FK Tρέπσα: Η ιστορία της σερβικής ομάδας που εγκλωβίστηκε στο Κόσοβο!

FK Tρέπσα: Η ιστορία της σερβικής ομάδας που εγκλωβίστηκε στο Κόσοβο!

bet365

Το G-Weekend γράφει για την ασυνήθιστη ιστορία της FK Τρέπσα που εδρεύει στο Κόσοβο, αλλά επιμένει να ανήκει στη Σερβία! Όταν το ποδόσφαιρο ξεπερνά την πολιτική και την ιστορία! Το παραλίγο διπλωματικό επεισόδιο στο ματς για το Κύπελλο Σερβίας κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα!

H Fudbalski klub Τρέπσα είναι ένας σερβικός σύλλογος, ο οποίος όμως εδρεύει στη Βόρεια Μιτρόβιτσα του Βόρειου Κοσόβου. Το αξιοσημείωτο είναι πως παρότι βρίσκεται στο Κοσσυφοπέδιο εντούτοις μετέχει στη Γ΄ κατηγορία του σερβικού πρωταθλήματος.

Μετά τον πόλεμο του Κοσόβου, πολλοί από τους Αλβανούς ποδοσφαιριστές της Τρέπσα αποχώρησαν από την ομάδα, αποφασίζοντας να ιδρύσουν τον δικό τους σύλλογο, κάτι που συνέβη τελικά το 1999. Ο αλβανικός σύλλογος που προέκυψε έλαβε το όνομα KF Trepça, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δύο σύλλογοι στην ίδια πόλη με σχεδόν το ίδιο όνομα. Το 2010, η Σερβική FK Trepča συγχωνεύθηκε με την τοπική FK Παρτίζαν Κοσόφσκα Μιτρόβιτσα.

Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1932 πήρε το όνομά του από τα ορυχεία Trepča, τα οποία βρίσκονται βορειοανατολικά της κοσοβάρικης περιοχής της Μιτρόβιτσα. Αρχικά ήταν γνωστός ως FK Ρούνταρ Κοσκόβσκα Μιτρόβιτσα, ενώ το 1962 μετονομάστηκε σε FK Trepča.

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Αλβανοί παίκτες της Τρέπσα, αγωνίστηκαν για λογαριασμό της KF Skënderbeu που εδρεύει στα Τίρανα, αφού παρά την έκρυθμη κατάσταση που επικρατούσε, η αλβανική ομάδα παρέμεινε ενεργή!

Η Τρέπσα βρίσκοταν για αρκετές δεκαετίες στην αφάνεια, αλλά και στην σκιά των παραδοσιακών δυνάμεων της πάλαι ποτέ Ενωμένης Γιουγκοσλαβίας. Το 1977 ήρθε η πρώτη μεγάλη επιτυχία για τον σύλλογο, όταν προβιβάσθηκε στην μεγάλη κατηγορία του γιουγκοσλάβικου πρωταθλήματος.

Την επόμενη σεζόν υποβιβάστηκε, αλλά την ίδια στιγμή κατάφερε να φτάσει μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου (1977/78) χάνοντας στην παράταση από την Ριέκα (1-0).

Τον Απρίλιο του 2013, η Τρέπσα αντιμετώπισε στο Βελιγράδι την Παρτίζαν σε μια αναμέτρηση με συμβολικό χαρακτήρα στο πλαίσιο της αλληλεγγύης στους Σέρβους του Κοσόβου, όπου η Τρέπσα ηττήθηκε με 3-2. Αντίστοιχο φιλικό πραγματοποιήθηκε έναν χρόνο αργότερα απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα με την ομάδα του Βελιγραδίου να επικρατεί με 3-0.

Το «Στάδιο Τρέπσα» βρίσκεται στο νότιο τμήμα της πόλης και ως εκ τούτου η FK Trepča δεν δύναται να αγωνιστεί στο δικό της γήπεδο. Επί του παρόντος, μόνο οι ομάδες της Αλβανίας χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο γήπεδο, συμπεριλαμβανομένης και της KF Τρέπσα που ιδρύθηκε το 1999.

Μετά τον πόλεμο το 1999, η πόλη χωρίστηκε σε ένα νότιο τμήμα όπου κατοικείται από Αλβανούς του Κοσόβου και ένα βόρειο μέρος με μη αλβανικό και κυρίως σερβικό πληθυσμό. Κατά τη διάρκεια του πολέμου πολλοί Σέρβοι και μη Αλβανοί κατέφυγαν στο βόρειο τμήμα της πόλης ή απελάθηκαν.

Το «Στάδιο Τρέπσα» από τους αλβανικής καταγωγής Κοσοβάρους έχει ονομαστεί σε «Ολυμπιακό Στάδιο Αντέμ Τζασάρι», προς τιμήν του πρώην ηγέτη της αλβανικής παραστρατιωτικής οργανώσεως ανταρτών UÇK.

Η Τρέπσα ωστόσο δίνει τα εντός έδρας παιχνίδια της κοντά στην περιοχή Ζβέτσαν και συγκεκριμένα στο 3.500 θέσεων «Ζβέτσαν Στέιντιουμ».

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως υπάγεται στην σερβική ομοσπονδία, ωστόσο μέχρι πρότινος δεν είχε δημιουργηθεί κανένα παρατράγουδο αφού μετέχει στην Γ΄ κατηγορία, η οποία θεωρείται ερασιτεχνική δίνοντας ματς με γειτονικούς συλλόγους.

Το γεγονός πως για τον 1ο Γύρο του Κυπέλλου Σερβίας κληρώθηκε με τον Ερυθρό Αστέρα είχε ως συνέπεια να σημάνει συναγερμός στο Κόσοβο με τις τοπικές αρχές να μπλοκάρουν την αποστολή των πρωταθλητών Σερβίας στο Γιάρινιε. Πρόκειται για τα σύνορα των δύο χωρών, με τους Σέρβους ωστόσο να μην τα αναγνωρίζουν χαρακτηρίζοντας τα ως διοικητικό πέρασμα.

«Θέλαμε μόνο να παίξουμε ποδόσφαιρο. Δεν ήρθαμε για να ασχοληθούμε με την πολιτική», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Ερυθρού Αστέρα, Ζβέζνταν Τέρζιτς, την στιγμή που οι αρχές του Κοσόβου χαρακτήρισαν προκλητική την ενέργεια της ομάδας του Βελιγραδίου να ταξιδέψει σε ξένο έδαφος για να δώσει ματς στο πλαίσιο διοργάνωσης που δεν σχετίζεται με το Κόσοβο!

 

Τελευταία Νέα