ΠΑΟΚ Vs AEK: Όσα τους ενώνουν, άλλα τόσα τους χωρίζουν! (infographics & vids)

Σταύρος Σουντουλίδης
ΠΑΟΚ Vs AEK: Όσα τους ενώνουν, άλλα τόσα τους χωρίζουν! (infographics & vids)

bet365

Η έντονη αντιπαλότητα ΠΑΟΚ και ΑΕΚ που έχει… ξεφυτρώσει τα τελευταία χρόνια σε κάθε αντάμωμα των δύο «Δικεφάλων» αποτελεί σημείο αναφοράς, ωστόσο το G-Weekend μένει στην καλή πλευρά του ποδοσφαίρου.

Η σχέση των δύο «Δικεφάλων» θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί «καρμική». Βλέπετε, όσα ενώνουν, άλλα τόσα χωρίζουν, πλέον, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, δύο ομάδες με κοινή καταγωγή από τη βασιλεύουσα Πόλη, με στιγμές στο χρόνο που επιβεβαίωναν τις καλές σχέσεις των δύο μέχρι πριν από δύο χρόνια.

Τότε που όλα διαλύθηκαν μέσα σ’ ένα βράδυ. Από ένα σφύριγμα, μια απόφαση, ένα πρωτάθλημα που κρίθηκε στις δικαστικές αίθουσες και όχι στο γήπεδο. Γιατί ακόμη και μετά τον επεισοδιακό τελικό του Βόλου, όπου η Ένωση φώναζε για το γκολ-οφσάιντ του Ενρίκε, οι σχέσεις τους δεν είχαν γίνει σκόνη και θρύψαλα, όπως συνέβη το ταραγμένο βράδυ της 11ης Μαρτίου του 2018, όπου το γκολ του Βαρέλα μέτρησε, ακυρώθηκε, μετά ξανά μέτρησε και πάει λέγοντας…

Έκτοτε ακόμη και για ψύλλου πήδημα αρχίζουν να τσακώνονται οι οπαδοί των δύο, όπου και όποτε συναντιούνται: με συνθήματα στο γήπεδο (στους δύο τελικούς του κυπέλλου που αντάμωσαν, καθώς στα υπόλοιπα υπάρχει η απαγόρευση των μετακινήσεων), στα σχόλια των αθλητικών ιστοσελίδων και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Μιλάμε για δύο ομάδες που όχι απλά έχουν κοινές ρίζες και καταγωγή, αλλά στην περίπτωση του ΠΑΟΚ τα πράγματα δημιουργούν ακόμη πιο έντονο το συναίσθημα, καθώς ήταν ο σύλλογος που το 1929, απορρόφησε στα σπλάχνα του μιαν άλλη ΑΕΚ, αυτήν της Θεσσαλονίκης.

Από την ημέρα ίδρυσης του ΠΑΟΚ και για τα επόμενα τρία χρόνια, οι δύο ομάδες συνυπήρχαν στα αθλητικά δρώμενα της πόλης, ωστόσο η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης, που δεν τύγχανε της έγκρισης και αναγνώρισης από την Ένωση Κωνσταντινουπολιτών, άρχισε να χάνει και τα τελευταία ερείσματα που είχε στους φιλάθλους.

Σιγά σιγά ωρίμαζε η ιδέα της συγχώνευσης των δυο συλλόγων, που ουσιαστικά είχαν κοινές καταβολές, κοινούς παίκτες και παράγοντες. Όταν στις 6 Μαρτίου του 1927 ο ΠΑΟΚ επικράτησε εύκολα με 4-0 της ΑΕΚ στα πλαίσια του πρωταθλήματος Θεσσαλονίκης, ο κόσμος άρχισε να τον υποστηρίζει μαζικά και κάπως έτσι φτάσαμε στην κοινή απόφαση για την συγχώνευση των δύο σωματείων.

Οι καλές σχέσεις των δύο «Δικεφάλων» επιβεβαιώθηκαν τα επόμενα χρόνια με τους παίκτες να μπαίνουν αγκαλιασμένοι στο γήπεδο για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας το 1939, αλλά κι όταν οι Κωνσταντινουπολίτες της Θεσσαλονίκης προσκάλεσαν την ΑΕΚ κι όχι κάποια άλλη ομάδα για να πατήσει τα άγια χώματα της Τούμπας στον πρώτο ιστορικά αγώνα του «ασπρόμαυρου» ναού τον Σεπτέμβριο του 1959. Είκοσι χρόνια αργότερα ο Λουκάς Μπάρλος επέλεγε τον ΠΑΟΚ για να αποχαιρετήσει τον μεγάλο Μίμη Παπαϊωάννου μπροστά στο κοινό της Νέας Φιλαδέλφειας.

Παρεμπιπτόντως, το μεγαλύτερο «δεκάρι» της Ένωσης παραλίγο να καταλήξει στον άλλον «Δικέφαλο», αυτόν του Βορρά, ωστόσο οι παράγοντες της Νέας Γενεάς, ομάδας από το χωριουδάκι της Νέας Νικομήδειας Ημαθίας, δεν τα βρήκαν στο οικονομικό με τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ και η μεταγραφή του ΠΑΟΚτσή -σύμφωνα με τα λεγόμενα του- Παπαϊωάννου «χάλασε» για 20.000 δραχμές!

«Με διεκδικούσε ο ΠΑΟΚ και η Καλαμαριά, ενώ ο Ολυμπιακός προτίμησε να περιμένει να ωριμάσω. Υποστήριζα τον ΠΑΟΚ, αλλά η ΑΕΚ με εμπιστεύτηκε περισσότερο. Σκέφτηκα: προσφυγικές είναι και οι δύο ομάδες, δικέφαλοι και οι δύο, γιατί να μην πάω στην ΑΕΚ που βρίσκεται και στην Αθήνα; Άλλωστε, πιστεύει σε μένα. Έτσι κι έγινε…», είχε πει σε μια συνέντευξη του στα «ΝΕΑ» πριν από χρόνια ο ζωντανός θρύλος της Ένωσης και του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Κόσμος και κοσμάκης θα ανεβοκατέβαινε το δρομολόγιο «Αθήνα – Θεσσαλονίκη» τα επόμενα χρόνια, υπάρχουν 25 ποδοσφαιριστές που σημάδεψαν με την παρουσία τους είτε τη μία ομάδα, είτε την άλλη, προπονητές που αποτελούν σημείο αναφοράς στη μακρόχρονη ιστορία των δύο συλλόγων.

Με 12 γκολ ο Μίμης Παπαϊωάννου παραμένει δεύτερος σκόρερ, πίσω από τον Κώστα Νεστορίδη, που έχει πετύχει δύο περισσότερα, με τον Νέτο Γκουερίνο να είναι πρώτος στην αντίστοιχη λίστα του ΠΑΟΚ με 6 γκολ εκ των οποίων το ένα έκρινε το πρωτάθλημα της σεζόν 1975-76.

Δύο χρόνια μετά…

Από τις 11 Μαρτίου του 2018 και μετά οι δυο τους έχουν ανταμώσει τρεις φορές στο πρωτάθλημα και σε δύο τελικούς του Κυπέλλου Ελλάδας.

Ο ΠΑΟΚ όχι μόνο έχει κουβαλήσει τα δύο τρόπαια (του 2018 και του 2019) στον Λευκό Πύργο, αλλά έχει βρει τον τρόπο να μην χάνει από την ΑΕΚ ούτε στα ματς που έδωσε στο ΟΑΚΑ για το πρωτάθλημα, ενώ έχει και μια καθαρή νίκη στο περσινό ντέρμπι της Τούμπας.

Ιδού τα αποτελέσματα:

12/05/18: ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 0-2 (Τελικός Κυπέλλου)

23/09/18: ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 2-0 (Πρωτάθλημα)

03/02/19: ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 1-1 (Πρωτάθλημα)

11/05/19: ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 1-0 (Τελικός Κυπέλλου)

29/09/19: ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 2-2 (Πρωτάθλημα)

Επιστρέφοντας στα παλιά, ελάχιστοι γνωρίζουν πως μετά το «διπλό» (1-2) της 25ης Φεβρουαρίου του 1968 χρειάστηκαν να περάσουν 21 χρόνια (στις 14/9/1980 κέρδισε 2-1, αλλά στο Καυτανζόγλειο) για να νικήσει η ΑΕΚ και πάλι στην Τούμπα!

Συνολικά η προϊστορία των αγώνων με γηπεδούχο τον ΠΑΟΚ δείχνει πως οι «ασπρόμαυροι» μετρούν με 29 νίκες έναντι 13 της ΑΕΚ και ένα σερί εννιά διαδοχικών νικών από τον Μάιο του 2010 μέχρι και τον Μάιο του 2017, όταν η Ένωση κέρδισε με το γκολ του αριστερού μπακ της, Ντίντακ με 0-1.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα