Κάρτα Υγείας Αθλητή: Πότε δίνεται και σε ποιο επίπεδο είναι η Ελλάδα στην πρόληψη;

Παναγιώτης Δαλαταριώφ
Κάρτα Υγείας Αθλητή: Πότε δίνεται και σε ποιο επίπεδο είναι η Ελλάδα στην πρόληψη;

bet365

Συχνά πυκνά ακούμε ότι κάποιος αθλητής έχει εξασφαλίσει την Κάρτα Υγείας του. Αλήθεια σε ποιο επίπεδο είναι η χώρα μας όσον αφορά στην πρόληψη; Ποια τα κριτήρια κάποιου για να αθληθεί; Ο Αντώνης Λεμονής μάς λύνει κάθε απορία μέσω του Gazzetta Weekend Journal.

Τον Αντώνη Λεμονή θα τον βρεις κάθε Σαββατοκύριακο σε κάποια γήπεδο της Football League, της Γ' Εθνικής ή στα τοπικά. Στο ιατρείο του θα συναντήσεις ποδοσφαιριστές από όλες τις κατηγορίες.

Άλλοι θα έχουν πάει εκεί για να πάρουν το πιστοποιητικό ότι είναι καλά στην υγεία τους, άλλοι θα έχουν κάποιο πρόβλημα...

Το σίγουρο είναι πως εκείνος είναι εκεί για να εξασφαλίσει πως η υγεία τους είναι σε καλά χέρια.

Μέσω του Gazzetta Weekend Journal, ο Αντώνης Λεμονής στέκεται στην εξέλιξη της πρόληψης στον αθλητισμό στη χώρα μας, αναφέρεται στο επίπεδο που βρίσκεται η ελληνική κοινωνία σήμερα και μας μιλάει για την Κάρτα Υγείας.

Ποια η ενασχόλησή σας με το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό;

Έχω μακρόχρονη εμπειρία σε Αθλητιατρικά ζητήματα καθώς συμμετέχω σε αθλητικές εκδηλώσεις από το 2000 έως σήμερα σε Εθνικό και Διεθνές επίπεδο. Παράλληλα είμαι επιστημονικός συνεργάτης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ). Διατελώ πρόεδρος και σύμβουλος της υγειονομικής επιτροπής Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πειραιά (Ε.Π.Σ.Π.) και είμαι υπεύθυνος Ιατρικής Κάλυψης αθλητικών δραστηριοτήτων σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, σε αγώνες ομάδων Ε.Π.Ο. ενώ διατελώ και καθήκοντα ως Ομοσπονδιακός Ιατρός. Κάποιες από τις διοργανώσεις που παρευρέθηκα το τελευταίο διάστημα είναι το European Youth Olympic Festival στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν το Μπακού, οι Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες που διεξήχθησαν στην Πάτρα, το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πολεμικών Τεχνών στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας κλπ.

Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια τι έχει αλλάξει στην πρόληψη πάνω στον αθλητισμό και δη στο ποδόσφαιρο;

Πλέον η ιατρική κάλυψη στα αθλητικά γεγονότα και στους αγώνες των αθλημάτων γίνεται από εξειδικευμένους ιατρούς που έχουν πιστοποιηθεί και έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια και ημερίδες της αθλητιατρικής εταιρίας Medic Sports και έχουν την κατάλληλη εμπειρία, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε κάθε τύπου περιστατικό και τραυματισμό που μπορεί να προκύψει σ’ έναν αθλητικό αγώνα.

Τι απαιτείται για να βγει ένα πιστοποιητικό παίκτη;

Το πιστοποιητικό υγείας του αθλητή θεωρείται πλέον σύμφωνα με το νόμο η κάρτα υγείας του αθλητή, ο οποίος πρέπει να πάει σε εξειδικευμένο και πιστοποιημένο από το Ε.Κ.Α.Ε. ιατρό για την έκδοση της. Για να βγει ένα πιστοποιητικό υγείας ενός παίχτη είναι απαραίτητη μια σειρά ιατρικών εξετάσεων. Δημιουργείται προσωπικός φάκελος του αθλητή, ο οποίος περιέχει το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό του, τον κλινικό έλεγχο, που περιλαμβάνει εξέταση των ζωτικών σημείων, οξυμετρία, ακρόαση, μέτρηση αρτηριακής πίεσης κλπ. και την καρδιολογική εξέταση του με αποτελέσματα από ηλεκτροκαρδιογράφημα, το οποίο είναι η βασικότερη εξέταση καρδιολογίας. Αν ο ιατρός κρίνει πως χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση ο αθλητής, τότε τον παραπέμπει για πρόσθετες ιατρικές εξετάσεις. Μετά τον έλεγχο των ανωτέρω υπογράφεται η Κάρτα Υγείας του αθλητή την οποία σύμφωνα με την υπουργική απόφαση του Υπουργείου Υγείας και του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, κάθε αθλητής θα πρέπει να έχει στην κατοχή του, είναι υποχρεωτική και αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους σε προπονήσεις και αγώνες.

Ποιο είναι / ήταν το πιο σύνηθες περιστατικό;

Το πιο σύνηθες περιστατικό σ’ έναν αγωνιστικό χώρο είναι οι θλάσεις, οι κακώσεις ποδοκνημικής και οι κακώσεις γονάτου.

Το ποιο σοβαρό περιστατικό που έχετε αντιμετωπίσει;

Τα πιο σοβαρά περιστατικά θεωρούνται ουσιαστικά οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Αυτό που ονομάζει ο κόσμος, το γνωστό, γύρισμα της γλώσσας.

Το επίπεδο της κατηγορίας παίζει ρόλο στα ιατρικά κριτήρια που πρέπει να πληροί κάποιος;

Πλέον, οι ακαδημίες ποδοσφαίρου και η εκμάθηση ποδοσφαίρου στην Ελλάδα έχει φτάσει σε καλό, ικανοποιητικό και υψηλό επίπεδο, έτσι ώστε να βλέπουμε καλούς, τεχνικούς ποδοσφαιριστές στις μικρές κατηγορίες. Όταν έχεις καλούς ποδοσφαιριστές, που έχουν μάθει σωστά, από μικροί, το άθλημα που ονομάζεται ποδόσφαιρο, έχεις και λιγότερους τραυματισμούς. Οι πιο σοβαροί τραυματισμοί παρατηρούνται σε ανθρώπους οι οποίοι είναι αρκετά ερασιτέχνες στο ποδόσφαιρο, είτε στους χώρους που πηγαίνουν και νοικιάζουν για να παίζουν, είτε στις πολύ μικρές κατηγορίες. Γι’ αυτό το λόγο βλέπουμε σε παιχνίδια της Superleague ότι ο ιατρός μπορεί να μπει μία, το πολύ δύο φορές στον αγωνιστικό χώρο για πιθανό τραυματισμό, ενώ στις μικρότερες κατηγορίες ο ιατρός είναι ο πρωταγωνιστής και μπαίνει αρκετές φορές στον αγωνιστικό χώρο για τις πρώτες βοήθειες και υπάρχει διακοπή του αγώνα. Εν κατακλείδι, όσο πιο καλό είναι το επίπεδο των αθλητών τεχνικά και ποδοσφαιρικά, τόσο λιγότερους τραυματισμούς έχουμε.

Το επίπεδο των γιατρών στα τοπικά ποιο είναι;

Οι ιατροί της ΕΠΣΠ είναι ιατροί κανονικοί και όχι τραυματιοφορείς ή διασώστες, όπως ισχύει αλλού και παρευρίσκονται στους αγώνες με το απαραίτητο ιατροφαρμακευτικό υλικό και εξοπλισμό. Δεν αφήνουν κανένα κόμιστρο στην ΕΠΣΠ και σε επιτροπές της και η υγειονομική επιτροπή της ΕΠΣΠ δεν εμπορεύεται κανένα ιατροφαρμακευτικό υλικό στους ιατρούς.

Photos credits: Ιωάννης Μητσόπουλος

 

Τελευταία Νέα