Λίβερπουλ: Τα 10 σούπερ ρεκόρ που κυνηγά στο 2020 (pics & vid)

Κωνσταντίνος Κωλαΐτης
Λίβερπουλ: Τα 10 σούπερ ρεκόρ που κυνηγά στο 2020 (pics & vid)

bet365

Νέα χρονιά, νέα δεκαετία και η σαρωτική Λίβερπουλ βρίσκεται καθ’οδόν για να σπάσει όποιο… εύθραυστο και μη ρεκόρ κυκλοφορεί στην Premier League.

Αν το 2019 ήταν η χρονιά της επιστροφής, σίγουρα το 2020 αποτελεί το έτος της απόλυτης καταξίωσης για την Λίβερπουλ. Το ξεχωριστό σύνολο του Γιούργκεν Κλοπ, μετά την πρωτοκαθεδρία στο ευρωπαϊκό κάδρο και την ασύλληπτη κούρσα για δύο, που βρήκε στο νήμα νικήτρια την Μάντσεστερ Σίτι πέρυσι, έχει ανατρέψει εμφατικά κάθε ισορροπία στο Νησί και σαρώνει, στο διάβα της για το πολυπόθητο πρωτάθλημα μετά από 30 χρόνια.

Ο πρώτος γύρος της σεζόν 2019/20 την βρήκε αήττητη, με 54 βαθμούς και το απόλυτο νικών πλην μιας ισοπαλίας στο ντέρμπι κόντρα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Σε νέα χρονιά, πλέον, οι Reds έκαναν ιδανικό ποδαρικό κόντρα στην Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και με ένα ματς λιγότερο, απέχουν 13 βαθμούς από την δεύτερη Λέστερ και 14 από την αμέσως επόμενη Σίτι. Και με τον αμείωτο ρυθμό που ακολουθούν, έχουν βάλει πλώρη μαζί με τον τίτλο να θέσουν στην κατοχή τους δέκα σπουδαία ρεκόρ, αφήνοντας το στίγμα τους στην αιωνιότητα της Premier League.

Καλύτερη εκκίνηση μετά από 21 παιχνίδια

Ημερομηνία ορόσημο: 11 Ιανουαρίου

Οι 58 βαθμοί στα πρώτα 20 ματς της σεζόν φέρνουν την Λίβερπουλ μπροστά από το πιο προσεχές ρεκόρ που μπορεί να σημειώσει. Να ξεπεράσει την Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδίολα από τη σεζόν 2017/18, όποτε και στο πρώτο μισό έπιασε τους 59 βαθμούς. Για να το καταφέρει, λοιπόν, χρειάζεται τη νίκη στο άκρως απαιτητικό παιχνίδι στην έδρα της Τότεναμ το βράδυ του Σαββάτου (11/1, 19:30). Ακόμα και με τον βαθμό της ισοπαλίας, βέβαια, θα έχει προσθέσει το όνομα της στην κορυφαία επίδοση, έστω και πλάι σε αυτό των Πολιτών.

Περισσότερες διαδοχικές εντός έδρας νίκες

Ημερομηνία ορόσημο: 24 Φεβρουαρίου

Τελευταία φορά που έχασε βαθμούς στο Άνφιλντ για το πρωτάθλημα, ήταν στις 30 Ιανουαρίου του 2019 απέναντι στην Λέστερ (1-1). Έκτοτε, η Λίβερπουλ νικά αδιαλείπτως εδώ και σχεδόν έναν χρόνο όταν παίζει στο σπίτι της, μετρώντας 18 σερί νίκες και απέχει τρεις ακόμα από το απόλυτο ρεκόρ, με τα ματς κόντρα σε Γιουνάιτεντ, Σαουθάμπτον και Γουέστ Χαμ (24/2) να έπονται. Προς το παρόν, το κατέχει η Μάντσεστερ Σίτι του Ρομπέρτο Μαντσίνι, με 20 νίκες από το 2011 ως το 2012.

Περισσότερες σερί νίκες

Ημερομηνία ορόσημο: 29 Φεβρουαρίου

Έφτασε δύο… ανάσες πριν από την επίτευξη νέου ρεκόρ, αλλά σταμάτησε στις 17 σερί νίκες με την ισοπαλία που απέσπασε στο «Ολντ Τράφορντ» κόντρα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Κι αυτό διότι, ξανά η Σίτι του Γκουαρδιόλα πέτυχε το άνευ προηγουμένου σερί των 18 νικών, από τον Αύγουστο ως τον Δεκέμβριο του 2017. Πλέον, η Λίβερπουλ μετρά 11 διαδοχικά νικηφόρα ματς και θα χρειαστεί ένα τελειωτικό ντεμαράζ, να νικήσει κατά σειρά Τότεναμ, Γιουνάιτεντ, Γουλβς, Γουέστ Χαμ, Λίβερπουλ, Νόριτς, Γουέστ Χαμ και το ματς με την Γουότφορντ στις 29 Φεβρουαρίου. Φυσικά, τέτοιο σερί σημαίνει σφράγισμα τίτλου.

Λιγότερες ήττες σε μια σεζόν

Ημερομηνία ορόσημο: Τέλος της σεζόν

Μόνος αντίπαλος, οι Invincibles από τη σεζόν 2003/04. Η Άρσεναλ του Βενγκέρ είναι η μοναδική ομάδα που στέφθηκε πρωταθλήτρια διατηρώντας το αήττητο και στα δικά της χνάρια βαδίζει και η φετινή Λίβερπουλ, μην έχοντας ακόμη γευτεί την ήττα στις πρώτες 20 αναμετρήσεις της.

Μεγαλύτερο αήττητο σερί

Ημερομηνία ορόσημο: 4 Απριλίου

Αναμενόμενα, οι Invincibles πέρα από τον τίτλο έπλασαν και ένα αμύθητο αήττητο σερί, το οποίο ξεκίνησε από την τελευταία αγωνιστική της προηγούμενης σεζόν (2002/03) και ολοκληρώθηκε στην 10η αγωνιστική της επόμενης (2004/05) με την ήττα από την Γιουνάιτεντ, 48 παιχνίδια αργότερα. Αυτή τη στιγμή, η Λίβερπουλ τρέχει με φόρα για να το προσεγγίσει, μετρώντας 37 σερί ματς αήττητη, με τελευταία της ήττα και μοναδική από τον Αύγουστο του 2018 εκείνη στο ντέρμπι από την Μάντσεστερ Σίτι (3/1/19, 2-1). Η μεγαλύτερη σύμπτωση; Αν παραμείνει αήττητη, θα έχει την ευκαιρία να σπάσει το ρεκόρ και πάλι απέναντι στους Πολίτες (4/4).

Περισσότερες μέρες χωρίς ήττα

Ημερομηνία ορόσημο: 24 Ιουνίου

Πακέτο με το προηγούμενο ρεκόρ πηγαίνει κι αυτή η επίδοση, η μετάφραση ουσιαστικά του αήττητου σε ημερολογιακά επίπεδο. Η Άρσεναλ είχε καταφέρει να μείνει αήττητη για 537 ημέρες. Πλέον, η Λίβερπουλ συμπλήρωσε έναν χρόνο μακριά από την ήττα στο ματς κόντρα στην Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και για να πιάσει και αυτήν την κορυφή, θα πρέπει να επαναλάβει το θαύμα. Να μείνει αήττητη, δηλαδή, ως το τέλος της σεζόν και να κάνει γλυκιά υπομονή ως τα μέσα Ιουνίου για να ξεπεράσει το φράγμα των Κανονιέρηδων.

Περισσότερες νίκες σε μια σεζόν

Ημερομηνία ορόσημο: Τέλος της σεζόν

Το κρατά η Σίτι, μετά τις πορείες-ρεκόρ που σημείωσε για 198 βαθμούς στο πέρας των τελευταίων δύο σεζόν. Το κοντέρ σταμάτησε στις 32 νίκες σε καθεμιά και η φετινή Λίβερπουλ έχει ήδη φτάσει τις 19, που σημαίνει ότι με 14 νίκες στα εναπομείναντα 18 παιχνίδια της, θα έχει κάνει δική της την καλύτερη επίδοση.

Περισσότερες εντός έδρας νίκες σε μια σεζόν

Ημερομηνία ορόσημο: Τέλος της σεζόν

Σε αυτή την περίπτωση, η Λίβερπουλ έχει τα φόντα για ένα μοναδικό και… μοναχικό ρεκόρ. Ποτέ καμία ομάδα δεν έχει καταφέρει να σημειώσει το απόλυτο νικών στο γήπεδο της και προς το παρόν η Λίβερπουλ δεν χάνει βαθμούς ούτε με αίτηση. Μόλις τέσσερις φορές μια πρωταθλήτρια τελείωσε τη σεζόν με 18/19 εντός έδρας κι αυτές ήταν η Τσέλσι του 2005/06, η Γιουνάιτεντ το 2010/11 και η Σίτι εις διπλούν, τις σεζόν 2011/12 και 2018/19.

Περισσότερες εκτός έδρας νίκες σε μια σεζόν

Ημερομηνία ορόσημο: Τέλος της σεζόν

Ο αντίκτυπος της πρωταθληματικής Σίτι εδώ και δύο χρόνια αποτυπώθηκε με ρεκόρ σε κάθε πεδίο. Αυτή τη φορά στα εκτός έδρας νικηφόρα ματς, με τους Πολίτες να έχουν πετύχει 16 νίκες σε 19 παιχνίδια την σεζόν 2017/18, βάζοντας δύσκολα σε κάθε μελλοντικό επίδοξο «δαμαστή» του. Πάντως, η φετινή Λίβερπουλ δείχνει ικανή να το σπάσει κι αυτό, αφού μέχρι στιγμής έχει 8/9, το οποίο σημαίνει ότι έχει δικαίωμα για δύο απώλειες στα ματς με Τότεναμ, Γουλβς, Γουέστ Χαμ, Νόριτς, Γουότφορντ, Έβερτον, Μάντσεστερ Σίτι, Μπράιτον, Άρσεναλ, Νιουκάστλ.

Περισσότεροι βαθμοί σε μια σεζόν

Ημερομηνία ορόσημο: Τέλος της σεζόν

Αν δεν υπήρχε η Σίτι του Γκουαρδιόλα, δεν θα βρισκόταν καν σε αυτήν τη λίστα. Η Λίβερπουλ διαθέτει την καλύτερη βαθμολογική συγκομιδή (97) μετά τους 98 και 100 βαθμούς που συγκέντρωσαν οι Σίτιζενς τις σεζόν 2017/18 και 2018/19 αντίστοιχα, αλλά με τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα τους, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να ξεπεράσουν τους 100 βαθμούς. Μετρούν ήδη παραπάνω από τους μισούς στον α’ γύρο (58), ακόμα και με αρκετές απώλειες ως το τέλος της σεζόν μπορούν να φτάσουν τους 43 που απαιτούνται για τον πιο μυθικό απολογισμό στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου.

 

Τελευταία Νέα