Ο φακός του G-Weekend κάνει ταξίδι σε μια... βίαιη δεκαετία!

Ο φακός του G-Weekend κάνει ταξίδι σε μια... βίαιη δεκαετία!

bet365

Πόνος, συγκρούσεις, ανακατάξεις που προκάλεσαν σοκ! Μια βίαιη δεκαετία μας αφήνει και ο φακός του G-Weekend φωτογραφίζει στιγμές που μας σημάδεψαν!

Tικ, τακ, τικ, τακ, ο χρόνος αλλάζει, η δεκαετία φεύγει και το G-Weekend παίρνει τη φωτογραφική του μηχανή κι αρχίζει από το 2010 να στέκεται σε στιγμές μου έμειναν για πάντα στις μνήμες μας. Την τελευταία τετραετία αποτυπώσαμε πολλά στα πρωτοσέλίδα μας για όσα μας συγκλόνισαν, δακρύσαμε, οργιστήκαμε και τώρα, στο κατώφλι του 2020 ταξιδεύουμε για να θυμηθούμε τα περισσότερα για τα οποία μείναμε με το στόμα ανοιχτό.

Στην παλέτα των χρωμάτων αυτού του ταξιδιού μας κυριαρχεί το μαύρο, το γκρίζο, ένας ολόκληρος κόσμος σημαδεμένος από τον πόλεμο και τη βία. Διάολε, ας φύγει αυτή η γ@$%^&νη δεκαετία κι ας επιστρέψει η ξεγνοιασιά και τα χαμόγελα.

Γιατί λοιπόν σας ταξιδεύουμε ξανά στον πόνο; Ο άνθρωπος είναι επιρρεπής στη λήθη και η άσκηση της λήθης στο πέρασμα του χρόνου έγινε μια θεμελιώδης τέχνη του ανθρώπινου είδους. Η λήθη, αυτή η πριγκίπισσα, που απαλύνει τις σκέψεις μας βοηθά να επιβιώσουμε, αλλά για να περπατήσεις δυνατά πρέπει να θυμηθείς αυτά που σε εξόργισαν...

Ο σεισμός της Αϊτής, η τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή του Deepwater Horizon, η επίθεση του αμερικάνικου προξενείου στη Βεγγάζη, ο ιός Έμπολα, οι πυροβολισμοί και οι θάνατοι σε σχολεία στην Αμερική και η... σφαγή στο Λας Βέγκας. Υπάρχουν και φωτογραφίες από αραβικές χώρες, Βενεζουέλα και Χονγκ Κονγκ ανθρώπων που φωνάζουν για δημοκρατία και αλλαγές. Ακόμα η εικόνα του μικρού από την Ονδούρα που κλαίει προς την μητέρα του που έχει κρατηθεί στα σύνορα του Μεξικό και ο πνιγμός του τρίχρονου Αϊλάν. Υπάρχει η φωτογραφία που μας δίνει έμπνευση και κουράγιο με την ομιλία της 17χρονης Έμα Γκονζάλες κατά της οπλοκατοχής και οπλοχρησίας και για να αναλάβουν όλοι δράση μετά τους σκοτωμούς στο σχολείο της. Υπάρχουν πολύ δυνατές στιγμές που συγκλόνισαν τον κόσμο, επανακαθόρισαν αξίες και καταστάσεις αλλά και σημάδεψαν πολλούς. Θα αφήσουμε εκτός πολλές, δεν χωράνε σε μερικές χιλιάδες λέξεις, μακάρι να μην είχαν συμβεί ποτέ!

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στην εκδήλωση ορκωμοσίας του τον Ιανουάριο του 2017. Ο Τραμπ ορκίστηκε στις 20 Ιανουαρίου εκείνου του έτους. Είχε επικρατήσει της Χίλαρι Κλίντον, συζύγου του άλλοτε Πλανητάρχη Μπιλ. Ο Τραμπ παρά τις ιδιαίτερότητές του έπεισε αρκετούς ψηφοφόρους που είχαν κουραστεί από τους Αμερικανούς πολιτικούς. Τρία χρόνια αργότερα παραπέμπεται σε δίκη. Σκάνδαλα, γκάφες, αλαζονεία, ο Τραμπ έστρεψε πάνω του τα βλέμματα, αλλά για λάθος λόγους...


Το G-Weekend φωτογραφίζει ένα πουλί καλυμμένο με πετρέλαιο στο ανατολικό Γκραντ Τέρε της Λουϊζιάνα τον Ιούνιο του 2010. Δύο μήνες νωρίτερα είχε προκληθεί μία μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή. Το συμβάν της πετρελαιοκηλίδας στον κόλπο του Μεξικού ήταν το δεύτερο στην ίδια περιοχή μετά από την πετρελαιοκηλίδα στον κόλπο του Μεξικού (1979). Η αιτία του γεγονότος ήταν η δυσλειτουργία της πετρελαιοπηγής Μακόντο με επακόλουθο την έκρηξη ενός φρεατίου που υπήρχε στην εξέδρα Deepwater Horizon. Η γεώτρηση πραγματοποιήθηκε εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης των Η.Π.Α., 66 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές της Λουιζιάνα. Οι μέτοχοι του έργου ήταν η BP (65%),η Anadarko (25%) και η MOEX Offshore (10%). Η αμερικάνικη Κυβέρνηση ανέφερε πως το πετρέλαιο που διέρρευσε ήταν 4.9 εκατομμύρια βαρέλια, μια καταστροφή πολύ μεγαλύτερη από την πρώτη φορά. To γεγονός αυτό είναι το τέταρτο πιο καταστροφικό στην υδατόσφαιρα, από τέτοιου τύπου δυστυχήματα παγκοσμίως. Για 87 συνεχόμενες ημέρες πετρέλαιο, μεθάνιο και άλλα χημικά έπεφταν στον ωκεανό. Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμπα είχε περιγράψει το συμβάν ως την πιο μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή ever στην Αμερική.

Δεν αφήσαμε χωρίς φωτογραφία τον ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ. Τον... βρήκαμε να φτάνει σε φυλακή στο Λονδίνο με βαν της αστυνομίας τον Δεκέμβριο του 2010. Ο Ασάνζ ήταν ένα πρόσωπο που ευθύνονταν για πολλές μεγάλες και σοβαρές διαρροές πληροφοριών και εγγράφων. Απορρήτων και κυβερνητικών εγγράφων για διάφορες υποθέσεις και ακόμα και για στρατιωτικές επιχειρήσεις. Για ένα μεγάλο διάστημα και για σειρά ετών είχε βρεθεί ως... φιλοξενούμενος στην πρεσβεία του Εκουαδόρ. Το άσυλο που του είχε δοθεί αποκαλύφθηκε το 2019 και ο Ασάνζ προσπαθεί τώρα να εκδοθεί στις ΗΠΑ καθώς αντιμετωπίζει κατηγορίες για κατασκοπεία ενώ αρνείται κάθε κατηγορία.

Ένας αντάρτης - αντιστασιακός χαιρετά ενώ οι σύντροφοί του εκτοξεύουν ρουκέτες σε στρατέυματα πιστά στον Λίβυο ηγέτη Μουμάρ Καντάφι τον Απρίλιο του 2011. Ο Καντάφι σκοτώθηκε τον Οκτώβριο του 2011 όταν έπεσε στα χέρια ανταρτών. Ήταν επικεφαλής και στην Κυβέρνηση από το 1969. Η Λιβύη το 2019 συνεχίζει να ζει εφιαλτικές στιγμές που... αγγίζουν και την Ελλάδα. Εμφύλιος, δεκάδες νεκροί και η αναγνωρισμένη Κυβέρνηση με σύμμαχο την Τουρκία κάνει λάθος βήμα. Ο Στρατηγός Χάφταρ πλησιάζει την Τρίπολη και η Μεσόγειος παίρνει φωτιά.

Στις 11 Σεπτεμβρίου, στις 21:40, το αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη δέχτηκε οργανωμένη επίθεση από 40 μαχητές της Αλ Κάιντα. Εκείνη τη μέρα, εκτός από την επέτειο των δίδυμων πύργων που είχε απρόβλεπτες αντιδράσεις από την οργάνωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν, είχαν ξεκινήσει και διαδηλώσεις σε όλο το μουσουλμανικό κόσμο. Οι Μουσουλμάνοι είχαν εξαγριωθεί για μια ταινία που είχε βγει στις ΗΠΑ και κορόιδευε τον Μωάμεθ. Οι μαχητές της Αλ Κάιντα μπήκαν σχεδόν αμαχητί στον χώρο του αμερικανικού προξενείου, καίγοντας τα πάντα. Οι άντρες της ασφάλειας μετέφεραν του Στίβενς στο λεγόμενο ασφαλές δωμάτιο, που ήταν και ο πιο οχυρωμένος χώρος του προξενείου. Οι Άραβες έβαλαν φωτιά στο κτίριο και ειδικά στον χώρο έξω από το ασφαλές δωμάτιο. Ο Αμερικανός Πρέσβης πέθανε από υπερβολική εισπνοή καπνού μαζί με τον τεχνικό ηλεκτρονικών υπολογιστών, Σον Σμίθ. Στη βάση της CIA σήμανε συναγερμός, αλλά οι λιγοστοί φρουροί δεν πήραν εντολή να επέμβουν. Το σχέδιο άμυνας ενεργοποιήθηκε πολύ αργότερα. Με καθυστέρηση είκοσι λεπτών οι Αμερικανοί κομάντος αθέτησαν την εντολή του ανωτέρου τους και έφτασαν στις 22:00 το βράδυ στο προξενείο. Αν και δέχτηκαν σφοδρή επίθεση από τους μαχητές της Αλ Κάιντα την απέκρουσαν. Όμως ήδη τρεις άνθρωποι είχαν πεθάνει.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και μέλη της προσωπικής του εθνικής ασφάλειας παρακολουθούν από το μόνιτορ την επιχείρηση της ομάδας Υποβρυχίων Καταστροφών (Navy Seals κατά τους Αμερικανούς) από την οποία σκοτώθηκε ο Οσάμα Μπιν Λάντεν τον Μαϊο του 2011. Ο Πίτερ Μπέργκεν του CNN θα αποκάλυπτε πέντε χρόνια μετά πως 14 άτομα μαζί με τον πρόεδρο είχαν στριμωχτεί στο ειδικό δωμάτιο. Έμειναν εκεί μέχρι που οι δυνάμεις των ΗΠΑ γύρισαν από το Αφγανιστάν.


Μαθητές οδηγούνται έξω από το δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ στο Νιουτάουν του Κονέκτικατ τον Δεκέμβριο του 2012. Έξι ενήλικες και είκοσι παιδιά σκοτώθηκαν από τον 20χρονο Άνταμ Λάντζα που νωρίτερα είχε σκοτώσει την μητέρα του, Νάνσι. Η φωτογραφία με τα παιδιά να βγαίνουν χέρι - χέρι από το σχολείο προκάλεσε κύμα ενθουσιασμού σε όλο τον πλανήτη.

Η φωτογραφία από τη Βοστώνη μας συγκλόνισε! Αστυνομικοί στέκονται πάνω από τον μαραθωνοδρόμο Μπιλ Ίφριγκ, ενώ μία δεύτερη έκρηξη ακούγεται κοντά στον τερματισμό του Μαραθωνίου της Βοστώνης τον Απρίλιο του 2013. Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 264 τραυματίστηκαν από εκείνη την τρομοκρατική επίθεση.

Δύο τραυματισμένες γυναίκες κάθονται στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών στο Βέλγιο μετά από δύο εκρήξεις στις εγκαταστάσεις του τον Μάρτιο του 2016. Ο σιδηδρομικός σταθμός της πόλης έγινε επίσης στόχος τρομοκρατών. Σκοτώθηκαν 32 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πολλοί. Ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη και για τις δυο επιθέσεις. Το Βέλγιο έμεινε για πολλούς μήνες «αιχμάλωτο» των φημών, του φόβου. Οι επιθέσεις πήραν μορφή χιονοστιβάδας και η Ευρώπη ένιωσε στο πετσί της την τρομοκρατία.

Αυτή η στιγμή μας συγκλόνισε! Ο Πάπας Φραγκίσκος αγκαλιάζει τον Βινίσιο Ρίβα, έναν άνθρωπο με πρόσωπο σε παραμόρφωση λόγω μίας μη μολυσματικής αλλά γενετικής ασθένειάς του. Η αγκαλιά αυτή έγινε στο Βατικανό τον Νοέμβριο του 2013 και αποτέλεσε ένα μεγάλο viral. Ο Πάπας Φραγκίσκος εκλέχθηκε τον Φλεβάρη του 2013 αφότου αποσύρθηκε ο Πάπας Βενέδικτος.

Διαδηλωτές κατά της Κυβέρνησης συγκρούονται με την αστυνομία στο Κίεβο τον Φλεβάρη του 2013. Η πλατεία ανεξαρτησίας στο Κίεβο είχε γίνει το επίκεντρο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων τον Νοέμβριο του 2013 όταν ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανούκοβιτς απέρριψε εμπορική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και στράφηκε στη Ρωσία. Οι διαδηλώσεις οδήγησαν στο τέλος του Γιανούκοβιτς αλλά και σε σειρά γεγονότων με τη Ρωσία. Εμφύλιος στη Ανατολική Ουκρανία, με δεκάδες νεκρούς, ανυπολόγιστες καταστροφές. Ξεριζωμός, πόνος και μια συνθήκη κατάπαυσης του πυρός που δεν έπεισε ποτέ κανέναν.


Ομάδα γιατρών στην Μονρόβια της Λιβερίας κουβαλά τον Τζέιμς Ντόρμπορ, ένα οκτάχρονο παιδί που είχαν την υποψία ότι είχε χτυπηθεί από τον ιό Έμπολα. Τον μετέφεραν σε κλινική θεραπείας τον Σεπτέμβριο του 2014. Η Δυτική Αφρική ήρθε αντιμέτωπη με το πιο θανατηφόρο κύμα του ιού Έμπολα. Τελείωσε το 2016 έπειτα από 11.000 θανάτους.

Ποιος θα ξεχάσει το πρόσωπο του Σεπ Μπλάτερ, επί σειρά ετών προέδρου της FIFA όταν δέχθηκε... επίθεση με ψεύτικα δολάρια σε συνέντευξη Τύπου στην Ζυρίχη τον Ιούλιο του 2015. Τα χρήματα τα πέταξε στον Μπλάτερ ο Άγγλος κωμικός Σάιμον Μπρόντκιν και μετά τον απομάκρυναν. Ο Μπλάτερ που ήταν στον προεδρικό θώκο της FIFA έως το 1998 υποχρεώθηκε να αποχωρήσει εκείνη την χρονιά λόγω πολύ μεγάλων και σοβαρών σκανδάλων διαφθοράς. Το ποδόσφαιρο γνώρισε ένα τρομακτικό χτύπημα εκ των έσω!

Αστυνομικοί και διασώστες στο Μπόντρουμ στην Τουρκία στέκονται δίπλα στο άψυχο κορμί του μικρού Αϊλάν Κουρντί. Ένας μικρός Σύριος πρόσφυγας που πνίγηκε και το σώμα του βγήκε στην στεριά τον Σεπτέμβριο του 2015. Ο μόλις 3 ετών Αϊλάν ήταν ένας από τους 12 πρόσφυγες που εκείνη την ημέρα απέτυχαν να βγουν στο νησί της Κω. Η φωτογραφία αυτή έγινε viral και συνοδεύονταν από αναφορές στην Τουρκία με αναφορές για "το τέλος της ανθρωπότητας".


Ο βαρώνος των ναρκωτικών Χοακίν Ελ Τσάπο Γκούζμαν οδηγείται με την συνοδεία ειδικών στρατιωτικών δυνάμεων σε ομοσπονδιακό κτίριο στην πόλη του Μέξικο τον Γενάρη του 2016. Συνελήφθη εν μέσω επιδρομής από το ναυτικό στην περιοχή Λος Μότσις. Εκδόθηκε στις ΗΠΑ όπου εκεί οδηγήθηκε στην Supermax φυλακή ADX Florence Supermax Prison, ένα σωφρονιστικό κατάστημα απ' όπου δεν απέδρασε ποτέ κανείς. Εκεί του επέβαλλαν και όλες τις σχετικές κατηγορίες.


Υπάρχει μια "παγωμένη" εικόνα από το Χαλέπι. Είναι από επίθεση και δείχνει ένα νεαρό αγόρι σε ασθενοφόρο μετά από αεροπορική επίθεση τον Αύγουστο του 2016. Χρειάστηκε μία ώρα για να το βγάλουν από τα χαλάσματα και αναγνωρίστηκε ως ο Ομράν Νταγκνές. Η επίθεση αυτή κατέστρεψε το σπίτι που έμενε με τους γονείς και τα δύο αδέρφια του. Ο πόλεμος που ξέσπασε στη Συρία το 2011 έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 370.000 ανθρώπους και έχει μετατρέψει εκατομμύρια άλλους σε πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένους.


Υπάρχουν και στιγμές περηφάνιας. Ο Έλι Χάροντ των Σαν Φρανσίσκο 49ers με τον Κόλιν Κάπερνικ και τον Έρικ Ριντ έχουν γονατίσει στην διάρκεια του Εθνικού Ύμνου των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2016. Σε όλη την διάρκεια της χρονιάς ο Κάπερνικ αρνήθηκε να σηκωθεί στην ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου γιατί όπως έλεγε ο ίδιος δεν ήθελε να «δώσω περηφάνεια και τιμή σε μία σημαία μίας χώρας που καταπιέζει τους μαύρους ανθρώπους και τους ανθρώπους με άλλο χρώμα και δέρμα». Στην συνέχεια ένας αρκετά σημαντικός αριθμός αθλητών του NFL τον στήριξε γονατίζοντας μαζί του και σηκώνοντας τις γροθιές τους. Οι ενέργειες αυτές εξελήφθησαν ως αντιαμερικανικές. Εξαιτίας της στάσης αυτής του Κάπερνικ οι San Francisco 49ers έλυσαν το συμβόλαιο του και καμία από τις 32 ομάδες του πρωταθλήματος δεν θέλησε να τον εντάξει στο δυναμικό της. Τον Νοέμβριο του 2017 ο Κάπερνικ έκανε αγωγή κατά της National Football League, κατηγορώντας της ομάδες που μετέχουν στο πρωτάθλημα ότι είχαν συνεννοηθεί ώστε να μην τον προσλάβει καμία. Το 2018 του απονεμήθηκε από τη Διεθνή Αμνηστία το βραβείο «Πρεσβευτής της Συνείδησης».

Είδαμε τον Αμαζόνιο να φλέγεται! Είχε φέτος περισσότερες από 80.000 δασικές πυρκαγιές, σημειώνοντας αύξηση κατά 75% από το 2018. Στις περισσότερες από αυτές εμπλέκεται ο ανθρώπινος παράγοντας καθώς και επιχειρήσεις οι οποίες χρησιμοποιήσαν την γη για αγροτικούς και βιομηχανικούς λόγους, όπως την παραγωγή βοδινού κρέατος και σόγιας. Ο ακροδεξιός ηγέτης της χώρας Ζαΐρ Μπολσονάρο, κατηγόρησε, χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο, μη κυβερνητικές οργανώσεις καθώς και πυροσβέστες για τις πυρκαγιές. Δεν άφησε εκτός από τα βέλη του τον ηθοποιό Λεονάρντο Ντι Κάππριο πως πλήρωνε ανθρώπους να βάζου ντις φωτιές.

Μια τραγωδία δίχως τέλος σε έναν πόλεμο ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν σε... ουδέτερο έδαφος, στην Υεμένη. Ο θάνατος χιλιάδων παιδιών από πείνα και εξαθλίωση δε συγκινεί κανέναν, είναι οι στιγμές που βλέπεις το παρόν να... σκοτώνει το μέλλον. Αμάλ Χουσαϊν: 7 ετών ψυχή κι... έσβησε από την πείνα. Είναι μόνο ένα από τα χιλιάδες παιδιά που τα... χτύπησε ο λιμός και η εξαθλίωση του πολέμου. Ενός πολέμου φρικιαστικού, ενός πολέμου που... σβήνει το μέλλον, τα παιδιά αυτού του κόσμου.

Ενα κλικ, ένας θάνατος κι ένας πλανήτης που κωφεύει!


Η Σίντι Τέρσμε είναι πάνω στα ερείπια του Ecole St. Gerard, σχολείου στο Port-au-Prince της Αϊτής. Τον Ιανούριο του 2010 στο άνοιγμα της δεκαετίας ο σεισμός διέλυσε τη χώρα και η μικρή ούρλιαζε βλέποντας το άψυχο σώμα του 14χρονου αδελφού της. Ο αριθμός των νεκρών ίσως να άγγιξε και τις 300.000

Φωτογραφίσαμε έναν διαδηλωτής μέσα στις φλόγες κατά τις διαδηλώσεις στο Caracas της Βενεζουέλας τον Μάιο του 2017. Χονγκ Κονγκ, Χιλή ζουν ακόμα σε ρυθμούς τρομερών διαδηλώσεων...

Οκτώβριος του 2017 και το Λας Βέγκας ζει τον απόλυτο εφιάλτη. Ο κόσμος στη συναυλία Κάντρι, στην αρχή νόμιζε ότι πέφτουν πυροτεχνήματα, στη συνέχεια προσπαθούσε να προφυλαχθεί από τα πυρά. Ο Στίβεν Πάντοκ, που άνοιξε πυρ και σκότωσε τουλάχιστον 58 ανθρώπους, ενώ τραυμάτισε εκατοντάδες δεν ήταν γνωστός στις τοπικές αστυνομικές αρχές. Ωστόσο, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό ανακοινώνοντας ότι ο 64χρονος άνδρας προσηλυτίστηκε στο ισλάμ «πριν από κάποιους μήνες».

Χτίστηκε σε 2 αιώνες, κάηκε σε 65 λεπτά η Παναγία των Παρισίων! Παγκόσμια θλίψη για τις πληγές που άφησε πίσω της η μεγάλη πυρκαγιά στην Νοτρ Ντάμ, την εκκλησία σύμβολο και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Το μεγαλύτερο μέρος του θησαυρού του καθεδρικού, στον οποίο περιλαμβάνονται ένα κομμάτι που πιστεύεται ότι προέρχεται απο τον Τίμιο Σταύρο, αλλά και το ακάνθινο στεφάνι του Ιησού, έχει διασωθεί χάρη σε μια ανθρώπινη αλυσίδα που σχηματίστηκε, μεταφέροντάς τον εκτός ναού.

 

Τελευταία Νέα