τα κάνουμε. Την επόμενη φορά!

 

Τελευταία Νέα