Ένας αυθεντικός σκαπανέας της ιστορίας του Άρη

Βασίλης Βλαχόπουλος
Ένας αυθεντικός σκαπανέας της ιστορίας του Άρη

bet365

Η αναζήτηση στοιχείων που αποτυπώνουν την ιστορία του Άρη, τον «εξέλιξε» σε αυθεντικό συλλέκτη! Το G-Weekend παρουσιάζει τον Πάνο Κατσούφρο, που πλέον ο ρόλος του έχει επεκταθεί σ’ αυτόν του ιστορικού ο οποίος αποκαλύπτει με ακρίβεια το μεγαλείου του συλλόγου.

Ως διαχειριστής της σελίδας «ARIS RETRO 1914» η οποία σε καθημερινή βάση αναδεικνύει κομμάτια της ιστορίας του Αρη, μιλάει στο Gazzetta Weekend Jounal για τα φανταστικά ευρήματά του.

Αυτό το ταξίδι δεν έχει ξεκάθαρο προορισμό. Είναι μια όμορφη περιήγηση στα πελάγη της ιστορίας του ένδοξου Άρη. Άλλοτε τα νερά είναι ήρεμα, γαλήνια και ο Πάνος νιώθει τον απόλυτο έλεγχο. Άλλες φορές η πληροφορία είναι τόσο συγκλονιστική, προκαλεί τεράστια κύματα κι εκεί αφήνει τον εαυτό του να μαγευτεί από την ιδιαιτερότητα μιας φωτογραφίας, ενός χαρτιού που δείχνει τόσο απλό, αλλά κρύβει μια μοναδικότητα.

Πέρα από τον διχασμό που προκαλεί η χρησιμότητα των social media, είναι αλήθεια ότι αν δεν υπήρχαν… αυτά, πιθανότατα δεν θα γνώριζα ποτέ τον Πάνο Κατσούφρο. Η γνωριμία έγινε μέσω Facebook, έπειτα από ένα διάστημα «στενής» παρακολούθησης, αξιολόγησης της δουλειάς και της σοβαρότητάς του.

Κοινοποιώντας σπάνιες φωτογραφίες, αποκόμματα εφημερίδων, τρομακτικά στοιχεία τα οποία αποτυπώνουν την ιστορία του Άρη, προσωπικά ένιωσα συνταξιδιώτης στο δικό του ταξίδι. Αυτός είναι ο αντικειμενικός στόχος του. Η σωστή εκμάθηση της ιστορίας του Άρη μέσα από γεγονότα και όχι λόγια του αέρα. Με στέρεες αποδείξεις και όχι κουβέντες του καφενείου.

Ο Πάνος διατηρεί σελίδα στο Facebook η οποία ονομάζεται «ARISRETRO 1914». Σε περίπου έναν μήνα έχει γενέθλια καθώς η σελίδα συμπληρώνει δύο χρόνια ζωής. Αυτή τη στιγμή απαριθμεί περί των 8.000 ακόλουθων. Είναι μια μοναδική συνάντηση με την ιστορία του Άρη καθώς, ακόμη και οι πολλές εκδοτικές προσπάθειες που έλαβαν χώρα στο παρελθόν, δεν αποτύπωσαν το μέγεθος της ιστορίας του Άρη, όπως το κάνει ο Πάνος. Το υλικό που ήδη συγκέντρωσε δεν συγκρίνεται. «Σε επίπεδο φωτογραφιών, αποκομμάτων και οτιδήποτε άλλο υπάρχει, μιλάμε για περίπου 66.000-67.000 αρχεία. Αφετηρία είναι το 1914, υπάρχει βέβαια ένα κενό μέχρι το 1918 καθώς ο Τύπος εκείνης της εποχής δεν είχε αθλητικές στήλες. Από το 1918 άρχισαν δειλά-δειλά και ο βασικός όγκος του αρχείου είναι από το 1923 όπου άρχισαν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις», είπε.

Η συνάντηση με τον Πάνο έγινε στο ARISSPORTS CAFE, στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Το προφανές είναι ότι, η αγάπη του για τον Άρη αποτελεί την κινητήριο δύναμή του. Αυτή συνδυάστηκε με το πάθος του για την ιστορία του συλλόγου. Ακόμη και ο ίδιος, δεν φανταζόταν την εξέλιξη των πραγμάτων. Το τωρινό εγχείρημα άρχισε με άλλη μορφή, μια άλλη σελίδα στο Facebook. «Ξεκίνησα με το «σκέπαστρο» το οποίο είχε και επικαιρότητα. Εμπνεύστηκα από το σκέπαστρο που είχε δημιουργήσει ο Νίκος Καμπάνης.

Η σελίδα αυτή λειτούργησε 7-8 χρόνια. Μετά άλλαξα όλο το έργο και στράφηκα αποκλειστικά στο ιστορικό κομμάτι, αφοσιώθηκα σ’ αυτό και αφαίρεσα την επικαιρότητα. Η προσέλευση ήταν περιορισμένη, καθώς είχαμε περί των 5.000 ακόλουθων».

Η αναζήτηση της ιστορίας του Άρη άρχισε πολύ νωρίτερα. «Πριν από τουλάχιστον 15 χρόνια. Δεν είχα συγκεκριμένο ερέθισμα. Ξύπνησα ένα πρωί και θέλησα να μάθω την ιστορία του συλλόγου. Τόσο απλά. Ίσως έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι ο προ 15ετίας ή 20ετίας Τύπος δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το κομμάτι της ιστορίας, οπότε μόνος μου κατά βάση αναζήτησα την ιστορία. Η αρχή έγινε με κάποια ημερολόγια, αποκόμματα εφημερίδων και φυσικά από τη βιβλιοθήκη.

Στην συνέχεια με το διαδίκτυο, αλλά το κομμάτι αυτού του αρχείο είναι μικρό. Ο κύριος όγκος των σπάνιων φωτογραφιών συγκεντρώθηκε στα τελευταία χρόνια από βετεράνους, παλαίμαχους, παλιούς εφόρους, παράγοντες, συγγενείς αθλητών και φυσικά φίλαθλους. Τους εξήγησα το σκεπτικό μου, τους άρεσε κι αυτό το πράγμα συνεχίζεται. Δεν έχω τελειώσει ακόμη. Το αρχείο συνεχώς εμπλουτίζεται. Κάποια στιγμή και καθώς το αρχειακό υλικό ήταν σε ικανοποιητικό επίπεδο αποφάσισα να το κοινοποιήσω με σκοπό να αποκτήσει διδακτικό χαρακτήρα».

Ο Πάνος είναι ανιψιός του Κώστα Παπαϊωάννου, από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες στην ιστορία του ποδοσφαιρικού Άρη. Επικεντρώνει στα τμήματα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, αλλά δεν περιορίζεται σ’ αυτά. «Υπάρχει προτεραιότητα σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ, αυτό αρέσει και στον κόσμο αλλά δεν στέκομαι μόνο εκεί. Προσπαθώ να συλλέξω. Σκοπός της σελίδας είναι να αναδείξει το μεγαλείο του συλλόγου».

Τα ευρήματα καλλιέργησαν ακόμη μεγαλύτερο θαυμασμό, ειδικά η μεθοδολογία παρουσίασης του συλλόγου Άρη κατά την προπολεμική εποχή. «Θα έλεγα ότι ο Τύπος της προπολεμικής εποχής αποτυπώνει με ακρίβεια την ιστορία του Άρη. Αν κανείς ρίξει μια ματιά σ’ αυτές τις εφημερίδες θα καταλάβει και την οντότητα του συλλόγου.

Ανακάλυψα πολλά πράγματα και επιμένω ότι η προπολεμική εποχή είναι πολύ σημαντική περίοδος. Μου προκάλεσε εντύπωση το γεγονός ότι τότε, παρά τις δυσκολίες, τον πόλεμο, την κατοχή, ο Άρης ήταν εκεί. Ζωντανός, ενωμένος, πρωτοπόρος με τρομερή συσπείρωση των ανθρώπων. Εκτιμώ ότι αν δεν υπήρχε αυτή η ενότητα, ο Άρης που γνωρίζουμε σήμερα, απλά δεν θα υπήρχε. Ο Άρης έχει παίξει με τις πιο απίθανες ομάδες. Με στόχους, μεραρχίες, ομάδες του εξωτερικού, σε μια εποχή όπου δεν υπήρχαν επίσημα παιχνίδια».

Είναι απροσδιόριστος ο αριθμός των ωρών που επένδυσε για τη συγκέντρωση, επεξεργασία και παρουσίαση του αρχειακού υλικού. «Πίστευα ότι αυτή η ιστορία θα είχε τέλος, αλλά δεν έχει. Είναι ανεξάντλητο το αρχείο. Δεν με πειράζει. Συνεχίζω να το κάνω με ευχαρίστηση. Γενικώς όταν κάτι προέρχεται από την αγάπη, έρχεται και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Θα αντέξω γιατί όταν αγαπάς κάτι, δεν το εγκαταλείπεις», είπε.

Ο Πάνος Κατσούφρος είναι τεχνικός προγραμματιστής υπολογιστών, συναισθάνεται επίσης και την ευθύνη της πράξης του καθώς η σελίδα του στο Facebook έχει αποκτήσει διδακτικό χαρακτήρα. «Υπάρχει ευθύνη, την εισπράττω, όπως και τα μηνύματα του κόσμου ο οποίος ζητάει ακόμη περισσότερα. Αυτή δύναμη για να συνεχίσω.

Νομίζω ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν γνώριζαν γεγονότα που παρουσιάζω και υπό αυτήν την έννοια, πράγματι μπορώ να χαρακτηρίσω τον εαυτό μου ως ένας άνθρωπος που βοηθά στην εκμάθηση της ιστορίας του Άρη».

Στον επίλογο της συζήτησης, (του) ζητήσαμε να ξεχωρίσει πρόσωπα. Τα τρία πρώτα βγήκαν… νεράκι. «Νίκος Γκάλης, Νίκος Καμπάνης και Κλεάνθης Βικελίδης», είπε για να καταλήξει. «Υπάρχουν αμέτρητοι αφανείς ήρωες, δεν τους γνωρίζει ο κόσμος και ο στόχος της σελίδας είναι να αναδείξει την προσφορά τους».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα