Τζέρι Σλόαν: Ο ήχος της προσπάθειας (vid)

Τζέρι Σλόαν: Ο ήχος της προσπάθειας (vid)

bet365

Ο άνθρωπος που ήταν πάντα εκεί για τους Γιούτα Τζαζ, για το μπάσκετ, που δεν άφησε κανέναν να τον διώξει, δεν σταμάτησε να προσπαθεί και να κερδίζει. Η παρουσία του παράδειγμα ήθους και συνέπειας.

Ο άνθρωπος που προσπαθεί δεν χάνει ποτέ! Ο ιδρώτας του γίνεται νερό που “μιλά”, δροσερό ρυάκι και δύναμη που γονιμοποιεί τα πάντα. Ο πόνος είναι ο ήχος της απώλειας αλλά και της επιβεβαίωσης ότι η “ζωή τραβάει την ανηφόρα...”. Η ανάγκη οδηγεί τον άνθρωπο και είναι βουνό που την κορυφή του κανείς δεν θα πατήσει, αλλά είναι ο μόνος δρόμος, ο μόνος στόχος. Η κραυγή -εσωτερική, εξωτερική- προστατεύει και “ντύνει” το σώμα και η ψυχή πετάει φλόγες για να φτάσει εκεί που δεν μπορεί!

Το σισύφειο δράμα γίνεται ευλογία κι αν η επανάληψη είναι κατάρα (επανάληψη της μεταφοράς του φορτίου που δεν φεύγει ποτέ από πάνω μας), την ίδια στιγμή είναι και ευλογία. Η αδιάκοπη κίνηση κρατά ζωντανό τον άνθρωπο και όσο η προσπάθεια μένει ανολοκλήρωτη, ακούς τη βουή του εδάφους και την “απάντηση” του σταθερού/ακίνητου σημείου. Η αντήχηση της προσπάθειας είναι η αναγνώριση ενός θαύματος που δεν σώζει, δεν λυτρώνει, αλλά σίγουρα προικίζει το άτομο με συνέπεια, ήθος, σεμνότητα, ειλικρίνεια. Κι όταν οι ακτίνες του ήλιου γίνουν άκαμπτες και σκληρές, τότε σημαίνει ότι το μεγάλο άλμα του ανθρώπου πραγματοποιήθηκε: Ο χρόνος μετακινήθηκε χωρίς τη βούληση του! Το φως -για λίγο- άκαμπτο ατσάλι έγινε και η σκιά ήταν του ανθρώπου δημιούργημα, μόνο. Ο άνθρωπος θα συνεχίσει, το δράμα θα συνεχιστεί, όσο κι αν το βάρος μεγαλώνει. Άνθρωπος, προσπάθεια, Τζέρι Σλόαν!

Το ψέμα αποκάλυψε την ακλόνητη αλήθεια

Όταν ο τίτλος “Ο Τζέρι Σλόαν παραιτείται από τους Γιούτα Τζαζ” γέμισε τα ΜΜΕ, η πρώτη αίσθηση που αποκόμιζες ήταν αυτή του ψεύτικου! Του fake! Σαν το ψέμα να ήθελε να καταλάβει τον χώρο της αλήθειας. Η άρνηση δικαιολογημένη, αφού η προσπάθεια του Τζέρι Σλόαν δεν άφηνε χώρο για ψέματα. Ο άνθρωπος που ήταν πάντα εκεί για τους Τζαζ, για το μπάσκετ, για την πολιτεία της Γιούτα δεν μπορούσε να παραιτηθεί. “Απλώστε” τους αριθμούς του και θα δείτε καθαρά λεπτομέρεια της γεμάτης καριέρας του: 23 σεζόν και 1.127 νίκες μόνο με τους Τζαζ!

Η λεπτομέρεια είναι μέρος τοιχογραφίας που σίγουρα καλύπτει μια μεγάλη κοινότητα ανθρώπων κι ένα μέρος του οργανισμού που λέγεται ΝΒΑ. Τα πάντα εκκινούν από την προσπάθεια και συνεχίζονται μ' αυτήν. Στο ενδιάμεσο υπάρχουν αμέτρητες ψηφίδες προσδοκιών, επιθυμιών, ματαιωμένων προσπαθειών, πανηγυρισμών, δακρύων, νικών, ηττών, σχεδιασμών, κραυγών, τολμηρών επιλογών...

Στο ενδιάμεσο ο Σλόαν να κινείται και να φωνάζει, να διδάσκει, να διαμορφώνει και να ορίζει σε μεγάλο βαθμό την ταυτότητα της ομάδας και της πολιτείας. Το όνομα του συνώνυμο του άφοβου, του άοκνου και του ακατάρριπτου. Η Γιούτα θα έχει πάντα το όνομα της κληρονομιά και προίκα και ο Τζέρι Σλόαν είναι αυτός που της έδωσε πλούτη και ομορφιά. Πώς, λοιπόν, να δεχθείς την αλήθεια της παραίτησης του; Ο χρόνος μπορεί να είναι δικτάτορας, αλλά υπάρχουν και αυτοί που επιμένουν και μένουν πάντα στον χώρο που δημιούργησαν, δεν παραιτούνται, στέκονται όρθιοι και παίζουν άμυνα, ακόμη και στον χρόνο. Η είδηση, λοιπόν, μπορεί να μην ήταν ψέμα, αποκάλυψε όμως την ακλόνητη αλήθεια της παντοτινής παρουσίας του Τζέρι Σλόαν στο μπάσκετ!

Πρόλαβε την απόρριψη

Πέρασαν οκτώ χρόνια από τη ημέρα που ανακοίνωσε την παραίτηση του, από την ημέρα που είπε “ο χρόνος μου τελείωσε”. Ο ίσκιος του μένει και κινητοποιεί τους Τζαζ, δεν τους αφήνει να ησυχάσουν, να παραιτηθούν. Πεισματάρης, εργατικός, επίμονος, προσηλωμένος στην προσπάθεια και όχι στη νίκη, προπονητής που ζητούσε σεβασμό και το ομαδικό πνεύμα πάνω απ’ όλα. Δεν είναι τυχαίο ότι τη χρονιά που αποφάσισε να αποχωρήσει η ομάδα αντιμετώπιζε τα καπρίτσια ενός “σούπερ σταρ”, του Ντερόν Ουίλιαμς. Ο Σλόαν, μάλλον, κατάλαβε ότι το “εγώ” των παικτών θα σάρωνε τη δουλειά των προπονητών. Στις συνεντεύξεις Τύπου πριν τα παιχνίδια, καθόταν πάντα δίπλα σ’ ένα μεγάλο πλαστικό δοχείο απορριμμάτων. Με τον τρόπο του ήθελε να δείξει πόσο αναλώσιμοι είναι όσοι ασχολούνται με το επαγγελματικό μπάσκετ. Ε, πριν τον πετάξουν στον κάλαθο των αχρήστων, άνοιξε την πόρτα και έφυγε.

Ο Σλόαν ανέδειξε το απλό και αποτελεσματικό μπάσκετ. Δεν υπήρχε τίποτα φαντεζί στον τρόπο που έπαιζαν οι Τζαζ, τίποτα προκλητικό. Οι παίκτες ακολουθούσαν το σύστημα Σλόαν και συνήθως έβγαιναν δικαιωμένοι. Ξεκίνησε να εργάζεται στους Τζαζ το 1983 ως σκάουτερ, έγινε βοηθός του Φρανκ Λέιντεν τον Νοέμβριο του 1984 και τον διαδέχθηκε τον Δεκέμβριο του 1988. Ο Φιλ Τζάκσον εξέφρασε τον σεβασμό και στην ουσία τον θαυμασμό του για τον Σλόαν, αναγνωρίζοντας τη συνέπεια του, ενώ ο τότε κομισάριος του ΝΒΑ Ντέιβιντ Στερν συνόψισε το μεγαλείο του ανδρός λέγοντας: “ελάχιστοι συμβολίζουν τα θετικά των ομαδικών αθλημάτων όσο ο Τζέρι Σλόαν”.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα