La Liga: Η Μπαρτσελόνα πάνω από τη Ρεάλ και η... ψαλίδα που κλείνει με τους «μικρούς»

Δημήτρης Βέργος
La Liga: Η Μπαρτσελόνα πάνω από τη Ρεάλ και η... ψαλίδα που κλείνει με τους «μικρούς»

bet365

Στην Ισπανία ανακοινώθηκαν τα έσοδα των ομάδων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα της σεζόν 2018-2019. Η υπεροχή της Μπαρτσελόνα έναντι της Ρεάλ Μαδρίτης και η «ψαλίδα» που κλείνει με τους μικρούς, αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα της Primera Division.

Τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα για τις ομάδες της Primera και της Segunda Division στην Ισπανία έγιναν γνωστά μέσα στην εβδομάδα. Συγκεκριμένα η λίστα που δημοσιεύτηκε αφορά τα τηλεοπτικά έσοδα των ομάδων της σεζόν 2018-2019 από τους αγώνες των πρωταθλημάτων και του Κυπέλλου. Το 90% των χρημάτων πήγε στην πρώτη κατηγορία, όπου οι ομάδες μοιράστηκαν 1,42 δισ. ευρώ, ενώ οι σύλλογοι της δεύτερης κατηγορίας μοιράστηκαν το ποσό των 206 εκατ. ευρώ.

Σε αυτή τη λίστα τρία είναι τα σημαντικά σημεία. Πρώτον, η μικρή υπεροχή της Μπαρτσελόνα έναντι της Ρεάλ Μαδρίτης, με τους Μπλαουγκράνα να βάζουν 11,2 εκατ. ευρώ περισσότερα στα ταμεία τους σε σχέση με τους Μερένγκες. Δεύτερον, το γεγονός ότι Μπαρτσελόνα, Ρεάλ και Ατλέτικο ήταν οι τρεις ομάδες που εισέπραξαν πάνω από 100 εκατ. ευρώ από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τρίτον και πιο σημαντικό το γεγονός ότι ο νέος τρόπος με τον οποίο μοιράζονται τα έσοδα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων έχει μικρύνει την... ψαλίδα μεταξύ των «μεγάλων» και των «μικρών» στην Primera Division.

Στην κορυφή η Μπαρτσελόνα, ακολουθεί η Ρεάλ Μαδρίτης

Η Μπαρτσελόνα, λοιπόν, είναι πρώτη στη σχετική κατηγορία με έσοδα 166,5 εκατ. ευρώ από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Ακολουθεί η Ρεάλ Μαδρίτης με έσοδα 155,3 εκατ. ευρώ και τρίτη έρχεται η Ατλέτικο Μαδρίτης με έσοδα 119,2 εκατ. ευρώ. Οι τρεις μεγαλύτερες ομάδες της ισπανικής λίγκας έχουν συνεπώς τριψήφιο νούμερο στα έσοδα των τηλεοπτικών τους δικαιωμάτων. Από εκεί και πέρα την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Σεβίλλη και η Βαλένθια με 80,1 εκατ. ευρώ και 78,7 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Η... ψαλίδα μεταξύ «μεγάλων» και «μικρών» κλείνει

Στην... ουρά της λίστας βρίσκονται η Λεγανές με έσοδα 47,6 εκατ. ευρώ, η Ράγιο Βαγεκάνο με 47,4 εκατ. ευρώ και η Ουέσκα με 44,2 εκατ. ευρώ. Και εδώ είναι που φαίνεται ξεκάθαρα πως ο νέος τρόπος με τον οποίον μοιράζονται τα χρήματα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων οι ομάδες της Primera Division έχει αρχίσει να κλείνει τη χαοτική διαφορά που υπήρχε παλιότερα μεταξύ «μεγάλων» και «μικρών».

Επί της ουσίας ενώ πριν από πέντε χρόνια η διαφορά του πρώτου από τον τελευταίο στη συγκεκριμένη λίστα ήταν 10 προς ένα, πλέον είναι 3,5 προς ένα. Παλιότερα όλο το... πακέτο πήγαινε στους δύο μεγάλους, τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα. Τώρα οι μικρότεροι έχουν περισσότερα έσοδα με συνέπεια να βιώνουν καλύτερες μέρες και φυσικά ο ανταγωνισμός στο ισπανικό πρωτάθλημα να αυξάνεται.

Πως μοιράζονται τα χρήματα των τηλεοπτικών

Πλέον το 50% των χρημάτων μοιράζεται ισόποσα στις ομάδες. Από εκεί και πέρα το 25% πηγαίνει ανάλογα με τα αποτελέσματα των ομάδων (λαμβάνοντας υπόψιν τις πέντε τελευταίες σεζόν) και το άλλο 25% ανάλογα με τη δημοτικότητα των συλλόγων. Το τελευταίο κριτήριο διαιρείται ανάλογα με τα εισιτήρια που κόβει κάθε ομάδα (κατά 1/3) και ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο ο κάθε σύλλογος λειτουργεί για να προσθέσει αξία στα τηλεοπτικά δικαιώματα (κατά 2/3).

Βέβαια κάθε σύλλογος της Primera Division έχει και υποχρεώσεις που πρέπει να καλύψει από αυτά τα χρήματα που λαμβάνει. Συνεπώς στο τέλος δεν καταλήγουν όλα τα παραπάνω ποσά στις ομάδες, μιας και όλες συνεισφέρουν από τα έσοδα των τηλεοπτικών στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της Ισπανίας και σε άλλα αθλήματα, όχι τόσο εμπορικά όσο το ποδόσφαιρο. Επίσης ένα ποσοστό από κάθε ομάδα της Primera Division πάει για τις ανάγκες της Ισπανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, και ένα άλλο ποσοστό επίσης για το γυναικείο ποδόσφαιρο της χώρας.

 

Τελευταία Νέα