Υποδεχτείτε το 2020 με καλά βιβλία! (pics)

Υποδεχτείτε το 2020 με καλά βιβλία! (pics)

bet365

Το G-Weekend Journal, λίγο πριν υποδεχτούμε το 2020, σας προτείνει λογοτεχνικούς τίτλους που αξίζουν να βρίσκονται στη βιβλιοθήκη σας. Νουβέλες, μυθιστορήματα, ακόμη και παιδικό.

Πότε δεν είναι αργά να διαβάσεις ένα βιβλίο. Βιβλία. Πολλά βιβλία. Εντάξει, ο χρόνος είναι ελάχιστος, οι υποχρεώσεις πολλές, κούραση, τρέλα. Τώρα τις γιορτές μπορεί να βρείτε λίγο χρόνο και να περάσετε καλά διαβάζοντας. Για να σας βοηθήσουμε ξεχωρίσαμε έξι τίτλους που κυκλοφόρησαν τη χρονιά που φεύγει. Νουβέλες, μυθιστορήματα, ακόμη και παιδικό έχουμε. Βιβλία από έλληνες και ξένους που καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τις αναγνωστικές προτιμήσεις. Όποιο κι αν διαλέξετε θα περάσετε καλά, το εγγυόμαστε. Καλή ανάγνωση και καλή χρονιά να χετε.

“Ολίγη μπέσα, ωρέ μπράτιμε!”: Η τελευταία ώρα του Οδυσσέα Ανδρούτσου (Εκδόσεις Άγρα)

Το νέο βιβλίο του Θωμά Κοροβίνη και κάθε έργο του αξίζει να το έχετε στη βιβλιοθήκη σας. Βραβευμένος, με πλούσια και ποικίλη βιβλιογραφία, πολυσχιδή θεματολογία, με κύριο άξονα τον λαϊκό πολιτισμό Ελλάδας, Τουρκίας. Το “Ολίγη μπέσα, ωρέ μπράτιμε!”: Η τελευταία ώρα του Οδυσσέα Ανδρούτσου, είναι μια συναρπαστική προσωπογραφία του οπλαρχηγού της Επανάστασης του '21 με θέμα του την προδοσία, την μπαμπεσιά και την πίστη, την τιμή, την μπέσα. Ο Κοροβίνης μας δίνει τη φανταστική του εξομολόγηση λίγο πριν τον φονεύσουν οι πρώην συναγωνιστές του! Ο Ανδρούτσος... ζωντανεύει και η γλώσσα του βγαλμένη απευθείας από κείνα τα χρόνια της φωτιάς.

“Μαύρο νερό” (Εκδόσεις Κίχλη)

Ο Μιχάλης Μακρόπουλος και το μαύρο μέσα στο γκρίζο και το διάφανο των ζωών στα βουνά. Μία από τις σημαντικότερες νουβέλες του χρόνου που πέρασε. Πατέρας και ο ανάπηρος γιος φροντίζουν ο ένας τον άλλο σε χωριό της Ηπείρου. Ο τόπος ερημώνει, η πληγωμένη φύση εκδικείται, αλλά όχι πιο άγρια από τον άνθρωπο που βιαίως επιβάλλει την εξέλιξη. Με τρόπο λυρικό, με τη μελαγχολία να τυλίγει τους τόπους και τους ανθρώπους, το βιβλίο του Μακρόπουλου εκπέμπει άγρια ποιητική ομορφιά και σε αιχμαλωτίζει. Η ομορφιά, η καταστροφή και η ανθρωπιά σε 80 σελίδες!

“Patriot” (Εκδόσεις Πόλις)

Το λογοτεχνικό ντεμπούτο του Μιχάλη Μαλανδράκη. Μένουμε σε νουβέλα και δεν μπορούμε να αφήσουμε εκτός λίστας για το 2019 αυτή την ηλεκτρισμένη ιστορία. Ο Μαλανδράκης σε λιγότερες από 100 σελίδες αναδεικνύει τον άγριο κόσμο της νύχτας, τον ρατσισμό, τον εγκλωβισμό του μετανάστη στο μεταίχμιο της ανυπαρξίας/ύπαρξης, την εκμετάλλευση. Η αφήγηση είναι ταχύτατη, γεμάτη νεύρο, η αγωνία μένει μέχρι τέλους, αλλά το τελικό αποτέλεσμα κρατά την ομορφιά της εικόνας που φτιάχνει ο λόγος. Εύστοχος, περιεκτικός, γεμάτος ζωντάνια λόγος, πραγματικά εντυπωσιακό ξεκίνημα.

“Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες” (Εκδόσεις Δώμα)

Το μυθιστόρημα της Ντέλια Όουενς είναι αυτό που λέμε πανέμορφο. Διαβάζοντας το νιώθεις ότι μεταφέρεσαι σε μια άλλη εποχή, διαθέτει την αίσθηση του κλασικού χωρίς όμως ο χρόνος να το ξεπερνά. Οι εικόνες που μας δίνει η Όουενς είναι τόσο δυνατές που μέσα από το κάλλος της της φύσης οι άνθρωποι και τα ζώα αποκτούν μυθικές διαστάσεις, σαν ένα παραμύθι για ενηλίκους. Η Όουενς μας γράφει για την ορφάνια, την οικογενειακή βία, την απότομη ενηλικίωση, τον έρωτα και την αληθινή αγάπη. Το φυσικό περιβάλλον πρωταγωνιστεί και ορίζει με τον τρόπο του τις συμπεριφορές των ηρώων. Η μετάφραση ανήκει στη Μαργαρίτα Ζαχαριάδου.

“Τατουάζ” (Εκδόσεις Μεταίχμιο)

Το αστυνομικό δεν θα μπορούσε να λείπει από τις προτάσεις μας. Κάπως διαφορετικό απ' αυτά που ξέρουμε. Όχι γιατί ο Μανουέλ Βάσκεθ Μονταλμπάν δεν έχει το κοινό του και τη δική του θέση στο σύμπαν του εν λόγω είδους, αλλά γιατί ο τρόπος που γράφει διαφέρει απ' αυτόν που κυριαρχεί. Ο Πέπε Καρβάλιο, ιδιωτικός ντετέκτιβ και πρώην πράκτορας της CIA, ξεφεύγει από τα στερεότυπα ξέρουμε: κυνικός και εκλεπτυσμένος, αγαπά τη μαγειρική, είναι κάπως πιο άνετος από το συνηθισμένο και δίνει σημασία σε αυτά που αξίζουν. Το “Τατουάζ” είναι λεπτοδουλεμένο και ζουμερό. Η μετάφραση ανήκει στην Αγγελική Βασιλάκου.

“Η τελευταία πινιάτα” (Εκδόσεις Καστανιώτη)

Και παιδικό έχουμε. Η Κωνσταντίνα Τασσοπούλου σε μια ιστορία που έρχεται από το Μεξικό! Χρώματα, αρώματα, εκπλήξεις, παιδικά βλέμματα και αισθήματα και ο κόσμος μια πινιάτα. Γιατί όχι; Οι πινιάτες του δον Φουλχένσιο είναι φημισμένες σ' ολόκληρο το Μεξικό επειδή τις πουλάει γεμάτες. Η μικρή Πεπίτα θα ενηλικιωθεί με αυτές και θα μάθει πώς να περιμένει, να γελά, να ζητά ακριβώς αυτό που θέλει, να προσπαθεί κι άλλα πολλά. Η εικονογράφηση της Χρύσας Σπυρίδωνος ακολουθεί τον λόγο και είναι ήρεμη και ορμητική. Βιβλίο για παιδιά 5+ ετών.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα