Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ: Όταν ο Φερέιρα οδήγησε τον Μαρτίνς στην απόλυση (vid)

Σταύρος Σουντουλίδης
Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ: Όταν ο Φερέιρα οδήγησε τον Μαρτίνς στην απόλυση (vid)

bet365

Ο Αμπέλ Φερέιρα δεν έχει χάσει ποτέ από τον Πέδρο Μαρτίνς, με τους δύο Πορτογάλους προπονητές να διασταυρώνουν τα ξίφη τους στο απόλυτο ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος.

Η Μπράγκα λίγες μέρες νωρίτερα είχε ταξιδέψει στη Μασσαλία για το πρώτο παιχνίδι απέναντι στη Μαρσέιγ για τους «16» του Europa League. Η ήττα με 3-0 δεν άφηνε πολλά περιθώρια για ανατροπή (στη ρεβάνς απλά νίκησε 1-0) ωστόσο πριν από το δεύτερο ματς με τους Γάλλους στην ατζέντα υπήρχε το «Derby do Minho».

Την παραμονή οι οπαδοί της Μπράγκα βρέθηκαν στο προπονητικό κέντρο και απαίτησαν τη νίκη στο ντέρμπι. Ούτε οι ίδιοι περίμεναν ότι θα ζήσουν μια επική βραδιά.

Βλέπετε, η «μάχη» μεταξύ Μπράγκα και Γκιμαράες για την πρωτοκαθεδρία στην επαρχία του Minho είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό ντέρμπι, φτάνει σε δημοτικότητα το Μπενφίκα-Πόρτο, μια σύγκρουση -τι σύμπτωση- του «ερυθρόλευκου» με το «ασπρόμαυρο». Σαν να λέμε… Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ!

Παρεμπιπτόντως και πριν επιστρέψουμε στην ιστορία με πρωταγωνιστές Φερέιρα και Μάρτινς, αυτός που το έχει ζήσει ως οπαδός (της Γκιμαράες) δεν είναι άλλος από τον Αντρέ Βιεϊρίνια. Η Γκόντσα, ένα χωριό επτά – οκτώ χιλιόμετρα βόρεια της πόλης του Γκιμαράες, είναι η γενέτειρα του Αντρέ και η Vitória de Guimarães η πρώτη και παντοτινή αγάπη: Άσπρο και μαύρο μια ζωή!

Από τα επτά μέχρι τα δεκαεπτά έπαιξε στη Γκιμαράες, ακολούθησε η κλήση στην εθνική u16, κάπως έτσι τον εντόπισαν και τον πήραν στην Πόρτο και η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή…

Εκείνο το απόγευμα της 19ης Φεβρουαρίου του 2018 η πορτογαλική αστυνομία είχε πάρει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι μισοί από τους εκδρομείς φίλους της Μπράγκα να χάσουν τα πρώτα λεπτά του ντέρμπι και το πρώτο γκολ της ομάδας τους.

Αποζημιώθηκαν από τα υπόλοιπα τέσσερα γκολ και το 0-5 που έδειχνε ο φωτεινός πίνακας του «Estádio D. Afonso Henriques» μόλις στο 61ο λεπτό συνιστούσε τη μεγαλύτερη νίκη της Μπράγκα τα τελευταία 70 χρόνια απέναντι στην Γκιμαράες.

Οι αποκαλούμενοι κι ως «Guerreiros do Minho» γιόρτασαν με την ψυχή τους το θρίαμβο στο ντέρμπι της περιοχής και άπαντες αποθέωναν τον δημιουργό της επιτυχίας, τον Αμπέλ Φερέιρα. Όχι μόνο για τη μεγάλη σε έκταση νίκη, αλλά για την στάση του απέναντι στο μισητούς αντιπάλους: «Ευχαριστούμε Αμπέλ για όσα προσφέρεις στο ποδόσφαιρο», έγραφε την επομένη ο τοπικός Τύπος.

Ο νυν τεχνικός του ΠΑΟΚ σεβάστηκε (και) τον αντίπαλο προπονητή. «Η αποστολή μου είναι να αναλύσω τον αντίπαλο και να επιλέξω την καλύτερη στρατηγική. Σήμερα ήταν ένα παιχνίδι, δεν θα το έλεγα τέλειο, αλλά ήταν ένα από τα παιχνίδια που όλα πήγαν καλά για μας. Σεβαστήκαμε τον αντίπαλο από το πρώτο έως το τελευταίο δευτερόλεπτο. Δεν έρχονται τέτοια αποτελέσματα κάθε μέρα, αλλά για εμάς είναι ακριβώς αυτό: οι τρεις βαθμοί. Είπαμε στους οπαδούς που ήρθαν και μας επισκέφθηκαν ότι θα κάνουμε τα πάντα για να κερδίσουμε αυτό το παιχνίδι. Γι’ αυτό και η νίκη είναι αφιερωμένη στους οπαδούς», είχε πει στις δηλώσεις του ο Αμπέλ Φερέιρα, που άθελα του έγινε η αιτία για να οδηγηθεί στο ταμείο ανεργίας ο Πέδρο Μαρτίνς.

Η «πεντάρα» δεν ήταν εύκολο να χωνευτεί από τη διοίκηση της Γκιμαράες, ο θόρυβος που προκάλεσε μια τόσο βαριά ήττα ήταν εκκωφαντικός και μια μέρα μετά, ο νυν τεχνικός των «ερυθρόλευκων» απολύθηκε από την τεχνική ηγεσία. Άλλωστε, ο Φερέιρα τον είχε κερδίσει και στο ντέρμπι του πρώτου γύρου με 2-1, μετρώντας δύο νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις απέναντι στον συμπατριώτη του προπονητή, ο οποίος λίγους μήνες μετά βρέθηκε στην Ελλάδα και στον Πειραιά.

Το βράδυ της Κυριακής θα ξανανταμώσει με τον συμπατριώτη του Αμπέλ, με την ελπίδα ότι το αποτέλεσμα στο απόλυτο ντέρμπι του φετινού πρωταθλήματος δε θα τον οδηγήσει και πάλι στην ανεργία…

 

Τελευταία Νέα