3ος Παγκόσμιος Πόλεμος: Τρόμος, αγωνία και... Νο1 trend!

3ος Παγκόσμιος Πόλεμος: Τρόμος, αγωνία και... Νο1 trend!

bet365

Η δολοφονία του Κασέμ Σολεϊμανί έφερε βομβαρδισμούς και ο κόσμος σε... καθεστώς τρόμου κάνει σενάρια για τον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Φόβοι, αλλά και ανυπόστατα σενάρια!

Το Ιράν εκτοξεύει πυραύλους και ρουκέτες εναντίον αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ και ο πλανήτης στο... κόκκινο! Νο1 trend ο... 3ος Παγκόσμιος και οι ατάκες του Αϊνστάιν για τον Πόλεμο κάνουν παντού την εμφάνισή τους «Δεν πιστεύω πως ο πολιτισμός θα εξαλειφθεί από έναν πόλεμο στον οποίον θα χρησιμοποιηθούν ατομικές βόμβες. Ίσως τα 2/3 των ανθρώπων στη Γη να σκοτωθούν. Δεν γνωρίζω με τι είδους όπλα θα γίνει ο τρίτος παγκόσμιος, αλλά ο τέταρτος παγκόσμιος θα γίνει με πέτρες και ξύλα». Η κίνηση στο site των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την στρατολόγηση ήταν τόσο μεγάλη που ο ιστότοπος αυτός... έπεσε!

Επίσης στα μεγάλα trends ήταν και η ταινία Wag the Dog του 1997. Ο Πρόεδρος, ένα ροζ σκάνδαλο κι ένας πόλεμος, ένα πολιτικό δράμα - κωμωδία που έπαιζε και ο Ντε Νίρο, αλλά και ο Χόφμαν. Στην ταινία αυτή το σενάριο αναφέρει πως για να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από ένα σεξουαλικό σκάνδαλο του Προέδρου των ΗΠΑ, δύο συνεργάτες του πλανητάρχη ζητούν τη βοήθεια ενός παραγωγού του Χόλιγουντ για να σκηνοθετήσει ένα φανταστικό πόλεμο με την Αλβανία! Αυτή η μαύρη πολιτική κωμωδία είχε βγει επίσημα λίγες ημέρες μετά το σκάνδαλο με την ζωή του Μπιλ Κλίντον και τις απιστίες του. Οι ειδικοί έσπευσαν να συνδέσουν αυτήν την ταινία με τον Τραμπ και τις πρακτικές του.

Ο Κασέμ Σολεϊμανί ήταν Ιρανός στρατιωτικός ηγέτης, Υποστράτηγος και διοικητής των ειδικών δυνάμεων Αλ-Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης για ειδικές επιχειρήσεις εκτός του Ιράν. Δεν ήταν δηλαδή μία απλή περίπτωση, κάτι σαν... ροκ σταρ της χώρας. Ένας άνθρωπος που διηύθυνε και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ιράν στη Μέση Ανατολή, ενώ όπως τονίζεται από τον Λευκό Οίκο, ο στρατιωτικός ηγέτης είχε το αίμα πολλών Αμερικανών στρατιωτών στα χέρια του από την προσπάθεια εισβολής των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003.

Ο Στρατηγός των ΗΠΑ, Μαρκ Χέρτλινγκ, που έχει αποσυρθεί πλέον σημείωσε πως «ενώ ο Αγιατολάχ Αλι Καμεϊνί είχε περιγράψει τον Σολεϊμανί ως τον μεγάλο μάρτυρα και Άγιο. Όσοι τον αντιμετώπισαν στη μάχη, που το έχω κάνει και εγώ, έχουν δει έναν δολοφόνο, έναν εγκληματία, έναν τρομοκράτη κι έναν... δαίμονα σε ανθρώπινη μορφή».

Η δολοφονία του ήταν μία κλιμάκωση της ήδη ακραίας κατάστασης και μίας πολύ μεγάλης έντασης των ΗΠΑ με το Ιράν. Ήρθε λίγες ημέρες μετά αφότου διαδηλωτές μπήκαν στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Βαγδάτη ως απάντηση των αεροπορικών επιθέσεων των Αμερικανών σε ιρακινές δυνάμεις. Ο Κριστιάνε Αμανπούρ εξήγησε πως ο Σολεϊμανί ήταν μία πολύ μεγάλη προσωπικότητα για το Ιράν και μένει να φανεί το πως θα αντιδράσει η χώρα του αφότου τελειώσει η περίοδος που θα θρηνήσει την απώλειά του.

Η ερώτηση - κλειδί επίσης είναι «Ποιο είναι το πλάνο των ΗΠΑ και το τι ακριβώς είχαν κατά νου πριν;». Υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί περαιτέρω ένταση; Υπάρχει δρόμος για αποφυγή κι άλλων θανάτων; Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πλήρως ευάλωτος και αναξιόπιστος στον σχεδιασμό που έχει απέναντι στο Ιράν και το Ιράκ και το πως προσεγγίζει ως Κυβέρνηση τις δύο αυτές χώρες.

Ως ένας μοντέρνος Γκιούλιβερ - όπως τον σχολιάζουν - ο Τραμπ κάνει τα ταξίδια του και τις κινήσεις του έχοντας στο μυαλό του τη βεβαιότητα πως το Ιράν θα υποκύψει στα... θέλω των ΗΠΑ και κυρίως στα δικά του. Αμερικανοί αξιωματούχοι δικαιολόγησαν την δολοφονία λέγοντας πως ο Σουλεϊμάνι σχεδίαζε να χτυπήσει στόχους αμερικανικών συμφερόντων και όχι μόνο.

Το ανησυχητικό είναι πως ο Τραμπ δεν μαθαίνει από τα λάθη του, δεν έχει επαρκείς εξηγήσεις για όσα κάνει και δείχνει διαρκώς όλο και πιο ένοχος. Η Νάνσι Πελόζι, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, υποστήριξε πρόσφατα ότι ο Πρόεδρος έχει ήδη παραδεχτεί ότι έκανε ενέργειες που ισοδυναμούν με δωροδοκία στο σκάνδαλο της Ουκρανίας, το οποίο έχει βρεθεί στο επίκεντρο της έρευνας που διεξάγεται για την παραπομπή του με το ερώτημα της καθαίρεσης. «Η δωροδοκία είναι να χορηγήσεις ή να παρακρατήσεις τη στρατιωτική βοήθεια με αντάλλαγμα μια δημόσια ανακοίνωση μιας ψευδούς έρευνας. Αυτό είναι δωροδοκία», είπε η Πελόζι. «Αυτό που παραδέχτηκε ο πρόεδρος και λέει ότι είναι άμεμπτο, εγώ λέω ότι είναι απολύτως λάθος. Είναι δωροδοκία», επέμεινε.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων συνέκρινε τις ενέργειες του Τραμπ με εκείνες του πρώην προέδρου, Ρίτσαρντ Νίξον, στο σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ, που τον οδήγησε στην παραίτηση το 1974. Όπως είπε, η προσπάθεια του μεγιστάνα να στρατολογήσει μια ξένη δύναμη για να τον βοηθήσει στις εκλογές στις ΗΠΑ και η παρακώλυση της πληροφόρησης για το θέμα -την αποκάλεσε «συγκάλυψη»- κάνουν να φαίνονται «σχεδόν ασήμαντα» τα όσα έκανε ο Νίξον.

Το πως μία μεγάλη διαμάχη ΗΠΑ με Ιράν που έχει ξεκινήσει πιο έντονα το 2018 μπορεί να επιφέρει μία παγκόσμια ένταση είναι ένα σημαντικό ερώτημα. Το 2018 ο Τραμπ είχε δηλώσει πως ακυρώνει την συμφωνία για τα πυρηνικά που είχε κάνει ο Μπαράκ Ομπάμα, γεγονός που προκάλεσε ακόμα πιο μεγάλα προβλήματα. Παράλληλα υπήρξαν αναφορές πως το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία, σύμμαχοι των ΗΠΑ, ζητούσαν εδώ και καιρο από την Αμερική να λάβει δράση κατά του Ιράν. Ο Τραμπ ξεκάθαρα είχε δώσει την εντολή για τον φόνο του Σολεϊμανί και μόλις... έσκασε η είδηση πόσταρε στο Twitter του μία σημαία των ΗΠΑ.

Ο πιο μεγάλος φόβος των ειδικών είναι μήπως Ρωσία και Κίνα, χώρες που είναι υπερδυνάμεις επιδιώξουν να πάθουν θέση σε αυτήν την διαμάχη ή τους ζητηθεί η βοήθειά τους. Η Daily Mail ξεκάθαρισε πως σε περίπτωση που το Ιράν ανταποδώσει τότε η Ρωσία ίσως αναγκαστεί να σταθεί στο πλευρό του. Ο Υπουργός Εξωτερικών των Ρώσων Σεργκεϊ Λαβρόβ εξέφρασε τα συλληπητήριά του για τον Σολεϊμανί πάντως και φάνηκε να δείχνει στήριξη. Επίσης έκανε λόγο για παραβίαση των διεθνών Νόμων από τις ΗΠΑ.

Η Κίνα, η Ρωσία και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ

Η Κίνα επίσης όπως και η Ρωσία έχει δυνάμεις της σε στρατηγικές θέσεις, αλλά και στον κόλπο του Ομάν. Ίσως εμπλακεί και το Πεκίνο λοιπόν υπέρ του Ιράν. Οι Σαουδάραβες από την άλλη ανεβάζουν τη... θερμοκρασία με τις εντάσεις και τις επιθέσεις που υπήρξαν μεταξύ τους και με τους Χούθις στην Υεμένη, τους οποίους θεωρούν τρομοκράτες. Σε περίπτωση νέων εχθροπραξιών η Σαουδική Αραβία θα στραφεί κατά του Ιράν.

Οι εκτιμήσεις και οι πληροφορίες επίσης θέλουν και το ναυτικό του των Βρετανών εάν θέλετε να είναι έτοιμο να εμπλακεί. Οι Βρετανοί είχαν διπλωματικό επεισόδιο με το Ιράν με αφορμή την διαμάχη για ένα τάνκερ και την διεκδίκηση των στενών του Ορμούζ, έναν πορθμό ανάμεσα στον κόλπο του Ομάν και τον Περσικό Κόλπο. Είναι το μόνο θαλάσσιο πέρασμα για το Περσικό Κόλπο και γι' αυτό έχουν μεγάλη στρατηγική σημασία. Στα βόρεια βρίσκεται το Ιράν και στα νότια τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μουσαντάν, ένα μικρό κομμάτι του Ομάν.

Το τάνκερ των Βρετανών ήταν το «Grace 1». Οι Άγγλοι κατηγόρησαν τους Ιρανούς για μεταφορά πετρελαίου προς την Συρία κόντρα στους διεθνείς κανονισμούς. Σε υλικό που διοχευτήθηκε και σε ΜΜΕ ένοπλες δυνάμεις από το Ιράν με άνδρες που φορούσαν μάσκες του σκι ανέβηκαν πάνω σε βρετανικό τάνκερ από ένα ελικόπτερο θέλοντας να σταματήσουν την πορεία του και να πάρουν το φορτίο του. Το Ιράν ήθελε να στείλει δύο μηνύματα έτσι. Το ένα ότι θεωρούσε ότι η Αγγλία είχε πάρει ένα τάνκερ του και το ήθελε πίσω και το άλλο να κάνει επίδειξη δύναμης.

Εντάσεις όμως υπάρχουν και με τις ΗΠΑ και την Κίνα στην περιοχή της Νότιας Κίνας. Η Κίνα θεωρεί πως οι Αμερικανοί προσπαθούν να επεκταθούν σε δικά της εδάφη και σε δικό της θαλάσσιο χώρο. Το περιοδικό US υποστηρίζει πως κανένας τους δεν κάνει πίσω.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, σε συνέντευξή του είχε πει πως οι ΗΠΑ πήγαν για να μείνουν στην περιοχή και ότι δεν τον απασχολούν οι εμπορικοί, πολιτικοί, οικονομικοί και λοιποί χειρισμοί των Κινέζων. Το Πεκίνο θέλει από την άλλη να επεκταθεί όσο περισσότερο γίνεται αλλά και στην θάλασσα.

Υπάρχει όμως και η απειλή της Ρωσίας για την Ευρώπη. Μετά την ένταση με την Ουκρανία το 2018 ο τότε πρόεδρος των Ουκρανών, Πέτρο Ποροσένκο, είχε τονίσει πως φοβόταν για κλιμάκωση της έντασης και για ένα διευρυμένο πολιτικό μέτωπο. Ο Guardian σημειώνει πως η δύναμη της Ρωσίας και η επιρροή ακόμα και σε σημεία που δεν είναι δικά της μεγαλώνει. Οι Ρώσοι δεν ενδιαφέρθηκαν καν για τις οικονομικές και εμπορικές απώλειες των Ουκρανών. Ο επικεφαλής του βρετανικού στρατού, Στρατηγός Μαρκ Κάρλετον - Σμιθ, είπε στην Telegraph πως δεδομένα η Ρωσία είναι η πιο μεγάλη απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης και ακόμα περισσότερο. Ακόμα πιο μεγάλη κι από τον ISIS.

O φόβος για τον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο!

Αν οι φόβοι μας για 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο επιβεβαιωθούν, τότε θα είναι και το... τελευταίο κείμενο που γράφουμε, γιατί ο πλανήτης θα καταστραφεί! Το Πρίνστον είχε φέρει στη δημοσιότητα ένα video με την προσομοίωση ενός πολέμου μεταξύ Ουάσινγκτον - Μόσχας. Eκατομμύρια θύματα, περισσότερα από 90 εκατομμύρια άνθρωποι θα έβρισκαν τον θάνατο. Μόνο τις τρεις πρώτες ώρες, η Ευρώπη θα είχε καταστραφεί ολοσχερώς ενώ περίπου 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι, θα έβρισκαν τον θάνατο ή θα τραυματίζονταν. Στο καταστροφικό σενάριο των ερευνητών, υπάρχουν περιοχές που αποφεύγουν να είναι ο άμεσος στόχος ενός πυρηνικού όπλου, όπως αυτές στο νότιο ημισφαίριο και της Σκωτίας. Σύμφωνα με το καταστροφικό σενάριο των αμερικανών επιστημόνων, η Ρωσία είναι αυτή που ξεκινά τον πόλεμο.

Αν το Ιράν... πατήσει τα κουμπιά

Τι θα συμβεί αν η ιρανική ηγεσία επιλέξει παράτολμες απαντήσεις στο σοβαρό πλήγμα που δέχθηκε. Η Τεχεράνη θα μπορούσε να πλήξει αμερικανικές βάσεις στον Κόλπο ή κάποιους από τους 5.200 Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται στο Ιράκ και τους 1.000 που έχουν μείνει στη Συρία. Φονικές επιθέσεις εναντίον αμερικανικών συμφερόντων θα μπορούσαν να εκδηλωθούν και από φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές, από την Υεμένη μέχρι το Ιράκ. Βέβαια, η κυβέρνηση Τραμπ, ακόμη και αν δεν το έχει σχεδιάσει, κινδυνεύει να παρασυρθεί σε μια ανοιχτή πολεμική σύγκρουση με ένα συγκροτημένο και ισχυρό κράτος, ενώπιον της οποίας ο ολέθριος πόλεμος του 2003 με το αποδυναμωμένο Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν θα μοιάζει με σαπουνόπερα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα