Ο Κάνιε Ουέστ δεν θα... κατέβει για πρόεδρος των ΗΠΑ: Θα ανέβει!

Ο Κάνιε Ουέστ δεν θα... κατέβει για πρόεδρος των ΗΠΑ: Θα ανέβει!

bet365

Αλαζόνας, ιδιοφυής καλλιτέχνης, σχεδόν δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, σύζυγος της Καρντάσιαν κι ο πρώτος επιφανής μαύρος που στήριξε δημόσια τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Κάνιε Ουέστ, δεν είναι ο συνηθισμένος σου πλανητάρχης, αλλά επιχειρεί να γίνει στις εκλογές του 2024.

«Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ δεν σκοτώθηκε επειδή είχε ένα όνειρο. Είχε κάτι άλλο που ήθελε να πει». Τάδε έφη ο Κάνιε Ουέστ, στο περιθώριο εκδήλωσης για την ταχεία εταιρική καινοτομία που διεξήχθη στη Νέα Υόρκη πριν από λίγες μέρες. Στιγμές νωρίτερα, στην αρχή του λογυδρίου του, είχε κάνει την αντιπαραβολή στο μνημειώδες «I have a dream…» με μια δευτερεύουσα πρόταση όλο νόημα: «Όταν κατέβω για Πρόεδρος στις εκλογές του 2024…». Στο άκουσμα αυτής της θεματικής περιόδου, το κοινό που βρέθηκε στην εκδήλωση ξέσπασε σε γέλια. Υποδέχθηκε με χιούμορ μία βαρυσήμαντη δήλωση από μια περσόνα που αρέσκεται στο να διασκεδάζει την κοινή γνώμη. Tι πιο λογικό. Εκείνος, όμως, βλοσυρά αναρωτήθηκε «γιατί γελάτε;» και επιβεβαίωσε αυτό που εκ πρώτης σκέψεως ουδείς μπορεί να φανταστεί με απόλυτη ευκρίνεια. Να τον δει να κάθεται στο Οβάλ Γραφείο, από την μέσα μεριά, ως τον επόμενο «πλανητάρχη».

Κατά τον εκκεντρικό ράπερ, ο ίδιος είναι ο κατάλληλος για να αφηγηθεί μέσα από πράξεις το όραμα του θρυλικού ακτιβιστή που δολοφονήθηκε για την ισχύ των ιδεών του σε μια λευκοκρατούμενη αμερικανική κοινωνία. Ένας εκ των ισχυρότερων μαύρων καλλιτεχνών/δημόσιων προσώπων της δεύτερης χιλιετίας όπως είναι άλλωστε, θεωρεί ότι είναι η κατάλληλη ώρα για μια θεόπνευστη αλλαγή, που θα βάλει τέλος στις ανισότητες κατά της αφρομερικανικής κοινότητας. Κι απ’ την άλλη, καταρρίπτει το αφήγημα καθώς αποτελεί τον πρώτο, αν όχι, μοναδικό εκπρόσωπο του καλλιτεχνικού χώρου των ΗΠΑ που στήριξε ανοιχτά τον Ντόναλντ Τραμπ μετά την εκλογή του. Είπαμε, εκκεντρικότητα είναι αυτή, σε ένα, όμως, πολύ πιο επιφανειακό στρώμα από το επίπεδο που βρίσκονται οι πραγματικές του ανησυχίες και φιλοδοξίες.

Στην προκειμένη περίπτωση μάλιστα, το «εκκεντρικός» ίσως να ηχεί περισσότερο ως κοσμητικό επίθετο παρά ως μεμπτό χαρακτηριστικό της προσωπικότητας του, σίγουρα όμως είναι ανεπαρκής όρος.

Ο Κάνιε των χιλίων ταυτοτήτων

Για όσους δεν το(ν) γνωρίζουν, ο 41χρονος Κάνιε Ομάρι Ουεστ είναι πρόθυμος να ανασυστήνεται. Δεν αρκεί η πρώτη γνωριμία για να τον μάθεις και να τον αποτυπώσεις στη μνήμη σου σε συγκεκριμένο καλούπι. Σε πρώτη ανάγνωση, μιλάμε για έναν από τους πλέον πολυμήχανους ανθρώπους της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας. Έναν ιδιοφυή καλλιτέχνη, ίσως τον πιο επιδραστικό της γενιάς του για το hip-hop, το είδος που υπηρετεί ανέκαθεν, με σποραδικές παρεκκλίσεις σε προσφιλή «χωράφια». Σήμα κατατεθέν του άλλωστε η πολυσχίδια, δεν έμεινε ποτέ στάσιμος, κι ούτε σκοπεύει. Τα 21 βραβεία Grammy της καριέρας του πολύ δύσκολα μπορούν να ερμηνεύσουν το συμβολικό κεφάλαιο που διατηρεί στην pop culture της γενέτειρας του. Αν μπορούσαν, άλλωστε, τόσο μονοδιάστατα απλά με την βαρύτητα ενός αριθμού, δεν θα ήταν ικανός να υποστηρίξει τις αμέτρητες ταυτότητες που του αποδίδονται, πόσο μάλλον να αντέξει το βάρος ενός πιθανού μελλοντικού ηγέτη.

Σε σημείο διπολικής (ή μήπως πολυπολικής;) διαταραχής, ασθένεια από την οποία ομολογουμένως ταλαιπωρήθηκε κατά τη διαδρομή του, ο Ουεστ υπερπήδησε πολύ γρήγορα τα στενά μουσικά όρια για να τα συνδέσει με άλλα μονοπάτια, όντας εκ των πρώτων καλλιτεχνών που άνοιξαν δίαυλο ανάμεσα στη μόδα και το ραπ. Αν ψάξει κανείς στα βιογραφικά στοιχεία, θα βρει σίγουρα τον ιδιότητα του «σχεδιαστή», κάπου δίπλα και σε εκείνη του επιχειρηματία. Η μάρκα παπουτσιών που λάνσαρε υπό την αιγίδα της Nike, τα «Yeezy» (σ.σ. μαζί με το «Ye» τα παρατσούκλια του) εκτόξευσαν την αξία του χαρτοφυλακίου του, προσεγγίζοντας τα 900 εκατομμύρια δολάρια περιουσίας. Το περιοδικό Forbes, δεν… χαλάλισε για να τον συμπεριλάβει στους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη στην τελευταία του έκδοση, αλλά μέσω της σπάνιας απάρνησης προς το πρόσωπο του, του έδωσε μια τεράστια ευκαιρία να αναλύσει εκ νέου το πολιτικό του όραμα.

«Όταν έγινα εξώφυλλο στο Forbes, τους έδειξα μία απόδειξη 890 εκ. δολαρίων και ακόμα και μετά απ’ αυτό δεν ήμουν δισεκατομμυριούχος για αυτούς. Δεν θέλουν να ξέρουμε ότι μπορούμε να αγοράσουμε γη. Δεν θέλουν να έχουμε το 100% της ιδιοκτησίας που έχω εγώ στα ‘’Yeezy».

Πολιτικές θέσεις κι αντιφάσεις

Πού όμως ανήκει πολιτικά ο κύριος Ουέστ, ο οποίος εποφθαλμιά την προεδρική καρέκλα, στις εκλογές του 2024; Πώς γίνεται ένας ένθερμος εκπρόσωπος του #Blacklivesmatter να φοράει το περιβόητο κόκκινο καπέλο του M.A.G.A. (σ.σ. Make America Great Again), σήμα κατατεθέν της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ και τα τελευταία χρόνια να διχάζει με αυτή την τρανταχτή αντίφαση; Πάει μόλις ένας χρόνος και ένας μήνας από όταν ο Κάνιε επισκέφθηκε ως επίτιμος καλεσμένος του Τραμπ τον Λευκό Οίκο, σε μία ένδειξη ότι η φερόμενη υποστήριξη του στον αμφιλεγόμενο και ερειστικό πρόεδρο των ΗΠΑ δεν έχει σταματήσει.

Μία κατάσταση που προέκυψε μετ’ ανατροπής και μετ’ εκπλήξεως, αφού μέχρι το 2016 λογιζόταν ως οπαδός των Δημοκρατικών, έχοντας μάλιστα συνεισφέρει στο Κόμμα αλλά και μεμονωμένα στις καμπάνιες του Μπαράκ Ομπάμα και της Χίλαρι Κλίντον με συνολικό ποσό σχεδόν 20 χιλιάδων δολαρίων. Χωρίς να αναλογιστεί κανείς την δημόσια και δριμεία κριτική που είχε ασκήσει στον Τζορτζ Μπους, κατηγορώντας τον ότι δεν νοιάζεται για τους μαύρους της χώρας.

Και εκεί που έχεις αρχίσει να σφυρηλατείς το προφίλ του με ένα βέβαιο συμπέρασμα, έρχεται και πάλι να σε μεταφέρει στο σημείο μηδέν. Μόλις που έχουν περάσει εβδομάδες από νέα του συνέντευξη στο ραδιόφωνο της Apple Music και τον Zane Lowe, στην οποία χαρακτήρισε την επίσκεψη του στον Λευκό Οίκο ως «αστείο του Θεού προς τους φιλελεύθερους».

«Είμαι δίχως ερώτημα, αναμφίβολα ο σπουδαιότερος ανθρώπινος καλλιτέχνης της ιστορίας. Είναι δεδομένο. Για τον κορυφαίο καλλιτέχνη της ανθρώπινης ύπαρξης λοιπόν, το να φορέσω το κόκκινο καπέλο είναι στην ουσία ένα αστείο προς τους φιλελεύθερους, σε φάση ‘’όοοχι, ο Κάνιε δεν θα το έκανε ποτέ στα αλήθεια’’».

Κρίνεται επίσης σημαντικό να αναφέρουμε ότι ο ίδιος είχε αποσαφηνίσει τους λόγους που τάχθηκε υπέρ του Τραμπ, μετά, και μόνο μετά από την εκλογή του. Και ανάμεσα σε αυτούς δεν ήταν ακραιφνώς τα πολιτικά του πιστεύω, αλλά το αλαζονικό του πείσμα και μια παραδοχή που αν την σκεφτεί κανείς, βγάζει νόημα:

«Δηλαδή είσαι μαύρος. Και για αυτό δεν μπορείς να υποστηρίζεις τον Τραμπ; Δεν πήρα ποτέ την παραμικρή μου απόφαση βασιζόμενος μόνο στο χρώμα μου. Αυτή είναι μια μορφή σκλαβιάς, πνευματικής σκλαβιάς».

Το σενάριο επιστημονικής φαντασίας

Πρόκειται λοιπόν για ηθελημένη πόλωση από τον ανεπανάληπτα «προκλητικό» εαυτό του Ουεστ; Ή μήπως είναι όλα μέρος ενός καλά οργανωμένου σχεδίου, το οποίο θα ζήλευε ακόμα και ο πλέον ευφάνταστος σεναριογράφος;

Αν εξετάσει κανείς την προβεβλημένη εικόνα του κατά το πέρασμα των χρόνων και το ρυθμό μεγέθυνσης, θα κατευθυνθεί στο μοτίβο μιας προόδου.

Ο επαγγελματίας ράπερ έγινε εξεζητημένος μουσικός παραγωγός. Από εκεί πέρασε στην μόδα και ως εκ τούτου «τρύπησε» και το επιχειρηματικό φάσμα. Οι συνεπείς ακτιβιστικές/ πολιτικές δράσεις του ως καλλιτέχνη υπέρ της αφροαμερικάνικης κοινότητας την οποία πρεσβεύει άρχισαν να υποχωρούν, με τον ίδιο να φαίνεται ότι περνά τις «πύλες» του αντίθετου ρεύματος. Στο μεσοδιάστημα, είχε ενώσει τις «δάφνες» διασημότητας του με την Νο1 σελέμπριτι, Κιμ Καρντάσιαν, εμπλέκοντας το όνομα του σχεδόν σε κάθε πεδίο της παγκοσμιοποιημένης κουλτούρας. Και καθώς αποδομούσε το τελευταίο διάστημα ένα ένα τα στοιχεία που τον είχαν φέρει στο στόχαστρο για τις πεποιθήσεις και τη συμπεριφορά του, σμιλεύοντας τις επικίνδυνες γωνίες που δεδομένα του στοίχισαν στο fan base του, επέλεξε εσχάτως να αναδείξει και την χριστιανική του πίστη, μέσα από τον γκόσπελ-ραπ δίσκο του με τίτλο «Jesus is King» (ο Ιησούς είναι Βασιλιάς) που κυκλοφόρησε στα τέλη του περασμένου Οκτώβρη.

Αν όλοι αυτοί οι κρίκοι πράγματι μας δίνουν την πλήρη αλυσίδα του concept «Κάνιε για πρόεδρος», σίγουρα o 41χρονος σταρ από την Ατλάντα έχει και την καλλιεργημένη διαύγεια να φέρει εις πέρας το απόλυτο πλάνο, και για την ίδια του τη χώρα, ως ο ένας από τους πολλούς προέδρους των ΗΠΑ αλλά και χάριν επιθέτου ως ο πρώτος «Δυτικός Θεός» της Αμερικής. Γιατί, όπως έχει δηλώσει κι ο ίδιος:

«Αυτή τη στιγμή μας διοικούν οι λιγότερο ειλικρινείς, λιγότερο ταλαντούχοι, λιγότερο αξιοσέβαστοι και σεβόμενοι πολιτικοί. Τελεία και παύλα. Αλλά ο κόσμος θα μπορούσε να σωθεί μέσα από την τέχνη και την σχεδίαση. Η τέχνη είναι μια έννοια εξ ορισμού πολύ κοντά στην αγάπη, και η αγάπη είναι πολύ κοντά με αυτή του Θεού και ο Θεός είναι ο μέγας δημιουργός. Αν είσαι δημιουργικός, συνεπώς, είσαι Θεός, Θεός σε κάτι. Οι πολιτικοί είχαν την ευκαιρία τους. Γιατί λοιπόν να μην αλλάξουμε τα πράγματα με έναν πρόεδρο που κυριολεκτικά είναι Θεός;»

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα