Υπάρχει πρόληψη για τον πρόσθιο χιαστό;

Θάνος Σαρρής
Υπάρχει πρόληψη για τον πρόσθιο χιαστό;

bet365

Ο φυσικοθεραπευτής Γιώργος Κακαβάς γράφει στο Gazzetta Weekend Journal για τα σοκαριστικά δεδομένα που αφορούν τον πρόσθιο χιαστό και την ανάγκη για πρόληψη.

Ο φυσικοθεραπευτής – χειροθεραπευτής κ. Γιώργος Κακαβάς του Fysiotek Sports and Spine Lab (www.fysiotek.gr), πέραν την από την καθημερινή αναγνωρισμένη δουλειά του έχει να επιδείξει αξιοπρόσεκτο ερευνητικό έργο και δημοσιεύσεις, ενώ αποτελεί βασικό ομιλητή στα Παγκόσμια Συνέδρια Αθλητιατρικής που διοργανώνονται υπό την αιγίδα της FIFA. Με άρθρο του στο Gazzetta Weekend Journal γράφει για τον πρόσθιο χιαστό, παρουσιάζοντας κάποια πολύ ενδιαφέροντα δεδομένα και υπογραμμίζει τον ρόλο της πρόληψης.

Σοβαρές επιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει, κυρίως στους αθλητές, ένας τραυματισμός του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου, ο οποίος συχνά απαιτεί χειρουργική επέμβαση και μήνες εντατικής αποκατάστασης. Όπως είδαμε τελευταία και με τον τραυματισμό του Κώστα Φορτούνη στο φιλικό ματς με το Αμβούργο, ο τραυματισμός αυτός σύμφωνα με τις έρευνες μπορεί να αφήσει τον αθλητή μακριά από τους αγωνιστικούς χώρους απο 6 έως 12 μήνες ανάλογα με το πρωτόκολλο αποκατάστασης και τις ενδεχόμενες επιπλοκές από το χειρουργείο (οστεοχονδρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα).Σύμφωνα με το UEFA RESEARCH GROUP, σε μια ερευνά που έκανε στον τραυματισμό χιαστού σε ποδοσφαιριστές σε βάθος 15 χρόνων σε 78 ομάδες, κατέγραψε 157 ρήξεις χιαστών με την πιθανότητα τραυματισμού στο παιχνίδι σε σχέση με την προπόνηση να είναι 20 φορές μεγαλύτερη. Σε 3 χρόνια παρακολούθησης των παικτών που έκαναν το χειρουργείο αποκατάστασης χιαστού μόνο το 65% έφτασε στο επίπεδο που αγωνιζόταν πριν τον τραυματισμό!

Τα νούμερα είναι σοκαριστικά και εγείρουν το ερώτημα αν μπορεί αυτός ο σοβαρός τραυματισμός να αντιμετωπιστεί έγκαιρα .Επίσης υπάρχει και το ρίσκο της υποτροπής μετά από χειρουργείο στο ίδιο πόδι η στο άλλο όπως στις περιπτώσεις του Μάνταλου και του Θ.Καραγκούνη που είναι πολύ σημαντικό. Μια ερευνά πρόσφατη έδειξε μεγάλο ποσοστό υποτροπής στους πρώτους 12 μήνες μετά το χειρουργείο γι΄ αυτο υπάρχουν φωνές στην αθλητιατρική κοινότητα τα πρωτοκολλά αποκατάστασης να γίνουν πιο μακροχρόνια και να δουν και άλλους παράγοντες της υποτροπής, όπως ο ρόλος του εγκεφάλου.

Πρόληψη λοιπόν που έχει διπλό ρόλο: προστατεύει την υγειά και την καριέρα των αθλητών και μειώνει τα έξοδα των ομάδων από τους τραυματισμούς. Μονό πέρυσι, η Premier League έχασε 217 εκατομμύρια λίρες από μισθούς τραυματισμένων παικτών.

Οι χιαστοί σύνδεσμοι βρίσκονται στην άρθρωση του γόνατος και διασταυρώνονται μεταξύ τους σχηματίζοντας ένα "Χ". Ο ρόλος τους είναι ο έλεγχος της κίνησης της άρθρωσης του γόνατος εμπρός και πίσω. Ο πρόσθιος χιαστός αποτρέπει την ολίσθηση της κνήμης μπροστά από το μηριαίο οστό και παρέχει σταθερότητα περιστροφής στο γόνατο. Οι τραυματισμοί του είναι συχνοί και προκύπτουν κυρίως στους νέους που ασχολούνται με τον αθλητισμό, ιδιαίτερα το σκι, το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο, αλλά και γενικά με αθλήματα που απαιτούν άλματα, περιστροφές, διασκελισμούς ή απότομη ακινητοποίηση και γρήγορες αλλαγές κατεύθυνσης. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι αθλήτριες έχουν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης τραυματισμού των χιαστών από τους αθλητές. Ενδεχομένως αυτό να οφείλεται σε διαφορές στη φυσική τους κατάσταση, τη μυϊκή δύναμη και τον νευρομυϊκό έλεγχο. Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν διαφορές στην ευθυγράμμιση της λεκάνης και του ποδιού, αυξημένη χαλάρωση στους συνδέσμους και τις επιδράσεις των οιστρογόνων στις ιδιότητες των συνδέσμων.

Τη στιγμή του τραυματισμού ο ασθενής ακούει ένα θόρυβο στην άρθρωση και τα συμπτώματα που βιώνει είναι πόνος, οίδημα, αστάθεια και δυσχέρεια στη βάδιση. Οι τραυματισμοί αυτοί αντιμετωπίζονται συντηρητικά ή χειρουργικά. Ωστόσο, υπάρχουν μελέτες που υποδεικνύουν ότι πάνω από τους μισούς τραυματίες θα μπορούσαν να αποφύγουν τη χειρουργική επέμβαση και η βλάβη να αποκατασταθεί μόνο με φυσικοθεραπείες.

Το 2015 παρουσιάσαμε στο συνέδριο αθλητιατρικής της Μπαρτσελ;oνα στο Camp Nou την εργασία μας πάνω στην πρόληψη τραυματισμών του χιαστού (ΠΣΧ).Το MUSCLE TECH NETWORK BARCELONA FC γίνεται κάθε χρόνο με σκοπό να φέρει επιστήμονες από όλο τον κόσμο κοντά, ώστε να παρουσιάσουν και να συζητήσουν θέματα αθλητιατρικής και τραυματισμών, διατροφής,τεχνολογίας και πληροφορικής του αθλητισμού. Σ' αυτή την ερευνά εξετάσαμε την σχέση της εμβιομηχανικής της ποδοκνημικής σε σχέση με την σταθερότητα του ΠΧΣ.

 

Τελευταία Νέα