AEK vs ΠΑΟΚ: Τα πέντε κλειδιά για... διπλό στο ΟΑΚΑ

Σταύρος Σουντουλίδης
AEK vs ΠΑΟΚ: Τα πέντε κλειδιά για... διπλό στο ΟΑΚΑ

bet365

Οι πρωταθλητές Ελλάδας κατεβαίνουν στην Αθήνα με στόχο τη διατήρηση του αήττητου σερί τους και την κατάκτηση ενός θετικού αποτελέσματος που θα συμβάλλει τα μέγιστα στη διαφοροποίηση του (αρνητικού) κλίματος.

Ο ΠΑΟΚ βγαίνει από μια εβδομάδα όπου το θέμα του προπονητή τον απασχόλησε έντονα, αλλά ενδεχομένως να λειτουργήσει και ευεργετικά στο εσωτερικό των «ασπρόμαυρων».

Ο Αμπέλ Φερέιρα, πρόσωπο των ημερών, βγήκε ενισχυμένος και ισχυροποιημένος από την όλη συζήτηση γύρω από το υπαρκτό ενδιαφέρον της Σπόρτινγκ Λισαβόνας και το ντέρμπι με την ΑΕΚ μοιάζει να είναι μ’ ένα «κρας τεστ» για τον ίδιο και τους παίκτες του πρωταθλητή Ελλάδας.

Αν ο Μιγκέλ Καρντόσο δεν είχε κουνήσει μαντήλι τόσο γρήγορα θα μιλούσαμε για μια «μάχη» Πορτογάλων στο ΟΑΚΑ, ωστόσο η ΑΕΚ του Νίκου Κωστένογλου δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την ΑΕΚ των πρώτων ημερών της νέας σεζόν κι αυτό αυξάνει το βαθμό δυσκολίας για τους «ασπρόμαυρους», που θέλουν να δώσουν συνέχεια στο αήττητο σερί τους στο πρωτάθλημα.

Όμως, όπως η ΑΕΚ του Κωστένογλου δεν έχει καμία σχέση με την ΑΕΚ του Καρντόσο και του Χιμένεθ, ενδεχομένως και του Ουζουνίδη τον οποίο αντιμετώπισε στο περσινό 1-1 του πρωαθλήματος, έτσι και ο ΠΑΟΚ του Φερέιρα δεν έχει καμία σχέση με τον ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου.

Για τους νταμπλούχους Ελλάδας υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να φύγουν με ένα θετικό αποτέλεσμα από την Αθήνα, όπως έχει συμβεί στα πέντε τελευταία ραντεβού των δύο «Δικεφάλων» και στους τρεις σερί κερδισμένους από τον ΠΑΟΚ τελικούς κυπέλλου.

1. Ανασταλτική λειτουργία

Το μεγάλο στοίχημα για τον Φερέιρα είναι η εξάλειψη των ατομικών λαθών και η καλύτερη συνολική ανασταλτική λειτουργία της ομάδας. Το ντέρμπι με την ΑΕΚ είναι ένα δύσκολο παιχνίδι στα οποία δεν συγχωρούνται τα λάθη. Μέχρι τώρα τα έχει πληρώσει, όχι ακριβά σ’ ότι αφορά τις εντός συνόρων υποχρεώσεις, αλλά έχει πληρώσει κάθε ατομικό λάθος, με αποτέλεσμα να μην έχει κρατήσει το μηδέν σε κανένα από τα παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος και της Ευρώπης.

Το έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη, η αλλαγή στη θέση του τερματοφύλακα δεν είναι και η πιο εύκολη απόφαση, ωστόσο σε μια ενδεκάδα που θα έχει δύο δεδομένες αλλαγές, λόγω των απουσιών του Μάτος και του Πέλκα, μοιάζει να είναι η πιο προσιτή για τον Πορτογάλο τεχνικό που σκέφτεται σοβαρά να ξεκινήσει με τον Ζίβκοβιτς αντί του Πασχαλάκη κάτω από τα δοκάρια.

2. Αμυντικό transition

Πολλά από τα γκολ που έχει δεχθεί ο ΠΑΟΚ του Φερέιρα, γιατί ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου δεχόταν γκολ με το… σταγονόμετρο, είναι αποτέλεσμα της κακής συμπεριφοράς των ποδοσφαιριστών του στο κομμάτι του αμυντικού transition, της μετάβασης από φάση επίθεσης στην άμυνα. Οι «ασπρόμαυροι» παίζουν αρκετά ψηλά την άμυνα τους, οι παίκτες της μεσαίας γραμμής βρίσκονται συνήθως στο δεύτερο μισό του γηπέδου με αποτέλεσμα οι αντίπαλοι να βρίσκουν χώρους και να «χτυπούν» στις αντεπιθέσεις. Αυτό, ίσως, να μην συμβεί στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ, όπου η ΑΕΚ θα θέλει να έχει την μπάλα στην κατοχή της, ωστόσο θα πρέπει να προσέξουν αρκετά οι πρωταθλητές Ελλάδας τις αποστάσεις και την συμπεριφορά τους στο κομμάτι της άμυνας.

3. «Κλειδώστε» τον Λιβάγια

Ο Κροάτης επιθετικός είναι ότι πιο ποιοτικό έχει να παρουσιάσει στη νέα έκδοσή της η ΑΕΚ του Νίκου Κωστένογλου. Οι επιδόσεις του στο ξεκίνημα της χρονιάς είναι εντυπωσιακοί, 5 γκολ, 2 ασίστ σε 8 αγώνες, κάτι που το γνωρίζουν καλά στο στρατόπεδο των φιλοξενούμενων. Για μια άμυνα που θα λείπει το ένα (Μάτος) από τα τέσσερα γρανάζια της, το να περάσεις χειροπέδες στον Μάρκο Λιβάγια δε θα είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο, ωστόσο μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό σημείο για την εξέλιξη του ντέρμπι.

4. Ο ρόλος του Μπίσεσβαρ

Η απουσία του Δημήτρη Πέλκα, όσο κι αν δεν αρέσει σε κάποιους, είναι σημαντική για τον ΠΑΟΚ κι αν για τον αντικαταστάτη του τιμωρημένου Λέο Μάτος στο δεξιό άκρο της άμυνας υπάρχει μια δεδομένη επιλογή, αυτή του Ροντρίγκο Σοάρες, για το ποιος θα παίξει το ρόλο του επιτελικού μέσου πίσω από τον φορ υπάρχουν περισσότερες επιλογές. Οι δύο που προκρίνονται είναι ο Ομάρ Ελ Καντουρί και ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ.

Ο Φερέιρα δοκίμασε στο παιχνίδι με τον Άρη και τον Λέο Ζαμπά, όμως το πείραμα απέτυχε, οπότε είτε ο Μαροκινός θα αγωνιστεί στον άξονα, όπως συνέβη μέχρι την αποβολή του Μάτος την περασμένη Κυριακή, είτε ο Ολλανδός θα μεταφερθεί από το αριστερό άκρο προς τη μεσαία γραμμή. Πέρσι αλλά και σε κάποια από τα φιλικά του καλοκαιριού στην Ολλανδία ο Μπίσεσβαρ χρησιμοποιήθηκε σ’ αυτό τον ρόλο, έχει ανταποκριθεί με επιτυχία και είναι μια σκέψη που μπορεί να τη δούμε να υλοποιείται και στην πράξη το βράδυ της Κυριακής.

5. Κυνικότητα το αντίδοτο στην πίεση

Βγάζοντας από την εξίσωση τα ευρωπαϊκά παιχνίδια, ο «Δικέφαλος» στο ελληνικό πρωτάθλημα βρέθηκε την περασμένη Κυριακή για πρώτη φορά να κυνηγάει το σκορ. Οι παίκτες του έβγαλαν αντίδραση, έψαξαν το γκολ μέχρι και την τελευταία φάση της αναμέτρησης με τον Άρη, όπως έκαναν και μια εβδομάδα νωρίτερα στο Περιστέρι, ωστόσο το ντέρμπι με την ΑΕΚ θα είναι το πρώτο, όπου λογικά ο αντίπαλος θα πιέσει θέτοντας τους δικούς του όρους και τα δικά του θέλω στον αγωνιστικό χώρο.

 

Τελευταία Νέα