Άλμπο στο G-Weekend: «Σκληρό να φυλακίζεσαι χωρίς λόγο»

Φώτης Καρακούσης
Άλμπο στο G-Weekend: «Σκληρό να φυλακίζεσαι χωρίς λόγο»

bet365

Ο Ντάριελ Άλμπο μιλάει στο gazzetta.gr για την περιπέτεια που πέρασε στην Φινλανδία μαζί με άλλους πέντε Κουβανούς και τα όσα πέρασε στην φυλακή προφυλακιζόμενος άδικα για υπόθεση βιασμού Φινλανδής επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως για μήνες δεν είχαν ούτε ρούχα να αλλάξουν.

Καλοκαίρι του 2016 και συγκεκριμένα αρχές Ιουλίου και το Παγκόσμιο βόλεϊ συγκλονίζεται από την είδηση σύλληψης τριών διεθνών Κουβανών με την κατηγορία βιασμού νεαρού κοριτσιού στο Τάμπερε της Φινλανδίας. Η Εθνική τους ομάδα βρισκόταν στην συγκεκριμένη χώρα για τους αγώνες του World League και η συγκεκριμένη είδηση της σύλληψης των Ρικάρντο Κάλβο, Οσμάνι Ουριάρτε και Αλφόνσο Γκαβιλάν έπεσε σαν... βόμβα, καθώς δεν είχε προηγούμενο.

Μία ημέρα αργότερα οι αστυνομικές αρχές του Τάμπερε συνέλαβαν και τους Ρολάντο Σεπέδα, Ντάριελ Άλμπο και Λουίς Σιέρα και ο εφιάλτης για τους 6 είχε ξεκινήσει. Ένας εφιάλτης που σε όλους εκτός από την ελευθερία, στοίχισε και μεγάλες ευκαιρίες για σπουδαία καριέρα, καθώς δεν ήταν λίγοι όσοι τόνιζαν πως η συγκεκριμένη φουρνιά ήταν από τις πλέον ελπιδοφόρες για την Κούβα.

Ένας εφιάλτης που τον έζησαν όχι μόνο οι πέντε που κρίθηκαν ένοχοι και τιμωρήθηκαν με ποινές φυλάκισης (Κάλβο, Ουριάρτε, Σεπέδα, Γκαβιλάν, Σιέρα), αλλά και ο Ντάριελ Αλμπο. Ο πρώην πλέον διαγώνιος του ΠΑΟΚ όχι απλά κατηγορήθηκε άδικα, όχι απλά δεν έκανε το παραμικρό με την Φινλανδή, αλλά για τρεις μήνες έμεινε στην φυλακή, χάνοντας την εποχή εκείνη την μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό με τον οποίο είχε υπογράψει συμβόλαιο.

Μια περίοδος που ο ίδιος θέλει όσο τίποτα να ξεχάσει, αλλά δεν μπορεί, όπως μας τόνισε μιλώντας στο gazzetta.gr, σε μια συνέντευξη στην οποία δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυα και μόνο στην σκέψη των όσων πέρασε στην χώρα της Σκανδιναβίας. Και το χειρότερο είναι πως τα πέρασε χωρίς να έχει την παραμικρή συμμετοχή. Φυλακίστηκε χωρίς λόγο, είδε την ζωή του να καταστρέφεται χωρίς να φταίει και τρία χρόνια μετά παλεύει για να κάνει την ολική επιστροφή και να διεκδικήσει όσα έχασε τόσο άδικα.

Τα λόγια του Άλμπο για το τρίμηνο αυτό συγκλονίζουν, με τον 27χρονο Κουβανό να μιλάει και για το τι έγινε την ημέρα εκείνη με την νεαρή από την Φινλανδία, αλλά και τα όσα πέρασε στην φυλακή, όπου δεν είχε ούτε ρούχα να αλλάξει.

Ντάριελ θα ήθελα να μιλήσουμε λίγο για το μεγάλο θέμα με τον βιασμό της κοπέλας που είχε γίνει στην Φινλανδία με συνέπεια να βρεθείς στην φυλακή. Πραγματικά τι έγινε στο Τάμπερε;

«Λοιπόν, όλα ξεκίνησαν μετά από ένα άσχημο παιχνίδι ενάντια στον Καναδά για το World League. Νομίζω είχαμε χάσει 3-0 ή 3-1, δεν θυμάμαι ακριβώς το σκορ. Ο προπονητής είχε ενοχληθεί πάρα πολύ κυρίως με τον Ουριάρτε. Επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο και όλα ήταν καλά. Ο Ουριάρτε κατέβηκε στο lobby για να καπνίσει και από ότι ακούσαμε στην δίκη , η κοπέλα τον πλησίασε και ήθελε να έχει σεξουαλικές σχέσεις μαζί του.

Ήταν ήδη μεθυσμένη και του είπε ότι ήθελε να έχουν σεξουαλική επαφή. Αυτός ανέβηκε μαζί της στο δωμάτιο, προχώρησαν σε σεξουαλική επαφή και μετά η κοπέλα ήθελε να κάνει το ίδιο και με τον Κάλβο. Και μετά του είπε φέρε και άλλους φίλους σου. O Ουριάρτε μετά τηλεφώνησε σε διάφορους παίκτες, στον Σεπέδα, τον Άμπραχαμ και κάλεσαν κι εμένα. Εγώ πήγα στο δωμάτιο, είδα την κοπέλα στο δωμάτιο, τους είπα μάλιστα εσείς μείνετε εδώ να περάσετε καλά εγώ πάω στο δικό μου δωμάτιο να κάνω ένα μπάνιο και να μιλήσω στους δικούς μου στην Κούβα.

Όσο αυτοί ήταν εκεί εγώ βγήκα από το μπάνιο κι ενώ ήμουν ξαπλωμένος στο κρεβάτι μου και μιλούσα στο τηλέφωνο ήρθε ο Ουριάρτε και ξάπλωσε στο διπλανό κρεβάτι. Ακούσαμε έναν θόρυβο από την κοπέλα, μια κραυγή, πήγαμε εκεί και είδαμε την κοπέλα να κλαίει και να φωνάζει λέγοντας κάτι για αστυνομία. Η αντίδρασή μου σε αυτό που είδα ήταν να προσπαθήσω να την πάρω από εκείνο το δωμάτιο και να την ηρεμήσω. Της πρότεινα να έρθει στο δωμάτιο μου και να κάνει ένα μπάνιο για να χαλαρώσει και να ξεκουραστεί. Ενώ η κοπέλα ήταν στο δωμάτιο εγώ μπήκα στο μπάνιο. Όταν βγήκα από το μπάνιο είδα τον Άμπραχαμ και τον Σόσα να έχουν πάλι ερωτική επαφή με την κοπέλα. Το επόμενο πρωί η κοπέλα έφυγε, μου είπε ότι όλα είναι καλά. Εμείς πήγαμε για προπόνηση και όταν επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο ήταν εκεί η αστυνομία. Συνέλαβαν νομίζω τρεις από τους συμπαίκτες μου. Την επόμενη μέρα, στο τελευταίο παιχνίδι ενάντια στην Πορτογαλία συνέλαβαν εμένα και δύο ακόμη. Χωρίς να έχω κάνει κάτι με φυλάκισαν».

Πώς το βίωσες όλο αυτό; Πώς ένιωθες ενώ έβλεπες την ζωή σου να πάει να καταστραφεί;

«Ήταν ένα πολύ έντονο συναίσθημα. Όταν βρίσκεσαι κλεισμένος σε αυτούς τους τέσσερις τοίχους βλέπεις όλα όσα έχεις κάνει στην ζωή σου. Όλα αυτά που θα μπορούσες να κάνεις, τα λάθη που έχεις κάνει στην ζωή σου, έχεις χρόνο να τα σκεφτείς όλα. Το πιο σκληρό από όλα είναι να φυλακίζεσαι χωρίς λόγο».

Και λόγω του πολιτικού καθεστώτος που επικρατούσε στην πατρίδα σου φοβόσουν μήπως στιγματιστείς; Υπήρχαν απειλητικά μηνύματα σε βάρος σου από τους συμπατριώτες σου;

«Όχι, όταν γυρίσαμε στην Κούβα οι περισσότεροι άνθρωποι μας στήριξαν. Τουλάχιστον όσον αφορά σε εμένα, δεν ξέρω για τους υπόλοιπους συμπαίκτες μου. Με βοήθησαν, ξαναμπήκα στην Εθνική ομάδα, μου έδωσαν χρόνο για να μπορέσω να συνέλθω. Προσπάθησα να ξαναπαίξω για την Εθνική μας ομάδα και αμέσως μετά έφυγα στην Αργεντινή έχοντας υπογράψει συμβόλαιο. Πήγα εκεί και ήταν μια καταστροφή πραγματικά. Πίστευα ότι δεν ήμουν έτοιμος αλλά λόγω των αναγκών της οικογένειάς μου έπρεπε να κάνω ότι μπορούσα. Δεν έκανα τίποτα και ακόμα όλο αυτό το γεγονός επηρεάζει την καριέρα μου».

Σε αυτό το τρίμηνο με ποιους από τους παίκτες ήσουν μαζί στην φυλακή; Πώς το ζούσατε; Τι λέγατε; Ισχύει ότι σας είχαν χωρίσει;

«Πιο πολύ μιλούσα με τον Κάλβο κι’ αυτό γιατί το κελί του ήταν κοντά στο μέρος όπου μας έβγαζαν για να περπατήσουμε. Λίγο πολύ εκεί μιλούσαμε μεταξύ μας για να μην νιώθουμε μόνοι μας. Στην φυλακή μας φέρθηκαν πολύ άσχημα. Προσπαθούσαμε να μιλάμε και να βοηθάει ο ένας τον άλλο. Είναι ένα κομμάτι της ζωής μου το οποίο ακόμα δεν έχω ξεπεράσει. Δεν είχαμε ρούχα, ήμασταν τρεις μήνες εκεί με την αθλητική μας εμφάνιση του αγώνα. Τρεις μήνες με τα ίδια ρούχα. Μετά μας πήγαν σε μια άλλη φυλακή με περισσότερη ασφάλεια κι εκεί μας επέτρεψαν να πάρουμε ένα επιπλέον ρούχο που θα μπορούσε να είναι ένα μπουφάν ή κάλτσες ή παπούτσια και τίποτα άλλο. Πραγματικά πολύ άσχημες συνθήκες και όταν τα περνάς όλα αυτά χωρίς να έχεις κάνει τίποτα δεν μπορείς να το αντέξεις».

Τώρα που περνάει ο καιρός τι είναι αυτό για το οποίο στεναχωριέσαι περισσότερο; Οι τρεις μήνες στην φυλακή; Το ότι κατηγορήθηκες άδικα; Το ότι έχασες συμβόλαια κι έμεινε πίσω η καριέρα σου;

«Αυτό που με ενοχλεί πιο πολύ από όλα είναι ότι δεν καταλαβαίνω γιατί πέρασα όσα πέρασα. Έχασα το πρώτο μου συμβόλαιο που ήταν στον Παναθηναϊκό με το οποίο θα βοηθούσα πολύ την οικογένειά μου, έχασα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο όπου σίγουρα θα βρισκόμουν εκεί, έχασα σχεδόν όλη μου την καριέρα. Έχασα πάρα πολλά πράγματα και μετά μου έδωσαν την ελευθερία μου. Κανείς δεν σκέφτηκε να μου δώσει κάτι. Να σκεφτούν να δώσουν κάποια χρήματα σε έναν νέο άνθρωπο που για τρεις μήνες τον είχαν φυλακίσει και του στέρησαν τόσα με αυτό που έγινε».

Η αλήθεια είναι πως θέλαμε να ρωτήσουμε και άλλα τον Άλμπο για την περίοδο αυτή, ωστόσο βλέποντάς τον να βουρκώνει απλά δεν μπορέσαμε. Ναι θα πει κάποιος πως δεν μιλάμε για χρόνια, αλλά για τρεις μήνες. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν τρεις μήνες που εκτός από την ελευθερία, ο Άλμπο στερήθηκε και σημαντικές ευκαιρίες για την δουλειά του. Ευκαιρίες όπως ας πούμε η συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες που μπορούν να σου εκτοξεύσουν την καριέρα. Και κυρίως ευκαιρίες που χάθηκαν χωρίς ο ίδιος να ευθύνεται για τίποτα και αυτό είναι που τον πονάει πολύ περισσότερο, αυτό που όταν μας μιλούσε για την περιπέτεια αυτή, δεν σταματούσε να δακρύζει...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα