ΑΕΚ-ΠΑΟΚ: Όπου τολμούν οι αετοί! (quiz)

Σταύρος Σουντουλίδης
ΑΕΚ-ΠΑΟΚ: Όπου τολμούν οι αετοί! (quiz)

bet365

Οι ομοιότητες ΑΕΚ και ΠΑΟΚ είναι γνωστές, οι αριθμοί το ίδιο, όπως και η έντονη αντιπαλότητα που προέκυψε τα τελευταία χρόνια και τελικά χωρίζει τους δύο «Δικεφάλους». Πόσο καλά ξέρετε τις ομάδες και την (προ)ιστορία τους;

Τους ενώνουν οι ρίζες από την Πόλη, ο δικέφαλος αετός, το παρόμοιο έμβλημα με σημείο αναφοράς τη Βασιλεύουσα και το Βυζάντιο. Στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας το 1939 οι ποδοσφαιριστές μπήκαν αγκαλιασμένοι στο γήπεδο, ο ΠΑΟΚ κάλεσε την ΑΕΚ για τα εγκαίνια της Τούμπας το 1959 και η Ένωση τους «ασπρόμαυρους» για να αποχαιρετήσει τον μεγάλο Μίμη Παπαϊωάννου τον Ιούνιο του 1979. Ο κατάλογος έχει κι άλλες καλές στιγμές, όπως και άσχημες στιγμές. Με έντονη αντιπαράθεση, ένταση και επεισόδια.

Το G-Weekend λέει μένει στην καλή πλευρά του ποδοσφαίρου και σας καλεί να απαντήσετε σε είκοσι ερωτήσεις, με έντονη οσμή ρετρό από το ένδοξο παρελθόν των δύο «Δικεφάλων», ενόψει του κυριακάτικου ντέρμπι στο ΟΑΚΑ, όπου η ΑΕΚ θα υποδεχθεί τον ΠΑΟΚ για 129η φορά στα χρόνια της Α’ Εθνικής.

Η Ένωση είναι κυρίαρχη στις εντός έδρας «αετομαχίες». Με εντυπωσιακές νίκες, όπως το 6-2 το 1962 και το 2002, το 5-1 (δύο φορές) και το 4-0 (τρεις φορές), υπάρχουν συγκλονιστικά σε εξέλιξη παιχνίδια με μεγάλα σκορ (4-3, 3-4), καθώς και ματς που έμειναν στην ιστορία για... άλλους λόγους.

Ο κύκλος των ντέρμπι στην Α’ Εθνική ξεκίνησε με εννιά σερί νίκες για τους «κιτρινόμαυρους», που συνέχισαν να έχουν το πάνω χέρι και τα επόμενα χρόνια φτάνοντας στις 46 νίκες σε πρωτάθλημα και πλέι οφ ως γηπεδούχοι απέναντι στον έτερο «Δικέφαλο», που ως έχει κερδίσει μόλις 7 φορές ως φιλοξενούμενος κι άλλα ένδεκα παιχνίδια, σε σύνολο 64 αναμετρήσεων, έχουν λήξει ισόπαλα.

Υπάρχουν δεκάδες παίκτες που έχουν παίξει και με τους δύο Δικέφαλους Αετούς» στο στήθος, υπάρχουν αρκετοί προπονητές, αλλά για όλα αυτά, ίσως, θα πρέπει να δοκιμάσετε τις γνώσεις στο κουίζ που ακολουθεί:

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα