Dr. Martens: Τα παπούτσια «θρύλος» που μεγάλωσαν γενιές!

Dr. Martens: Τα παπούτσια «θρύλος» που μεγάλωσαν γενιές!

bet365

Το G-Weekend γράφει για τα θρυλικά Dr. Martens που σάρωσαν την ελληνική αγορά στη δεκαετία του '80 και του '90. Όταν οι μαθητές της εποχής τιμούσαν τις 10άρες και 14άρες αρβύλες!

Από τα μέσα της δεκαετίας του '80 και μέχρι τα τέλη των '90s τα Dr. Martens γίνονται ανάρπαστα στις μεγαλουπόλεις της χώρας.

Αρβύλες μαύρου χρώματος (κυρίως) ή μπορντό αποτελούν must για κάθε πιτσιρικά.

Στην Ηφαίστου, στο Μοναστηράκι γίνεται λαϊκό προσκύνημα κάθε Σαββατοκύριακο. Η δημοφιλής αγορά εξελίσσεται σε Μέκκα των συγκεκριμένων υποδημάτων.

Χαμηλά Dr. Martens, 10άρες, 14άρες (από τις τρύπες του παπουτσιού στα κορδόνια), άσπρα ή κόκκινη κορδόνια ανάλογα με τις ιδεολογικές πεποιθήσεις του καθενός γίνονται sold out και οι παραγγελίες διαδέχονται η μία την άλλη.

Τα Dr. Martens εξελίχθηκαν σε μια από τις πλέον μυθικές φίρμες σημαδεύοντας γενιές και γενιές...

Οι πωλήσεις των συγκεκριμένων παπουτσιών φτάνουν στο peak τους μετά το 1985. Περισσότερα από 50 ζευγάρια κάθε μέρα αγοράζονταν από μαθητές, αναρχικούς, skinheads, χούλιγκανς, ροκάδες και πανκιά. Για μια δεκαετία επικρατεί πανζουρλισμός.

Οι μόδες και οι μουσικές τάσεις μεταβάλλονταν, ωστόσο οι εικονικές αρβύλες αποτελούσαν κοινό παρανομαστή. Συνδυάζονταν κυρίως με περφέκτο μπουφάν, t-shirt συγκροτημάτων και στενά μπλου τζιν.

Πλέον τις φορούσαν με καμάρι new wave-άδες, grungers, μεταλλάδες, hardcore-άσες μέχρι και skate-αδες.

Από τις σχολικές αναμνήσεις που περιλαμβάνουν από χοροεσπερίδες, πενταήμερες, αλλά ακόμη και καταλήψεις δεν γίνεται να απουσιάζουν οι Dr. Martins. Ποιος δεν έριχνε κλωτσιές σε τοίχους και πεζοδρόμια προκειμένου να φθαρεί η λεία δερμάτινη επιφάνεια που κάλυπτε το σίδερο προκειμένου οι αρβύλες του να δείχνουν πιο παλιές και μοδάτες;

Ήταν όμως μια σκληρή εποχή, αφού δεν ήταν λίγα τα κρούσματα κλοπών Dr. Martens, αλλά και Flight μπουφάν από συγκεκριμένες παρέες για... ψύλλου πήδημα.

Ανώριμες ομάδες που δρούσαν σαν συμμορίες χρησιμοπιώντας αστεία κίνητρα, δημιουργούσαν αντιπαραθέσεις που ξεκινούσαν από το ποδόσφαιρο και έφταν μέχρι τις μουσικές και πολιτικές κόντρες με συνέπεια όταν έδινες την λάθος απάντηση να γυρνούσες ξυπόλητος σπίτι σου!

Εκείνη την εποχή, οι Βέρμαχτ και οι γκέτα συναγωνίζονταν σε πωλήσεις τα Dr. Martins, αλλά τα τελευταία ασφαλώς ήταν πιο βολικά στο περπάτημα και δεν κινδύνευες να βρεθείς από την μια μέρα στην άλλη με πρησμένα πόδια.

Ποιος άλλωστε φόρεσε Βέρμαχτ και δεν χρειάστηκε βοήθεια τις πρώτες μέρες προκειμένου να τις αφαιρέσει από τα πόδια του;

Τα Dr. Martens ήτα το σύμβολο της εργατικής τάξης στη Μεγάλη Βρετανία που βρήκε απήχηση κυρίως στους νέους σε Ευρώπη και Αμερική.

Πλέον έχουν συμπληρώσει 72 χρόνια από την χρονιά που επισήμως κυκλοφόρησαν στο εμπόριο, σχεδιάστηκαν από τον Γερμανό, Dr. Klaus Maertens στο Μόναχο. Τα εμπνεύστηκε έπειτα από ατύχημα που είχε σε κάποιο χιονισμένο βουνό, επινοώντας μια ειδική σόλα που δεν θα γλιστρούσε στην άσφαλτο, και δεν θα πίεζε εσωτερικά το πόδι.

Αρχικά τα φορούσαν οι Βρετανοί ταχυδρόμοι, ενώ από τις pop και rock φυλές έφτασαν στο σημείο να λανσαριστούν στις πασαρέλες από ακριβοθώρητα μοντέλα.

Οι πωλήσεις εμφάνισαν πτώση στις αρχές τις δεκαετίας του 2000, με αποτέλεσμα η εταιρεία να μεταφερθεί στην Κίνα. Σταδιακά ανέκτησαν την κυριαρχία τους, κατακτώντας και νέες αγορές στην Ασία. Μάλιστα τα κέρδη το 2017 ήταν 290 εκατ. λίρες!

Aξίζει να σημειωθεί πως πάνω από 100 εκατομμύρια ζευγάρια πουλήθηκαν από το 1960 μέχρι το 2010 με την εταιρία να κυκλοφορεί 250 διαφορετικά σχέδια!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα