Ντέρμπι του Μάντσεστερ: Ατού, πρόσωπα, καταστάσεις και... φόβοι

Κώστας Ζάλιαρης
Ντέρμπι του Μάντσεστερ: Ατού, πρόσωπα, καταστάσεις και... φόβοι

bet365

Το Gazzetta Weekend Journal προσπαθεί να δώσει απαντήσεις σε ... καυτά ερωτήματα πριν από το μεγάλο ντέρμπι του Μάντσεστερ. Που ποντάρει η Σίτι, τι θα πρέπει να την ανησυχεί από τη Γιουνάιτεντ, ποιοι... δεν θα λείψουν καθόλου και τι θα γίνει με τις αδυναμίες στην άμυνα;

Είναι ένα παιχνίδι που... μόνο χειρότερα μπορεί να κάνει τα πράγματα για τους «πολίτες» σε περίπτωση δικού τους αρνητικού αποτελέσματος, σε περίπτωση φυσικά που η Λίβερπουλ συνεχίσει το δικό της ξέφρενο σερί και ανοίξει ακόμα περισσότερο την ψαλίδα στην κορυφή της βαθμολογίας.

Είναι ένα ντέρμπι που δεδομένα θα δώσει τεράστια ώθηση στους Πρωταθλητές για να συνεχίσουν το κυνήγι του τίτλου με όσες δυνάμεις έχουν και όσες ελπίδες τους απομένουν, αν καταφέρουν να πάρουν μια άνετη νίκη απέναντι στη συμπολίτισσά τους και να συνεχίσουν το δρόμο τους.

Είναι ένα παιχνίδι που κακά τα ψέματα, πλέον δεν κρίνει τίτλο ανάμεσα στους δύο συλλόγους του Μάντσεστερ και η κόκκινη πλευρά είναι εκείνη που βρίσκεται πολύ μακριά από το επίπεδο και την κατάσταση στην οποία θα μπορούσε να πει κανείς ότι κοντράρει στα ίσια αυτή τη στιγμή τη Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα.

Όπως και να 'χει, είναι το μεγάλο ντέρμπι του Μάντσεστερ και κάθε φορά προκαλεί την ίδια αγωνία και ένταση τόσο στα δύο αντίπαλα «στρατόπεδα» των οπαδών, όσο και στον υπόλοιπο ποδοσφαιρικό κόσμο!

Το GWJ, λίγες ώρες πριν από τη σέντρα στο Etihad, επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που μπορούν ν' αποδειχθούν καίρια για την έκβαση της «μάχης»...

Τί θα γίνει με τις άμυνες;

Είναι το μεγαλύτερο ζήτημα της Μάντσεστερ Σίτι και σίγουρα ένα από τα μεγαλύτερα της Γιουνάιτεντ. Ο Πεπ Γκουαρδιόλα ναι μεν έχει αντιμετωπίσει προβλήματα στα μετόπισθεν με κατά περιόδους απουσίες παικτών λόγω τραυματισμών, ωστόσο, την τελευταία φορά που η ομάδα του κράτησε το «μηδέν» ήταν στα τέλη του Οκτώβρη και πιο συγκεκριμένα στο 3-0 επί της Άστον Βίλα που είχε έρθει αρκετά δύσκολα σε ένα πολύ μέτριο απόγευμα στο Etihad. Ο Φερναντίνιο έχει γυρίσει στην άμυνα για να παίξει ως αριστερός στόπερ λόγω και των εκπληκτικών εμφανίσεων του Ρόδρι στα χαφ, ωστόσο, οι Οταμέντι και Στόουνς σίγουρα δεν έχουν εμφανιστεί όσο αποτελεσματικοί θα έπρεπε.

Από την πλευρά της, η Γιουνάιτεντ έχει να διατηρήσει ανέπαφη την εστία της πολύ περισσότερο καιρό από αυτόν που μετράει η συμπολίτισσά της και κυρίαρχος του αγγλικού ποδοσφαίρου την περασμένη αγωνιστική περίοδο. Οι «κόκκινοι διάβολοι» δέχονται γκολ σε κάθε παιχνίδι από τις 14 του Σεπτέμβρη (!), όταν είχαν καταφέρει να πάρουν νίκη με σκορ 1-0 απέναντι στη Λέστερ, σε μια από τις... σπάνιες, όπως έχει διαμορφωθεί το σκηνικό, ήττες των «αλεπούδων» που αυτή τη στιγμή μετρούν 7x7 και με τον Βάρντι να έχει σκοράρει σε ισάριθμα διαδοχικά ματς στην Premier! Η Γιουνάιτεντ με τον ακριβότερο αμυντικό στον κόσμο, τον Χάρι Μαγκουάιρ, ήλπιζε σε πολύ καλύτερες μέρες στα μετόπισθεν, ενώ, ο Λίντελοφ ναι μεν δικαιώνει τον Μουρίνιο που τον στήριζε, αλλά έχει ταβάνι και ίσως σε άλλες εποχές να μην ήταν ικανός να βρεθεί σε αυτό το κλαμπ...

Που βασίζεται η Μάντσεστερ Σίτι;

Αυτή τη στιγμή στην παρουσία του Ρόδρι και του Κέβιν Ντε Μπρόινε. Οι δύο τους είναι ποδοσφαιριστές που μπορούν να καθορίσουν τον ρυθμό μιας αναμέτρησης και ανάλογα με τους χώρους και τις συνθήκες του παιχνιδιού, να στηρίξουν ο καθένας στο κομμάτι του, την προσπάθεια της Σίτι για το θετικό αποτέλεσμα. Ο Ισπανός χαφ έχοντας πλέον αυτοπεποίθηση, πίστη στον εαυτό του και έχοντας καταλάβει πως έχει ολοκληρωθεί η προσαρμογή του στο αγγλικό στυλ και το πλάνο του Γκουαρδιόλα, είναι ο άνθρωπος που οργανώνει τα πάντα από το χώρο του κέντρου. Είτε αθόρυβα, είτε με... ντόρο, όπως αυτόν που έκανε το εκπληκτικό γκολ που πέτυχε από απόσταση κόντρα στην Μπέρνλι στο Turf Moor. Ο Ντε Μπρόινε από την πλευρά του υπάρχουν στιγμές που νομίζεις ότι ... καλπάζει προς την επίθεση. Είναι τέτοια η ποιότητά του που είτε εν στάσει είτε σε κίνηση είτε βλέποντας είτε στα... τυφλά είτε με κακή θέση του σώματος, μπορεί να κάνει την μπαλιά που θα τελειώσει ένα ματς. Ευτυχώς για τον Πεπ, ο Βέλγος δεν τραυματίστηκε κόντρα στους clarets έχοντας ανησυχήσει τους συμπαίκτες του στη φάση πριν κάνει τη μπαλιά στον Ζέσους για το πρώτο γκολ και είναι φορτσάτος για το μεγάλο ντέρμπι.

Που βασίζεται η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ;

Στην ελπίδα μέσα στη γενικότερα αλοπρόσαλλη εικόνα που μπορεί να παρουσιάσει, είτε να κάνει παιχνίδι αντίστοιχο αυτού με την Τότεναμ την περασμένη Τετάρτη, είτε να μην επιτρέψει την απογοήτευση να την καταβάλει αν δεχθεί πρώτη γκολ. Απέναντι στην ομάδα του Ζοσέ Μουρίνιο μεσοβδόμαδα έκανε εξαιρετικό ξεκίνημα, με τελικές προσπάθειες που χαρακτηρίζονται κανονικότατες ευκαιρίες για γκολ, έβαλε δύσκολα δύσκολα στον Γκατσανίγκα και τουλάχιστον για το πρώτο ημίωρο κυριάρχησε. Εκεί μπορεί να κερδίσει πολλά η ομάδα του Σόλσκιερ αν βγάλει ενέργεια και διατηρήσει μια ισορροπία. Από την άλλη, πρέπει να διασφαλίσει πως στα δύσκολα θα βγάλει αντίδραση, όπως το έκανε τελευταία για παράδειγμα όταν είδε τη Μπράιτον να μειώνει ή όταν οι Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και Άστον Βίλα πήραν προβάδισμα. Οι άμεσες απαντήσεις κόντρα στους «γλάρους» και τους «χωριάτες» αλλά και η ολοκληρωτική ανατροπή απέναντι στις «λεπίδες» προτού βέβαια δεχθεί το γκολ για το τελικό 3-3, είναι στοιχείο στο οποίο θα πρέπει να επενδύσει η ομάδα.

Θα λείψει ο Αγουέρο από το ντέρμπι;

Ασφαλώς και όχι. Ο Αργεντινός έχει βγει νοκ-άουτ εδώ και αρκετές μέρες με τον Πεπ Γκουαρδιόλα να το έχει κάνει γνωστό από καιρό, δίχως όμως να τον ανησυχεί ιδιαίτερα που δεν θα έχει τον πρώτο σκόρερ στην ιστορία της ομάδας του διαθέσιμο. Πόση ειρωνεία. Να είναι ο αρχισκόρερ του συλλόγου και να μην λείπει από μια τέτοια αναμέτρηση. Από τη στιγμή που ο Γκάμπριελ Ζέσους φροντίζει να δικαιώνει τον Πεπ όταν τον επιλέγει για την κορυφή της γραμμής κρούσης, με τους Στέρλινγκ, Μαχρέζ, Ντε Μπρόινε και ενίοτε τον Μπερνάρντο Σίλβα από τις πτέρυγες της επίθεσης, ειλικρινά ο Γκουαρδιόλα ξέρει πόσα «όπλα» έχει στη φαρέτρα του για να καλύψουν το κενό του Αργεντινού.

Θα λείψει ο Πογκμπά από το ντέρμπι;

Σε καμία περίπτωση. Με τελευταία συμμετοχή στα τέλη του Σεπτέμβρη, ακόμα κι αν προλάβαινε ή απλά αποτελούσε ρίσκο το οποίο θα αποφάσιζε να πάρει ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ, κάθε άλλο παρά φρόνιμη επιλογή θ' αποτελούσε για τον τρόπο με τον οποίο θα παρουσιαζόταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τα πρόσωπα που θα βρίσκονταν στην αρχική 11άδα της ομάδας. Ο Γάλλος χαφ έχει ακόμα δρόμο μέχρι να επανέλθει πλήρως, ακόμα κι αν εθεάθη να παίζει άνετα μπάσκετ στις ΗΠΑ έχοντας επισκεφθεί τον φίλο του, Τζίμι Μπάτλερ, στο Μαϊάμι. Ακόμα και μετά από αυτά τα βίντεο τα οποία ο ίδιος είχε δημοσιεύσει στα social media, επέστρεψε στις... αποθεραπείες και τα μασάζ στον αστράγαλό του. Δεν βγάζεις πλέον άκρη με τον Γάλλο μέσο που σίγουρα θα μπορούσε και θα έπρεπε να δίνει περισσότερα και να τιμά περισσότερο τον τίτλο του Παγκόσμιου Κυπελλούχου που «κουβαλάει»...

Τι να φοβηθεί η Γιουνάιτεντ;

Το timing. Όχι, η Μάντσεστερ Σίτι ούτε κάτι σπουδαίο έκανε μεσοβδόμαδα, ούτε τεράστια νίκη ηθικού πήρε, ούτε θα πρέπει να υπερηφανεύεται που πέτυχε τρία γκολ απέναντι στη Μπέρνλι δίχως τον Σέρχιο Αγουέρο. Ωστόσο, αυτό που έκανε η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα στο Turf Moor το βράδυ της περασμένης Τρίτης, το μετέτρεψε σε τρομερή ώθηση για το ντέρμπι. Έπειτα από το κακό 2-2 με τη Νιούκαστλ και την αύξηση της διαφοράς από την κορυφή στους 11 βαθμούς, οι «πολίτες» χρειάζονταν μια καλή βραδιά και την πέτυχαν. Τόσο, που μετά το ματς με τους «clarets» έβγαλαν αναμνηστική φωτογραφία από τ' αποδυτήρια, τραγουδούσαν στα σκοτάδια – λόγω προβλήματος στην ασφάλεια – το Wonderwall και έδειχναν πως στο πνευματικό κομμάτι ένα απλό θετικό αποτέλεσμα είχε τρομερό αντίκτυπο. Κι όταν αυτή η ομάδα έχει αέρα και φόρα, τότε καλό είναι να φοβάται ο κάθε επόμενος αντίπαλος...

Τι να φοβηθεί η Σίτι;

Τον Μάρκους Ράσφορντ και τον Νταβίντ Ντε Χέα. Αυτά τα δύο ονόματα δίνουν τις πιο σωστές απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα και αυτοί οι δύο είναι οι πιο ικανοί για να κάνουν κάτι διαφορετικό για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Από τη μια ο Ισπανός τερματοφύλακας που ναι μεν δεν είναι πλέον απίστευτα σταθερός αλλά στην καλή του βραδιά δεν αφήνει ούτε μύγα να περάσει την τελική γραμμή της εστίας του και από την άλλη ο μόλις 22 ετών επιθετικός που... έχει φάει πλέον τέτοια ματς με το κουτάλι. Στην πιο ώριμη, θετική και γεμάτη συνέπεια χρονιά του, ο Μάρκους Ράσφορντ έχει μετατραπεί σε τέτοιο ποδοσφαιριστή που μπορεί να κουβαλήσει τους «κόκκινους διαβόλους» και έχει κάνει συνήθειο τα γκολ στα μεγάλα παιχνίδια... Κόντρα στο Top-6, άλλωστε, σε επίπεδο πρωταθλήματος έχει σκοράρει 13 φορές...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα